Dodaj do ulubionych

21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki

09.02.16, 09:23
21 czerwca wylatujemy całą rodziną do Los Angeles. Będziemy tam około 14.00.
Wynajmujemy samochód, który zwracamy w San Francisco 13 lipca.

Ciągle myślimy nad trasą.
W miastach planujemy spać w motelach/hotelach, a w parkach na campingach.
Chcielibyśmy dużo zwiedzić, ale jedziemy z dziećmi (10.12 i 17 lat).

Póki co planujemy:
Los Angeles 2 noce
Death Valley
Las Vegas
Hoover Dam tama
Grand Canyon 2 dn
Antelope Canyon
Monument Valley
Arches National Park
Bryce National Park
Zion National Park
Salt Lake City i nocleg.
Grand Teton National Park
Yellowstone 2 noclegi
Yosemite Park nocleg po drodze
SeQuoie Park i nocleg
wyjazd do San Francisco min. 2 noce

Czy to jest do ogarnięcia przez 22 dni?
Przyjeżdżamy we wtorek i chcieliśmy Yosemite i Seqouie zrobić na początku, ale bylibyśmy w Las Vegas w weekend a wtedy jest tam najdrożej.
Proszę o jakieś wskazówki.
Obserwuj wątek
    • saturn5 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 09.02.16, 18:09
      Nie bardzo sie mi chce to liczyć, pewnie sie da.
    • smolny Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 10.02.16, 18:02
      cześć,
      nie wiem czego oczekujesz, nie wiadomo czy byliście już w USA, spaliście w namiotach itp. ale spróbuję

zakładam, że listę wybraliście po lekturze forum i min. jednego przewodnika. Oczywiście, że jest do wykonania choć zawsze można zwiedzać jeden park w tydzień. Sama lista to nic. Zrób sobie kilka wersji trasy (np. ruszasz w kierunku Yosemite, druga wersja Kingmann/GC, trzecia do San Diego), napisz ile wychodzi km i jaki czas podróży podaje np maps.google (+przerwy) - wybierzesz najbardziej optymalny. Zaznacz gdzie przekraczasz granicę zmiany czasu - czy masz +1 czy -1h to póżniej ważna rzecz?.
      poszukałbym +/- w okolicach 7 i 14 dnia miejsc na 2-3 noclegi w jednym miejscu by odpocząć
      lista miejsc
      warto wykąpać się w oceanie (ale to w LA lub poniżej, przy SF jest już znacznie chłodniejsza woda i mało kto się kąpie bez pianki). Możesz odbić w stronę San Diego - tam fajne plaże i rozrywki (parki) dla dzieci i całej rodziny.
      LA i SF - pisałaś o dwóch noclegach. Jeśli to nie znaczy dwa dni w mieście to OK, ale jeśli chcesz być w miastach po dwa dni, a nie masz listy ?must to see??to moja subiektywna rada - lepiej dzień dłużej odpocząć np. w Yellowstone lub Moab
      LV - tu warto być min. dwa noclegi. Dwukrotnie robiłem tu przerwę po objeździe parków, choćby by się wyspać, wykąpać w basenie (obejrzeć show). Tak jak pisałaś, w weekendy drogo, w zwykłe dni ?czwórkę? złapiesz za 30-40 USD (plus podatek)
      Jeśli bierzesz sprzęt campingowy z Polski to przemyśl
      czy brać śpiwory - znajomi chcieli okazyjnie kupić śpiwory na miejscu, a były już tylko b.drogie (nie kupili) i latem na jednym z noclegów (Bryce lub Moab) bardzo zmarzli (dzieci w wieku waszych)
      jeśli weźmiesz to masz jedną dużą walizkę ze sprzętem. W samochodzie (nie duży SUV lub bus) zmieścisz dwie duże walizki i praktycznie nie ma miejsca w bagażniku na kolejną nawet małą - gdy masz elastyczne torby to już łatwiej rozplanować)
      jeśli weźmiesz - co zrobisz jak zaginie akurat ta walizka (doświadczenie moich sąsiadów)? Gdy będziesz dwa dni w LA to następnego dnia może doleci, jak nie to potrzebna rezerwa na zakup nowego sprzętu
      moje namioty doleciały, miałem śpiwory ale bez nich też bym się obył, ale wybrane przez Ciebie parki to b. często góry (zmienne warunki). To co jest proste przy dorosłych przy 2 lub 3 dzieci wygląda inaczej.
      warto wziąć duży foliowy worek na namioty. Przyda się gdy będzie padać w nocy, a następnego dnia trzeba wyjeżdżać. Nie będzie potrzeby dokładnego ich składania, a po południu łatwo rozwiesić na następnym campingu lub wręcz w pokoju hotelowym by wyschły (zeszłego lata dwa razy musiałem wyjeżdżać z pola z mokrym namiotem/namiotami)
      campingi - jeśli wyjazd latem, to monitoruj obłożenie campingów w parkach od początku maja. Lipiec w Yellowstone może być już wyprzedany
      samochód - czy macie doświadczenia z jazdą praktycznie dzień w dzień kilkuset kilometrów, chodzi mi zwłaszcza o troje dzieci na tylnej kanapie (dwa wygodne miejsca +mały ?łącznik? między nimi)? Warto o tym pomyśleć i jeśli możliwe wybrać samochód, która np. zamiast kanapy ma 3 oddzielnie siedziska lub duży
      ubezpieczenie - zalecane dla USA dla waszej rodziny będą kosztować 1000-1200 zł. Możesz poszukać po agentach okazji, zniżki itp.
      poszukałbym w sieci atrakcji w i wokół parków - rodeo, rafting, rowery górskie, miasteczka linowe itp (w zależności od gustu i portfela)
      gdy jedziesz na ponad 20 dni - weź rzeczy ?letnie?, bieliznę na góra 10. Raz że koszulki, bielizna są tam tańsze/lepsze niż u nas, dwa masz pełno pralni. Zysk - miejsce w samochodzie
      5 osób i hotel - nie wiem czy chcecie spać w czwórce (standardowy pokój ma dwa duże łóżka) czy w dwóch pokojach. Jeśli w czwórce, to warto wybierać jeśli będzie to racjonalne wielkość łóżek - kings bed>queen>double

Na pewno wszystko Wam się uda, przyjemnej podróży

smolny
      • kaka73 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 11.02.16, 13:34
        Dzięki za cenne wiadomości.
        Jedziemy pierwszy raz. To wyprawa, na którą czekałam dwa lata - tzn. na znośne ceny biletów. Wypożyczyliśmy Dodga Caravana. Jesteśmy namiotowi - tak spędzamy latem wakacje w Europie. Chyba weźmiemy sprzęt z Polski - zmieści się w jednej torbie- mamy małe śpiwory i dwa małe namioty. Spakujemy się w torby a nie walizki. Nie bierzemy dużo - najwyżej kupimy - dzieci już się cieszą. Ja właśnie chciałam jedną trasę dokładnie wytyczyć aby zarezerwować noclegi na campingach- bo trzeba szybciej jak słyszałam.Bierzemy też ciuchy na zimniejsze dni bo słyszałam o niskich temperaturach w parkach. W hotelach bierzemy duży pokój z dwoma podwójnymi łózkami - cenowo ok wychodzą, a zapis jest, że dodatkowe dziecko ma spanie gratis. Nie wiedziałam , że można wybrać wielkości łóżek.
        Muszę więc siadać i dokładnie dzień po dniu rozplanować to wszystko - też myślałam, że w LV odpoczniemy w jakimś luxusie za niewielkie pieniądze.
        • smolny Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 11.02.16, 20:03
          wybór łóżek w hotelu - chodziło mi o to, że w opisie pokoju są zawarte ich rodzaje i możesz wybrać dany typu pokoju, albo zdecydować się na "ten" hotel gdy porównujesz dwa/wahasz się (bo oferuje większe łóżka i można przespać noc nawet w 3 osoby).

planowanie - jak już wybierzesz trasę to warto się z nią "przespać" jeszcze kilka dni przed ostateczną rezerwacją. Odkryłem niedawno fajną rzecz w Expedii (może to standard w innych również nie wiem), zwłaszcza gdy masz do wykonania wiele rezerwacji. Gdy przeglądasz kolejne hotele to wejdź w najciekawsze. Później codziennie dostaniesz aktualizację cen, czasami znacznie się różnią, są promocje itp. Nie wiem czy to też jest spotykane w innych portalach, ale ten sam hotel może mieć inne ceny w tej samej porównywarce w wersji na komputer i smartphone (cena tylko na "mobile"). Rezerwacja w "mobile" dawała dodatkowo 3xwięcej punktów (czytaj USD) na kolejne rezerwacje (po tej podróży), bo są naliczane po wizycie. Ja poprzednią podróż w większości finalnie rezerwowałem przez aplikację na smartfonie (hotele).

pozdrowienia
          smolny
        • saturn5 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 12.02.16, 19:32
          >> Nie wiedziałam , że można wybrać wielkości łóżek.

Tylko sa dwa wymiary - King albo Queen. Typowo pokoj moze miec jedno lozko King albo dwa Queen.
          • smolny Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 13.02.16, 13:32
            To najbardziej popularny wybór, ale są inne....
            Załączam przykłady pokoi, by pokazać typy łóżek ;-) z hoteli w Tucson (losowo wybrane miasto, dane z wyszukiwarki, w hotelach może być oczywiście jeden rodzaj pokoi/łóżek lub więcej). Ceny się różnią, można sprawdzić dla ostatniego hotelu z listy.

Varsity Clubs Of America - Tucson by Diamond Resorts
            2 king and 1 sofa bed

Baymont Inn & Suites Tucson Airport
            2 queen beds

Sheraton Tucson Hotel and Suites
            2 double and 1 sofa bed

Hampton Inn Tucson-Airport - to najciekawszy przykład
            1 king bed or 2 double beds
            2 double beds
            2 king beds

#####################
            jak już o pokojach hotelowych to się może przydać

często spotykane lodówki i mikrofalówki też nie są standardem (czytaj za darmo)

Las Vegas Stratosphere
            Refrigerator fee: USD 10 per day
            Rollaway bed fee: USD 15 per night
            Jak widać tu płaci się dodatkowo za lodówkę i dostawkę w pokoju

inna b. przydatna rzecz gdy nocuje się w 3-4 i więcej osób to "umiejscowienie" toaleta/prysznic/umywalka. Czasami na zdjęciach widać, że umywalka/wielkie lustro jest tuż obok wydzielonej łazienki (toaleta/prysznic), a nie wszystko razem w jednym pomieszczeniu. Takie rozwiązanie mocno skraca czas np. porannej toalety dla całej rodziny

smolny
            • porterhouse Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 13.02.16, 19:40
              >> Refrigerator fee: USD 10 per day

Taka oplata to raczej rzadka sprawa, w ilu to hotelach bylem z lodoweczka i zadnych oplat nie bylo. Jak pokoj przychodzi automatycznie z lodowka to oplat nie ma (czesta sprawa dla pokojow o pewnym standardzie), jak w pokoju nie ma lodowki a chcesz ja miec to byc moze takie wypozyczenie kosztuje jesli wogole to mozliwe. Mikrofalowki nie widzi sie czesto (chyba ze to pokoj z kitchenette) ale takie rzeczy jak lodoweczki i maszyna do kawy, sejf, sa bardzo czesto. Ale znowu musi to byc hotel o pewnym standardzie bo w Motel 6 i innych taniutkich miejscach nie ma niczego takiego.
      • aaabbbcccddd1973 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 11.02.16, 20:43
        wow, skarbnica wiedzy:) Też potrzebuję informacji i proszę o pomoc. Mój pobyt w Kalifornii (łącznie z przelotami) zaplanowałam od 29 lipca do 28 sierpnia. To również jest wyjazd rodzinny i także z trójką dzieci (7, 13 i 15 lat). Dotychczas zwiedzaliśmy NY, Pensylwanię i okolice. Tym razem zaplanowaliśmy Kalifornie. Przylatujemy 28 w piątek do LA (dwie nocki), potem Las Vegas (kolejne dwie noce), następnie Wielki Kanion (dwie noce) i Dolina Śmierci (dwie noce). 14 sierpnia moja córeczka ma urodziny, wiec planujemy powrót do LA i wizyt w Disneylandzie - tutaj zaczyna się problem, gdzie kupić bilety dla całej naszej piątki, żeby to jakoś "finansowo przetrwać", słyszałam o zniżkach urodzinowych ??? Na imprezę urodzinową chcieliśmy przeznaczyć dzień lub dwa, a potem pojechać wzdłuż wybrzeża na PN. Obowiązkowo chcemy zwiedzić Yosemite NP. Proszę o pomoc, co koniecznie zobaczyć w te kilkanaście dni? Myślę, że San Francisko będzie celem kolejnej podróży, nie chcę przesiedzieć całego miesiąca w samochodzie, dla dzieci poleniuchowanie na kalifornijskich plażach to też będzie wielka atrakcja. No i jaszcze na koniec trochę czasu na zakupy (kolejne pytanie gdzie?) :)

Pozdrawiam i z niecierpliwością oczekuje kilku dobrych rad:)) Basia

(Będziemy nocować w hotelach, hotelikach itp)
        • saturn5 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 12.02.16, 19:35
          >> co koniecznie zobaczyć w te kilkanaście dni?

Ale o jaki obszar geograficzny chodzi bo juz sie w tym pogubilem?
          • kalifornia_16 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.03.16, 05:44
            Dolina Smierci jest przepiekna, ale latem ze wzgledu na temperatury moze byc niedostepna. Tam przez dziesiatki mil jedzie nie mijajac nawet jednego auta (doswiadczenie z wizyty w listopadzie - bylo baaaaardzo goraco). Jesli samochod sie popsuje to nawet zasiegu brak. Dokladnie sprawdzcie przed wyjazdem. Co do Disneyland'u - tu bardzo ciezko z jakimis promocjami a latem jest koszmarny tlok (nie ma ograniczn co do liczby sprzedawanych biletow. Osobiscie polecam bardziej Universal Studios - atrakcje lepiej dopracowane, fajniejsze, duzo mniejszy tlok i bilety bardziej dostepne. Las Vegas - nie polecam - wg mnie straszna tandeta na kazdym kroku. Zamienilabym na gory Zion albo plaze San Diego. Polecam przejazd z LA do SF wybrzezem - trasa dluzsza ale widoki przepiekne (Big Sur). Mozna sie zatrzymac w urokliwej Santa Barbara. W okolicach SF nad samym ocanem latem pogoda czesto nieplazowa a woda zimna. Dlatego na plazowanie lepiej sie zatrzymac w okolicach LA (Sanata Monica; San Diego). Dobrej zabawy!!!!
            • porterhouse Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 19.03.16, 07:18
              Osobiscie sie nie zgadzam zeby pominac Las Vegas, kazdy powienien to zobaczyc przez conajmniej jedna noc. I jadlem tam duzo lepszego steka zrobionego po francusku (steak frites) w hotelu Paris niz we Francji, to tylko a propos tej tandety.
        • zazu_m Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.03.16, 10:24
          Czy masz już rezerwację miejsca na nocleg w Yosemite Park?
          Tam bardzo często jest 100% obłożenia. Nawet na polu namiotowym i nikt nie pozwoli Wam się rozbić "na dziko". Spanie w aucie jest zabronione.
          Weź to pod uwagę.
          Jak masz jakieś pytania dotyczące Yosemite Park napisz chętnie odpowiem.
          Wg mnie w Yosemite Park najlepiej dotrzeć do Yosemite Valley. Tam jeździ bezpłatny autobus po całej dolinie i można objechać całą dolinę.
          Warto podejść pod ścianę El Capitan. Na pewno o tej porze będzie można zobaczyć wspinające się(warto mieć lornetkę)
          Polecam wjazd autem lub podejście (tylko nie wiem czy 7-latek da radę) na Glacier Point. Wspaniały widok na całą dolinę.
          Half Dome - całodzienna wycieczka. Ale potrzebne pozwolenie na wejście.
          Kilka zdjęć z Yosemite Valley z jesieni ubiegłego roku:
          ...photos/oKW48AKEw17Eeh477
          Jak masz jakieś pytania dotyczące Yosemite Park napisz
          • zazu_m Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.03.16, 10:42
            poprawny link dozdjęć:
            ...photos/oKW48AKEw17Eeh477
    • jorn Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 11.02.16, 13:53
      Podoba mi się ten plan. Nie mam czasu przeliczać trasy, ale wydaje mi się, że jest to spokojnie do zrobienia.
    • bolek663 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 11.02.16, 19:06
      Przepraszam, że nie ze wskazówkami ale z pytaniem. Też w tym samym czasie chcę polecieć do Los Angeles, jestem na etapie szukania biletu. Gdzie Wy znaleźliście swoje bilety i \jeśli można wiedzieć\ za ile, ja znajduję za 3000 zł wzwyż. Odpowiedź byłaby dla mnie cennym ukierunkowaniem. Wszystkiego dobrego i udanej podróży
      • aaabbbcccddd1973 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 11.02.16, 20:53
        Witam, kupilismy bilety w Air Canada. WAW-TOR-LA-TOR-WAW. wyszlo okolo 4100 srednio za osobe. Sprawdzalem dzien i noc przez 24h/doba i tylko to bylo dla mnie akceptowalne. Decyzja zostala podjeta w oparciu o minimalny czas lotu i min. przesiadek. Lot z trojka dzieci jest prawdziwym wyzwaniem.

Najtanczy lot byl Aeroflot, ale tej opcji via Moscow nie bralam pod uwage.

basia

P.S.
        Lot jest koniec lipca poczatek sierpnia.
        • kaka73 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 12.02.16, 09:38
          Ja kupiłam bilety niedawno chyba trzy tygodnie temu na air france lot Kraków-AMsterdam-Los ANgeles 21 czerwca, powrót San Francisco - AMsterdam-Kraków. Krótkie przestoje - 1 i 2 godziny w AMsterdamie.
          Zapłaciłam 2300 zł za dorosłą osobę. Założyłam sobie max 2000 zł, ale czekając chyba kolejny rok nie polecielibyśmy. Brałam pod uwagę lot przez Oslo Norwegian i wyszłoby taniej, ale bez posiłków i bagaży. Decyzja o zakupie podjęta w ciągu kilku minut.
          No i gdzie te zakupy?
          • aaabbbcccddd1973 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 16.02.16, 23:16
            Witaj,

to super cena. niestety ja po wielu tygodniach czekania poszukiwania kupilam w Air Canada via Toronto. Jak udalo sie Tobie znalezc tak tanie bilety? sky scanner?

Pozdrawiam,

Basia tez z trojeczka:)
            • kaka73 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 17.02.16, 12:29
              Ja szukałam bezpośrednio na Air france. Reklamowali się z dobrymi cenami no i w miarę były tym bardziej, że w wakacje sceny dużo wyższe.
              • kaka73 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.02.16, 09:34
                dzięki za dokładne info z łóżkami
              • x.kasia WAW - JFK - WAW 25.02.16, 10:39

Ja kupiłam dwa bilety na tydzień 21-28.05 na stronie BA za PLN 4,320.40 z przesiadką na LHR
                oczywiście.
                • x.kasia Re: WAW - JFK - WAW 28.05.16, 00:32
                  Wracam jutro. Niechetnie:) Zmienilam swoje plany dostania sie z Manhattanu (Port Authority Bus Terminal) na lotnisko JFK. Mam do odstapienia dwa powrotne bilety na www.nycairporter.com/ Bilety kupione 21.05 I wazne przez miesiac. Wartosc $30. Na zyczenie moge przeslac poczta na adres w kraju. Cena jednego - usmiech. Cena dwoch biletow
                  - usmiech szeroki:)

Pozdrowienia - k.
                  • kaka73 Re: WAW - JFK - WAW 15.07.16, 10:49
                    Wróciliśmy z naszej podróży. Udało się zwiedzić co zaplanowaliśmy. Cały plan wykonany w 100%. Było wspaniale
    • reeseslovers Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 12.02.16, 17:20
      My zrobiliśmy dokładnie taką trasę w październiku ( z tą różnicą, że lecieliśmy do SFO i również stamtąd wracaliśmy). Na miejscu byliśmy 22 pełne dni. Nie możecie ominąć Horseshoe Bend w okolicach Page. Dla mnie razem z Monument Valley są na pierwszym miejscu jeśli chodzi o widoki. Jest to trasa bardzo męcząca i z pewnością nie dacie rady zaliczyć tych wszystkich atrakcji "na spokojnie". Też nie wierzyliśmy jak ktoś przed wyjazdem nam to mówił, ale mieli rację :) Wy jedziecie latem, więc dni będą dłuższe, przez co łatwiej będzie Wam upchnąć poszczególne atrakcje w rozsądny plan. W LA polecamy Universal - wybawiliśmy się za wszystkie czasy, a byliśmy we dwójkę, bez żadnych dzieci. Bilety są dosyć drogie, ale nie żałujemy ani jednego wydanego tam dolara :).
    • leszekz2016 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 02.03.16, 13:04
      witam

jako że stale ( co roku zwiedzam USA ) to podam tylko kilka rad ponieważ wiele już tu zostało podanych skupię się na tych istotnych.

planując wyjazd należy pamiętać o kilku bardzo ważnych sprawach
      1. ceny podawane w promocjach i folderach nie zawierają podatku !! w kaliforni od 8,7% do nawet 15 % który należy dodać do ceny którą widzisz w ofercie !!! np. jesli oglądasz coś na booking.com to ceny są na 100% bez podatku warto sprawdzać na hotels.com tam ceny zawierają wszystkie podatki i opłaty dodatkowo można zbierać darmowe noclegi ( po 10 masz 1 za darmo ). Sprawa podatku -TAX dotyczy wszystkiego tj. sklepów, restauracji, hoteli wynajmu auta etc.... dosłownie wszystkiego - proponuję założyć rezerwę budżecie na 10% !!!

2. przy wynajmie auta należy doliczyć ( poza tax ) ubezpieczenie które w kaliforni jest mega wysokie a obcokrajowcom wciskają wszystko co się da !! wystarczy LDW (Loss Damage Vaiver) dodatkowo sprawdzcie czy płacąc kartą kredytową macie ubezpieczenie ( mega ważna sprawa ), warto zabrać z polski nawigację ponieważ w USA auta z wypożyczalni nie mają navi a jej wynajęcie to dodatkowo koszt kilkunastu $ za dzień + TAX !!! polecam aplikację here maps z here drive ( doskonale działa w offline - nie korzysta z internetu ) dodatkowo posiada wszystkie punkty POI oraz co najlepsze wyszukuje w offline hotele, restauracje, sklepy etc... polecam też wypożyczanie auta z pełnym bakiem i tak samo się oddaje z pełnym bakiem - jesli oddasz auto z połową baku i tak policzą wam za cały bak !!!

3. widzę że założyliście mega długą listę atrakcji i parków ( rozumiem że lecisz całą rodziną i koszty są ogromne ( szczególnie obecnie przy kursie około 4 zł za $ ) ale musicie wziąć pod uwagę MEGA WAŻNĄ sprawę tj. poruszanie się autem po USA !!!
      - odległości są w milach i należy zauważyć że 500 mil to 800km !!!
      - w USA jeździ się bardzo powoli ( nawet na autostradach ) i zgodnie z przepisami tj. dozwolona prędkość plus max 10% + - 10 mil czyli jesli jest 55 to max 65 !!! i nikt wiecej nie jedzie ponieważ mandaty są bardzo wysokie i mogą zabrać prawo jazdy !!! wiec jesli nawigacja pokazuje 6h to minimum tyle bedziesz jechać i tu dochodzimy do sedna czyli z ogromnej listy miast parków i atrakcji możesz połowy nie zobaczyć bo większość zabierze jazda autem !!!
      proszę nie odbierać tego jako jakieś wymądrzanie ale ja proponowałbym zrobić listę must see i ułożyć to jakoś spójnie ponieważ w innym razie możecie niewiele zobaczyć bo większość czasu bedziecie w samochodzie ( sam osobiście za pierwszym razem zapłaciłem za dwa hotele nie docierając do nich :-( ) co naprawdę należy zaplanować w najdrobniejszych szczegółach !!! USA to wielki Kraj i wielkie odległości a policja pojawia się znikąd.
      - kolejna sprawa to podróżowanie z bagażem w aucie - należy zwrócić uwagę że przemieszczając się cały dobytek masz w samochodzie co w przypadku wynajmu mniejszego ( tańszego auta ) powoduje brak komfortu wewnątrz ale także ( teoretycznie ) naraża was na kradzież - zdarza się to bardzo rzadko ale takie są fakty że nawet w USA ma to miejsce - sam widziałem dwa takie przypadki !!!
      najczęściej ma to miejsce przy atrakcjach turystycznych gdzie ludzie zostawiają auto na kilka godzin, złodziej wie ze nikt nie przyjdzie. dodatkowo zawsze należy zabierać ze sobą paszporty i inne dokumenty oraz wszelką elektronikę ( poza utratą sprzętu możecie stracić też zdjęcia filmy itd....) tak więc większe auto daje większe możliwości ( mam na mysli że wszystko masz w bagażniku lub pod roletą w SUV lub VAN ) dodatkowo jeśli kupisz zgrzewkę wody mineralnej za 4$ -24 butelki 0,5l tonie będziesz płacił 1-2$ za 1 szt. tej samej wody !!!
      dodatkowa rada w każdym czasie jeśli uznasz że auto jest za małe dla ciebie i rodziny to możesz pojechać do wypożyczalni w innej miejscowości i zrobić upgrade i zmienić auto na większe !!!

wracam jeszcze raz do planowania !!!
      polecam zaplanować mniej atrakcji i więcej postojów na dwa, trzy dni ponieważ zostawiasz swoje rzeczy w hotelu - motelu, i spokojnie możesz pojechać w dane miejsce i wrócić do hotelu o dowolnej porze ( jest wiele miejsc które recepcje mają czynną do danej godziny np. 10pm potem nie ma już nikogo a klucze zostawiają w kopercie lub pod wycieraczką ( mój kolega spał w aucie ponieważ nie zwrócił uwagi na fakt pozostawienia mu kluczy pod wycieraczką a kasę pobrali z karty kredytowej ). Dodatkowo podróżując z dziećmi masz pewność że nocleg jest zapewniony i możesz wrócić o dowolnej porze bo masz klucz. Ja osobiście jadę do kaliforni i Vegas w kwietniu tego roku i ten system tez stosuję :-)
      reasumując
      dolicz wszędzie TAX !!
      zaplanuj podróż tak aby poza przemieszczaniem się mieć czas na atrakcje turystyczne
      w Vegas chcesz tani hotel to jedź w tygodniu ( nie w weekend ) i weź go poza STRIP mając auto dojedziesz wszędzie a dodatkowo w hotelach w centrum masz wszędzie VALET parking z obsługą
      planując czas podróży weź pod uwagę że podróżujesz z dziećmi co czasem wydłuża znacznie czas dojazdu
      jesli planujesz spać w parku to dolicz opłatę za wjazd ( kilkanaście $ za auto ) oraz sprawdź dostępność na kampingu ( zdarza się że przyjedziesz w nocy i nie ma miejsc ) ponieważ nie wolno parkować poza miejscami wyznaczonymi.
      zawsze zabieraj dokumenty z auta !!!
      KONIECZNIE WYKUP UBEZPIECZENIE KOSZTÓW LECZENIA - bez tego jeśli coś się wydarzy to będzie naprawdę duży kłopot !!!
      osobiście uważam że USA to wspaniałe parki narodowe,widoki, atrakcje ale należy zawsze się mieć na baczności bo wszystko się może zdarzyć :-) GOOD LuCK and ENJOY

Leszek
      • kaka73 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 02.03.16, 18:35
        Dzięki
        Hotele zamawiam na hotels.com, w parkach na campingach.
        Samochód mam y wynajęty na economyrentals a tam jest już pełne ubezpieczenie.
        Ubezpieczenie turystyczne mam zamiar wykupić porządne, koszt wysoki, za 3 tygodnie ok. 1200 zł.
        O tych taxach wiem, trudno, ale na booking ceny pozorne do których trzeba dodać czasami 100 dolarów.
        Też się zastanawiam, czy zobaczymy wszystko co chcemy, ale na luzie jedziemy, najwyżej zmienimy plany.
        Samochód mamy duży Dodge Carawan.
        Korzystał ktoś z serwisu airbnb? Zastanawiam się w SF bo tam mega drogie noclegi.
      • tomcravt Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 03.03.16, 13:04
        Witam, bardzo dużo cennych rad ze strony Leszka i Smolny. Podepnę się pod temat, bo również w kwietniu 05-24 lecę do SF. Znacie jakieś miejscówki na nocleg w SF? Najlepiej z parkingiem, ale wszystko drogie. A może lepiej po SF poruszać się komunikacją i na piechotę? Ja podam swój plan podróży wraz z linkiem do mapy. Będę wdzięczny za wskazówki.
        www.google.com/maps/d/viewer?hl ... 7oL17TNMb4

1. Przylot do SF ok.12, odbiór samochodu, nocleg w pobliżu.
        2. Big Sur trasa SF - Cambria, nocleg w okolicy
        3. Cambria - Joshua Tree, nocleg
        4. Joshua Tree zwiedzanie - trasa Oatman, Kingman, nocleg
        5. Kingman - Selingman, Grand Canyon punkty widokowe, nocleg camping lub Flagstaff
        6. Mały trekking GC, Horshoe Bend - Page, nocleg
        7. Page, tama Powell - Monument Valley, nocleg w okolicy Mexican Hat
        8. Mexican Hat - Moab, Arches + Canyonlands, nocleg
        9. Canyonlands - Capitol Reef ( trasa Hickman Bridge ), nocleg w okolicy
        10. Capitol Reef - trasa drogą 12 do Bryce zwiedzanie, nocleg w ok Red Canyon
        11. Bryce - Zion ( Angels Landing ), St. George nocleg
        12. St. George - Valley of Fire, Hoover Damm, Las Vegas, nocleg
        13. LV - Red Rock Canyon, Death Valley, nocleg w okolicy
        14. DV - przejazd do Sequoia NP, nocleg w okolicy
        15. Zwiedzanie Sequoia - trasa w kierunku Jackson, nocleg w okolicy
        16. Jackson - Tahoe Lake - powrót w kierunku SF, nocleg po drodze
        17. SF
        18. SF
        19. Oddanie samochodu, powrót do PL

Wychodzi 5100km, w rzeczywistości pewnie wyjdzie więcej.
        Zastanawiam się, czy w tym okresie wjadę do Yosemite od strony Fresno, bo jeśli tak to bym odpuścił Tahoe, albo całkiem odpuścił Tahoe i Yosemite jeśli zabraknie czasu.
        Czy w kwietniu ze wzgl. pogodowych jest możliwy camping? Macie jakieś doświadczenia?
        Dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Tom
        • tomcravt Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 03.03.16, 13:09
          poprawny link www.google.com/maps/d/viewer?hl=pl&authuser=0&mid=z4bKaKmOkEVE.k-7oL17TNMb4
          • leszekz2016 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 05.03.16, 16:20
            Tom ma bardzo ambitny plan podróży ale też wiele do zobaczenia :-) odległości naprawdę spore. Jeśli chodzi o Yosemite to nie będzie problemu z wjazdem jedynie co ważne to mieć miejsce na Kampingu ponieważ obłożenie jest naprawdę spore. Zrób proszę sporo fotek bo miejsca w które się wybierasz są naprawdę wspaniałe wręcz fascynujące!!
        • porterhouse Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 06.03.16, 01:51
          >> A może lepiej po SF poruszać się komunikacją i na piechotę?
          Tak, mozesz tez wziac jeden z autobusow wycieczkowych ktory ciebie wszedzie zawiezie i mozesz w roznych miejscach wyjsc i z powrotem wejsc.
          >> Czy w kwietniu ze wzgl. pogodowych jest możliwy camping?
          Mozliwy, co nie znaczy ze bedzie ci przyjemnie bez dobrego sprzetu, spiworow, itp.
        • jacek_wm_nj Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 17.03.16, 22:44
          Jak bedziesz w Page to koniecznie Antelope Canyon. Bedziecie przejezdzac przez Bluff - warto sie zatrzymac w ich malym muzemu/skansenie. Jak bedziesz w Sequoia to powinienes pociagnac dalej droga 198 do Grant Grove i potem w glab Kings Canyon. Wtedy mozesz nie jechac do Yosemite jesli nie masz czasu bo Kings Canyon ma sporo podobnych formacji skalnych a nie jest tak oblezony przez turystow. W Yosemite nie musisz rezerwowac kampingu jesli nie bedziecie spac w Yosemite Valley tylko na jednym z pozostalych kampingow. W Sierra Nevada w nocy bedzie zimno i w gorach moze byc jeszcze snieg. Niektore drogi moga byc dalej zamkniete. Ostatnie 5 lat bylo suche wiec nie bylo sniegu ale z tego co slyszalem to w tym roku troche go spadlo. Jak pisalem w innym poscie koniecznie kup Annual Pass z National Park Service. Wedlug mnie torche lepsza opcja to z SF jechac od razu wzdluz wybrzeza do Monterray a stamtad na Kings Canyon / Sequia . Potem do Joshua Tree. W drodze powrotnej z Death Valley na polnoc do Mono Lake (po dordze jest kilka ciekawych miejsc, np Devil Postpile NM) Z Mono Lake to Yosemite i potem SF. W SF mozna kupic taki pass na wszystkie srodki komunikacji. Jesli chcesz zwiedzic Alcatraz to zrob rezerwacje z duzym wyprzedzeniem (ok miesiaca). W SF mozna w miare tanio znalesc nocleg kolo lotniska. Z kampingami nie powinno byc klopotow ale musisz planowac z gory co i jak z jedzeniem. Np w JoOshua Tree nie ma nigdzie wody wiec musisz wszystko przywiesc ze soba.
        • lukasz97 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.03.16, 06:27
          Do Yosemite od zachodu wjedziesz ale wyzsze partie (Tuolumne Meadows) sa (i beda jeszcze przez co najmniej 2 miesiace) pod sniegiem wiec Sierry w poprzek 120-ka nie przejedziesz. Z kempingiem gdzies nizej nie powinno byc problemu - trzeba poszukac na parkowej stronie in na www.recreation.gov/ ktore kempingi beda otwarte (i ewentualnie porobic reserwacje). Jak jest otwarte to raczej snieg lezec nie bedzie i z przenocowaniem nie powinno byc problemu. W najgorszym razie moze sie deszcz zdarzyc (aczkolwiek w kwietniu El Nino sie chyba skonczy). A propos El Ninia - zakwitla wlasnie pustynia - w szczegolnosci Dolina Smierci. Kwiecien to troche pozno ale miejscami kwiatkow moze byc jeszcze sporo.

• dr_ozd Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.03.16, 15:10
          Niesamowita trasa! Dodala bym miasteczko Sedona I okolice a podarowala bym sobie Red Rock Canyon. Ah! I KONIECZNIE Antelope Canyon przy Page!
    • leszekz2016 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 05.03.16, 16:04
      w San Francisco ceny hoteli są koszmarne a ich jakość pozostawia wiele do życzenia :-( mając auto można zatrzymać się w berkely lub Oakland jest taniej a czas dojazdu to kilkanaście minut
      pytanie o airbnb to ja korzystałem z tego w Miami i było OK jest też inny portal www.vrbo.com/ i działa na tej samej zasadzie co airbnb
    • ko2006 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 17.03.16, 16:42
      Trasa ambitna, w kazdym z tych miejsc mozna spedzic kilka dni jesli nie tydzien (w LA mieszkam od 15 lat a ciagle odkrywam nowe rzeczy) Ale czy w takiej kolejnosci? Jesli tak to bardzo zle zaplanowaliscie. Powinniscie sobie robic kółko: San Francisco jako punkt startowy, potem Yosemite, Death Valley, Vegas i okolice (Tama Hoovera, Bryce ktore mozna zaliczyc w ciagu kilku godzin), Grand Canyon, Monument, Parki Utah, a stamtad mozna do Yellowstone (ale to duzy objazd, zupelnie inny region), a potem na południe, wzięłabym 10 tka zeby pozwiedzac południową Arizonę: Sedona, Antelope Valley i przy okazji park Saguaro, i stamtad 10-tka do LA, przy okazji mozna zobaczyc park Narodowy Joshua Tree. W LA można spędzic dużo dni, szczególnie polecam piękne wybrzeże: Malibu (na pólnoc) lub Orange County (na południe) - zapierające dech plaże i skalne formacje. Na koniec poleciłabym wziąć trasę widokową Pacific Coast Highway w kierunku San Francisco i po drodze zobaczyc Zamek Hearsta i dom pani Winchester w San Jose
      • kaka73 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 17.03.16, 17:58
        No tak tylko my przylatujemy do ŁA a wylatujemy z SF. i dlatego taka trasa. Jakieś podpowiedzi jesZCZE? Noclegi w miastach zamówiłam poprzez airbnb.
        • jacek_wm_nj Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.03.16, 12:45
          W zeszlym roku zrobilem z rodzina (tez trojka dzieci, 11, 13, 15) wycieczke po stanach. Mieszkamy w New Jersey i praktycznie wakacje w Polsce wiec tym razem byly stany. Przejechalismy z NJ cross country 8200 mil w 36 dni. Bylismy w 18 parkach i w kazdym bylismy przynajmniej na jednym kilkugodzinnym hike bo ja nie uznaje zwiedzania z samochodu - lepiej zostac w domu i obejzec film z National Geografic - taniej wychodzi. Rezerwacje w hotelu mialem tylko na 3 noce. Pierwsza i przed i po Grand Canyon bo schodzilismy na sam dol i nie chcialem spedzic wieczoru na szukaniu noclegu kolo Grand Canyon bo tam sa dzikie tlumy. W wiekszosci parkow i na okolo jest mase kempingow i nie mielismy zadnych problemow. Trase mialem dosyc dobrze zaplanowana ale nie jestes w stanie zwiedzac jesli sie ciagle spieszysz zeby zdarzyc do nastepnego hotelu. Byc moze masz to super dokladnie zaplanowane ale przy takich odleglosciach wszystko sie moze zdarzyc. Musisz wziac pod uwage ze wszystko zajmuje czas. Spakowanie samochodu po kazdym noclegu, posilki, toaleta nawet orientacja co i gdzie jak juz bedziesz na miejscu. Przy odleglosciach miedzy noclegami wiekszymi niz 250mil nie licz na to ze cokolwiek zobaczysz. Byloby dobrze zebys napisala jak w tej chwili wyglada twoj plan zeby sprawdzic czy nie ma tam nierealistycznych zalozen. Wiele ciekawych miejsc i atrakcji jest tuz obok lub na trasie przez ciebie planowanej. Czy myslalas na przyklad zeby zobaczyc indianskie Pow Wow? Albo rodeo? Wiele tych bardziej popularnych miejsc bedzie nabite ludzmi. Zwiedzanie Grand Canyon duzo traci bez zejscia w glab kanionu. Nie musicie isc na sam dol bo to naprawde wymaga przygotowan ale np nocleg w Indian Garden jest do zrobienia (Permit mozna zdobyc bez problemu jesli teraz o niego wystapisz online). Wiekszosc zwiedzania powinniscie zaplanowac na wczesny poranek albo bedziecie zdychac w upale. Przy zwiedzaniu z dziecmi polacam Junior Ranger Program (zobacz na nps.gov) - on wymaga czesto zeby uczestniczyc w Ranger Led Programs ale naprawde wiele ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec i zobaczyc. Jesli masz za ambitne plany pod wzgledem odleglosciowym to po powrocie bedziesz sobie w brode pluc ze wydalas kupe kasy zeby spedzic 3 tygodnie w samochodzie.
    • ryszaro1 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 17.03.16, 20:08
      Zrobić można tyle że to będzie prowadziło do ćągłego przebywania w samochodzie.
      My zrobiliśmy kółko startując z Denver-Yellowstone-Salte-Lake City- LV-Grand Canyon-Moab-Vail-Denver w 2 tygodnie i muszę przyznać że miałem wstręt do samochodu.
      Tak jak poprzednik informował, rezerwacja w Yellowstone Konieczna, w lipcu w nocy B Zimno
      Dobrej zabawy
    • jacek_wm_nj Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 17.03.16, 21:04
      Za duzo planujecie zwiedzic bo odleglosci sa duze i nie da rady pokonac takich odleglosci i zwiedzac tylu miejsc. Wedlug mnie powinniscie wyrzucic z tego Yellowstone i Teton. To na inna wyprawe. Na pewno warto dodac Mono Lake. A skoro bedziecie w Grand Canyon to mozna jeszcze Sunset Crater i Canyon De Chelly. Mesa Verde jest niesamowite. Bardzo ciekawe jest The Wave w Arizonie ale tam sie losuje pozwolenia. Musicie pamietac ze wiekszosc parkow sa rozmiarow wojewodztw.
      Lepiej sie skoncentrowac na 2, 3 stanach niz zwiedzac po lebkach.
    • jacek_wm_nj Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 17.03.16, 21:14
      A zapomialem jeszcze dodac zebyscie sobie kupili Annual Pass z National Park Service. To kosztuje $80 i zwroci sie po kilku parkach. Bedziecie w srodku lata wiec nie planujcie za duzo chodzenia w ciagu dnia a jak gdzies idzecie to bierzcie DUZO wody. To jest pustynia i zabija ludzi ktorzy ja traktuja lekcewazaco. Oprocz tego to jest sezon monsunowy i bedzie duzo burz, zwlaszcza w Arizonie i Utah.
    • edzikt Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.03.16, 07:57
      LA 2 noce to za duzo. Tam nie ma nic do ogladania, i do tego jest niebezpiecznie.
    • eadamus Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.03.16, 07:57
      SF koniecznie. Przepiękne. VEGAS - fajne ale 2 dni wystarczy, Los Angeles rozczarowuje. Ponadto pamiętaj, żeby nie przegiąć i nie gonić. Samo poruszanie się tymi trasami to przyjemność. Byłam 2 razy i w zasadzie ustaliliśmy co kto chce zobaczyć a potem....bywało że zmienialiśmy trasę. Bardzo podobało mi się Seattle (koniecznie targowisko nad zatoką) i niesamowite jest Portland (ogród różany, księgarnia, kolejka linowa) Zbyt napięty plan odbierze przyjemność.
    • zazu_m Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.03.16, 09:06
      Czy masz już rezerwację miejsca na nocleg w Yosemite Park?
      Tam bardzo często jest 100% obłożenia. Nawet na polu namiotowym i nikt nie pozwoli Wam się rozbić "na dziko". Spanie w aucie jest zabronione.
      Weź to pod uwagę.
      Jak masz jakieś pytania dotyczące Yosemite Park napisz
    • slawomir.zolnierek Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.03.16, 09:11
      Czesc zgadzam sie z poniższymi wpisami - trasa za duża. Ja zrobilem 3/4 z tego w 4.5 pół tygodnia w zeszlym roku, razem z dwójką małych dzieci. Odleglosci są ogromne i trzeba mniec tego świadomość i na prawdę trzeba zwracać uwagę na przepisy prędkości. Po 4 tygodniach mieliśmy wstręt do samochodu;-).
    • pwiejacz Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.03.16, 09:58
      Plan dość dobry, choć trochę "po japońsku" wyczerpujący. Ale da się zrobić. Co do szczegółów -
      a) Nie wiem co miałoby się robić tyle czasu w Los Angeles. To dość nieciekawe miasto. Już lepiej Holywood ale na to wystarczy 1 dzień. Całego dnia może być mało na Disneyland, ale taka atrakcja
      jest pod Paryżem i szkoda na nią czasu będąc tam w USA.
      b) Las Vegas robi wrażenie wieczorem i w nocy a zwiedzanie zapory Hoovera to może 4 godziny. Jedno i drugie można obejrzeć w jednym dniu
      c) Sequoia National Park jest słabym punktem. Piękne sekwoje rosną także w Yosemite i ja bym dał w Yosemite 2 noclegi a Sequoię odpuścił.
      d) Grand Teton jest specyficznym parkiem. Z okien samochodu jest do obejrzenia w godzinę (plus druga godzina w visitor center), godna polecenia może być wycieczka w góry ale na to mało będzie jednego dnia a nawet dwóch.
      e) Grand Canyon - na zobaczenie kanionu od góry wystarczy jeden dzień, zaś wycieczka na dno kanionu w dniu następnym może okazać się niewykonalna: na wycieczki zorganizowane może brakować miejsc na następny dzień a wycieczka organizowana ad-hoc będzie zabójczo droga. Pójście indywidualnie na dno kanionu wymaga przygotowania (sprzętowego a także kondycyjnego) i jest wyczerpujące - ja nie byłem, ale z opisów wynika że samo to jest wyprawą na 2 dni. Oglądać kanion z góry z obydwu stron jest mało sensowne bo jest prawie to samo. Strona południowa jest znacznie bardziej "turystyczna", więcej tu atrakcji, lepsze widoki (bo nie pod słońce). Ale jeśli dla kogoś ważniejsza jest dzika przyroda to lepiej strona północna.
      W każdym razie trzeba się zastanowić: albo robić wycieczkę na dół i przeznaczyć na kanion 3 dni, albo obejrzeć tylko z góry w jeden dzień a w drugi dzień zaliczyć Meteor Crater (Barringer Crater) i Petrified Forest w Arizonie (da się oba w jeden dzień).
      f) Ja bym włączył do planu Colorado-National-Monument i Dinosaur-National-Park (obydwa w zach.
      Colorado przy granicy z Utah) - pomiędzy Salt Lake City a Grand Teton.
    • scrabbo Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.03.16, 10:17
      Do zrobienia, ale większość czasu spędzicie w samochodzie i zwiedzać bedziecie zatrzymując sie przez 5 min na parkingu widokowym.

2 dni w LA? Moim zdaniem nie warto (choć na SF juz warto pościęcić więcej niz jeden dzień). Przyroda Zachodniego Wybrzeża jest niesamowita, szkoda tracić czasu na wielkie miasto. Odpuściłabym też np. przejazd przez Death Valley (szczególnie w lipcu). Hoover Dam - jeżeli chcecie zobaczyć Antelope, to prawdopodobnie bedziecie w Page (Arizona), gdzie nad Lake Powell jest Glan Canyon Dam - podobnie zbudowana, można zwiedzac. W okolicy polecam zobaczyć też Horseshoe Bend. Bryce można po amerykańsku zobaczyć z drogi (w czerwcu / lipcu moze być bardzo ciepło), natomiast Zion warto przewędrować. Parki w stanach są bardzo dobrze zorganizowane. W większości miejsc są doskonałe Rangers programms dla dzieciaków - jeżeli mówią trochę po angielsku, to dadzą radę. Radziłabym też campingi rezerwować z wyprzedzeniem.
      W Vegas polecam zatrzymać sie w dzielnicy Downtown - światła Vegas ale bez 4 pasmowej autostrady pomiędzy hotelami;) i faktycznie w weekend jest duzo drożej i tłoczniej. Jeżeli będziecie tam w środku tygodnia, to najprawdopodobniej bedzie to wasz najtańszy nocleg (nie licząc campingu;).
      Udanego wyjazdu. Ja tym razem dokładnie tydzień po waszym wyjedździe mam w planie północ USA - Denali Park na Alasce, a potem Montanę, może Oregon;)
      J
    • broch Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.03.16, 14:26
      mieszkam w LA od 10-ciu lat. Pewnie troche inna perspektywa:
      dla turysty z Polski parki narodowe warte obejrzenia (czesc jest bardziej czesc mniej deptakowa co sprawia ze czesc bym skreslil z listy).

S.F. warte zobaczenia. L.A. i Las Vegas to strata czasu choc rozumiem presje (Hollywood, Beverly Hills czy Vegas strip).
      20 dni samochodem? chyba ze jedziecie non-stop. Obawiam sie ze bedzie ciezko. Yellowstone? Toz to Wyoming.
      O ile autostrady miedzy miastami sa przejedne o tyle w okolicach L.A. czy S.F. w szczycie jedzie sie bardzo wolno.
      Zdaje sobie sprawe ze Polak potrafi ale osobiscie postawilbym na parki a z miast S.F. To oczywiscie kwestia preferencji (widzialem wszystkie Twoje punkty do zwiedzania).

Powodzenia i udanej wycieczki.
    • 1theguru1 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.03.16, 16:32
      a czy zna ktoś z was jakąś firmę w USA, która wypożycza kampery. Chciałbym wynająć na północy wschodniego wybrzeża i móc oddać gdzieś na południu :-) ....
    • guavajuice Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.03.16, 16:49
      pojedźcie gdzieś na parking przy plaży w Kaliforni, dzieciaki niech bawią się na plaży, surfują, można je zapisać na zajęcia, a wy odpoczywajcie, palcie zioło i się kochajcie... reszta nie ważna
    • awok Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 18.03.16, 17:11
      Zrobiłam podobną trasę jakieś 10 lat temu w 24 dni. Byliśmy w 5 osób - 3 dorosłych i dwoje dzieci - 12 i 14 lat.
      Kilka uwag:
      1. mieliśmy wypożyczony samochód typu mini van (nie pamiętam marki, jakiś amerykański cudak) - zdecydowaliśmy się na walizki z uwagi na łatwość pakowania do bagażnika - wchodziły idealnie + zostawało trochę miejsca po bokach na sprzęt turystyczny.
      2. spaliśmy na campingach (prócz Las Vegas i SF). Mieliśmy dwa namioty, materaca, śpiwory. W SF spaliśmy w jakimś motelu prowadzonym chyba przez Pakistańczyków. Miasto zwiedzaliśmy na piechotę, przy motelu był parking.
      3. najpiękniejszą noc w życiu przeżyłam w Joshua Tree State Park - cudownie... Tam są specjalne miejsca bez żadnej infrastruktury, gdzie można biwakować... Byliśmy tylko my i nisko nad nami zawieszone niebo pełne gwiazd... W parku są specjalne miejsca, gdzie można się umyć... Tam, gdzie spaliśmy było tylko specjalne miejsce na ognisko...
      4. Nad Grand Canoyn'em - North Rim modliłam się aby skończyła się noc. Było tak zimno, że myślałam, że zamarznę :-( Dzieci poszły spać do samochodu... Ja miałam na sobie wszystko, co dało się ubrać, ale przyznaję, że po prostu nie uwzględniliśmy, że tam jest wysoko i zimno (byliśmy tam na przełomie czerwca i lipca).
      5. Przyznam, że miałam rozpisany każdy dzień z uwzględnieniem ilości kilometrów do przejechania. Trzymaliśmy się planu. Jeden dzień był na tzw. spontan... Parki to kilometry do przejścia po nóżkach ;-) Wybieraliśmy trasy typu 12-15km... Jeśli chcecie coś zobaczyć to trzeba wstawać o świcie i w drogę...
      6. My nie mieliśmy porezerwowanych campingów. Tam jest tak, że jeśli camping jest na 20 namiotów to 21 nie wpuszczą...
      7. Trzeba być przygotowanym, że na wielu campingach w parkach obwiązuje zasada "environment first", czyli na przykład infrastruktura jest bardzo skromna... Czyli na przykład nie ma prysznica... :-( Zdarzało się szukać prysznica gdzieś po drodze, zdarzała się kąpiel w strumieniu (w Sedonie), zdarzało się kąpać pod takim urządzeniem na pustyni do napełniania camperów (pustynia, kaktusy dookoła, najpierw w kaktusy poszli Panowie, a dziewczyny się kąpały, potem była zmiana ;-)
      8. W ramach dnia "wolnego" i dla odrobiny relaksu dla umęczonych dzieci zrobiliśmy sobie z Moab mały rafting rzeką Colorado - nie był to taki rafting jakie niekiedy ogląda się w filmach - odcinek rzeki był raczej spokojny... Panowie płynęli oddzielnie takimi dmuchanymi kajakami, a my razem z jakimś małżeństwem z NYC pontonem z gostkiem, który kierował "łódką"... Taki przerywnik... Był potrzebny...
      9. Też byliśmy w Disneylandzie - wszyscy, łącznie z dziećmi, uznaliśmy to za stratę czasu... Nie nasz klimat... Parki są dużo lepsze...
      10. W okolicy SF warto zajrzeć do Big Sur...
      11. Osobiście nie jestem fanką LV - spędziliśmy tam jedną noc - żeby się wykąpać, wyspać w normalnym łóżku... Przejść stripem i obejrzeć ten cały kicz... W LV "zgubiliśmy" samochód na parkingu w hotelu. Postawiliśmy go koło wejścia, a następnego dnia okazało się, że wejść i poziomów parkingu jest sporo... I było nerwowe bieganie i szukanie samochodu ;-) Znaleźliśmy ;-)
      12. Po drodze macie The Wave... Proszę wygooglać zdjęcia... My tam nie byliśmy, bo nie wiedzieliśmy... Tylko, że tam wpuszczają każdego dnia ściśle określoną ilość osób i trzeba się wcześniej rejestrować... Następnym razem koniecznie :-)
      13. Oczywiście jak już Ktoś pisał polecam zakup rocznej wjazdówki do parków...
      Jeśli masz jakieś pytania...
    • 1jagienka Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 24.03.16, 11:24
      Wkleję Ci nasz plan podróży z listopada ubiegłego roku, a następnie krótką relację, którą zrobiłam już po, dla znajomej
      1. 02.11; godz. 12:50: Los Angeles
      2. 02. 11. Santa Barbara, Motel 6 ( 443 Corona del Mar Santa Barbara Ca
      931103)
      - Long Beach
      - Malibu Beach
      - Santa Barbara
      - Big Sur
      3. 03.11. Monterey Motel 6 ( 2124 N Remont ST Monterey Ca 93940 )
      - Monterey Bay Aquarium ( (886 Cannery Row, Monterey, CA 93940,)
      4. 04.11. San Francisco Motel 6 (895 Geary St, San Francisco, CA 94109 )
      - Chinatown San Francisco
      - Rejs Zatoką SF
      - Golden Gate, Lombard Street
      5. 06.11. Mammoth Lakes Motel 6 (3372 Main St, Mammoth Lakes, CA
      93546 )
      - Yosemite National Park
      - Death Valley
      6. 08.11. Las Vegas Motel 6 (5085 S Dean Martin Drive, Las Vegas, NV
      89118 )
      - Bellagio hotel&casino: 3600 S Las Vegas Blvd, Las Vegas, NV 89109)
      - Fremont Street Experience (Fremont St, Las Vegas, NV 89101) po
      godz. 21:00
      - The Venetian (3355 S Las Vegas Blvd, Las Vegas, NV 89109)
      - Red Rock Canyon National Conservation Area (1000 Scenic Loop
      Drive, Las Vegas, NV 89161)
      7. 10.11. Williams Motel 6 (831 Historic Rte 66, Williams, AZ 86046)
      - Grand Canyon Colorado
      8. 11.11. Palm Springs Motel 6 (69570 CA-111, Rancho Mirage, CA 92270)
      - Sequoia National Park
      - Joshua Tree National Park
      9. 12.11. San Diego Motel 6 (745 E St, Chula Vista, CA 91910)
      - San Diego Safari Park (15500 San Pasqual Valley Rd, Escondido, CA
      92027)
      - USS Midway
      10. 13.11. Los Angeles Motel 6 (5101 W Century Blvd Inglewood, CA 90304)
      - Aleja Gwiazd,
      - bulwar Hollywood,
      - Beverly Hills,
      - Dolby Theatre ( ceremonia Oscarów: Hollywood Blvd, Hollywood, CA 90028 ),
      - plaża Santa Monica,
      - Universal Studios (100 Universal City Plaza, Universal City, CA 91608 )
      - Forest Lawn Memorial Park (Grób Michaela Jacksona, Brittany Murphy) (6300 Forest Lawn Dr, Los Angeles, CA 90068)
      11. 16.11. godz. 14:55 odlot

Ok. 5000 km
      W zasadzie poszło zgodnie z planem - dwie wpadki. Pierwsza: w listopadzie o 17 robi się ciemno więc trzeba było ruszać do boju w okolicach 8 rano, żeby zrealizować plan do zmierzchu. Druga polegała na niefrasobliwym sezonowym zamknięciu drogi przez góry niemal przed samym naszym nosem i zamiast 57 km musieliśmy machnąć dookoła 570 i dotrzeć do hotelu tak, aby dalszy plan nie legł w gruzach.
      Wylądowaliśmy w Los Angeles, wypożyczyliśmy samochód i od razu ruszyliśmy do Santa Barbara. Byliśmy padnięci więc od razu do hotelu (Motel 6 - sieciówka o całkiem strawialnym standardzie i na pewno dobrej cenie). Santa Barbara jest śliczna, urokliwa, klimatyczna. Dalej drogą 1 (wzdłuż oceanu, dosłownie 3-5 m od brzegu, urwiska lub klifu, Amerykanie są dosyć luźno nastawieni do kwestii barierek i innych zabezpieczeń) do Monterey - następnego pięknego miasteczka z naprawdę fajnym Aquarium Bay w którym można pomiziać kraby i inne dziadostwa. Następnie do San Francisco. Faktycznie leży na pagóreczkach - bak paliwa w półtora dnia, a gdyby nie automatyczna skrzynia biegów, groziłoby wywichnięcie kilku stawów). Obowiązkowo Golden Gate, rejs po zatoce (wokół Alcatraz, na bilety się nie załapaliśmy, ale chyba niespecjalnie to już widowiskowe), Lombard street i outlety. Potem do Yosemite National Park - piękny, gigantyczny i majestatyczny. Tam właśnie bezczelnie zamknęli nam drogę ( trzeba tego pilnować, wszędzie pięknie, ciepło, 23 stopnie, a że park leży w górach, śnieg, -10 stopni i lód i dupa : www.nps.gov/yose/planyourvisit/tiogaopen.htm ). Prawdopodobnie mają znacznie więcej takich dróg. Więc ruszyliśmy jakąś szaloną górską krętą drogą, w ciemnościach i dotarliśmy do narciarskiego miasteczka Mammoth Lakes. Nie będę się powtarzać, że cudne. Dodam tylko, że pełne niedźwiedzi więc trzeba było pilnować jedzenia i dzieci. ( w zasadzie można było je pominąć i ruszyć nie na północ, a na południe). Dalej do Death Valley - trzeba pamiętać o zatankowaniu w porę, bo te ostatnie, najostatniejsze stacje przed wjazdem do Doliny Śmierci skubią niemiłosiernie kasę. Dolina jest przesuszona do ostatniej kropelki, woda była słona więc pozostały jedynie ogromne połacie solne - Badwater. Sól można dyskretnie zlepić w kulkę i zabrać na pamiątkę. Po drodze minęliśmy piękne miasteczko, w którym chciałam zostać - Half Moon Bay.
      Stan Nevada. Poza tym, że tani, jest średnio zachwycający ze swoją przesuszoną ziemią, dziwnymi osadami ulepionymi z przyczep kempingowych, chałup lepionych Bóg wie z czego i ludzi o facjatach jak z filmu. Dalej dotarliśmy do Las Vegas. Ulica z kasynami - dokładnie jak pokazuje tv. Masa świateł, ocean ludzi, zabawa 7 dni w tygodniu od wieczora do świtu. Piękny jest pokaz światła i fontanny do muzyki przed kasynem Bellagio. Do kasyn można wchodzić (czasem nawet nie ma wyboru - przejścia są tak zorganizowane, aby turyści musieli przedefilować wzdłuż stołów lub butików), ceny wszystkiego najniższe, na jakie trafiliśmy, oczywiście wyłączając cudne sklepiki Jimmi Choo, Ralph Lauren czy galerii rzeźby z eksponatami po 450 tys $. (Nevada ma 8% podatek, Kalifornia 13%, stąd różnica - ceny podawane są bez podatku więc jak ktoś nie jest tak ułomny jak ja, to potrafi sobie szybko policzyć ostateczną cenę). W Las Vegas dzieci są tak rzadkim widokiem, jak dinozaury. Miasto dla dorosłych. Ponadto robi wrażenie natłok kapliczek, w których można od ręki wziąć ślub oraz liczba bilbordów z ogłoszeniami o szybkich rozwodach po nierozważnym ślubie. Spacer główną ulicą wyczerpujący, ale praktycznie każde 100 m czymś zachwycało. Jest nawet Wenecja z gondolami. W LV zrobiliśmy też pranie, bo skończyła się czysta odzież.
      Dalej ruszyliśmy do Kanionu Colorado po drodze zahaczając o Zaporę Hoovera. - Gigant z betonu i stali. Z jednej atrakcji tutaj zrezygnowaliśmy, choć zapowiadała się świetnie: grandcanyon.com/planning/west-planning/grand-canyon-skywalk-at-grand-canyon-west/ jednak Indianie swojego biznesu pilnują i poskąpiłam 350 dolarów, dziś jednak żałuję (next time). Sam kanion jest niewyobrażalnie ogromny. Parking w niedalekiej odległości od chodniczka, którym można iść, iść i iść, a urwisko jest półtora metra obok. "Zatoczki" widokowe posiadają jednak barierki, no - bariereczki. Tutaj spotkało nas małe zaskoczenie. Dotarliśmy po sporej ulewie, ale już w towarzystwie pięknego jesiennego słońca, przy temperaturze 17 stopni, po czym w ciągu półtorej godziny dopadła nas burza śnieżna i nie było widać nic na półtora metra. Dlatego czuję pewien niedosyt.
      Dalej dotarliśmy do miasteczka Williams, żeby przejechać się troszkę Route 66 - widoki piękne, jak w całej drodze, ale nic poza tym. Następne było Palm Springs - Akurat obchodzili Dzień Weterana - są niemiłosiernymi maniakami swojej historii i kultu swoich bohaterów. Ładne, wakacyjne miasto, z palmami i masą sklepików. No i podobno miejsce turystyki gejowskiej dla bogatych i sławnych. No ale jakoś nikogo nie spotkałam ;)
      Dalej Joshua Tree National Park. Sucho i gorąco, ale nawet te kaktusy były tak niezwykłe, że chodziliśmy między nimi ze 3 godziny. Następnie San Diego. Mąż wyciągnął nas na lotniskowiec USS Midway, ale wszyscy byliśmy pod wrażeniem, mimo początkowych oporów. San Diego jest wielkie i męczące, ale warte zwiedzenia. Old town San Diego jest jak wycięte z innej epoki. Nie zdążyliśmy zaliczyć Safari Park, a na pewno warto. Śliczna jest za to wyspa ( a może półwysep??) Coronado - czysta i bogata, z najstarszym drewnianym budynkiem hotel del Coronado i piękną szeroką plażą. No i na koniec 3 dni w Los Angeles. Na pierwszy rzut poszły Universal Studios - wspaniała zabawa warta wydanych pieniędzy. Drugiego dnia Hollywood blvd - taaakie sobie, Aleja Gwiazd jak we Władysławowie, Dolby Theater może umknąć uwadze, taki niepozorny, za to Rodeo Drive - hmmm ta, no cóż, ładne. Potem jeszcze Beverly Hills i zdjęcie na tle napisu, potem cmentarz, gdzie pochowany jest
      • kaka73 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 20.04.16, 13:28
        Dzięki.
        Mam jeszcze pytanie odnośnie ubioru - jedziemy latem - czy w parkach przydają się buty trekingowe czy wystarczą zwykłe adidasy?
        • porterhouse Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 20.04.16, 23:36
          wedlug mnie jesli tylko bedziesz sie trzymac szlakow a nie zbaczac to adidasy (lub podobne) wystarcza.
          • engine8 Re: 21 dni zachodnie wybrzeże proszę o wskazówki 21.04.16, 01:27
            +1. nawet nie ma takich butow a wszedzie bylem po kilka razy..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka