Dodaj do ulubionych

Dookoła USA

21.08.12, 09:37
Mam wizę do Stanów i brat do którego jadę chce mi zapłacić za wycieczkę dookoła Stanów. Będziemy podróżować przez około miesiąc autobusem.
Niby się cieszę, ale jak zobaczyłam na mapach Google jakie to są odległości do przejechania każdego dnia (od 6 do 10 godzin), to zaczynam się obawiać, czy wytrzymam tak długie siedzenie.
Oczywiście można robić przerwy w podróży i zostać w motelu 2-3 dni, ale wtedy taka podróż trwała by nie miesiąc ale dwa, co jest nierealne dla nas ze względu na czas i koszty.
Moje pytanie - czy ktoś był w takiej podróży i co może mi doradzić.
Obserwuj wątek
    • Gość: robak Re: Dookoła USA IP: *.hsd1.ca.comcast.net 21.08.12, 10:19
      Jakim dokladnie autobusem??
      Wycieczkowym (biuro podrozy?) czy normalnymi rejsowymi polaczeniami?
      Jeśli to drugie to twój brat wybrał ci chyba najgorszy sposób na podróżowanie i zwiedzanie, tylko współczuć.
      Jeśli twój brat mieszka w USA to wychodzę z podziwu ze nie chce jechać swoim (nie ma?) autem.
      Coś mi tu nie gra w tej opowieści.

• szafirowa-ewa Re: Dookoła USA 21.08.12, 16:17
      Widzę, że są tu jakieś niejasności. To ma być wycieczka autokarowa z tamtejszym, (amerykańskim) biurem podróży. Brat naturalnie ma samochód, ale on też chce mieć urlop a nie "pracować" przez tysiące kilometrów za kierownicą.Nie wiem co w tym dziwnego.
      • riviera_maya Re: Dookoła USA 21.08.12, 16:44
        Nic w tym dziwnego poza tym, ze wiekszosc osob na tym forum preferuje komfort wlasnego samochodu podczas takich objazdowek. Ale to juz jak kto lubi. Ja sobie tego nie wyobrazam autokarem.

Pozdrawiam
      • Gość: robak Re: Dookoła USA IP: *.hsd1.ca.comcast.net 21.08.12, 21:02
        >> można robić przerwy w podróży i zostać w motelu 2-3 dni

Nie slyszalem o wycieczkach autokarowych po USA ktore ci daja mozliwosc robienia takich przerw w podrozy stad moje poczatkowe pytanie i zdziwienie.

Tak jak inni pisali - tego typu autokarowe wycieczki po USA nie sa ulubiona forma zwiedzania tego kraju przynajmniej dla tych co pisza/czytaja to forum...
        • szafirowa-ewa Re: Dookoła USA 22.08.12, 22:10
          Gość portalu: robak napisał(a):

> >> można robić przerwy w podróży i zostać w motelu 2-3 dni
          >
          > Nie slyszalem o wycieczkach autokarowych po USA ktore ci daja mozliwosc robieni
          > a takich przerw w podrozy stad moje poczatkowe pytanie i zdziwienie.
          >
          > Tak jak inni pisali - tego typu autokarowe wycieczki po USA nie sa ulubiona for
          > ma zwiedzania tego kraju przynajmniej dla tych co pisza/czytaja to forum...

Oczywiście, że nie ma takich wycieczek. Miałam na myśli to co było by możliwe gdybyśmy pojechali samochodem brata. Myślałam, ze to jest zrozumiałe. Trudno opisywać sprawę z detalami, bo kto czytał by takie story.
      • porterhouse Re: Dookoła USA 22.08.12, 02:08
        > ale on też chce mieć urlop a nie "pracować" przez tysiące kilometrów za kierownicą.Nie wiem co w
        > tym dziwnego.

Wszyscy rozumia ale powiem ze to troche emeryckie podejscie. Taka wycieczka autokarowa to dobry wynalazek dla emerytow za ktorych wszystko pomyslano, ktorym powiedza kiedy wsiasc, wysiasc, kiedy zjesc, w ktora strone sie popatrzyc, itp. Gdyby to byla wycieczka autokarem po Mozambiku to nikt by sie nie dziwil, bo sprawy bezpieczenstwa, jezykowe, ale takie US jest idealnie latwe dla samodzielnego turysty pod kazdym wzgledem.
        • starypierdola Niekoniecznie. 22.08.12, 06:21
          Jesli ktos chce miec spokojna glowe i nie tracic czasu na szukanie noclegow, wyzywienia, atrakcji itd, to jest to wlasnie TO: wycieczka zorganizowana. Przygotowana przez ludzi ktorzy sa zawodowcami (wyksztalcenie, praktyka, doswiadczenia) i wiedza co robia.

Program pokrywa (naogol) najwazniejsze rzeczy (w opinii tysiecy, czy w USA milionow innych wycieczkowiczow); czlowiek nie musi sie glowic nad tym ktory akurat Forumowcz ma racje!).

Hotele czekaja, na takim poziomie jaki chcemy (jaki zamowilismy) i naogol tansze niz przy zamawianiu indywidualnym

Pozywienie tez przygotowane i podana; naogol zawiera co najmniej kilka lokalnych przysmakow o ktorych czlowiek by nic nie wiedzial (no moze w USA nie daja tyle/tak czesto kartofli!). No i zawsze jest szansa cos dokupic.

Itd, itp.

Wsiadasz i nie masz zadnych problemow:) WYPOCZYWASZ I CIESZYSZ SIE TYM CO WIDZISZ i slyszysz (od licencjonowanego przewodnika a nie od forumowicza amatora ktory byl tam kiedys jeden, jedyny raz na budzecie $10/dzien)

Wycieczkowicz zorganizowany SP
          • Gość: robak Re: Niekoniecznie. IP: *.hsd1.ca.comcast.net 22.08.12, 09:37
            > Hotele czekaja, na takim poziomie jaki chcemy (jaki zamowilismy) i naogol tansz
            > e niz przy zamawianiu indywidualnym

Nieprawda. Hotele sa w tylko w jednym poziomie - typu Holiday Inn, Best Western, itp. to co przewiduje operator w danej miejscowosci. Wyboru nie ma.

> Pozywienie tez przygotowane i podana;

Naogol nie ma zadnego pozwienia - jesz na wlasna reke. Inni co faktycznie daja pozywienie kaza ci spac na kampingach (lub hostelach) i pozywnie jest typu kampingowego.
            • starypierdola Re: Niekoniecznie. 22.08.12, 15:37
              Nie ma zadnej "reguly"; ofert jest tysiace. Twoj problem mozesz rozwiazac bardzi prosto wybierajac taka wycieczke jaka Ci pasuje i jaka spelnia Twoje wymagania.

Oczywiscie zakladam ze Cie na to stac. Jak wymagania masz panskie a placic chcesz grosze to lepiej jedz sam, spij w aucie a zywnosc kupuj w Walmarcie.

Turysta SP
              • Gość: robak Re: Niekoniecznie. IP: *.hsd1.ca.comcast.net 22.08.12, 19:20
                > Nie ma zadnej "reguly"; ofert jest tysiace.

Guzik prawda, ofert wcale nie ma duzo i sa bardzo schematyczne.
                Chyba ze masz te 40 ludzi wynajmujesz autokar z kierowca i wszystko sam organizujesz dokladnie jak chcesz.
    • Gość: turystka1 Re: Dookoła USA IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.12, 19:04
      Zamien ilosc na jakosc! Porozmawiaj z bratem o opcji zwiedzenia 4-5 stanow zamiast objezdzac cale USA.
      Poczytaj sobie watek samsung_pl "Zachodnie-USA-Parki narodowe" a zobaczysz jak trzeba sie nameczyc aby 7 stanow zwiedzic przez 4 tygodnie. A wiecej atrakcji niz samsung chyba nikt by w tym czasie nie zaliczyl. Ja na twoim miejscu i tak namowila bym brata na max,2 tygodnie zwiedzania, a nastepne 2 tygodnie na plaze Florydy :-D
    • saturn5 Re: Dookoła USA 21.08.12, 19:56
      Tak jak inni napisali zamien ilosc na jakosc.

Mnie by nie tyle meczylo siedzenie co obcowanie razem z calym autokarem ludzi.
      Zrobilem takie wycieczki kilkakrotnie wlasnym samochodem po zachodnich stanach - drogi sa czesto tak malownicze ze prowadzenie bylo wrecz przyjemnoscia. Wedlug mnie w prywatnym aucie zmeczycie sie duzo mniej pod warunkiem z nie bedziecie jezdzic "dookola USA" a skupicie sie na najlepszym.
      • Gość: greyhound polski Re: Dookoła USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 22:44
        Ewo fioletowa, twoja historyjka nie trzyma sie kupy.
        Mieszasz jablka z pomaranczami.
      • jorn Re: Dookoła USA 22.08.12, 15:02
        A mnie by raczej męczyło zwiedzanie „po łebkach”. Kilka lat temu wziąłem sobie plan szesnastodniowej wycieczki autobusowej, trochę go zmodyfikowałem pod kątem własnych preferencji, wynająłem samochód i przejechałem tę trasę w miesiąc przeznaczając na każdą atrakcję tyle czasu, ile chciałem.
        • szafirowa-ewa Re: Dookoła USA 22.08.12, 22:05
          Najbardziej przydatne dla mnie i rzeczowe są uwagi "turystki", za które dziękuję.
          • jakanu Re: Dookoła USA 20.09.12, 09:33
            Też wydaje mi się, że miesiąc czasu to mało na całe USA. Z części lepiej zrezygnować....
    • Gość: Jarosław Maringe Re: Dookoła USA IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.12, 10:24
      Krótki artykuł o Cave of Winds, w Colorado. :)

Jarosław Maringe - blog podróżniczy, Cave of Winds
    • hellobeatka Re: Dookoła USA 26.11.12, 04:36
      hej Ewa, a gdzie dokladnie to dookola USA ma byc, napewno z brackim rozmawialiscie. Ja zwiedzalam USA z mezem na raty, byl Wschod, byl Zachod, przez sam srodek, dlugo jechac, niewiele sie zwiedza, ale tez mozna zobaczyc ciekawe tereny. Raz nawet myslelismy zrobic trase starej Route 66 naszym Chevy Caprisem, ale niestety wyszlo inaczej. Czy to mialoby tak wlasnie wygladac Wschod-Zachod? Jak dla mnie brzmi ciekawie, tylko to siedzenie tez by mnie przerazalo, choc jak to jest wycieczka zorganizowana, to organizator musi miec plan jakis dla was, poza tym highwayami jedzie sie gladko i szybko, nijak sie to ma to ogorkowych wycieczek autokarowych z Polski. Powodzenia!
    • Gość: Bolek Re: Dookoła USA IP: *.vs.shawcable.net 28.11.12, 05:23
      Szafirowa, przestań już marzyć i zawracać nam głowę.
      Wszystko już ci sie miesza i ma to coraz mniej sensu
    • norita Re: Dookoła USA 25.01.24, 20:14
      if you ever get a chance to have breakfast in Ann Arbor, US, check out Bakehouse 46
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka