Dodaj do ulubionych

NY - kiedy

IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.11, 00:25
Zobaczyłem reklamę lotu do ny za 1529 w obie strony i pomyślałem żeby sobie pojechać na tydzień zwiedzić to miasto niestety sam a nie mam specjalnie doświadczenia w takich eskapadach. Pytanie kiedy lepiej wakacje czy może wrzesień ?
Byłem tylko w Miami przejazdem i mam trochę obaw na ile są to podobne miasta bo w miami
- bez auta jest ciężko a wypożyczenie to > 100$/dobe
- taxi wbrem temu co pokazują na filmach też było drogie a wszędzie daleko
- niebezpieczne dzielnice - ludzi w autach stawali i kazali jak najszybciej uciekać
- kompletnie brak informacji. Chciałem sobie kupić jakiegoś prepeida z internetem żeby mieć nawigację i ogólnie dostęp do neta, jakiś plan komunikacji miejskiej ale tam nie istniało coś takiego jak kioski i nawet dużym centrum ala nasza galeria mokotów nic nie znalazłem
Wątkek o polecanych przewodnikach znalazłem więc coś pewnie zakupie
Obserwuj wątek
    • Gość: polski.polak Nowy Jork - zawsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.11, 08:53
      Bez rozpisywania sie:
      - Nowy Jork - każda pogoda jest dobra do odwiedzenia. Fakt, ze gorace lato najmniej,
      - Miami różni się od NYC
      - taxi sa tanie w Nowym Jorku,
      - nie potrzebujesz samochodu do zwiedzania Nowego Jorku - szczerze odradzam
      - miasto jest bezpieczne, nie mam pewności, ze mi uwierzysz
      - za posiadanie broni bez zezwolenia dostajesz 5 lat na dzień dobry
      - Bronx zmienia juz oblicze
      - Haarlem tez może być ciekawy
      - łap promocję i leć bez obaw - warto- bedziesz miał doswiadczenie
      - bredzisz, z calym szacunkiem, o braku informacji na temat Nowego Jorku.

O haśle Nowy Jork/New York City i www.google.com kiedyś słyszałeś?
      Nie pisz juz tych bzdetów i pytaj konkretnie. Nie w stylu: napiszcie wszystko co wiecie.
      • Gość: ryar Re: Nowy Jork - zawsze IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.11, 10:08
        pisałem o braku informacji o miami będąc w miami nie mając neta i nie wiedząc gdzie można kupić prepeida bo w pobliżu hotelu nie było nic. Chciałem kupić jakiś dobowy bliet żeby nie płacić ciągle 2$ za przejazd ale kierowcy autobusów nie wiedzieli gdzie można kupić a było to na pętli autobusowej pod dużym centrum handlowym. Przyjąłem że miasto różni się znacznie od typowego europejskiego miasta i tyle
        • Gość: polski.polak Re: Nowy Jork - zawsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.11, 12:38
          Nie doczytałem:) Zwracam honor. Miami jest specyficzne. Zupełnie inne niż Nowy
          Jork. I bez metra. W Nowym Jorku bilet kupisz wszędzie. Statystycznie Miami jest
          bardziej niebezpieczniejsze niż Nowy Jork. Zdziwi Ciebie uspokajająca widoczna
          obecność policji. Informacji turystycznych jest sporo. Każdy dobry hotel udzieli info
          i da mapę. Manhattan można przejść na piechotę. Nowy Jork jest na każdą kieszeń.
          • Gość: zyta2003 Re: Nowy Jork - zawsze IP: *.nyc.res.rr.com 01.05.11, 14:25
            Wypozyczanie samochodu w NY nie ma sensu. Wielu mieszkancow Manhattanu wogole nie posiada auta, bo wiecej z nim klopotow niz pozytku. Najlepsza pora na zwiedzanie jest jesien, pogoda cudowna, dzieci juz w szkolach, wiec mniej turystow. Polecam, jesli hotele na Manhattanie za drogie, poszukac cos w dzielnicy Queens w poblizu linii metra, ktore sa zawsze prostopadle do Manhattanu. Mapke linii metra mozna znalezc w internecie wstukujac np. MTA NY subway map. Mysle, ze wstukanie slowa "metro" tez by zadzialalo.
            • jot-23 pomoc przy szukaniu hotelu 01.05.11, 14:44
              bedbugregistry.com/
              hehe... smacznego!
    • Gość: Fanka NYC Re: NY - kiedy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.11, 11:19
      Ja zwiedzam Nowy Jork z biurem LogosTour, chce mieć dobrego przewodnika i dowiedzieć się wsyztskiego o tym mieście :)
      • Gość: bart Re: NY - kiedy IP: 109.78.213.* 09.05.11, 12:27
        A ja mam pytanie odnosnie bezpieczestwa w nowojorskim metrze....czasem w filmach jest pokazane jak niebezpieczne jest metro w NYC i mam pytanie czy naprawde jest tak niebezpiecznie? i czy podrozowaznie noca metrem jest juz juz niewskazane?
        • jot-23 Re: NY - kiedy 09.05.11, 13:44
          jest podobnie jak w filmach...jak masz pecha to twoj pociag moze zostac wpyerdolony przez gigantyczna dzdzownice...dlatego ja generalnie unikam
          • Gość: Bart Re: NY - kiedy IP: 109.78.213.* 09.05.11, 14:46
            Jaki poziom inteligencij taka odpowiadz... Sluchaj spytalem sie na forum bo nie niemieszkam w USA i dla swojego jak I mojej rodziny bezpieczenstwa chcialem jakis wskazowki ale widze ze niektorzy maja ubaw z normalnego pytania.
            • Gość: Kasia Re: NY - kiedy IP: *.aster.pl 09.05.11, 14:55
              byliśmy w zeszłym roku, podróżowaliśmy metrem nocą, cało i zdrowo i do tego zadowoleni wróciliśmy z NY:) także bez obaw:)
            • jot-23 Re: NY - kiedy 09.05.11, 16:02
              powolujac sie na to co "widzales na filmach" automatycznie dyskwalifikuje twoje pytanie jako "normalne" , to jest chyba jasne ...a wiec jak to mowiom, open season na jelenie...

ale zeby cie uspokoic:

Assaults
              » 2010: 173
              » 2009: 143

Grand Larcenies:
              » 2010: 1,117
              » 2009: 1,051

Total felony crimes on the subway:
              » 2010: 1,933
              » 2009: 1,843

a tutaj dane z 1990:

Published: September 25, 1990

Subway crime, which has been rising since the year began, continued to climb in July, while ridership continued to decline, the New York City Transit Authority said yesterday. Total felonies were 1,668, up 8.8 percent from the 1,533 in July 1989. Robberies were up 8.6 percent to 796, from 733. Total felonies rose 15.6 percent to 10,636, from 9,196, for the first seven months of this year

na przykladzie "felonies" --> czyli przestepstwa typu: ktos da ci w morde i zabierze szwajcarzki zegarek marki Atlantic po dziadku.

jak widzisz tego typu przestepstwa spadly niemal 10-krotnie or roku 1990 (to byl zly rok - i "filmy" raczej sa bazowane na tamtym nowym jorku)
              • Gość: bart Re: NY - kiedy IP: 109.76.218.* 10.05.11, 15:48
                Kasia i Jot23 :) dziekuje za informacje:)
                pozdrawiam
    • kaaala Re: NY - kiedy 15.05.11, 23:42
      gdzie ta promocja? bardzo prosze o namiar, na jesień lece i szukam jakis fajnych ofert
      pozdrawiam
      kala

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka