Dodaj do ulubionych

Studia w Polsce czy w USA??

IP: 81.15.254.* 25.01.05, 22:47
Mam dylemat..jestem studentką drugiego roku, do ukonczenia szkoły pozostało
mi w sumie jeszcze 1,5 roku,niedługo będe miała zielona karte i nie wiem co
mam zrobić:(Ludzie mieszkający w USA mówią żeby zostawić szkołę, bo w USA i
tak (wykształcenie polskie) nie ma znaczenia.ich zdaniem lepiej jest zacząć
uczyć się tam.Dlatego też chciałam poradzić sie osób, które były w podobnej
sytuacji.
Wszystkie konkretne :)odpowiedzi mile widziane:)
Pozdrawiam
Olga
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: Studia w Polsce czy w USA?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 01:06
      zamiast rzucac studia mozesz sie postarac o transfer. poszukaj w necie...jest
      duzo informacji na ten temat. Niezaleznie od kierunku najczesciej zaliczaja ok
      polowy studiow...a to bardzo duza ruznica w czasie i w kasie, bo jak wiadomo
      studia w USA sa drogie.
      • soup_nazi Re: Studia w Polsce czy w USA?? 26.01.05, 05:16
        Gość portalu: Aga napisał(a):

> zamiast rzucac studia mozesz sie postarac o transfer. poszukaj w necie...jest
        > duzo informacji na ten temat. Niezaleznie od kierunku najczesciej zaliczaja ok
        > polowy studiow...a to bardzo duza ruznica w czasie i w kasie, bo jak wiadomo
        > studia w USA sa drogie.

Ty, kolezanko z Moniek, przestan najpierw robic bledy ortograficzne, zanim
        zaczniesz pisac o studiach w ogole, a o studiach w Stanach w szczegolnosci.
        Zacznij od dokonczenia rzuconych "studiow" w Zbiorczej Szkole Gminnej im. Jakuba
        Szeli w Mosciskach Wielkich.
        • Gość: Aga Re: Studia w Polsce czy w USA?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 18:59
          odpie..się- dobrze przeliterowałam? czy będziesz miał zastrzeżenia?
    • Gość: Rollingstone Re: Studia w Polsce czy w USA?? IP: *.nycmny83.dynamic.covad.net 26.01.05, 05:40
      Przegladnij Frequently Asked Questions (FAQ) na stronie Organizacji Studentow
      Polskich w NY:

www.pso-usa.org

a takze artykuly w Informatorze i Publikacjach. Sporo sie z nich dowiesz.

W USA polskie wyksztalcenie sie jak najbardziej liczy jesli jest w odpowiedniej
      dziedzinie - po naukach politycznych, archeologii czy psychologii prace znalezc
      jest trudno zarowno w Polsce jak i w USA.
      • Gość: olga Re: Rollingstone IP: 81.15.254.* 26.01.05, 19:17
        Dziekuje, informacje bardzo mi sie przydały:).Napisałeś po naukach
        politycznych, to mam problem bo studiuje stosunki międzynarodowe...
        • Gość: moskit Re: Rollingstone IP: *.wma.east.verizon.net 27.01.05, 00:33
          olga, na twoim miejscu skonczylbym studia w polsce, zrobil maly wypad do stanow
          na zielonej karcie np na wakacje i rozejrzal sie po collegach (w miedzyczasie
          robilbym studia, nawet az do magisterki w polsce), no a potem tylko rok lub dwa
          na amerykanskien uczelni i masz amerykanski i polski dyplom, niczego wiecej ci
          nie trzeba:). Oczywiscie w stanach bedzie cie to kosztowalo, ale jak dobrze
          pomyslisz, to uda ci sie...powodzenia
          • Gość: olga Re: Rollingstone IP: 81.15.254.* 29.01.05, 18:10
            Oki,bede myśleć dobrze:):),przede wszystkim pozytywnie.
            Dziekuje, za rade...
            Pozdrawiam
            olga
            • ivi11111 Re: Rollingstone 30.01.05, 00:29
              Czytam to i zupelnie nie rozumim.CO znaczy zrob transfer? Co znaczy bede miala
              zielona karte? Czy Wy wiecie o czm piszecie?
              • Gość: Aga Re: Rollingstone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 01:53
                transfer- jest to okreslenie tzw "przeniesienia" na uczelnie innego kraju.
                Uczelnia w tym wypadku w USA zalicza czesc przedmiotow (punktow) dzieki czmu nie
                trzeba robic calych studiow. Zwykle uczelnie zaliczaja około połowy przebytych
                studiów. na przykład jezeli masz ukonczone 3 lata w Polsce to prze transwerze
                najprawdopodobniej zalicza ci ok 1.5 moze wiecej jezeli mialo sie dobre stopnie
                i w zaleznosci od praedmiotów. I to jest wlasnie transwer
                jezeli chodzi o twoje pytanie "co znaczy bede miala zielana karte" to tylko sie
                domyslam, ale pewnie kolezanka wylosowala i niedlugo dostanie...tak mysle
                Zreszta czemu sie tak dziwic?
                • ivi11111 Re: Rollingstone 30.01.05, 03:48
                  Po pierwsze, jesli chodzi o zielona karte to albo ja masz, albo nie.Po drugie,co
                  masz na mysli, piszac studia?Community college,chyba tylko to?
                  • Gość: Aga Re: Rollingstone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 18:08
                    no jezeli ty nie wiesz co to są studia... tez wyjasnic? Nie nie mam namysli
                    tylko Community college. A w ogóle to tobie sa potrzebne te informacje czy moze
                    tak tylko zawracasz głowe? To są informacje ogólnodestępne na stronach
                    amerykanskich i polskich uniwersytetów....jak chcesz cos wiecej wiedziec to
                    wyszukiwarka i do dziela, bo mi sie juz nie chce tłumaczyc. Dodam tylko że
                    możliwosci są. Dla chcącego nic trudnego i o transwer mozna sie postarać.
                    A jezeli chodzi o zielona karteę to tak, albo sie ja ma albo nie- tylko wez pod
                    uwagę że ktos moze byc w trakcie zalatwiania formalnosci po wylosowaniu- i wtedy
                    ani nie ma ani ma tylko bedzie mial.
                    pozdrawiam
                    • ivi11111 Re: Rollingstone 30.01.05, 19:55
                      Do Aga.Mieszkam tu i pracuje na jedym z lepszch universytetow. Nie spotkalam
                      studentow z innych krajow na warunkach,o jakich piszecie
                      -transfer.Spotykam,studentow, ktorzy zrobili magisterim i teraz robia
                      doktorat.Niestety nikt z Polski.Do tego nie trzeba zielonej karty i to otwiera
                      drzwi wszedzie.
                      • Gość: Aga Re: Rollingstone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 00:18
                        Jezeli nie ma takich studentów na twoim uniwersytecie to nie znaczy że w ogóle
                        ich nie ma... sa na przykład na Bemidji State University w Minnesocie :-)
                        i wielu innych. Naprawde da sie zrobic transwer z polskiej uczelni na
                        amerykanska :-)pozdrowionka
                      • rollingstone Re: Rollingstone 31.01.05, 03:57
                        Na stronie

www.pso-usa.org/Polish/
                        znajduja sie odpowiedzi do nastepujacych pytan:

FAQ -Transfer z Polski

-----------------------------
                      • rollingstone Do ivi1111 31.01.05, 04:03
                        Widocznie nie znasz dobrze swoich studentow lub nie jestes w stanie znalezc z
                        nimi wspolnego jezyka. Nawet bowiem na najlepszych uniwersytetach takich jak
                        Yale i Harvard sa studenci, ktorzy przeniesli sie z innych uczelni. Oni sa
                        okreslani mianem "transfer students" niezaleznie od tego czy studiowali
                        wczesniej na jakiejs zagranicznej uczelni czy na amerykanskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka