Dodaj do ulubionych

samochod z us do polski, sprawa kredytu

IP: 67.64.117.* 21.03.05, 19:16
kiedys juz ten watek poruszalem, teraz pytanie kolejne z tym zwiazane.

czy moge sie spodziewac biurokratycznych problemow w momencie sprowadzenia
samochodu na mienie z us do polski, kiedy nie do konca bedzie on tu, w us,
kredytowo splacony? czy moge kilka pozostalych rat splacac, bedac wraz z
samochodem juz na ziemi ojczystej? jakies problemy z rejestracja?

thx

squoo@softhome.net
Obserwuj wątek
    • w357 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 21.03.05, 20:45
      Gość portalu: squoo napisał(a):

>
      >
      > czy moge sie spodziewac biurokratycznych problemow w momencie sprowadzenia
      > samochodu na mienie z us do polski, kiedy nie do konca bedzie on tu, w us,
      > kredytowo splacony? czy moge kilka pozostalych rat splacac, bedac wraz z
      > samochodem juz na ziemi ojczystej?

Kredyt, to Ty możesz spłacać nawet z Marsa!!!
      Dopóki nie spłacisz ostatniej raty, to nie jesteś pełnoprawnym właścicielem
      tegoż vehikuła (sprawdź 'Loan restriction' i Certificate-Title tegoż
      Vehikuła) .
      Za granice tym pojazdem możesz wyjechać z oficjalnym zamiarem powrotu (nie
      przesiedlenia)!!!

__________________________________________________________________________
      >>>> jakies problemy z rejestracja?
      ------------

Wątpie, aby ktoś chciał (w polsce) zarejestrować Tobie samochód, gdzie
      jest "dwóch właścicieli" , a ten drugi nie jest obecny przy tranzakcji-
      rejestracji (niezapominając o cle)!!!

• Gość: squoo Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 22.03.05, 16:42
        czyli rozumiem ze tym czasem z niesplaconym kredytem moge go sobie przywiezc do
        polski i nim jezdzic (zalatwiajac uprzednio nie wiem jak ubezp. na texaskie
        blachy).. a jak z mojego ew amerykanskiego konta kredyt sie splaci, wtedy moge
        dokonac przerejestrowania, right? ad cla, to przy 'mieniu' mnie to
        omija.. thx.
    • w357 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 21.03.05, 20:54

> nie do konca bedzie on tu, w us,
      > kredytowo splacony?

Jeżeli bank z którego masz pożyczkę w US ma swojego "odpowiednika" lub
      kooperanta w polsce,
      to są szanse na międzynarodowy Transfer tej pożyczki !!!
      Niby polska jest już Unii Europejskiej, ale większość tego typu spraw jest
      jeszcze nie do załatwienia !

W polsce nie możesz otworzyć konta jeżeli nie posiadasz numeru NIP i PESEL.
      Jeżeli nawet masz już załatwione 'numerki' , to nikt nie da Ci pożyczki,
      chyba , że pod zastaw własnego konta.
      • Gość: squoo Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 22.03.05, 16:46
        Jeżeli bank z którego masz pożyczkę w US ma swojego "odpowiednika" lub
        kooperanta w polsce [...]

nie ma, tu jest to instytucka kredytujaca, jakich pelno w us..

W polsce nie możesz otworzyć konta jeżeli nie posiadasz numeru NIP i PESEL.
        Jeżeli nawet masz już załatwione 'numerki'

mam, gdyz 24 lata tam spedzilem.. tu jestem 3 :)

thx
    • Gość: adela Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu IP: *.4y.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 11:08
      Orientowales sie moze ile kosztuje transport z Usa do Polski samochodu i jakie
      formalności trzeba załatwić przed wysłaniem???Mnie także interesuje procedura
      przywiezienia samochodu jako mienie....
      • Gość: squoo Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 22.03.05, 16:49
        operuje kosztami przyblizonymi, gdyz dokladnie sie za to nie zabieralem.. z
        tego co wiem to do 1ooo usd powinnismy sie zmiescic. pewnie jest wiele
        dodatkowych aspektow skracajacych te sume lub ja zwiekszajacych, ale na dzis
        dzien, nie smigam w detalach. w poprzednim poscie masz moj imajl..
        napisz co wiesz, ja napisze z domu co ja sie jeszcze podowiadywalem i moze
        wspolnymi silami 4kolka sie sprowadzi niebawem ;) pozdrawiam.
        • w357 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 22.03.05, 18:03
          Jeżeli masz NIP'y i te inne , to już lepiej!
          Czy masz polskie prawo jazdy ?
          Amerykańskie jest niewymienialne na polskie!!!

Cło ! - Jeżeli nie podlegaż pod opłaty , to dobrze, ale kwitek deklaracji
          wwozowej do polski musisz mieć(a cały czas jest dwóch "właścicieli"), aby
          dostać polskie tablice!!!!!!!!!!!!

Nie wiem jak to robi DMV w TX, ale po spłacie pożyczki musisz dostać,
          albo "vaiver of second ownership"(czy jakoś tak), albo nowe "Title".

Jeżeli dostaniesz to nowe "Title" już po przyjeżdzie do polski, to później
          będziesz musiał zapłacić 'polskie cło'. Nie wiem jak długo obowiązuje termin
          (ilość dni) od faktycznego wjazdu do polski lub UE od daty opuszczenia US?
          "Wydaje mi się", że obecnie polskich celników bardziej interesuje data wjazdu
          na teren UE!

Sam osobiście nie przeszedłem tych nowych procedur i chyba lepiej zapytać
          polski konsulat o szczegóły prawne.

Jak jeździć w polsce na amerykańskich "plate" ?
          Masz amerykańskie "registration" i "insurance" , amerykańskie "International
          Driver Licence" i tyle!!!
          Nie wiem co na,to nowe przepisy, ale chiiiiba po jakimś czasie musisz wykupić
          polskie "czerwone tablice" (coś takiego jak kiedyś mieli obcokrajowcy
          mieszkający w polsce).
          • Gość: squoo Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 22.03.05, 19:54
            Jeżeli masz NIP'y i te inne , to już lepiej!
            > Czy masz polskie prawo jazdy ?
            > Amerykańskie jest niewymienialne na polskie!!!

zdecydowanie priorytetowo mam wszystkie polskie dox. malo tego, jak daaawno
            temu posialem TXDL to do dzis tu smigam na polskim, ktorego notabene wiem ze
            nie uznaja.. (grunt nie dac sie zatrzymac :))

> Jak jeździć w polsce na amerykańskich "plate" ?
            > Masz amerykańskie "registration" i "insurance" , amerykańskie "International
            > Driver Licence" i tyle!!!

heh, jakos nie sadze by mi StateFarm mogl coookolwiek porwadzic w kwestii, gdy
            np hopoki by mi buchneli kola lub cala fure, lub gdy jakis spiacy choleryk
            rozpieprzyl mi caly bok na skrzyzowaniu w warszawie..:) ale dowiem sie,
            ciekawe jak wyglada ich coverage na za-granice..:)

thx za info.
            • w357 samochod z us do polski, vs. kontrola techniczna 22.03.05, 21:44
              Od chwili wejścia polski do UE już było kilka zmian co do rejestracji (w
              polsce) samochodów z za granicy.....

Papierki papierkami, ale jeszcze musisz mieć vehikuła który jest "Dopuszczony
              do Ruchu Drogowego Na Terenie Polski" (chodzi o zarejestrowanie).

Całego wykazu nie widziałem, ale większość samochodów z USA musi być na tej
              liście, albo trzeba zrobić homologację (czy coś w tym rodzaju)!!!

Np. Lusterka boczne nie mogą być "sztywne" !
              Światełka kierunkowskazu MUSZĄ być w kolorze żółtym (sygnalizacyjnym) i takie
              inne duperele...
    • etobicoke4 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 23.03.05, 01:28
      chcesz podprowadzic samochod?
      nic z tego
      jak kupisz na kredyt to nie masz ownership czy jak to sie tam zwie w stanach
      a na tym ktory masz i tak wlascicielem jest bank dajacy pozyczke

a w polsce polakowi nie wolno jezdzic samochodem na zagranicznych numerach
      • Gość: gosc Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu IP: *.buff.east.verizon.net 23.03.05, 01:40
        Z tym ze w Polsce nie mozna jezdic polakowi samochodem na obcych numerach to sie
        nie zgodze. Wiele razy bylem w polsce samochodem na obcych numerach i jakos
        nikt sie nie czepial na granicy
      • w357 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 23.03.05, 01:40
        etobicoke4 napisał:

>
        > a w polsce polakowi nie wolno jezdzic samochodem na zagranicznych numerach

------------------------
        Tak było za komuny !!!
      • w357 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 23.03.05, 02:54
        etobicoke4 napisał:

>
        >
        > a w polsce polakowi nie wolno jezdzic samochodem na zagranicznych numerach

Pozwolę sobie rozwinąć ten temat.
        #.1. Takie restrykcje już dawno nie obowiązują (wspomina Ci się komuna)!
        #.2. W każdym kraju europejskim można jeżdzić każdym pojadem, który posiada
        ważną rejestrację (tablice) i ubezpieczenie ważne na terytorium danego kraju!
        #.3. Osoba prowadząca pojazd posiada ważne prawo jazdy w stosunku do klasy
        pojazdu!
        #.4. Jeżeli osoba prowadząca pojazd (kierowca) porusza się pojazdem, którego
        nie jest właścicielem musi mieć upoważnienie od właściciela pojazdu na
        dysponowanie tymże pojazdem !!!
        Upoważnienie takie jest wystawiane przez upoważnione AUTOMOBILE KLUBY lub Car
        Insurance...
        W US, jest to Triple 'A' (AAA).
        W polsce PZMot. (Wraz z ważnym ubezpieczeniem i badaniami technicznymi.)

A skąd, to wiem ?
        Otóż zdążyłem już trochę pojeździć po europie NIESWOIMI samochodami!
        Dla przykładu: Jeździłem "Roverem" (nie mylić z bicycle) na niemieckich
        tablicach.
        Na trasie >>> Berlin - Polska - Słowacja - Austria - Niemcy !!! (Polska już
        w Unii Europejskiej)
        Przy pierwszym podjeździe do granicy Niemiecko-Polskiej, niemiecki pogranicznik
        coś do mnie po niemiecku, na to ja po angielsku, że nic nie kumate...
        No to on po polsku - Samochód kupiłeś ?
        Ja - NIE !!!
        On - Papiren i upoważnienie na przejazd przez granice , bitte!!!
        Ja - Dałem komplet papierów z czarnym orłem , które dał mi właściciel i po
        chwili jadę dalej.....

Polska kontrola - Celniczka >>> Czy ten samochód jest do oclenia ???
        Ja - NIE !!! Wycieczka turystyczna i znów dałem te same papiery....
        Celniczka - Po przejżeniu stwierdziła > wszystko wporządku, a pod nosem (dość
        głośno) "ciekawe kiedy będzie zgłoszenie o kradzieży tego samochodu"

Granica Polsko-Słowacka.
        Szlaban otwarty >> obywatele Unii na lewo, inni na prawo!!!
        Przez okno pokazałem POLSKI DOWÓD OSOBISTY !!!
        Jedyne pytanie było> do kąd jadę i czy mam ważne ubezpieczenie na samochód?

Słowacja-Austria >> identycznie !

Austria - Niemcy >> Już z daleka 'lizakowy' macha do mnie, abym jechał i nie
        zawracał im głowy!!!

• etobicoke4 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 23.03.05, 04:15
          piszesz glupoty gosciu chociaz zgadza sie ze polak moze prowadzic pojazd na
          obcej rejestracji NIE NALEZACY DO NIEGO.
          PRZEPISY ZMIENILY SIE OD 1 MAJA 2004:

Pytanie: Przed wejściem Polski do Unii Europejskiej Polakom praktycznie nie
          wolno było prowadzić samochodów na obcych numerach rejestracyjnych. Taka
          sytuacja był dozwolona tylko wtedy, gdy właściciel pojazdu siedział obok. Jak to
          wygląda obecnie?

Odpowiedź: Obecnie przepisy ruchu drogowego dopuszczają prowadzenie samochodu
          zarejestrowanego poza granicami Polski przez Polaka. Kierujący musi posiadać
          tylko dowód rejestracyjny i ubezpieczenie. Przepisy ruchu drogowego nie wymagają
          natomiast żadnego upoważnienia od właściciela pojazdu.

Odpowiedzi udzielił: Wydział Uprawnień Departamentu Transportu Drogowego
          Ministerstwa Infrastruktury

A TA CALA RESZTA CO NAPISALES NIE MA I TAK ZADNEGO SENSU
          • Gość: szofer Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 04:41
            Czy chodzi o ministra Marka Pola ? Który już pojechał na polowanie?
            Przepisy od pierwszego maja 2004 już miały wiele poprawek...
          • w357 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 23.03.05, 04:53
            etobicoke4 napisał: .......
            Kierujący musi posiadać
            > tylko dowód rejestracyjny i ubezpieczenie. Przepisy ruchu drogowego nie
            wymagaj
            > ą
            > natomiast żadnego upoważnienia od właściciela pojazdu.
            >
            >

Trasę opisaną przejechałem w lipcu 2004 i wtedy celnicy o takie coś pytali!!!
            Jak te cuś, co ja nazwałem upoważnieniem się nazywało nie pamiętam dokładnie!
            Jak zaznaczyłem na samym początku tego tematu o aktualne przepisy najepiej
            zapytać w POLSKIM KONSULACIE.....
          • w357 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 23.03.05, 05:09
            etobicoke4 napisał:
            >
            > Odpowiedź: Obecnie przepisy ruchu drogowego dopuszczają prowadzenie samochodu
            > zarejestrowanego poza granicami Polski przez Polaka. Kierujący musi posiadać
            > tylko dowód rejestracyjny i ubezpieczenie. Przepisy ruchu drogowego nie
            wymagaj
            > ą
            > _____________________________________________________________

Hmmm, ciekawe jak to jest o 1.28 (czasu polskiego) twierdziłeś, że polak NIE
            MOŻE prowadzić samochodu na obcych tablicach.....
            Po półtorej godziny już MOŻE prowadzić.....

Może zdecyduj się najpierw.......
        • dunia77 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 23.03.05, 10:07
          > Austria - Niemcy >> Już z daleka 'lizakowy' macha do mnie, abym jechał

To dopiero ciekawe, zwazywszy, ze i Austria, i Niemcy sa w Shengen ;)
          • Gość: przemytnik Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 15:09
            Na terenie polski w obecnym systemie celnik może Ciebie kontrolować gdzie chce,
            nawet na plaży w sopocie :-)
            • flipflap Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 23.03.05, 16:31
              Jak samochód jest niespłacony to ty nie masz Title (akt własności). Bez tego
              dokumentu nie wyślesz samochodu do Europy.
    • Gość: squoo Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu IP: 67.64.119.* 04.04.05, 19:51
      do tego samego watku mam kolejne pytanie.. z czyich uslug korzystac przy
      transporcie auta do polski? jakies linki, adresy? skad to nie istotne. moge go
      nadac w dallas, calufornii jak i w NY. ganc a gal. tak samo z odbiorem, gdzie
      lepiej go doszipingowac, do polski czy np do niemiec? thx za pomoc.
      squoo@softhome.net
    • sylwek07 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 04.04.05, 23:36
      jesli bedziesz chcial go oclic to lepiej zrob to w Niemczech ,taniej wyjdzie
      • Gość: squoo Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu IP: 67.64.119.* 04.04.05, 23:41
        w gre wchodzi mienie..
      • Gość: mark Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 18:25
        Witam,

też słyszałem, że w niemczech tańsze opłaty - nie ma akcyzy,
        ale mam pytanie - w jaki sposób można to załatwić - wysyłam samochód, dociera
        do Niemiec, opłacam co trzeba i... i co dalej?? robie rejestracje w Niemczech??
        prawdopodobnie dadzą mi tablice na 2 ytgodnie, ale co później - jak
        zarejestrować w Polsce?? Wydaje mi się że będą żądać potwierdzenia wpłaty cła i
        akcyzy w Polsce, będę wdzięczny za info
        Pozdrawiam
        • etobicoke4 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 05.04.05, 20:16
          polscy, qrwa, kombinatorzy: jeden chce podpie..c samochod ze stanow a drugi
          oszukac urzad celny
          • Gość: sq Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu IP: *.hsd1.tx.comcast.net 06.04.05, 01:09
            do kogo pijesz o 'swiety' ? bo ja nic nie podpie..m tylko ciezko na to
            cos zap... a urzedu celnego nie mam co oszukiwac bo mi zwisa i powiewa.. mam
            mienie.. a nawet jak by.. to zawsze bede sie staral zrobic cos taniej, niz
            przeplacac..
            • Gość: U.Skarbowy Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 01:38
              Wiele osób już, to sprawdziło, że szybciej, taniej i przyjemniej jest przesłać
              samochód przez niemcy niż przez Gdynie (po staropolsku --> robią problemy).
              Przez niemcy wjeżdżasz na oryginalnych tablicach amerykańskich do polski.
              Jeżeli tylko turystycznie, to jeździsz jak chcesz, aby mieć ubezpieczenie
              (tablice po chiiiba 6 miesiącach trzeba zamienić na polskie tymczasowe .
              ale ,tego nie jestem pewien, bo po 1.05.2004 przepisy się troszkę zmieniły).
              Jeżeli chcesz założyć "kartotekę" samochodu w polsce, to musisz pokazać w
              Wydziale Komunikacji odpowiednie kwity z (Urzędu Skarbowego) Celnego i o
              Sprawności technicznej !
              • polished Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 07.04.05, 08:35
                1. przy rejestracji samochodu w Polsce zadaja faktury zakupu (oryg +
                tlumaczenie), title ich nie interesuje (moje doswiadczenie w Warszawie)

2. na tablicach US mozesz jezdzic ale wykupisz tylko ubezpieczenie OC, AC czyli
                kradziez/wypadek nikt ci nie sprzeda - twoje ryzyko

3. papiert celne i badanie techniczne - oczywiscie
                • Gość: squoo Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu IP: 67.64.118.* 07.04.05, 16:51
                  > 1. przy rejestracji samochodu w Polsce zadaja faktury zakupu (oryg +
                  > tlumaczenie), title ich nie interesuje (moje doswiadczenie w Warszawie)

f-ry zakupu.. hmm.. jesli ten swistek od dilera jest faktura, spoko.. mam..:)

> 2. na tablicach US mozesz jezdzic ale wykupisz tylko ubezpieczenie OC, AC
                  czyli kradziez/wypadek nikt ci nie sprzeda - twoje ryzyko

a nie wiesz na jakiej zasadzie je wykupuje? stawki sa zblizone do tych, jak bym
                  ubezpieczal pojazd na polskich blachach?

> 3. papiert celne i badanie techniczne - oczywiscie

papiery celne oczywiscie.. a badania tech? czy musze (jezdzac na us blachach)
                  miec badania polskie techniczne, czy jesli mam inspection wazne np na nastepny
                  rok, czy to zadziala?

thx
                  • w357 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 07.04.05, 19:58

badania tech? czy musze (jezdzac na us blachach)
                    > miec badania polskie techniczne, czy jesli mam inspection wazne np na
                    nastepny
                    > rok, czy to zadziala?
                    >

Dopóki jeździsz na amerykańskich blachach, to obowiązują Cie
                    ichniejsze "registration" !
                    Polskie badania techniczne są potrzebne, aby zarejestrować samochód w polsce !
                  • polished Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 09.04.05, 13:32
                    1. co do faktur i tytulu wlasnosci, to nie jestem pewien czy jesli tam jest mowa
                    o niesplaconym kredycie to amerykanscy celnicy w ogole wypuszcza ten samochod -
                    ale nie wiem jak to dziala wiec sie nie wypowiadam

2. ubezpieczenie odpowiedzialnosci OC kosztuje ok 200 zl miesiecznie, mozna np.
                    w Warcie wykupic

3. inspection w Polsce ma zerowe znaczenie, liczy sie lokalne badanie (i byc
                    moze swiadectwo homologacji - ale ode mnie tego nie zadano)

3. kodeks drogowy mowi o koniecznosci rejestracji w ciagu 30 dni od sprowadzenia
                    czyli odprawy celnej, wiec nie radzilbym dluzej jezdzic na tablicach stanowych

pozdr

mr p
                    • w357 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 09.04.05, 14:55
                      polished napisał:

>
                      > 3. kodeks drogowy mowi o koniecznosci rejestracji w ciagu 30 dni od
                      sprowadzeni
                      > a
                      > czyli odprawy celnej, wiec nie radzilbym dluzej jezdzic na tablicach stanowych
                      >

Kolego szanowny, a czy czytałeś poprawki prawno-celno-rejestracyjne po 1 maja
                      2004 ???

Obowiązek zarejestrowania w ciągu miesiąca obowiązuje tylko wtedy, gdy na
                      granicy zgłosisz chęć opłaty celnej (akcyzy) za dany samochód !!!

Jeżeli na granicy nie zgłosisz NIC lub zgłosisz , że wjeżdżasz do polski
                      turystycznie / czasowo , to obowiązuje inny paragraf !!!

Wiele razy się zdarza, że ludzie wjeżdżają do polski "na chwilę" , później
                      zmieniają decyzje i sprzedają lub chcą zarejestrować tenże samochodzik na
                      polskiej ziemi !!!!

Wówczas nie jedziesz spowrotem na granicę, tylko zgłaszasz się do najbliższej
                      placówki celnej i rozpoczynasz odpowiednią procedurę.

[jeśli się mylę , to mnie popraw (po uprzednim zapoznaniu się z aktualnie
                      panującym prawem) ]
                      • flipflap Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 09.04.05, 16:38
                        Jeszcze raz powtarzam. Bez aktu własności samochód nie wjedzie na statek.
                        "Title" otrzymuje się po spłaceniu samochodu. Bank nie będzie szukał samochodu
                        po Europie.
                        • w357 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 09.04.05, 18:06
                          flipflap napisał:

> Jeszcze raz powtarzam. Bez aktu własności samochód nie wjedzie na statek.
                          > "Title" otrzymuje się po spłaceniu samochodu.

Podaj mi swój e-mail, a prześlę Ci kopie "Certificate of Title" nie spłaconego
                          samochodu !!!!!!!

Bank nie będzie szukał samochodu
                          > po Europie.

Bank nie szuka !
                          Do tego jest UBEZPIECZENIE !
                      • polished Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 10.04.05, 22:18
                        oczywiscie czytalem rozne przepoisy ale na pewno nie wiem wszystkiego wiec nie
                        dodaje wykrzyknikow do moich zdan.
                        O rejestracji w 30 dni od sprowadzenia jest mowa w kodeksie drogowym - aktualnym.
                        jesli nawet mozna jezdzcic dluzej po drogach RP to ja nikomu tego nie zabraniam,
                        tylko pozostaje problem braku ubezpieczenia AC. amerykanskie ubezpieczenie
                        wygasa poza USA i Kanada, right?

mr p
                        • w357 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 10.04.05, 22:44
                          polished napisał:

>
                          > ,
                          > tylko pozostaje problem braku ubezpieczenia AC. amerykanskie ubezpieczenie
                          > wygasa poza USA i Kanada, right?
                          > -----------------------------------------------
                          Co do ubezpieczenia, to chcę się wypowiadać ,bo nie mam aktualnych wiadomości.
                          W US "AAA" było jednym z biur które dokonywały ubezpieczenia na wyjazdy
                          zagraniczne.

Co do przepisów drogowych- Tak jak na całym świecie, to i w polsce są wciąż
                          różne dziwne poprawki, o których zwykły człowiek nawet nie wie, bo kto by to
                          wszystko przeglądał :-)
                          Po 1 maja 2004 było sporo zmian.

Dla przykładu (troszkę inna sprawa prawna)...
                          W polsce od 1999 roku jest "nowa" Ustawa o Broni i Amunicji.
                          Przez piewszych pięć lat od groma ludzi kupiło sobie broń, ponieważ bez
                          większych problemów można było dostać pozwolenie na broń....
                          No i teraz (w marcu) nagle policja przypomniała, że wszyscy posiadacze broni
                          MUSZĄ przejść badania psychologiczne !
                          Skutek .
                          Tysiące ludzi oddało broń policji > do zniszczenia !
                          Dlaczego ?
                          Przepisy się zmieniły !

Podobnie jest z Ustawą o Ruchu Drogowym.......
                          • polished Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 11.04.05, 08:40
                            po co w to dalej brniesz w357?
                            ja mniej wiecej wiem co sie zmienilo po 1 maja 2004. 30 dni w kodeksie
                            pozostalo. www.prawojazdy.com.pl/display.php?site=79#d3r1
                            mr p
          • Gość: mark [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 07:55
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • sylwek07 Re: samochod z us do polski, sprawa kredytu 06.04.05, 10:10
      etobicoke4 moze nie wiesz ale wiele Europejczykow tak robi,,kupuje samochod w
      innym Panstwie EU a rejestruje go u siebie aby uniknac duzych oplat a po drugie
      My jestemy juz w EU wiec mozna takie cos robic legalnie
      • Gość: shorty a nie prosciej... IP: 5.5R* / *.online-age.net 06.04.05, 20:05
        a nie prosciej po prostu wyjechac z Polski?
        wtedy unikniesz wszystkich oplat!
        i to 100% legalnie!
        • w357 Re: a nie prosciej... 06.04.05, 20:35
          Chyba polecę na Marsa!!!!!
          Tam jeszcze nie ma podatków, cła i innych głupoli :-)
          • Gość: Jasio Re: a nie prosciej... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 07.04.05, 08:25

w357 napisał:

> Chyba polecę na Marsa!!!!!
            > Tam jeszcze nie ma podatków, cła i innych głupoli :-)

Radze sie tobie pospieszyc, bo juz Marsem zainteresowali sie Amerykanie.
            Pozdrawiam

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka