13.01.17, 12:35
W sierpniu planuję wraz z rodziną (żona i córka 11 lat) spędzenie urlopu w USA, jego częścią ma obyć ok 10 dniowa podróż po zachodnich stanach. Do USA jedziemy pierwszy raz. Start planujemy w Las Vegas i gdzie chcemy wynająć samochód na lotnisku.. Planujemy wstawać w miarę wcześnie rano, żeby sobie wydłużyć dzień. Na chwilę obecną plan wygląda następująco:
1 dzień - Las Vegas z uwagi że nie wiem jeszcze, o której przylecimy,
2 dzień - Death Valley – cały dzień i powrót do LV na nocleg,
3 dzień – Hoover Damm przejazd od Kingman do Flagstaff Route 66 a następnie do Sedony i tam zwiedzanie okolic z noclegiem (ok 270 mil – 4.15 samej jazdy)
4 dzień – rano jeszcze Sedona i okolice a później na północ w kierunku South Rim (nocleg Wiliams lub Flagstaff, chyba, zeby zostać na jeszcze jedna noc w Sedonie z uwagi że do Flagstaff jest tylko 30 mil i 50 min jazdy, a do Wiliams 60 mil – 1h 10 min. i z Sedony pojechać wcześnie rano prosto na South Rim)
5 dzień – South Rim i przejazd w okolice Page (Horseshoe Bend jak się uda jeszcze tego dnia) długość samej trasy od Flagstaff przez South Rim do Page 216 mil 3h 35 min)
6 dzień – Kanion Antylopy, Glen Canyon Dam i przejazd w kierunku Monument Valley (noclegw Okolicach Kayenta lub Mexican Hat) – 142 mile 2h 15 min do Mexican Hat.
7 dzień – Monument Valley i przejazd do w kierunku Zion (nocleg w okolicach Kanab lub Mt Carmel Junction) z Mexican Hat do Mt Carmel Junction 233 mile i 3 h 45 minut jazdy
8 dzień – Zion NP i powrót do LV (Z Mt Carmel Junction do Las Vegas 185 mile 3h 15 min)
9dzień – LV powrót do NY
(Czasy przejazdu pomiędzy poszczególnymi punktami i noclegami brałem z googla czy jest to realne patrząc tylko na czas przejazdu, bez wliczania czasu na zwiedzanie oraz ze zwiedzaniem).
Zastanawiam się też czy nie zrobić najpierw Monument Valley, a dopiero później pojechać do Pagei do kanionu Antylopy, bo Google map pokazuje mi że z Monument Valley droga w kierunku Zion prowadzi z powrotem przez Page.
Myślę, że plan będzie jeszcze przedmiotem pewnej obróbki ale chciałbym, prosić o info co ewentualnie można jeszcze dodać albo zamienić. W zasadzie wydaj mi się, że mam jeszcze 1 dzień luzu. Dlatego myślę też o Moab i Arches NP. To mógłby być dodatkowy dzień po Monument Valley, ale się jeszcze zastanawiam (w takim wariancie plan byłby pierwotny Page-Monument Valley-Moab). Liczę na wasze rady.
Nocować planujemy w motelach. Proszę o radę czy lepiej rezerwować wcześniej czy może zdać się na szczęście i poszukać sobie noclegu pod wieczór tam gdzie akurat dojedziemy – spotkałem się z różnymi opiniami – wolałbym chyba mieć coś zarezerwowane głównie z uwagi na żonę i córkę. Jeśli macie jakieś namiary na w miarę tanie i fajne motele po drodze, albo uważacie że lepiej jest poszukać noclegu w innym miejscu to też proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: Arizona 14.01.17, 19:15
      Czy brałeś pod uwagę: NYC => Salt Lake City => Arches NP => Bryce Canyon NP => Zion NP => Monument Valley => Glen Canyon Dam => Antelope Canyon => Grand Canyon (South Rim) => Sedona => Hoover Dam =. Las Vegas => Death Valley => Las Vegas => NYC

Polecam również Fox Rent a Car. Wypożyczalnia znajduje się poza terenem lotniska co pozwala ci uniknąć 18% podatku. Fox ma minibusy kursujace pomiedzy terminalem a wypożyczalnią.
      www.foxrentacar.com/en.html
    • porterhouse Re: Arizona 15.01.17, 07:43
      Jesli zastanawiasz sie nad Moab i Arches to znaczy ze liczysz sie z mozliwoscia odbicia bardziej na polnoc. Jesli Moab i Arches ci nie wyjda bo za duze odbicie na polnoc to mozesz zrobic cos posredniego i sprytnego - skrecic w droge 95 w Utah, chyba najpiekniejsza droga w Stanach z takimi kanjonami ze Sedona (moim skromnym zdaniem) lekko wysiada.
      • porterhouse Re: Arizona 15.01.17, 07:54
        Acha, jeszcze o tych motelach bo sie pytales. Ja zwykle na takiej wyprawie nie rezerwuje bardziej niz 2 noce do przodu, po prostu nie jestem w stanie zaplanowac bardziej na zapas bo czesto zmiany sa potrzebne i ja mieszkam na zachodzie USA wiec teroretycznie znam te okolice. Unikaj jak mozesz LV na weekend. No i niektore miejsca sa tak zapakowane turystami ze nawet srodek tygodnia w listopadzie i nie ma miejsc (plus ceny stratosferyczne) - takim miejscem jest naprzklad Torrey, Utah.
      • tsangarada Re: Arizona 15.01.17, 19:33
        Jechałam "12" i z wrażenia szczękę wlekłam po bruku ;) Czy "95" jest lepsza?
        • porterhouse Re: Arizona 15.01.17, 21:26
          12-tka jest przedluzeniem 95 - odcinek 95 znacznie lepszy ale 12-tka jest tez oczywiscie znakomita.
    • 100krotka01 Re: Arizona 15.01.17, 22:41
      Bylam tam we wrzesniu i wiekszosc noclegow rezerwowalam przed wyjazdem. Najtrudniej bylo z hotelem w Page i Moab, cos mozliwego <$200 za noc. Polecam Springdale (Zion park) Bumbleberry Inn,miejski autobus dowozi do parku(bezplatnie) i po parku inne autobusy wiec zostawisz auto przy hotelu.
      Bluff UT- Kokopelli Inn.
      Moab UT Adventure Inn.W Arches polecam rano trail do Delicate Arch a nastepnie inne atrakcje.
      Tropic przy Bryce Canyon- American Best Value Inn(tylko tam moglam zarezervovac i bylo OK.
      W Page byl drogi i beznadziejny motel wiec nie polecam . W Page korzystalismy z Ken Tour w zwiedzaniu Antelope Canyon(lower) , informacja w intenecie.
      Zycze mnostwo wrazen!!!
      • 100krotka01 Re: Arizona 15.01.17, 22:41
        We Wrzesniu 2014:)
    • tsangarada Re: Arizona 15.01.17, 23:36
      W kwestii noclegów. W motelach jest i internet i dostęp do kompa. Dla nas najlepszą opcją było rezerwowanie wieczorem na następny dzień. Szukanie w ostatniej chwili oznacza drożej i gorzej, np. zamiast trzech dwójek dostaliśmy jedną szóstkę. Z domu zaklepaliśmy tylko pierwszy po przylocie.
    • mallutky Re: Arizona 16.01.17, 22:25
      Dzięki bardzo za wszystkie rady
    • mcpear Re: Arizona 02.02.17, 18:11
      Plan fajny i realny (nie jestem pewien czy zdążysz Horseshoe Bend pod wieczór dnia 5tego). Startujesz z Sedony lub Williams a South Rim zabiera trochę czasu. Ja bym gorąco polecał skok do MOAB (chyba dwie noce tam są potrzebne bo park Arches abiera dużo czasu). W dniu 4tym jak będziesz przejeżdżał z Sedony do Williams to spróbuj zobaczyć Meteor Crater - warto odskoczyć ten kawałek, a może nawet Petrified Forest (wtedy do Williams nie zdążysz ipowinieneś się przespać w Flagstaf). Motele radzę załatwiać wcześnie. Szczególnie w kayencie AZ może być problem. W Moab UT też może być krucho z noclegami. Page AZ też jest oblegane raczej. Generalnie booking.com powinien być twoim przyjacielem. Ja rezerwuje przeważnie w opcji takiej że mogę odwołać do dnia przyjazdu bez uprzednich wpłat - jest to 10-15% drożej ale masz spokój, że jak ci się plany zmienią to nie jesteś uziemiony. Fajne plany
    • trzybar Re: Arizona 02.02.17, 19:49
      Plan OK. Z takich ogólnych uwag:

Glen Canyon Dam - nic ciekawego, na 15 minut.

Sedona - ładna i w ogóle, ale bez rewelacji - ot, fajne miasto. Jak z dzieckiem, to polecam przekąpać się w jednym ze strumieni na północ od Sedony, np. Grasshopper Point Picnic Area. Świetna sprawa na kilka godzin.

Bryce i Arches są dużo, dużo lepsze niż Zion (ale też dalej). Ja to szczerze bym w ogóle pominął Death Valley żeby je zobaczyć.
    • bidifi Re: Arizona 03.02.17, 07:29
      moim zdaniem za malo czasu na taka podroz,mozna to przejechac ale czy to beda wakacje ? Doline Smierci trzeba zobaczyc I POCZUC /pamietajcie 2 litry wody dziennie na osobe / obowiazkowo krater w polnocnej czesci I Badwater z depresja,tam tez wyjscie w pustynie/niedalekie/ by POCZUC prawdziwe goraco......zreszta tam wszystko warto zobaczyc more oprocz Scott's castle .......z noclegami w okresie lata w okolicach Doliny Smierci jest bez rezerwacji KIEPSKO ,zamiast Zion proponuje Bryce Canyon, w drodze do Arches warto zobaczyc Goblin Valley,zamiast podziwiac podbetonowany Delicate Arch lepiej zobaczyc nature w Dead Horse Point,Mexican hat nie objedziesz wokol szkoda opon/Chiba ze cos sie zmienilo/ zamiast Tego corka bedzie Miala wieksza radosc majac zdjecie gdzie stoi lub lezy jednoczesnie w 4 stanach /four corners/ ,monument valley obowiazkowo z wykupiona przejazdzka jeepem pod same skaly /jak bedzie po kanionie antylop pozostaje tylko droga 89 I 64 do Duzego Canyonu,noclegami w Williams,na autostradzie 40 pole cam zjazd na droge 66 w Seligman I jazde az do Kingman polecam zatrzymac sie na sesje zdjeciowa w Hackberry.....a jak starczy czasu polazcie po Las Vegas strip I pojedzcie do downtown LV wieczorem na zadaszona ulice/zapomnialem nazwy/tam sporo muzyki live......pozdrawiam andrzej
    • mcpear Re: Arizona 03.02.17, 20:11
      Jeszcze jedno mi się przypomniało. Jak będziesz w Monument Valley to rozważ przejechać się autostradą UT261 czyli tzw Moki Dugway nadkładając trochę drogi. Jedno z lepszych przeżyc - mi się trafiło jechać po wielkiej burzy i skały leżały na drodze. Lepsze niż niejedna górska kolejka w parkach rozrywki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka