Dodaj do ulubionych

pierwsza podroz do USA NY

07.06.15, 15:56
Witam serdecznie.We wrzesniu wybieram sie do NY i bedzie to pierwsza podroz za ocean.Ladowac bede na JFK.Czy ktos mi powie gdzie ja sie musze dalej udac po wize.Czy bagaz odbiore wczesniej.Ile czasu zajmie przejscie na druga strone od wyladowania.Jakie dokumenty musze wypelnic w trakcie lotu itd.Bardzo dziekuje za odpowiedzi.Andrzej
Obserwuj wątek
    • usuwanie-azbestu Pierwsza podroz do USA 07.06.15, 16:47
      Czesc,

Promese (obietnice wizy) bedziesz juz mial. Po weryfikacje promesy udasz sie z tlumem innych pasazerow do odprawy paszportowej. Tam dostaniesz stempel z okresleniem czasu
      pobytu w USA. Zwykle szesc miesiecy. Wszyscy ida w tym samym kierunku wiec nie musisz sie specjalnie rozgladac. Po drodze nucisz/gwizdzesz "Szla dzieweczka do laseczka..." lub
      "Most na rzece Kwai". Ustawiasz sie w kolejce z napisem "Visitors".Bagaz odbierzesz na karuzeli juz po szczesliwym przejsciu przez kontrole paszportowa. Sprawdz na monitorze na ktorej karuzeli jest umieszczony bagaz z Twojego lotu. Czas przejscia na druga strone jest rozny. Zalezy od ilosci jednoczesnie ladujacych samolotow. Jezeli bedzie duzo to kiszka,
      czeka sie do godziny, jezeli mniej to mozesz byc zalatwiony w pol godziny. Dwie godziny to max. Deklaracje wizowa dostaniesz juz w samolocie i ja powinienes wypelnic i oddac
      przy wyjsciu celnikowi. wczesniej oglada ja urzednik imigracyjny i stawia parafe.

Kielnie, poziomice lub bron nalezy pakowac do bagazu rejestrowanego. W podrecznym
      zauwaza. Bagazu rejestrowanego nie przeswietla sie po ladowaniu.

Bon voyage, amigo!
      • usuwanie-azbestu Re: Pierwsza podroz do USA 07.06.15, 16:53
        usuwanie-azbestu napisał(a):

> Deklaracje (wizowa) dostaniesz juz w samolocie i ja powinienes wypelnic i oddac przy wyjsciu celnikowi. wczesniej oglada ja urzednik imigracyjny i stawia parafe."

Mialem na mysli deklaracje celna. Formularza I-94 juz sie nie wypelnia.

• minelskede40 Re: Pierwsza podroz do USA 07.06.15, 17:24
        Hei,problem tkwi w tym ze caly tlum z samolotu uda sie do taksowek (albo raczej caly) ponieważ bede lecial z Norwegii a oni wiz nie potrzebują .Z tego co rozumiem to musze sie kierowac do kolejki z napisem "Visitors".?
        • usuwanie-azbestu Re: Pierwsza podroz do USA 07.06.15, 17:40
          NO problem. Z wiza czy bez kazdy ustawia sie w kolejce Visitors do odprawy paszportowej.
          Obywatele USA maja osobna kolejke. Idziesz z tlumem i nucisz/gwizdzesz:)
          Podroz do miasta dopiero po odprawie celnej/bagazowej. Wiesz jak jechac?
          • minelskede40 Re: Pierwsza podroz do USA 07.06.15, 19:59
            Nie no skad?Myslalem o taxi bo hotel mam na Manhattanie a czytalem ze sa stale stawki ale nie wiem jesccze.Moze autobus .Wiele nie wiem dlatego szukam pomocy na forum.
            • usuwanie-azbestu Re: Pierwsza podroz do USA 07.06.15, 20:50
              Taxi na Manhattan kosztuje 52 US$ (flat fee) plus oplaty za przejazd (toll - bramki ~ 8.00 US$) i zwyczajowy tip (napiwek) 10-15%.
              Taniej dojedziesz autobusem lotniskowym ( ~15.00) lub kolejka (chyba ~ 10.00)
              • minelskede40 Re: Pierwsza podroz do USA 07.06.15, 22:38
                ty mieszkasz w NY czy podrozujesz czesto ?Jest jakas mozliwosc porozmawiania ?
                • usuwanie-azbestu Re: Pierwsza podroz do USA 08.06.15, 08:54
                  Mieszkalem w Stanach kilkanascie lat. I czesto podrozuje. Pytania turystyczno-praktyczne
                  zadawaj tutaj. To dobre miejsce na uzyskiwanie odpowiedzi.

Do transportu z JFK na Manhattan dodam jeszcze popularna opcje "taxi sharing".
                  Dogadujesz sie w samolocie lub na lotnisku z kims jadacym tez na Manhattan.
                  Jezeli pasazerowie maja maly bagaz to jada nawet we trojke. Placi sie tyle samo
                  za kurs ale koszty sie rozkladaja na dwie/trzy czesci. Warto rozwazyc.
                  • minelskede40 Re: Pierwsza podroz do USA 10.06.15, 16:28
                    a czy telefon bedzie dzialal w roamingu w USA ? Ile czasu zajmuje dojazd z Manhattanu na lotnisko w Newark ?I czym najlepiej dojechac.Mamy samolot lini jet Blue o godzinie 8.00 do Fort Myers.Czy w liniach wewnatrz stanow odprawy trwaja dlugo ? Czy trzeba odprawiac sie przez internet,czy tylko wydrukowac karte pokladowa ?KIlka pytan na dzis.Pozdrawiam.
                    • saturn5 Re: Pierwsza podroz do USA 10.06.15, 22:01
                      >.Czy w liniach wewnatrz stanow odprawy trwaja dlugo ?

zalezy bardzo od lotniska, musisz dla pewnosci zalozyc jakies 20-30 min zeby przejsc przez samo security. Nie znam danych dotyczacych akurat Newarku i do tego wszystko zalezy od pory dnia.

> Czy trzeba odprawiac sie przez internet,czy tylko wydrukowac karte pokla
                      > dowa ?

Nie, nie ma obowiazku odprawiania sie przez internet, mozesz to zrobic dopiero na lotnisku. W koncu nie kazdy ma w domu internet lub dzialajaca drukarke, he, he. Na lotniskach w lotach wewnetrznych masz teraz duzo automatow do samo-odprawy ktore ci wszystko wydrukuja.
                    • porterhouse Re: Pierwsza podroz do USA 10.06.15, 23:26
                      >> ? Ile czasu zajmuje dojazd z Manhattanu na lotnisko w Newark. Mamy samolot lini jet Blue o godzinie 8.00 do Fort Myers.

Nie powinines byc pozniej niz 6:30 na lotnisku. Ile czasu zajmie dojazd? Ale czym i skad? Manhattan jest spory i wszystko zalezy od korkow, wypadkow na drodze. Mozesz na lotnisko dojechac tez pociagiem, znacznie pewniejszy dojazd i niezalezny od korkow w takim tunelu Lincolna. Doprawdy - cala informacja jest na internecie co do roznych mozliwosci dojazdu do EWR.
            • porterhouse Re: Pierwsza podroz do USA 08.06.15, 19:43
              Masz 4 rozne sposoby dojechania z JFK na Manhattan:

1. opisana tu taxi
              2. najtansza metoda - Air Train plus metro (zwane Subway)
              3. specjalny bus
              4. Air Train plus pociag Long Island Railroad
            • saturn5 Re: Pierwsza podroz do USA 08.06.15, 20:36
              >> czytalem ze sa stale stawki ale nie wiem jesccze.Moze autobus

Jesli nie masz zbyt duzo bagazu i nie boisz sie wpadniecia w wir NYC tak od razu to najtansza jest opcja dojechania do hotelu metrem (subway). Pewnie czy tak czy tak kupisz sobie tzw. MetroCard - tygodniowy/miesieczny abonament ktory daje ci wszystkie przejazdy autobusem i metrem. Gdy masz taka karte to doslownie dojazd z lotniska bedzie cie kosztowac jedyne $5 od osoby - bo tylko zaplacisz za Air Train ktory laczy lotnisko ze stacja metra. Jak masz duzo bagazu lub jesli jedzie was kilka osob lub boisz sie przesiadek w metrze (zalezy gdzie hotel) lub jesli $70 to nie problem to taxi moze byc najlepszym rozwiazaniem. Doslownie 2 tygodnie temu sam bylem w New York jako turysta (mieszkam w Kalifornii) i w jedna strona jechalem taxi a w druga metrem.
              • minelskede40 Re: Pierwsza podroz do USA 10.06.15, 16:36
                Mysle ze 70 dolarow nie jest wielkim wydatkiem.Nie obawiam sie metra ale duzych toreb ktore bedziemy mieli z przeznaczeniem na zakupy.Czy jest gdzies w okolicy NY jakis duzy Outlet.Nie chodzi mi tu o jakies ciuchy typu Hugo Boss bo to nie moj styl ale Levisy czy koszulki Xzawier chetnie bym kupil,a i zona chetnie poszpera ha ha.
                • saturn5 Re: Pierwsza podroz do USA 10.06.15, 21:54
                  > Czy jest gdzies w okolicy NY jakis duzy Outlet.

Tak, jest sporto outletow, ja osobiscie nigdy tam nie kupowalem, to nie moj region. Informacja co i gdzie jest latwa do znalezienia na internecie.
                • usuwanie-azbestu Pierwsze zakupy w Stanach 11.06.15, 09:37
                  minelskede40 napisał:

"Mysle ze 70 dolarow nie jest wielkim wydatkiem.Nie obawiam sie metra ale duzych toreb ktore bedziemy mieli z przeznaczeniem na zakupy."

Bedziecie mieszkali na Manhattanie wiec zabierz zone do www.macys.com
                  znajdzie tam wszystko co potrzebuje. Sklep ma program bonifikat dla "international
                  visitors". Po pokazaniu paszportu i powiedzenia paru slow z akcentem (polskim lub
                  norweskim:) dostaniecie wazna przez miesiac karte z 10% znizka na zakupy w sklepie.
                  Z wyjatkiem bizuterii i kosmetykow.

Przedstaw zone do amerykanskiej sieciowki www.jcrew.com Maja doskonalej
                  jakosci odziez. Niekoniecznie tania ale i tak tansza niz porownywalna jakosc w Polsce
                  a tym bardziej w Norwegii. Na stronie gap.com znanej Tobie pewnie firmie
                  znajdziesz rowniez strone Banana Republic. To towar z gornej polki. Gap jest wlascicielem
                  Banana Republic, Old Navy i Athleta. Old Navy to generalnie niedrogi sklep dla mlodziezy
                  ale mozna (kobiety potrafia) wyczesac tam cos przydatnego. Athleta to oczywiscie
                  odziez sportowa. Nie chcesz ze Stanow przywozic odziezy niemieckiego Hugo Bossa:)

Szwedzka sieciowke H&M na pewno znasz. Bez szalu ale tansza niz w Europie.

Byc moze rozwazysz moja sugestie co do outletow na peryferiach miasta. Daj sobie
                  z nimi spokoj. Towar sredniej jakosci z roznymi niedoskonalosciami i dwuletnim
                  poslizgiem. Wcale nie taki tani jak sie reklamuje. W centrach outletowych bedzicie sie
                  klebili i grzebali w pudlach z setkami turystow z calego swiata (bez Azji:)
                  Wyprawa za miasto na prawie caly dzien moze okazac sie rozczarowaniem.

Wspomniana Macys ma codzienne sprzedaze (EDV - every day value) i sa to dobre
                  ceny za dobra gatunkowo odziez. W Macys tez sa wszystkie stoiska znanych
                  projektantow mody - Ralph Lauren, Tommy H. i innych. Macys ma tez imponujaca
                  kolekcje butow damskich i torebek co spowoduje, ze zona zapomni o swiecie zewnetrznym.
                  Dla Ciebie Macys ma wygodny fotel:)

Moje sugestie opieram na wieloletnim doswiadczeniu wozenia "kontenerow" konfekcji damskiej i butow damskich ze Stanow do Europy. Obecnie prawie wszystko mozna
                  juz zamowic z przesylka do Polski/Europy ale "nothing beats" pierwszy dotyk ogladanego
                  przez kobiete ciucha:) I w Stanach jest taniej. Gdyby zona miala jakies konfekcyjne zapytania to chetnie poradze. Wiem co pisze:)

Happy shopping - ua.
                  • porterhouse Re: Pierwsze zakupy w Stanach 11.06.15, 22:26
                    > Byc moze rozwazysz moja sugestie co do outletow na peryferiach miasta. Daj sobi
                    > e z nimi spokoj. Towar sredniej jakosci z roznymi niedoskonalosciami i dwuletnim
                    > poslizgiem. Wcale nie taki tani jak sie reklamuje. W centrach outletowych bedzi
                    > cie sie klebili i grzebali w pudlach z setkami turystow z calego swiata (bez Azji:)
                    > Wyprawa za miasto na prawie caly dzien moze okazac sie rozczarowaniem.

Nie znam specyfiki New Yorku ani nawet wschodniego wybrzeza ale moja zona i ja czesto kupujemy w outletach na zachodzie USA (bo tu mieszkamy) i opisane na gorze wrazenia zupelnie nie sa zgodne z tym co my doswiadczamy.
                  • minelskede40 Re: Pierwsze zakupy w Stanach 14.06.15, 17:57
                    Dzieki za wiele ciekawych wiadomosci.A jak z telefonem bedzie dzialal w Stanach ? Jak z wifi na miescie ,metrze Jak najszybciej dostac sie na lotnisko w Newark.Mamy samolot o 8.00 rano do Fort Lauderdale.
                    • pariss1 Re: Pierwsze zakupy w Stanach 14.06.15, 21:29
                      Ja polecam ze swojej strony oprócz ulubionego Macy's (tylko nie ten w NY!) Century 21. Na pewno jest jeden niedaleko Metropolitan Opery (jak będziecie mieć szczęście to może tam spotkacie jakieś znane osoby) i drugi na dolnym Manhattanie niedaleko Ground Zero (większy i chyba z 5 pięter). Można tam wygrzebać naprawdę dobre perełki. Po drodze chodząc spotkacie na pewno TJ Maxxa i może Marshalls.
                      W Macys są faktycznie super promocje i zawsze jakieś zniżki a od zniżki kolejne zniżki, które często się kumulują. Co mi się nie podobało w nowojorskim Macy's? Tłumy, tłumy i jeszcze raz tłumy i gwar taki jak w ulu, że nie mogłam się na niczym skupić. Trzeba pamiętać, że to kolos chyba 8 piętrowy ciągnący się przez pół przecznicy jak nie więcej. Nie można dopchać się do zegarków, butów, torebek, ale obsługa i tak na 5+, mają niesamowity system przynoszenia i wyszukiwania butów w magazynie. Jak żona będzie kupować to poobserwuj ;)
                      W TJ Maxxie są lepsze rzeczy i marki niż w naszym biednym TK Maxxie. Bardzo dużo rzczy mam z tego sklepu i niczego nie żałuję. Towar często podobny jak w Macys a dużo tańszy. Przykładowo kupiłam w Macys torebkę Ralpha Laurena po dwóch jakiś zniżkach i zapłaciłam 250 $ a bez żadnego problemu taką samą widziałam w cenie 230 w TJ Maxxie.
                      W Century jest też ogromny wybór okularów przeciwsłonecznych.

Co do wifi to w każdym starbaksie działa bez problemu, to samo z każdą restauracją, w Rockefeller center, sephorach, Century 21 itd.

Też jak wyżej polecam markę Banana Republic. Ciuchy są świetnej jakości a promocje takie, ze warto korzystać. Dużo sklepów jest też na SOHO - tam można też zginąć w wieszakach Levisa, Conversa, Bebe, Banany Republic, Victoria's Secret czy Burberry ;)

Udanych zakupów - zazdroszczę tego szaleństwa w Nowym Jorku.
                      • saturn5 Re: Pierwsze zakupy w Stanach 15.06.15, 03:43
                        >> Też jak wyżej polecam markę Banana Republic.

Tez polecam, tak ich lubie ze nawet mam ich karte kredytowa.
                        Ja kupuje w outletach Banana Republic po drugiej stronie USA - ladnie, cicho, elegancko, bez zadnych tlumow. Nowojorskie tlumy nie dla mnie.
                        • gosia-sk Re: Pierwsze zakupy w Stanach 12.08.15, 11:31
                          Jasne, wiadomo że tłumy w sklepach, zwłaszcza podczas wyprzedaży to nic przyjemnego - wyrywanie sobie ubrań i walka o pasujące rozmiary to niestety codzienność w czasie sezonowych obniżek. Niestety, w dalszym ciągu mało osób wie, że zakupy w Stanach można zrobić również online. Nie trzeba tam podróżować i martwić się po urlopie, czy wszystko zmieści się w bagażu podręcznym.
                • drizzlys Re: Pierwsza podroz do USA 07.08.15, 21:02
                  Zrob zakupy w Nordstrom - jeden z najlepszych sklepow na swiecie. Kup buty itp. ktore mozesz wymienic na nowe/inne przy nastepnej wizycie w US niezaleznie od tego ze byly uzywane. Nikt nie bedzie zadawal pytan, powiedz ze ci sie juz znudzily. Ja naprawde nie przesadzam :)
                  • gelati Re: Pierwsza podroz do USA 10.08.15, 18:33
                    drizzlys napisał:

> Ja naprawde nie przesadzam :)<

Tylko troche:)

• felusiak1 Nie zapomnij o ESTA 09.06.15, 05:07
      Jeśli jesteś obywatelem państwa zwolnionego od uzyskania wizy to musisz wypełnić aplikację ESTA: esta.cbp.dhs.gov/esta/
      Nie pamietam dokładnie ale chyba przed dwoma laty kosztowało to 15 dolarów
    • skrzyneczka2 Re: pierwsza podroz do USA NY 23.08.15, 07:46
      Sprawdź jak oddawać ubrania w Walmarcier , czy z paragonem i jaki termin
      • saturn5 Re: pierwsza podroz do USA NY 23.08.15, 09:02
        skrzyneczka2 napisał:

> Sprawdź jak oddawać ubrania w Walmarcier , czy z paragonem i jaki termin

sama mozesz to sprawdzic i juz teraz:

corporate.walmart.com/return-policy
    • awok Re: pierwsza podroz do USA NY 23.08.15, 10:29
      Ja dość często jestem w NYC i z JFK do centrum jadę metrem - jeśli dobrze pamiętam to $2.50, kupuje bilety tygodniowe, wiec nie do końca pamiętam cenę pojedynczego przejazdu.
      Zakupy - jeśli idzie o sklepy "wyprzedażowe":
      - C21 - najpopularniejszy jest przy 22 Cortland Str
      - Nordstrom Rack - 60E 14Str
      - Marshalls - 620 Ave of Americas
      Poza tym oczywiście Macys, GAP, ale też Banana Republic, Ann Taylor... Długo by wymieniać.

Dojazd metrem do centrum jest świetny.
      Na jak długo jedziecie?

• elbertson Re: pierwsza podroz do USA NY 23.08.15, 11:37
        awok ma racje , bierz metro , do metra mozesz dostać siewygodnym i szybkin Air Trainem / chyba 5 $/ lub darmowym autobusem jezdzacym wokół lotniska , wygooglaj sobie mapke metra NY dojazd jest prosty lecz potrwa ok godziny ale kosztuje 2,5 w klimatyzowanych wagonach .
        Ja na zakupy preferuje Century XXI na dole miasta przy Freedom Tower /WTC/
        • awok Re: pierwsza podroz do USA NY 23.08.15, 13:25
          AirTrain jest darmowy. Płaci się dopiero wchodząc na teran stacji metra.

Tu masz najlepsze rozwiązanie, chyba że masz kupę kasy i najwygodniej taksówką.
          The Howard Beach-JFK Airport subway station in Howard Beach. JFK is connected to New York's subway and commuter rail system by AirTrain JFK. AirTrain stops at all terminals, parking lots, hotel shuttle areas, car rental lots, 2 subway stations & the Long Island Rail Road. It is free within the airport. Travel time between JFK and Midtown Manhattan is approximately 30–40 minutes (depending on the originating/terminating terminal at JFK) using AirTrain and the Long Island Rail Road at Jamaica Station; or approximately 75 minutes between JFK and Downtown Manhattan using AirTrain and the New York City Subway A train at Howard Beach – JFK Airport station or the E (to Midtown Manhattan), J and Z (to Downtown Manhattan) trains at Sutphin Boulevard station. A Lower Manhattan – Jamaica/JFK Transportation Project has been proposed to connect the AirTrain to Lower Manhattan.
          • elbertson Re: pierwsza podroz do USA NY 23.08.15, 14:39
            Pyta o dojad na Manhattan więc wysyłając go do metra Air Trainem bedzie musiał zapłacić 5$ za Train a pózniej 2,5$ za metro .
            Air Trainem do E train i ekspresem do miasta
      • minelskede40 Re: pierwsza podroz do USA NY 23.08.15, 12:35
        razem 2 tygodnie,z czego w NYC 6 dni
    • czemublokujecie_mikonto Re: pierwsza podroz do USA NY 23.08.15, 11:51
      :)) Ale smieszne:)) xD
      Ile czasu potrwa wyjście z lotniska, wizę to powinieneś mieć z Polski, tyle że służby emigracyjne mogą cię trzymać na lotnisku i 3 i 7 godzin, zależy jak będą chcieli:P
      A jak chcesz się przygotować do USA to najlepiej przeczytaj wspaniała, śmieszną i BARDZO PRAWDZIWĄ książeczkę Teresy Hołówki-"Delicje Ciotki Dee"-to jest esencja tego co powinieneś wiedzieć o Ameryce:)
      • czemublokujecie_mikonto ps.Florida 23.08.15, 12:08
        A jeśli lecicie na Florydę to polecam zrobić sobie wycieczkę do Lower Keys, w szczególności delfinarium takie malutkie, milutkie, wsiowe w Islamorada, ale przynajmniej 2 dni na Key West. cudowne miasteczko, w realu jak na najładniejszej pocztówce. Zrobisz zdjęcia, że aż nie będziesz wierzył jakie piękne. W Key West na plażę, zachód Słońca, cudowna roślinność, mikroklimat, moteli jest pełno, możesz sobie wziąć nocleg niedrogo, a połazić po miasteczku, zobaczyć dom Hemingwaya, uliczki są przepiękne, światło, roślinność. Takie życie w spokojnej bajce:) Fort jest jeszcze "busy", ale Lower Keys są "take your time" :) Miłego.
        • minelskede40 Re: ps.Florida 23.08.15, 12:38
          dzieki,my nedziemy w Key West 4 dni i juz sie nie mozemy doczekac
      • prefisso Re: pierwsza podroz do USA NY 23.08.15, 15:35
        czemublokujecie_mikonto napisał:

> wizę to powinieneś mieć z Polski...<

Nie umiesz czytac ze zrozumieniem i dlatego blokuja ci konto.
        Podciagnij skarpetki.
        • czemublokujecie_mikonto Łojejku! 25.08.15, 15:12
          Ktoś mi konto blokuje? To może kupie dodatkowe skarpetki, to pomoże:) Albo lepiej nie zaproszę cię na Lazy Sunday do mnie:)
    • biker1757 Re: pierwsza podroz do USA NY 23.08.15, 16:57
      A na chu..ja tam lecieć ?
      • gelati Re: pierwsza podroz do USA NY 23.08.15, 17:08
        Nie zrozumiesz odpowiedzi. Wydlub muchy z zebow.
    • awok Re: pierwsza podroz do USA NY 23.08.15, 17:49
      Masz rację, gdzieś mi to umknęło :-)
      Ale to i tak śmieszne pieniądze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka