kaka73 11.04.16, 12:16 do wyjazdu coraz bliżej. Jak wygląda sprawa autostrad w USA? Samochód mamy wynajęty - ile i za co się płaci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
x.kasia Re: Autostrady Usa zachód 11.04.16, 14:17 Zgodnie z życzeniem: en.wikipedia.org/wiki/List_of_toll_roads_in_the_United_States Odpowiedz Link Zgłoś
porterhouse Re: Autostrady Usa zachód 11.04.16, 19:16 Na calym zachodzie USA praktycznie nie ma platnych drog (poza pewnymi mostami). Musisz uwazac natomiast na linie na autostradach przeznaczone tylko dla tych ktorzy maja 2-3 osoby w samochodzie. Czasami takie linie sa platne w godzinach szczytu ale do tego musisz miec transponder. Naucz sie rozpoznawac takie linie i czytac napisy bo mozna dostac niezly mandat. Odpowiedz Link Zgłoś
drizzlys Re: Autostrady Usa zachód 11.04.16, 23:57 Na platnych liniach (maga byc bezplatne w nocy lub weekend) limit osob nie obowiazuje. Transponder tez nie, po prostu przysla na address rejestracji samochodu wymagana oplate + $2 jako koszty manipulacyjne. A gdy nie zaplacisz to doliczaja kary ktore moga byc calkiem wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Autostrady Usa zachód 13.04.16, 01:01 Jest roznica pomiedzy polnocna (okolice SF) i poludniowa (LA i dalej na poludnie) Kalifornia. W polnocnej sa pasy wydzielone dla 2+ osob i sa " wazne tylko w godzinach rannych i popoludniwych - w srodku dnia i wieczorem mozna jechac. W poludniwej te pasy obowiazuja 24/7 W polnocnej CA mozna wjechac i zjechac z pasa dla 2+ (tzw HOV albo "Diamond lines" praktycznie w kazdym momencie - oddzielone sa od jezdni pojedyncza ciagla biala linia. . W poludniowej jedynie w okreslinych miejscach - pasy te sa oddzielone podwojna zolta i mandaty za przekrocznie sa B wysokie. W polnocnej platne sa tylko przejazdy przez mosty w okolicach SF. W poludniowej jest kilka platnych (Tall Road) autostrad (sa alternatywne bezplatne - czasami wcale nie dluzsze). W polnocnej na autostradach jest duzo policji - typowe ograniczenie to 65 mil/g ale nikt sie nie czepia do ~75mph. Ludzie jezdza raczej wolno ale nalezy bardzo uwazac poniewaz ludzie jezdza "niedbale" , zmienja pasy bez przewry i bez powodu. Poza miastami predkosc jest 70 - 75mph i spokojnie mozna jechac 80mph. W poludniowej pomimo tego samego ograniczenia 65mph w miastach ruch jest 80mph i policja sie nie czepia. Ruch jest zdecydowanie bardzije dynamiczny i szybszy ale mniej zmian pasow i jazdy "chaotycznej". Wlacznie kierunkowskazow w Kaliforni to "opcja" - nawet Policja nie zawsze wlacza migacze. Typowe jest ze ktos jedzie wolno lewym pasem - w PN CA nikt nie zwraca uwagi - w poludniwej ludziom sie to nie podoba i czesto mozna widziec kogos kto nas ominie po prawej i "wsadzi sie przed nos na zyletke" Radar detector jest legalny i na autostradach raczej rzadko policja uzywa laserow wiec bardzo przydatny. Praktycznie nie ma policji w samochodach nieoznakowanych. Jest grup policji ktora nie ma "kogutow" ale auta sa oznakowane na boku. Zdarza sie ze lapi z samolotu - wtedy na tych odcinakach jest napisane ze jest tego typu kontrola. W okolicach Sacramento nalezy bardzo uwazac na wszystkich autostradach i dorgach poniewaz jest tam szkola dla policji drogowej i trenuja na kazdym rogu i rozne techniki. Np stoja na gorce i mierz laserem a dalej stoi samochod czy dwa i zatrzymuje tych co jechali szybko. No a jak wypsza paierek to za mile jest nastepna lapanka.. poniewaz zwykle jak widzie sie policje piszaca mandat tzn mozna jechac swobodnie bo sa zajeci.. I praktyczna rada - just in case. Jak zobaczymy auto z mrugajacymi czerownymi za nami to: Wyraznie sygnalizujemy kierunkowskazem to ze ich zauwazylismu i zjezdzamy pokornie na pobocze. Zatrzymujemy sie, Raczki na kierownicy ( w nocy zaswiecamy wewnatrz swiatla). I czekamy an policjana az przyjdzie poprosi o dokumenty. Nie ma sie co spieszyc. Mamy czas i nie ma powodu straszyc policjanta. Nie szukamy dokumentow na zapas w schowku poniewaz to moze byc odebranie jako sieganie po pistolet. Policjant nam pgrzecznie powie za co nas zatrzyma i porosi o dokumenty. Potem da swistek do podpisania. (Policja nie daje mandatow ale jedynie skierwanie do sadu za to co zaznaczyli na zoltej kartece) Odpowiedz Link Zgłoś
kaka73 Re: Autostrady Usa zachód 18.04.16, 08:45 Dziękuję bardzo za dobre rady i wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: Autostrady Usa zachód 26.04.16, 15:30 Kiedy ja tam byłem w 2014 r., sprawę opłat załatwiała wypożyczalnia (ja miałem samochód z Alamo, nie wiem, ja to załatwiają inne firmy). Alamo płaciło za mnie opłaty i później ściągało je z mojej karty kredytowej. Do tego doliczali sobie narzut: 2$ za każdy dzień, kiedy choć raz wjechałem na płatną drogę, ale nie więcej niż 6$ za cały okres wypożyczenia. W praktyce płaciłem tylko za wjazd do San Francisco mostem Golde Gate (wyjazd jest gratis), bo w zachodniej części USA płatnych dróg jest mało. Odpowiedz Link Zgłoś