Dodaj do ulubionych

American Express - transfer karty z europy do USA

27.12.13, 19:09
przenoszac sie z europy do usa - czytam ze mozna swoja historie kredytowa w obrebie amex przeniesc na tamtejszy rynek - w sensie na podstawie posiadania juz karty amex np w uk przez co najmniej 12 miesiecy, jak przenosza sie do usa to dostaja karte amex na tamten rynek, kiedy jeszcze nie maja innych kart i dopiera zaczynaja na amerykanskim rynku.
czytalam juz pare postow na ten temat wiec wiem ze mozliwe, ale chetnie sie dowiem wiecej.
Obserwuj wątek
    • Gość: $$$ Historia kredytowa w Stanach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.13, 21:32

Nie mozna przeniesc historii kredytowej spoza USA do Stanow.
      Amerykanska historia kredytowa opiera sie na social security
      i daje kredytobiorcom indywidualny "FICO score" ktory jest
      wiarygodnoscia kredytowa. Na tej podstawie uzyskuje sie
      kredyt w banku (w tym karty kredytowe).

W Europie (UK) karty AmEX wydawane sa na podstawie "third
      party card" i nie maja one przelozenia na rynek amerykanski.

Wydana w UK AmEx jest honorowana w Stanach tak jak i inne
      kart kredytowe. Troche wiec komplikujesz prosta sprawe.
      • robak.rawback Re: Historia kredytowa w Stanach 27.12.13, 22:01
        troche nie rozumiem co chesz powiedziec bo nie znam szczegolow.
        czytam ze ludzie przenoszacy sie z uk ktorzy mieli amex card z uk musieli sie starac o wydanie nowej w usa i tez im nowy credit limit dawali, wcale nie koniecznie taki sam jak mieli w uk.
        • Gość: $$$ Re: Historia kredytowa w Stanach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.13, 22:51

Nie wiem ktorej czesci nie rozumiesz. Historia kredytowa poza Stanami nie liczy
          sie w Stanach. Czy to jest zrozumiale?

Do czasu utworzenia wlasnej, amerykanskiej historii wiarygodnosci kredytowej
          nie dostaniesz karty kredytowej wydawanej przez bank amerykanski w Stanach.
          Czy to jest jasne?

AmEX w Europie wydawany jest na podstawie licencji udzielanej bankom europejskim
          przez AmEx. Dla latwiejszego zrozumienia moze byc przyklad wydawania VISA/MC
          przez banki polskie. Historia kredytowa z Polski nie przenosi sie poza Polske.
          Czy to jest zrozumiale?

Napisz co jeszcze wymaga wyjasnienia.
          • robak.rawback Re: Historia kredytowa w Stanach 28.12.13, 00:57
            nie wiem co ty myslisz ze ja mowie i nie wiem czy ja wiem co ty mowisz:

AMEX
            American Express Country Transfers division can be reached on +1(801)-945-2048. As detailed above, AMEX can use your account history in the UK to open a new account for you in the USA. However, you must have held the account for a minimum of 12 months before you qualify for the transfer. It is possible to work around this policy. You can achieve it one of two ways (both worked for me).
            1. Once you have your SSN, apply for the AMEX card you would like online. You will almost certainly be rejected. Phone the number above, and detail to them your application reference number. They will ask for your UK card number, review your account, and then (hopefully!) over-turn the computer decision to APPROVED.
            2. Phone the Country Transfers division above, wait to be told the standard spiel about 'you must have held the account for a minimum of 12 months', then INSIST to speak to a supervisor who can over-rule the policy. Do not take no for an answer. Insist that you are called back with an approval.
            Outcomes of above two methods:
            1. I had been a customer for just over 11 months, once I spoke to the country transfers division my initial rejection for a Platinum card was over-ruled and an ACCEPTANCE applied. The card was priority mailed by UPS for next day delivery.
            2. A manager called me back within 24 hours, informing me that - YES - they could over-rule the policy given my account history and what card would I like. I informed them I had already received the card via #1.
            Hopefully the above can help those with AMEX cards in the UK with excellent account history who don't quite meet the 12 month minimum opening policy.
            • robak.rawback Re: Historia kredytowa w Stanach 28.12.13, 01:18
              chodzi mi o to ze z tego co sie orientuje - jak sie przenosisz do nowego kraju to na dziendobry sie chyba raczej karty kredytowej nie dostaje? tak wiec trzeba sobie lokalnie wyrobic dobra opinie, miec prace, wplacac pieniadze na kato bierzace itp itd. czy co tam lokalnie jeszcze wymagaja,
              natomiast rozumiem ze jak sie przyjezdza na swiezo , a ma sie amex to jak ich troche pomeczysz, to ci od reki ta karte kredytowa lokalna amex dadza na dziendobry based on your credit card history in the uk, o to mi chodzi, kapish? so dont get your panties in a twist
              • hachis The English Mental Patient 28.12.13, 09:10
                robak.rawback napisała:

...wplacac pieniadze na kato bierzace...

Faktycznie masz chistorie.
                • robak.rawback Re: The English Mental Patient 29.12.13, 15:11

muy chistoso

hachis napisał(a):

> masz chistorie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka