nedusa 24.11.14, 02:16 To forum potrzebuje odnowy... Podejmuje sie tego zadania! NedUSA (i Kanada) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engine8 Re: Macie pytania? USA, Kanada? Pytajcie! 25.11.14, 02:07 Gdzie sie zyje lepiej - w Kanadzie czy USA? Odpowiedz Link Zgłoś
nedusa Re: Macie pytania? USA, Kanada? Pytajcie! 25.11.14, 02:33 No coz jest to niewatpliwie wyzwanie dla kazdego szanujacego sie forumowicza. Na poczatek odpowiem filozoficznie: To zalezy. Po pierwsze, wazne jest aby miec , lub aby miec szanse na legalny pobyt w danym kraju. Reszta jest juz latwa - to sa kraje nieograniczonych mozliwosci. Zarowno w Kanadzie jak i w USA mozna zyc wspaniale i szczesliwie. Dodatkowo dobrze jest aby na poczatku zainwestowac w znajomosc jezyka, wyksztalceni, dobry zawod/profesje itd. I koniecznie wysunac nosa poza polonijny bigosik. Polecam w Kanadzie British Columbia w USA California. Przyjazny klimat, wspaniala natura, przyjazni ludzie. Tu ... zostawiam miejsce na inne wypowiedzi i inne bardzie szczegolowe pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 California? 30.11.14, 06:17 To chyba ostatnie miejsce gdzie zdecydowałbym sie zamieszkać. Zdecydowanie nie polecam. Chyba, że ktoś chce ujrzeć na własne oczy kupę zdrowo popie_dolonych ludzi. No i kto chce płacić wysokie podatki? Odpowiedz Link Zgłoś
gelati Kalifornia? 30.11.14, 14:27 Kalifornia to ohyda! Nic nie pobije mieszkania na Greenpoincie. Na kazdym kornerze stoi kara. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: California? 03.12.14, 00:18 na jakiej podstawie to piszesz? Co to sa "zdrowo popie_doleni ludzie"? A ja to sobie mysle ze Ciebie moze po prostu nie stac aby mieszkac w Californi? Odpowiedz Link Zgłoś
nedusa Re: California? 03.12.14, 02:51 Podatki sa, ale podatki sa w wiekszosci stanow USA. Na FL, gdzie obecnie mieszkam, nie ma podatkow, za to sa inne sposoby aby wladza zebraly pieniadzy na utrzymywanie stanowych, lokalnych instytucji. Na Florydzie wysokie sa podatkie od nieruchomosci i podaki na turystow i to wystarcza aby utrzymac cala reszte. California jest stanem dla ludzi wyksztalconych, z ambicjami. California jest jednym za najbardziej postepowych stanow w USA. Duzo mozna by pisac, ale chce dac szanse innym przedstawic swoj Weltanschaung. A wiec felusiak1 bardzo prosze napisz gdzie mieszkasz i czy uwazasz, ze to wspaniale miejsce i dlaczego. A moze masz swoj inny wymarzony stan, miejsca, Shangri-La? Jakie podatki placisz i co za to dostajesz? (jezeli dobrze pamietam do jestes accountant-republican?) Odpowiedz Link Zgłoś
mr.knox Re: California? 10.03.15, 02:57 @ nedusa Na Florydzie nie ma podatkow? Komu ty te kity chcesz w ciskac? Przestan koles spamowac bo g. wno wiesz o USA a tym bardziej o Florydzie, w ktorej nigdy nie byles... Odpowiedz Link Zgłoś
porterhouse Re: California? 10.03.15, 06:12 Tak ignorancie, na Florydzie na ma stanowego income tax (stanowego podatku) i o to dokladnie koledze nedusa chodzilo powyzej. Spamerem to wlasnie jestes TY. Do tego wyjatkowo glupim spamerem ktory nie ma nawet minimalnej wiedzy aby uczestniczyc w dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Macie pytania? USA, Kanada? Pytajcie! 03.12.14, 00:25 Tzn w BC i CA tez sa takie skupiska polonijne ze wciagaja ludzi jak bagno? Myslem ze to tylko Wschod? A jak sie juz zna jezyk, ma dosc dobry techniczny zawod to gdzie lepiej? W CA to jest Dolina Krzemowa (gugle, fejsbuki i inne jahuuu ) a w BC to jest cos dla technicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
nedusa Re: Macie pytania? USA, Kanada? Pytajcie! 03.12.14, 03:25 BC jest prawi dla wszystkich, najgorzej jednak dla technicznych - malo pracy. Ostatnio cywilizowana czesc BC, czyli Vancouver i Lower Mainland jest bardzo drogie dzieki emigracji z Azji, glownie z Chin. Vancouver robi sie ciasne. Pozostaje 99% prowincji, Vancouver Island, Victoria, Sunshine Coast, Okanagan Valley, Pacific Coast, Costal Mountains, Rocky Mountains, etc California to nie tylko Bay Area i jej mala czastka zwana Silicon Valley, ale tez Sonoma, Napa Valley, Russian River, Sacramento, Foothills, Sierra Nevada, Shasta, Pacific Coast. California to stan o 1000 twarzach, kazdy klmat, mikrolimat, wspaniala flora fauna. Wspaniali, postepowi,madrzy ludzie - Califonia to stan dla ludzi toleracyjnych z ambicjami... Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Ja ... 03.12.14, 14:23 ... tam byłem, wódkę i wino piłem, co widziałem powiedziałem .... Wspaniały, postępowy człowiek SP (tyle że nie y Kalifornii) Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Macie pytania? USA, Kanada? Pytajcie! 03.12.14, 22:41 Teraz od lat to sie do Alberty (czytaj Calgary) jedzie i osiedla jesli sie ma dobry 'techniczny' zawod. Choc najblizsze miesiace moga byc takie sobie (cena ropy spade) ale na razie paniki nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Macie pytania? USA, Kanada? Pytajcie! 03.12.14, 23:53 nedusa napisała: > California to nie tylko Bay Area i jej mala czastka zwana Silicon Valley, To jednak jest miejsce gdzie sa praktycznie wszytkie liczace sie firmy swiatowe a wiec jesli chodzi o prace to wyglada ze "to jest to" Atmosfera bardzo biznesowa - zyje sie dla i mowi sie przede wszytkim o biznesach i pieniadzach. Najwieksza roznorodnosc ras i narodow (biali przestali by wiekszoscia dawno temu) i w zwiazku z tym roznorodnosc kuchni i kultur. Mieszka tam niestety chyba 90% swiatowej polulacji skrajnych liberalow.... niestty bogatych wiec koszty zycie jedne z najwyzszych w USA. dober miejsce aby sie dorobic.. > ale tez Sonoma, Napa Valley, Russian River, To miejsce dla bardzo bogatych (producentow wina) i bardzo biednych (tych co im sluza i zbieraja) > Sacramento, Biedota. Tam chyba nie ma zadnego powazniejszego zatrudnienia...Najwiecej wlascicieli oddalo domy (po florydzie? ) w czasie ostatniego kryzysu i do tego czasu nie moga sie pozbierac. >Foothills, Sierra Nevada, Shasta, Pacific Coast. Przede wszytkim Pot Growers. I cos tam jeszcze jest oprocze pieknej natury? >California to stan o 1000 twarzach, kazdy klmat, mikrolimat, wspaniala flora fauna. Wspaniali, postepowi,madrzy ludzie - Califonia to stan dla ludzi toleracyjnych z ambicjami... Przeoczylas SoCal? (czyli Kalifornia poludniowa) tam jest Los Angeles - San Diego i Orange County pomiedzy. Tu jest chyba najlepszy balans jesli chodzi o kilmat , biznes, roznowordnosc srodowisk (i traffic hehehe) i "quality of life" (oczywiscie jesli mieszka sie poza LA) Czyli California bije BC na glowe? A jak wyglada porownanie Florydy do Californi? Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Hmmm .... Nowa moderatorka? 30.11.14, 07:20 Jesli tak, to przedstaw sie, okresl tez zasady 'moderowania': co wolno a czego nie, komu dawac lapowki, kogo chwalic a kogo ganic.. No ale MEDUZA to jakis taki nieprzyjazny nick. Duzo grozniejszy i gorszy niz STARYPIERDOLA :) Moze sie okazac zes straszna cholera :( Powodzenia SP Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet.luksusowy Pytanie sprawdzajace 30.11.14, 09:12 Ktora godzina jest teraz u ciebie? I gdzie w Stanach mozna sprzedac kabanosy? Zobaczymy czy warto jest ciebie o cokolwiek pytac:) Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Re: Pytanie sprawdzajace 30.11.14, 17:54 Kabanosow wszedzie w kolo pelno: polskie, ruskie, ukrainskie, niemieckie, wloskie, moldawskie .... Nawet ameyukanskie i kanadyjskie. Dlatego ciezko sprzedac. Kaszanka lepiej sie oplaci. Ta sama cena a tanszy wklad i mniej pracy. Godzina wpisu: przyjzyj sie wpisowi. Pisze tam jak BYK o ktorej zrobiony (czas polski). Pisze tez skad zrobiony. I latwo jest 'wygooglowac' roznice czasu. Nie badz leniwy, sprez sie :) Sprawdzilem sie? Ciekawy SP Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet.luksusowy Re: Pytanie sprawdzajace 30.11.14, 18:42 Zmartwiles mnie ta obfitoscia kabanosow. I jeszcze te moldawskie... A jak wyglada rynek grzybow suszonych? Godzina i miejse wpisow jest dla mnie niejasna. Wlasciwie mgielna. Pamietam z lekcji geografii, ze Stany maja pare stref czasowych. A wiec... Pomozesz? Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Sprez sie, kolego. 01.12.14, 01:36 Jak sie dobrze przyjzysz to zobaczysz miejscowosc. A stad juz tylko krok: strefe czasowa mozesz wygooglowac. A jestes pewien ze to Stany? I ze trzy strefy czasowe? A co z Alaska, Hawajami, Guam, Samoa, Puerto Rico, Marianas ...... To gorsze niz Kanada z jej zaledwie 4-1/2 strefami. No to do dziela. Motywujacy SP Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet.luksusowy Time zones & dried mushrooms 01.12.14, 09:11 Drogi Stary Pierdolo, Interesuja mnie tylko kontynentalne Stany. Ze wzgledu na ewentualna dystrybucje suszonych grzybow. Nigdzie nie nie napisalem, ze kontynentalne Stany maja trzy strefy czasowe. Sprawdz, prosze. Napisalem "pare" a wiec mieszcze sie w okresleniu. Wierze, ze zgodzisz sie ze mna. Chcialbym uniknac klotni na tak oczywisty temat. Nic nie piszesz o rynku grzybow suszonych. Nie chcesz mnie martwic? Rynek sie zalamal? FDA nie pozwala? A Ty czy zbierasz runo lesne, Stary Pierdolo? Moze rozwazysz joint venture? A moze tylko joint? Z admiracja pozdrawiam - plux Odpowiedz Link Zgłoś
pawlo10000 Re: Macie pytania? USA, Kanada? Pytajcie! 27.12.14, 21:57 Wiecie może jakie są ceny w najtańszym hostelu/motelu? w NY? Planuję wyjazd z kolegą na 2 tygodnie w Maju do NY i zastanawiam się ile by taki pobyt kosztował. Odpowiedz Link Zgłoś
liza46 Re: Macie pytania? USA, Kanada? Pytajcie! 09.01.15, 01:37 Prosze napiszcie konkretnie skąd lepiej wypełnić dokumenty o sponsorowanie mnie jako zony maź jest Kanadyjczykiem wzięliśmy ślub w Polsce a teraz od miesiąca jestem w Kanadzie jak zrobic to najprościej najszybciej? Odpowiedz Link Zgłoś
liza46 Re: Macie pytania? USA, Kanada? Pytajcie! 09.01.15, 01:40 I jeszcze jedno czy przez Polskę czy tu z Kanady i czy zrobic to samemu czy lepiej przez prawnika? Odpowiedz Link Zgłoś
agus_ka Re: Macie pytania? USA, Kanada? Pytajcie! 09.03.15, 10:54 Witam, mam pytanie bardziej natury prawnej. Chcę spędzić urlop z dzieckiem z USA. Mam zgodę drugiego rodzica na wyjazd (po angielsku i po polsku) poświadczoną notarialnie. Notariusz poświadczył po polsku. Czy taki dokument będzie ważny na granicy w USA? Czy muszę się postarać o tłumaczenie lub apostille? Odpowiedz Link Zgłoś