Dodaj do ulubionych

Trasa Las Vegas - Tampa, co warto obejrzeć ?

IP: *.pl 31.01.12, 17:06
Witam. Pod koniec kwietnia będę przemierzał autem w/w trasę. Mam na to ok 3 tygodnie. Jest to mój kolejny wyjazd do USA i widziałem już np Nowy Orlean. Znam też najważniejsze miejsca na trasie (Saguaro, White Sands, Carlsbad). Chodzi mi o wskazówki odnośnie mniej znanych a ciekawych miejsc na w/w trasie, zwłaszcza przyroda, ciekawe knajpy muzyczne :) itp. Z góry dzięki !
Obserwuj wątek
    • Gość: Oberzyswiat Re: Trasa Las Vegas - Tampa, co warto obejrzeć ? IP: *.lightspeed.irvnca.sbcglobal.net 31.01.12, 23:55
      Ja bylem swego czasu pod sporym wrazeniem miejsca Meteor Crater w Arizonie. Jesli bedziesz jechal autostrada nr. 40, to ta wielka dziura w ziemi jest opodal, doslownie pare kilometrow w bok od US 40. Sprawdz na Google Maps. Tam tez male muzeum i sklepik z pamiatkami, a jakze! Przy tej samej highway jest tez Petrified Forest National Park - wielkie skamieniale szczatki wymarlych drzew sprzed milionow lat, jak araukaria itp. z ery dinozaurow. Dla niektorych ow park jest mniej ciekawy - "tez mi atrakcja, jakies skamieliny pni drzewnych i tyle...", a dla ludzi z zylka geologiczna - arcyciekawe...
      Celowo nie wspominam o tych bardziej popularnych atrakcjach, objezdzanych przez tlumy turystow, bo takowe sam znajdziesz wszedzie.

A co do interesujacych knajp, hmmm... tu trudniej, bo zalezy to od Twego smaku. Zasada - unikaj wielkich znanych szyldow, a wchodz do malych restauracji typu Mom&Pop - tam menu bardziej interesujace, jak i sami ludzie. Ja osobiscie lubie menu TexMex i cala kuchnie meksykanska, a tego bedziesz mial na tej trasie sporo. Im blizej do granicy, tym menu bardziej autentyczne.

Toz sie, bratenku, ujedziesz i ujebiesz ta trasa! Olbrzymi szmat drogi przed Toba! Kiedys jechalem podobna trasa - z LA na Wschodnie Wybrzeze, do Virginii. Zadek mi juz wrosl w siedzenie! Piec bitych dni jazdy po autostradach, 10 do 12 godzin dziennie! Ale to najlepsza metoda poznawania tego wielkiego kraju i ludzi tam mieszkajacych.
      Zobaczysz, ze Amerykanin nie rowny Amerykaninowi!

Uwazaj na pedzace wielkie ciezarowki typu TIR - oni nie zwalniaja przed takimi trywialnymi rzeczami jak np. mgla - pedza 160 czy 180 km/godz, ile fabryka dala - trzymaj sie od nich z daleka, bo widzialem na wlasne oczy horrendalne wypadki spowodowane wlasnie przez te potwory i ich zwariowanych kierowcow. Latem moze tez trafic Ci sie niespodziewanie ulewny deszcz, redukujacy widocznosc na trasie do kilkunastu metrow - najlepiej wowczas zjechac na pobocze i odczekac te kilkanascie minut, az nawalnica przejdzie, raczej niz ryzykowac krakse na drodze.
      Coz, moznaby pisac o tych rzeczach w nieskonczonosc...
      Polamania!!! :-)
      • Gość: Piotr Re: Trasa Las Vegas - Tampa, co warto obejrzeć ? IP: *.dynamic.mm.pl 01.02.12, 00:20
        Bardzo Ci dziękuję za porady ! To będzie mój 4 wyjazd do USA, za każdym razem robiłem ponad 3 tys mil, zatem tym razem też chyba dam radę bo to tylko ok 2,5 mil :) Tę dziurę chętnie zobaczę, gdzieś już o tym czytałem. Mnie właśnie interesują takie amerykańskie zadupia, małe knajpy, dziwni ludzie itd. To jest chyba Ameryka, którą - oczywiście po obejrzeniu parków na zachodzie - warto zwiedzać.
        • Gość: gosc Re: Trasa Las Vegas - Tampa, co warto obejrzeć ? IP: *.tampabay.res.rr.com 01.02.12, 01:27
          ...Oj, zwiedzaj zwiedzaj...od siebie dodam ze 1) Meteor Crater to typowy BS (jak dlugo mozna patrzec lub chodzic dokola? tej "dziury ?))...2) Petrified Forest NP to nastepny BS na tej wyznaczonej trasie...
          ...Co do malych knajp "meksykanskich" to polecam nadzwyczaj goraco...prowadza je przewaznie "diggers", brudasy ktorzy grzebia w dupie a pozniej w salads no i oczywiscie rak przytym nie myja bo niby po co ?...Masz okazje dorwac giardiasis alko travelers' diarrhea tak wiec bedziesz ta przygode odsrywal na kazdej nastepnej rest area...
          ...........Chcesz cos zobaczyc (close to I-40 ) to Farmington area Badlands (check webside before), Mesilla (Albuque),Santa Fe , Taos...
          ..........a propos BS stands for BullShit.....Kup i uzywaj czesto "hand sanitizer" to jedna z najlepszych porad...a po 2-3K miles nogi ci w d**e nie wrosna, jezdze przecietnie 6-8K miles a nawet 20K i wszystko jest OK, jedynie czego mi brakuje na rozjazdach to domowej kuchni..
          ....Podrozowanie w Stanach czy Kanadzie (Highways) jest latwe, wygodne i przewaznie bezpieczne, staraj sie przejezdzac przez duze metropolie noca (minimal traffic) tak wiec nie ma sprawy...bon voyage - have a fun
        • Gość: ben franklin Sedona IP: *.phil.east.verizon.net 01.02.12, 01:29

Witaj,

Jezeli nie widziales Sedony to rozwaz umieszczenie miasta na swojej trasie.
          Nie spotkalem jeszcze nikogo komu nie podobaly sie okolice. Jestem pewien,
          ze nie bedziesz pierwszym niezadowolonym z wizyty w miescie.
          www.visitsedona.com/article/87
          Pozdrowienia - ben
          • Gość: JanuszGee Re: Sedona IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 01.02.12, 03:56
            Zgadzam się z przedmówcą i polecam:
            pinkjeeptours.com/
            • Gość: weer Re: Sedona IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.12, 14:48
              gdy byliśmy w Vegas kilka lat temu, to wzięliśmy wycieczkę z tej firmy nad Wielki Kanion
          • Gość: robak Re: Sedona IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 01.02.12, 06:55
            Podpisuje sie pod Sedona, spedzilem tam tydzien - genialna sprawa.
            Meteor Crater to tez wedlug mnie strata czasu i pieniedzy ale jak po drodze to dlaczego nie. Natomiast Petrified Forest jest wedlug mnie warty zobaczenia.
            No i koniecznie trzeba sie zatrzymac w starej czesci Santa Fe, spedzic tam noc. Ja wogole uwielbiam swoisty charakter Nowego Meksyku, to stan ktoremu finansowo sie nie przelewa, widzisz tu i uwdzie troche biednych Indian, ciekawe krajobrazy. Jak naprawde lubisz urocze male dziury to zbocz do Lincoln, NM, to dopiero miasteczko legenda, jest tam co zwiedzac, rezerwat Apaczow zaraz obok, Roswell slynne z opowiesci o UFO tez obok no i Alamogordo tez obok. W tym ostatnim masz swietne muzeum astronautyki gdzie maja znakomity symulator Wachadlowca i mozesz sobie poprobowac ladowan, calkiem realistyczna sprawa (stopien trudnosci do wyboru). Bylem tam w srodku tygodnia, muzeum mialem praktycznie dla siebie i na tym symulatorze wylatalem z godzine.
            • Gość: Piotr Re: Sedona IP: *.dynamic.mm.pl 01.02.12, 19:39
              Naprawdę jestem bardzo wdzięczny za wszystkie porady ! Doceniam, że chciało się Wam poświęcić parę minut żeby mi doradzić. Zamierzam właśnie odbić z głównej trasy, głównie celem zobaczenia siermiężnego NM oraz - mam nadzieję - Indian (dziecięce marzenia :)

Jeżeli znacie jakieś warte polecenia knajpy w tamtych rejonach, po wizycie w których się, za przeproszeniem, nie posram, to chętnie poczytam :)
    • Gość: Panna ja Re: Trasa Las Vegas - Tampa, co warto obejrzeć ? IP: *.centertel.pl 01.02.12, 19:41
      Sedona, Taos i Pueblo, Santa Fe, Acoma Sky City koniecznie, poza tym Kasha Katuwe czyli namiotowe skały,
      Roswell można sobie darować
      • Gość: Piotr Re: Trasa Las Vegas - Tampa, co warto obejrzeć ? IP: *.dynamic.mm.pl 01.02.12, 20:17
        Dzięki i proszę o więcej ! O takich miejscach jak Acoma Sky City czy Kashu Katu w ogóle nie wiedziałem. Chętnie tam pojadę. I już widzę, że z Las Vegas do White Sands pojadę jednak przez Albuquerge a nie przez Pheonix (stracę Saguaro ale to chyba nie jest wielka strata).
        • Gość: Panna ja Re: Trasa Las Vegas - Tampa, co warto obejrzeć ? IP: *.centertel.pl 01.02.12, 22:01
          A proszę bardzo, w pobliżu jest jeszcze El Morro, jaskinia, gdzie nawet w największe upały zawsze jest gruba warstwa lodu, ale to jak masz czas
          A i jeszcze warto Chimayo, mała kapliczkę, miejsce najwiekszych pielgrzymek masowych w Stanach
          Jeśli chodzi o Acoma Sky City to upewnij sie, do której godziny wpuszcza sie turystów, bo nie pamietam, a można tam sie dostac tylko z przewodnikiem, ale naprawdę warto
        • Gość: Panna ja Re: Trasa Las Vegas - Tampa, co warto obejrzeć ? IP: *.centertel.pl 01.02.12, 22:06
          Zreszta tak samo Pueblo przy Taos, tez do pewnej godziny są wpuszczani turyści, trzeba to uwzględnić, my sie spoznilismy niestety
          White sands i carlsbad caverns koniecznie, mnie akurat Saguaro zachwycilo, wiec nie rezygnowalabym
        • Gość: Panna ja Re: Trasa Las Vegas - Tampa, co warto obejrzeć ? IP: *.centertel.pl 01.02.12, 22:11
          No i słynne Tombstone koniecznie
          • Gość: ben franklin Savannah/Fort Pulaski IP: *.phil.east.verizon.net 02.02.12, 03:00

Jezeli interesuja Ciebie kolonialne miasta to mozesz jechac do Tampy przez
            Georgie i Savannah. Zaliczysz interesujace miasto z kawalkiem militarnej
            historii z polskim akcentem. Z Savannah bedziesz mial do Tampy ok. 550 km.
            tybeeisland.com/fort-pulaski
            • Gość: saturn5 Re: Savannah/Fort Pulaski IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 02.02.12, 07:27
              Watpliwa porada. Spory nadlozony kawal drogi ktory go bedzie kosztowac caly dzien. Nawet nikt nie wie czy faktycznie cialo Pulaskiego gdzies tam jest. A samo miasto Savannah - faktycznie poludnie ale duzo ciekawsze bedzie St.Augustine ktore ma zaraz na Florydzie, duzo mniejszy nadlozony kawalek a dodatkowo St.Augustine to pierwsze miasto na terenie obecnego US. A jak
              nie chce nadkladac drogi to bedzie przejezdzac przez Panhandle Florydy - Pensacola, itp. Nie tylko bedzie miec poludnie ale naprawde fajna przyroda (to co chce) i piekne plaze i wszystko genialnie na trasie.
              • Gość: Oberzyswiat Re: Savannah/Fort Pulaski IP: *.lightspeed.irvnca.sbcglobal.net 03.02.12, 03:10
                Widze jeszcze raz, ze te wszystkie "porady" sa udzielane wg. zasady "jeden woli czekolade, a drugi jak mu nogi smierdza." Osoba zainteresowana zrobi i tak, jak mu sie bedzie podobalo i pojedzie tam, gdzie mu sie okazja nadarzy i obejrzy miejsca ktore JEMU przypadna do gustu. Tak jest zawsze. Tak wiec, oryginalne pytanie to bylo, jak przyslowiowy strzal w odrzwia stodoly, a odpowiedzi (rady) - jak echo tego strzalu.
                Nie ma sensu stawiac takich pytan na tego rodzaju forum, bo kazdy ma swoje wlasne ulubione miejsca, knajpki i inne atrakcje - i te wlasnie bedzie polecal, obrzydzajac jednoczesnie inne polecane przez innych atrakcje.
                Istne przedszkole, panowie i panie!
                Sa i tu tez (bo zawsze i wszedzie tacy musza byc) osoby o wypaczonej osobowosci, ktorzy tylko czekaja okazji, by zaprzeczyc innym i ich wydrwic - dla samej przyjemnosci zgnojenia blizniego - wowczas to bowiem oni czuja sie wazniejsi, lepsi... Co za dziecinada!
                Podejrzewam wiec, ze gro czlonkow-pismakow tego forum, to zwykli smarkacze, ktorzy zamiast porzadnie odrobic lekcje ze szkoly - z pozytkiem dla siebie, rodzicow i przyszlosci tego nieszczesnego kraju, zabawiaja sie w wolnym czasie w wypisywanie takich bzdur na internecie, cokolwiek im slina na jezyk przyniesie...
                Pan kolega, ktory zamierza pojechac w te strony (jesli to naprawde bedzie prawdziwa podroz, a nie tylko wirtualne suwanie palcem po mapie), pojedzie i zwiedzi tam te rzeczy, gdzie mu sie bedzie podobalo, a i pieniazkow i czasu starczy.
                Darujcie sobie wiec te wasze "rady", bo mi sie plakac chce!

A Panu turyscie autentycznie zycze szerokiej drogi i wielu fascynujacych wrazen! Moze sie nimi tu podzieli z innymi?
                • Gość: gosc Re: Savannah/ Reality show IP: *.tampabay.res.rr.com 03.02.12, 03:40
                  ...Swietnie podpatrzone, swietnie opisane ,nic dodac nic ujac ale mam watpliwosci czy w tej formie dotrze to do "rozchelstanych" forumowiczow..... na tym oto przykladzie widac niezbicie ze "kubel zimnej wody" jest zazwyczaj przydatny w leczeniu paranoji ...pozdrawiam
                  • Gość: Piotr Re: Savannah/ Reality show IP: *.dynamic.mm.pl 03.02.12, 18:59
                    Bogu dzięki w moim przypadku większość porad była bardzo pomocna, za co raz jeszcze dzięki. Zamierzam również ponownie odwiedzić Nowy Orlean. Byłem tam raz ale na krótko i nie zdążyłem zobaczyć słynnych cmentarzy. Czy jest jakiś jeden, który możecie polecić ?

I czy warto jechać do Houston lub Austin ?
                    • Gość: gosc Re: Savannah/ Reality show IP: *.187-72.tampabay.res.rr.com 03.02.12, 20:08
                      ...cmentarz w New Orleans bardzo ciekawy, warto sie zatrzymac ALE badz bardzo ostrozny...mialbys niezapomniane wrazenie gdyby traflo ci sie w tym czasie zobaczyc rytualny pogrzeb ale o to nie tak latwo...ze wzgledu na osobiste bezpieczenstwo przylep sie do jakiejs zorganizowanej grupy (turystycznej), nie wedruj samotnie...Byly tam wypadki rozboju i napasci w bialy dzien - Zaraz dla odmiany ktos sie odezwie "a ja tam bylem i nic mi sie nie stalo"...naiwnosc ludzka nie zna granic, a Polak (nie tylko) madry zazwyczaj po szkodzie.........
                      • Gość: Piotr Re: Savannah/ Reality show IP: *.dynamic.mm.pl 03.02.12, 23:17
                        Dzięki za radę, słyszałem właśnie różne historie na temat tych cmentarzy. Zatem będą uważał. A jakieś ciekawe miejsca w okolicach Baton Rouge, Biloxi ?
                    • porterhouse Re: Savannah/ Reality show 04.02.12, 00:09

> I czy warto jechać do Houston lub Austin ?

Houston zdecydowanie nie.
                      Austin tez raczej nie, choc zdecydowanie bardziej atrakcyjne niz Houston. No moze San Antonio ze swoim Alamo moze byc pewna atrakcja a praktycznie po drodze.

• Gość: JanuszGee Re: Savannah/ Reality show IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 04.02.12, 01:23
                        Austin to bary z muzyką na żywo przy 6th Str. gdzie, jak się ma szczęscie, to można trafić na świetnych muzyków. Jest jeszcze Austin City Limits ale to dopiero w październiku. W Austin są również sklepy ze świetnymi boots.

A San Antonio oprócz Alamo jest jeszcze Riverwalk, którego zdjęcia można obejrzeć na Google'ach:
                        Google -> Images -> san antonio riverwalk
                        oraz:
                        Google -> Images -> san antonio riverwalk at night
                • Gość: robak Re: Savannah/Fort Pulaski IP: *.arc.nasa.gov 03.02.12, 22:49
                  > Nie ma sensu stawiac takich pytan na tego rodzaju forum,

Jest sens, od tego wlasnie JEST to forum, rad mozna dostac wiele, czesto lekko sprzecznych i samemu sie wybiera wedlug wlasnych gustow.
                  Lepiej sie podlecz bo sam masz jakies problemy psychiczne i jesli ktos tu napisal jakies bzdury to wlasnie TY. A jesli ci sie plakac chce (jak piszesz), no to placz!, ale wizyte u psychologa polecam mimo wszystko!
                  • Gość: gosc Re: Savannah/Fort Pulaski IP: *.187-72.tampabay.res.rr.com 04.02.12, 01:54
                    Robaczku znowu sie nie popisales...o, feee...Obierzyswiat MA racje ale to Ty nie kto inny masz jak widac chora wyobraznie skoro wysylasz skadinad zdrowego czlowieka na leczenia do psychiatry ???
                    ....jestem pewien ze po krotkim badaniu przez specjaliste Ty bylbys tym kto celem poprawy lykalby dwa razy dziennie Risperdal...Sadze ze po trzech miesiacach zaczalbys myslec bardziej poprawnie, a moze sie myle w twoim przypadku ?....
                    ............What's wrong with your either analytical or/and comprehensive evaluation ???
                    ...Despite, you're RUDE ......
                    • porterhouse Re: Savannah/Fort Pulaski 04.02.12, 03:13
                      Oberzyswiat widac innym nie pozwala dawac rad a sam nie szczedzi swoich, uzywajac przy tym lekko glupkowatego, dziecinnego jezyka, no moze to taki zgrywus. Oberzyswiat mimo ze zgrywus gardzi takimi tematami i nieuchronna polemika, no i kazdy powienien jezdzic gdzie sam chce o nic nie pytajac ale jak widac ma czas i ochote na wlasne wypociny i to w sporych dawkach. A to forum powinno zostac tylko na takie budujace i z turystyka zwiazane tematy jak ile pieniedzy potrzeba aby zaczac zycie w USA lub jakie samochody najlepiej sprowadzac.
                      • Gość: gosc Re: Savannah/ Sorry Poterhouse-you're wrong IP: *.187-72.tampabay.res.rr.com 04.02.12, 04:34
                        Hey, Porterhouse , jak zwykle prawda jest gdzies pospolu czyli 50/50...ostatnie zdanie w twoim wpisie jest "celowe i celowane" innymi slowy poprawne i sluszne...ale pierwsza czesc "just hideous" - nie bronie Obierzyswiata tylko dlatego zeby polemizowac ale ten czlowiek ma wiecej kultury pisarskiej no i sensu ktorego wam (nie tylko tobie kolego) wybitnie brakuje......jesli uzywasz slow, "dziecinnego, glupkowatego czy zgrywusa" to tylko udowadniasz tym swoja ograniczona inteligencje a "NIE" racje ktora usilnie uzurpujesz sobie "by force" jesli chodzi o meritum tej dyskusji...Moze z zazdrosci lub przekory nie umiesz(cie) lub nie chcecie rozumiec slowa pisanego czy tez akceptowac fakt ze ktos moze byc od ciebie (was) "madrzejszy" ....
                        ....I'm sure that you're not big enough to understad it...sorry but this is the only my honest conclusion....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka