Dodaj do ulubionych

Zachodnie Wybrzeże

IP: 153.19.142.* 02.06.12, 14:43
Dzień dobry,

planuję 2-tygodniowy urlop na zachodzie USA. Rozważam dwa, a nawet trzy warianty - będę wdzięczna za wszelkie uwagi i ewent. sugestie.

I wariant: Lot do San Francisco - zwiedzania San Francisco - przejazd do LA (plaża (0,5 dnia) + Universal Studios + ewent. Disneyland - San Diego - powrót do LA i stamtąd lot do Polski

II wariant - Lot do San Francisco - zwiedzania SF - przejazd przez Yosemite i Death Valley (i zwiedzanie obu parków - nie w ciągu 1 dnia :) do Las Vegas (1 dzień/wieczór) - rundka - Zion, Bryce, Arches, Canyonlands, Grand Canyon - przejazd do LA (to samo co w wariancie I) i wylot do Polski

III wariant (chyba niemożliwy) - przelot do El Paso - zwiedzanie Carlsbad Caverns i White Sands NM - przejazd przez Phoenix do Flagstaff i ta sama pętla co w wariancie II tylko w drugą stronę - dojazd do Las Vegas - przejazd do LA (jw.)

Jedziemy z synem - 5 lat. Wyjazd: II połowa września. Jak pisałam czas trwania ok. 2 tygodni (może do 18 dni).

pozdrawiam,
HT
Obserwuj wątek
    • Gość: turystka Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.12, 16:00
      Ciekawy watek sie zaczyna, bede go sledzic, gdyz za rok planujemy podobna wyprawe (2 tygodnie zachodnie wybrzeze + tydzien pobytu na FL). My bedziemy tez z dzieckiem. No wiec powodzenia w planowaniu zycze!
      • jetlag1 Re: Zachodnie Wybrzeże 02.06.12, 19:31

• Gość: Syrena Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.12, 22:19
      Wariant II!!!! Ja odbyłam prawie identyczną drogę 2 lata temu. Zajęło mi to co prawda 3 tygodnie, ale było nieco bardziej rozbudowane. Ten wariant II jest moim zdaniem najlepszy!!! A gdzie planujesz noclegi? Gdzie wynajmujesz samochód? Chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami.
      Pozdrawiam
      Syrena
      • Gość: Hanna T. Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.12, 13:30
        Dziękuję za uwagi.

Też skłaniam się ku II - tylko szkoda mi trochę przejazdu drogą Z SF do LA.

Jeśli chodzi o noclegi to w SF , LA i LS póki co nie zastanawiam się. Na terenie parków miotam się między codzienną zmianą moteli a wybranie jakiś dwóch lokalizacji (np. Moab i coś jeszcze) i nocowaniem w nich przez 2 noce.

Samochód zapewne przez traveljigsaw.

Pisałaś, że trasę mieliście trochę bardziej rozbudowaną - co obejrzeliście?

pozdrawiam,
        HT
        • Gość: robak Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.hsd1.ca.comcast.net 03.06.12, 20:17
          > Też skłaniam się ku II - tylko szkoda mi trochę przejazdu drogą Z SF do LA.

Najlepsza czesc tego przejazdu jest na samej polnocy pomiedzy Monterey i Big Sur (droga 1) a wiec ciagle mozecie zaliczyc. Jechanie droga 1 do samego LA nie bardzo ma sens. Jesli chodzi o caly przejazd z SF do LA to chyba najlepiej droga 101 - jest bardzo widokowa. Jakby ktos mi kazal ulozyc idealna turystyczna trase z SF do LA to zaczalbym jedynka ale pozniej gdzies w polowie (okolice Paso Robles) przerzucil sie na 101. A tak na marginesie to w Paso Robles mieszkal kiedys Paderewski i o nim tam wiedza ...
          • Gość: Hanna T. Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.12, 14:15
            To może coś takiego??

- San Francisco (2 dni)
            - przejazd 101 do Paso Robles a potem do Fresno (nocleg gdzieś pomiędzy)
            - zwiedzanie Yosemite (nocleg w Lee Vining)
            - przejazd przez Dolinę Śmierci do Las Vegas (nocleg)
            - przejazd do Zion (nocleg gdzieś ??)
            - przejazd Bryce Kanyon a potem drogą nr 12 (nocleg gdzieś??)
            - Arches i Dead Horse SP (nocleg Moab)
            - Canyonlands NP (nocleg Moab)
            - przejazd Monument Valley do Flagstaff (2 noclegi) - Wielki Kanion (2 dni)
            - Las Vegas (nocleg)
            - LA (2 dni)

• Gość: robak Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.hsd1.ca.comcast.net 06.06.12, 21:29
              > - przejazd 101 do Paso Robles a potem do Fresno (nocleg gdzieś pomiędzy)

Ciagle nie tak bo jednak wtedy tracisz najciekawsza jedynke.
              Proponowalbym to: z San Francisco do Monterey (uzywajac 101 a pozniej 1), zaraz tam masz piekny Carmel plus slynna 7-mile-drive. Potem masz conajmniej 3 mozliwosci zaleznie od czasu. Albo cofnac sie do 101, potem na droge 152 i 33 prosto do Fresno, albo cofnac sie do 101 i jechac do Paso Robles (piekne winnice, Paderewski, itp.) i potem do Fresno albo z Carmelu pojechac troche na poludnie droga 1 ale potem musisz sie cofnac z powrotem do Monterey i znowu wybrac jedna z dwoch mozliwosci podana wyzej. Majac ciut wiecej czasu oczywiscie jechalbym z Carmelu jedynka dalej na poludnie, dojechal do drogi 46, potem zaraz Paso Robles i potem do Fresno (innymi slowy omijasz 101), to byloby optymalne rozwiazanie ale bedzie cie to kosztowac pelny dzien z dodatkiem jak bedziesz chciala sie zatrzymac w Paso Robles (dobre miejsce na noc).
              • kwiatek_leona Re: Zachodnie Wybrzeże 07.06.12, 11:10
                "...piekny Carmel plus slynna 7-mile-drive".
                A nawet wiecej - 17 miles :)
                Zgadzam sie z Robakiem, ze przejazd "jedynka" jest bardzo uroczy.
                Jedna uwaga na temat nocowania przy Yosemite: tam jest bardzo trudno znalezc miejsce do spania a rezerwacje robione sa z duzym wyprzedzeniem. Lee Vining jest przy samym Mono Lake, ktore zawsze cieszy sie duzym zainteresowaniem. Tak wiec jak tylko sie zdecydujesz na konkretna trase, natychmiast staraj sie zrobic rezewacje.
                A mooooze zamiast ladowania w SF i wylotu z LA, zrobisz petle? Ladujesz w SF, jedzies w dol jedynka przy oceanie do LA, po drodze przejezdzasz przez ciekawe miejsca a po szybkim zwiedzeniu Malibu skok w gore do LA. Tam robisz swoje i wracasz do SF przez parki narodowe?
                • saturn5 Re: Zachodnie Wybrzeże 07.06.12, 19:42

> A mooooze zamiast ladowania w SF i wylotu z LA, zrobisz petle? Ladujesz w SF, j
                  > edzies w dol jedynka przy oceanie do LA, po drodze przejezdzasz przez ciekawe m
                  > iejsca a po szybkim zwiedzeniu Malibu skok w gore do LA.

Skok z Malibu do LA jest raczej w "dol" a nie w gore. W Malibu nie ma zadnego zwiedzania, sa owszem ladne plaze ale woda ciagle zimna (jak juz cos zwiedzac to urocza misja w Santa Barbara). Ostrzegam przed wszystkimi "skokami" do LA, LA to moloch, traci sie kupe czasu na korki na autostradach, owszem jak sie chce cos zobaczyc bo jest w planie to w porzadku ale trzeba miec to czasowo zaplanowane.
                • Gość: robak Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.arc.nasa.gov 07.06.12, 21:35
                  >>"...piekny Carmel plus slynna 7-mile-drive".
                  >> A nawet wiecej - 17 miles :)

Oczywiscie pomulka z mojej strony, mialo byc 17. :)
    • saturn5 Re: Zachodnie Wybrzeże 03.06.12, 02:50
      Wybierz wariant II, to jest zdecydowanie najlepsze.
      Nastepne warianty sa dobre pod warunkiem ze zaliczylas wpierw II.
      Z tym ze wariant III to troche dziwolag, cos takiego byloby dobre jakbys zaliczyla wiekszosc calego zachodu, nazwalbym to wariant XV.
      • xemu Re: Zachodnie Wybrzeże 12.06.12, 14:47
        Wariant II i owszem ale pamiętaj o 5 latku ;) My byliśmy z 8 latkiem :) Zaliczyliśmy wszystkie Junior Ranger Programme w Parkach (polecam)
        "Zrobiliśmy" wariant II + "jedynka" w 3 tygodnie (SF- LA-San Diego-Joshua Tree-Grand C.-Antylope C.-Arches-Monument Valley-Bryce-Zion-Las Vegas + Hoover Dam-Death Valley-Sequoia-Yosemite-SF)
        Dla dziecka: 2 dni Disneyland, 1 dzień Universal, 1 dzień Sea World + lotniskowiec USS Midway w San Diego.
        Jak to mówią: it's all about priorities ...... Powodzenia!
        • Gość: Hanna T. Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.12, 18:38
          Dziękuję za wskazówkę - to też jest ciekawa opcja - choć nie wiem czy damy radę wyciągnąć do trzech tygodni. Wyjazdu z 5latkiem też się boję - jednak 8 a 5 lat to duża różnica... o Junior Ranger Programme czytałam - tylko też nie wiem na ile 5 latek będzie zainteresowany...

pozdrawiam,
          HT
        • porterhouse Re: Zachodnie Wybrzeże 13.06.12, 00:46

> Dla dziecka: 2 dni Disneyland, 1 dzień Universal, 1 dzień Sea World + lotniskow

Nawet dla doroslego Disneyland nie jest zly ale wedlug mnie 1 pelny dzien (dla doroslego) wystarczy.

• xemu Re: Zachodnie Wybrzeże z dzieckiem 13.06.12, 14:51
            Junior Ranger ma różne warianty wiekowe i młodsze dzieci mają mniej/łatwiejsze zadania do wykonania - a satysfakcja duża, odznaka i poważna przysięga przed Rangerem ;)
            Dla 5 latka taka wyprawa na pewno wyczerpująca, dlatego polecam zawsze zaplanować margines czasowy oraz zaplanowanie np. relaksu na basenie /np. LV gdzie w tygodniu hotele są dużo tańsze/. Polecam audiobooki! Mój syn miał MP3 z różnymi książkami - jednak w samochodzie spędza się sporo czasu... Przygotowaliśmy przed wyprawą również specjalny segregator w którym kolekcjonował pamiątki z podróży :)
        • Gość: Hanna T. Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.wsb.gda.pl 14.06.12, 09:56
          Jaką trasę przejechaliście z Death Valley do Sequoia?

• xemu Re: Zachodnie Wybrzeże 14.06.12, 14:39
            190-395-178 (nocleg w Porterville)
    • Gość: Kris Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.12, 16:39
      cześć, tu niektórzy myślą, czy 18 dni im starczy na sporą część zachodu, a okazuje się, że w niewiele dłuższym czasie da się obejrzeć duużo więcej:

Wersja HARD

www.akademickie.wsb-nlu.edu.pl/dokumenty/usa2012_plan.doc
      • Gość: robak Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.arc.nasa.gov 28.06.12, 23:07
        Mozna i tak. Tak z ciekawosci powiedz nam czy autobus zostal w pelni zapelniony miejscami.
      • Gość: Hanna T. Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.12, 22:59
        Wyjazd przeszedł na początek października - trasa ma wyglądać tak:
        - SF (2 dni) - Carmel - Santa Barbara (nocleg) - LA (2 dni - Universal, Disney + Grifiith Observatory) - Las Vegas (nocleg) - Hoover Dam - Williams (2 noclegi) i stamtąd Sedona oraz Grand Canyon - Page (nocleg) - Antelope Canyon - Monument Valley - Moab (1 lub 2 noclegi) - Arches, Canyonlands - nocleg gdzieś w okolicy Bryce Canyon (może coś polecicie - tu nie mam póki co nawet wstępnej rezerwacji) - Zion - Las Vegas (nocleg) - Death Valley - nocleg w okolicy Mammoth Lakes - Yosemite - nocleg gdzieś w okolicy Yosemite NP - San Francisco (nocleg i powrót)

Jeszcze pytanie odnośnie przejazdy z Moab do Bryce Canyon - nawigacja pokazuje żeby jechać dookoła (droga nr 50 - 89 - 15) - ja się zastanawiam nad jazdą drogą nr 12 - macie jakieś sugestie?

Jeśli macie jeszcze jakieś inne sugestie - będę wdzięczna - póki co w większości miejsc mogę jeszcze bezkosztowo odwołać rezerwacje...więc mam jakąś elastyczność. Całość daje 18 noclegów (18 dni).

• Gość: małgosia Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.opera-mini.net 24.08.12, 23:45
          "12" przejedź koniecznie. To jedna z bardziej malowniczych dróg, warta poświęconego czasu.
        • Gość: robak Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.hsd1.ca.comcast.net 25.08.12, 02:06
          >> ja się zastanawiam nad jazdą drogą nr 12 - macie jakieś sugestie?

tak, mamy....
          Droga 12 to jedna z najpiekniejszych drog w USA (ja sobiscie ja stawiam na 1-ym miejscu choc to kwestia gustu). To absolutny klejnot. Nie jedz nia zbyt szybko, czesto sie zatrzymuj i rozkoszuj sie widokami.
        • saturn5 Re: Zachodnie Wybrzeże 25.08.12, 06:42

> licy Bryce Canyon (może coś polecicie - tu nie mam póki co nawet wstępnej

Im droższy tym lepszy, jak was stać to oczywiście Best Western Grand Hotel. Bryce View Lodge byłby moim drugim wyborem.

> Jeszcze pytanie odnośnie przejazdy z Moab do Bryce Canyon - nawigacja pokazuje
          > żeby jechać dookoła (droga nr 50 - 89 - 15) - ja się zastanawiam nad jazdą drog
          > ą nr 12 - macie jakieś sugestie?

Nawigacja ma za zadanie pokazanie najszybszej, najlatwiejszej trasy więc wszystko sie zgadza.
          Ma sie rozumieć ze byłoby grzechem nie wziąć 12, pamietam w pewnym miejscu było tak pięknie ze zostawiłem auto przy drodze i poszedłem w teren na godzinę. Niesamowite pulki skalne czerwonych odcieni, w tym zieleń, rzeka, zupełnie pocztowkowe widoki obojętnie w która stronę patrzyles i byliśmy zupełnie sami. To jest wymarzona trasa na auto-kabriolet.

Pamiętaj ze w Carmelu główna atrakcja jest 17-mile drive a nie samo miasteczko. Tez bardzo ładny zabytkowy kościół misyjny.
        • wrodar Re: Zachodnie Wybrzeże 03.09.12, 15:55
          Jeśli jeszcze jesteś na etapie planowania, to zachęcam do lektury mojego bloga - blog.travelpod.com/travel-blog/wrodar/1/tpod.html - a nuż coś ciekawego z niego wyczytasz :)
          • Gość: Hanna T. Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 23:43
            Dziękuję za podzielenie się informacjami!
          • Gość: robak Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.hsd1.ca.comcast.net 04.09.12, 00:06
            Mam nadzieje ze nikt nie będzie kopiowac waszej decyzji zobaczenia parku Zion a ominięcia Bryce, praktycznie każdy kto widział oba parki mówi bez wachania ze Bryce jest dużo ciekawszy i ja tez tak twierdze. Druga rzecz to mógłbym napisać cała stronę komentarzy na wasze obserwacje (z ktorymi rzadko bym sie zgodzil) naprzyklad tak pierwsza z brzegu to o tym jeżdżeniu po supermarkecie elektrycznymi wózkami, mieszkam w US dobre 25 lat, byłem w całej masie supermarketów (jeden do którego chodzę co tydzień ma chyba hale długości stadionu) i jeszcze nigdy nie widziałem kupujących na wózkach elektrycznych. Jak coś takiego widzieliście to rozkoszujcie sie unikalnoscia takiego widoku.
            • Gość: ewusia51 Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.12, 21:36
              Czesc,
              A ja z innej beczki. Mieszkalam 10 lat na zachodnim wybrzezu - Wa. Teraz musialam wrocic na stale do Polski ale co roku latam do USA na pare miesiecy. Szukam towarzystwa 55+ na dluga wyprawe po New Mexico, Arizonie, Teksasie. Bede dysponowac autem i nieogranioczonym czasem :o))). Dostosuje sie do wymogow innych towarzyszy podrozy. W gre rowniez wchodzi Route 66 na trasie od SF do Oklahomy. Termin marzec 2013- maj 2013 lub wrzesien 2013- listopad 2013. Pozdrawiam i czekam na odzew. Ewa
              • Gość: gosc Re: Zachodnie Wybrzeże IP: *.res.bhn.net 05.09.12, 23:44
                ...ja tez z jeszcze innej beczki : czy jeden towarzysz podrozy wystarczy i czy ty jestes pani puszczalska ?....SP (LV)) na sama mysl juz rece zaciera ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka