Dodaj do ulubionych

USA - gdzie na ok. tydzien najlepiej?

IP: *.nyc.rr.com 13.01.05, 05:30
Planuje wybrac sie za okolo miesiac na jakis tygodniowy wypad z NYC. Tylko
gdzie? San Francisco, Nowy Orlean, Floryda, Kanion? Chodzi mi aby jak
najefektywniej i w miare tanio go spedzic tzn duzo zobaczyc i cos przezyc.
Wiem ze to temat rzeka ale jakbyscie mogli w kilku slowach cos
zarekomendowac. Planujemy wybrac sie w 3-4 osoby w lutym.
Wielkie dzieki za posty !!
Obserwuj wątek
    • mojito Moze Floryda? 13.01.05, 05:58
      Leccie do Miami. Wypozyczcie samochod (na Florydzie tanio)
      i dalej I-95 az do konca, do Key West. Tam wynajecie kutra
      i pol/calodniowa wyprawa na tunczyka. Piwo lub dwa w Sloppy Joe
      i powrot do Miami. Akurat prawie tydzien. Moze dzien/noc w Miami Beach
      z szalenstwem w South Beach :))).
      Pozdrowienia,
      m.
      • Gość: SFPD kalifornia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 13:30
        Polecam San Fransisco :-)
        • Gość: njujorker Re: kalifornia IP: *.nyc.rr.com 13.01.05, 14:33
          OK. Ciekkawi mnie wobec tego ile za wynajecie auta zycza sobie na Florydie i w
          Californii i co najwazniejsze - jakich papierow zadaja przy wypozyczeniu? Super
          byloby gdybysciew mi orientacyjnie podali ceny najtanszych moteli.
          Pozdrawiam i dzieki wieeeelkie
        • Gość: darek Re: kalifornia IP: 217.79.151.* 18.01.05, 16:50
          Polecam Ci południowy zachód. To jest prawdziwa Ameryka. Przed wyjazden na
          zachód byłem w Chicago i NY, ale dopiero w Arizonie, Nevadzie, Utha i
          Kalifornii zobaczyłem co to Stany. Proponuje Ci wyjazd do Las Vegas dalej nad
          Wielki Kanion, przez Utha (Zion Park) do Nevady, dalej Dolina Śmierci i przez
          Kalifornię do LA. Potem powrót do LV. Cała podróż trwała około tygodnia. W LV
          wynajeliśmy samochód. W LV spędziłem dwa dni, jeden zajął mi Kanion i Zion
          Park, potem prze Dolinę Śmierci do LA. W LA dwa dni i powrót do LV.
          Pozdrawiam
    • mahabharata Re: USA - gdzie na ok. tydzien najlepiej? 14.01.05, 06:01
      polecam Poludniowa Floryde, ale z wariantem Everglades - koniecznie. W Key West
      poczujesz sie jak w Polsce ;)
      Samochody? Wskakuj na orbitz.com
      Powodzenia

PS Chociaz ja sam wole Kalifornie, najbardziej ujelo mnie gapienie sie w gwiazdy
      (stargazing)
      • Gość: podrozniczka Re: USA - gdzie na ok. tydzien najlepiej? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 16.01.05, 10:52
        tez polecam Floryde ale niekoniecznie Everglades.Bilety drogie , a krokodyle
        pochowne w blotach. Za 100USD widzialam krokodyla przez lornetke.Auto
        wypozyczycie posiadajac wazna karte kredytowa.2tygodnie to koszt rzedu
        500usd.Zagladnijcie do Marco Island , bo warto.
        • Gość: Robertino Re: USA - gdzie na ok. tydzien najlepiej? IP: *.client.comcast.net 17.01.05, 06:14
          Odradzam San Francisco, kompletny syf - calkowicie przereklamowane.
          • Gość: njujorker San Francisco dno? IP: *.nyc.rr.com 17.01.05, 07:04
            San Francisco??? Naprawde takie dno? jestem kompletnie zaskoczony. Myslalem ze
            jest to pierwsze miejsce ktore warto zobaczyc.
            Jakies szczegoly moze.....
            • Gość: SFPD Re: San Francisco dno? IP: *.acn.waw.pl 17.01.05, 21:31
              Zalezy kto co lubi. Jak dla mnie San Fransisco jest to wspaniale miasto z
              klimatem. Nie chodzi tu tylko o atrakcje turystyczne ale o sam fakt
              klimatycznosci tego miasta. Ale co czlowiek to opinia.
    • cahoreau Re: USA - gdzie na ok. tydzien najlepiej? 18.01.05, 00:39
      dlaczego jedziecie na tak krotko. Najdrozsza jest podroz, a reszta mozna
      wytrzymac. Hotele, wynajecie samochodu, benzyna, jedzenie, wejscie do parkow
      nie jest takie drogie. Najdrozsze sa parki z atrakcjami. Styl: Disneyland czy
      Holywood Studio. Trase musicie wybrac zgodnie z zainteresowaniami. Ja bylam w
      Stanach dwa razy. Za kazdym razem bylam miesiac. Pierwszy raz bylismy w
      Kalifornii. Zwiedzilismy: San Diego, Los Angeles, Las Vegas, San Francisko,
      Duzy Kanion, Jezioro Powel, Park Zion, Park Yosemit. Po drodze zatrzymalismy
      sie w Santa Barbara i Santa Monika.
      W drugim roku bylismy na Florydzie. Floryda kosztowala nas duzo drozej bo bylo
      duzo parkow z atrakcjami.Warto jechac do Key West.
      Chetnie sluze pomoca. Isabelle
      • Gość: olivia Isabell....kontynuuj IP: *.nyc.rr.com 18.01.05, 05:58
        Zrodlo dobre, wiec sprobuj tym tropem dalej....
        Opisz w kilku slowach co zrobilo na Tobie najwieksze wrazenie. Re;acje jak
        widzisz rozne, ale moze sie cos w koncu wybierze.
        Tylko tydzien, gdyz tylko tyle dostane urlop. My miszkamy w NYC wiec przelot
        nie jest tu kosmicznie drogi....
        Pozdrawiam
      • Gość: marek Re: USA - gdzie na ok. tydzien najlepiej? IP: *.client.comcast.net 19.01.05, 09:13
        isabelle - chyba nie zauwazylas ze on nie musi duzo wydac na podroz bo nie leci
        z polski... poza tym w stanach turystyka to turystyka - jedziesz na tyle na ile
        ci urlop pozwala i zwiedzasz - to nie wyjazdy "turystyczne" na pol roku :P
    • Gość: Piotrek Re: USA - gdzie na ok. tydzien najlepiej? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 18.01.05, 14:30
      Ja bylem w USA kilka lat temu. Po roku spedzonym na pracy i nauce w Kanadzie
      przenioslem sie do Chicago, aby troche jeszcze zarobic i 1 stycznia '99
      ruszylem w trase, w skrocie: NY-Waszyngton-Floryda-Kaliforni a-Meksyk (Polwysep
      Kalifornijski).
      2 miesiace w trasie, z tego tydzien na Florydzie i 2 tyg w Meksyku. Generalnie
      polecam cale poludnie. Floryda bardziej "kurortowa" i prowincjonalna,
      Kalifornia bardziej "swiatowa". Moim zdaniem San Francisco, to najfajniejsze
      miasto w USA. Moze dlatego, ze inne niz wszystkie...?
      • makda Re: USA - gdzie na ok. tydzien najlepiej? 18.01.05, 17:22
        My bylismy w lecie 2004- ponad 2 tygodnie. Zwiedzilismy tylko Kalifornie:
        San Diego (+ Tijuana), LA potem wsdluz wybrzeza (Big Sur- to trzeba zobaczyc!)
        do San Francisco. Nastepnie Yosemite Park, Kings Canyon i Sequoia National
        Park. Mielismy w planie jeszcze Death Valley, ale juz nie wyrobilismy sie
        czasowo(to sa naprawde wielkie odleglosci!!).
        Spalismy wylacznie w motelach (najtanszy 49,95 USD + podatek we Fresno,
        najdrozszy 100 USD w San Francisco). Wszedzie warunki ok.
        Samochod mielismy wypozyczony w San Diego w Fox Cars- sam wynajem jest raczej
        tani, najdrozsze jest ubezpieczenie (collision and theft waiver). Pamietaj, ze
        jesli chcesz wyjechac samochodem poza 1 stan, stawki automatycznie wzrastaja
        (no, moze z wyjatkiem Nevady: wiekszosc samochodow wynajmowanych w Kalifornii
        zaklada mozliwosc jazdy do Nevady). Do wynajecia potrzebna byla karta kredytowa
        i prawo jazdy (wystarczylo polskie).

Co nam sie najbardziej podobalo? Hmm...wszystko. LA jest bardzo ciekawe: to
        takie miasto- niemiasto, zlozone z wielu mniejszych miejscowosci/dzielnic:
        kazda inna i kazda ciekawa. W Santa Monica super plaze.
        Mnie sie San Francisco podobalo, jest chyba najbardziej "euopejskie" wsrod
        miast Kalifornii.
        Yosemite trzeba zobaczyc, podobnie jak Sequoia Park.
        Wybrzeze jest piekne, dzikie, eleganckie, ale wschodnia Kalifornia tez jest
        niesamowicie ciekawa, taka bardziej...amerykanska wlasnie ;-)

• Gość: * Re: USA - gdzie na ok. tydzien najlepiej? IP: *.los-angeles-04-05rs.ca.dial-access.att.net 18.01.05, 19:39
      Jeden woli czekolade, a drugi jak mu nogi smierdza...
    • Gość: Cwany70 Re: USA - gdzie na ok. tydzien najlepiej? IP: *.zreo.compaq.com 19.01.05, 15:15
      Jeśli miałbym do dyspozycji tylko tydzień, to poleciałbym chyba do Las Vegas.
      Tam wypożyczył samochód i oprócz gamblingowania pojechałbym obejrzeć Hoover
      Dam, Zion i Grand Canyon (można zanocować np. w Wiliams, AZ jest tam motel
      Super 8 prowadzony przez rodzinę górali z Nowego Targu :)). Samo LV na krótki
      pobyt też jest zresztą dość ciekawe (Freemont Street, pokazy w poszczególnych
      kasynach, koncerty (np. jazz w Blue Nute).

Luty to również dobra pora na odwiedzenie Nowego Orleanu, pogoda jest
      przynajmniej znośna. Choć z powodu karnawału i Mardi Grass tłumy mogą być
      wielkie. A miasto warto zobaczyć i tydzień powinien wystarczyć obejrzenie
      lokalnych atrakcji.
    • Gość: lola na Dziki Zachod IP: *.c3-0.crm-ubr4.crm.ny.cable.rcn.com 20.01.05, 05:54
      Proponuje Dziki Zachod. Z Las Vegas zrobic trase dookola Grand Canyon. Na
      poczatek Zion NP, Cedar Breaks NP, Bryce NP, Kodakchrom SP, Escalante NP,
      Capitol Reef NP, Canyonlands NP (the best), Arches NP, Natural Bridges NP,
      Monument Valley, Antelope Canyon (przepiekne miejsce!!!), Grand Canyon (strona
      poludniowa, latwiejsze i krotsze zejscie w dol, zima malo ludzi) i Hoover Dam.
      My spedzilismy w tej trasie 9 dni. Wszystkie parki sa blisko siebie i nie
      trzeba spedzac duzo czasu za kierownica. Nie jezdzilismy tez tylko
      aby "zaliczyc" kolejny park, ale zeby zobaczyc cos ciekawego, czyli wszedzie
      wychodzilismy na dluzszy szlak. W okolicy parkow jest wiele moteli ($40-$60 za
      pokoj dwuosobowy). W lutym bedzie na tyle chlodno, ze bedzie mozna zejsc na dno
      Grand Canyon. Nam udalo sie to zrobic w jeden dzien (wlasnie zima). Udanego
      wyjazdu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka