Dodaj do ulubionych

problem z numerem social security- pomocy!!!!

IP: 4.67.40.* 01.06.05, 16:18
Od miesiaca jestem w USA na wizie imigracyjnej, otrzymalem juz zielona karte
z biura imigracyjnego, natomiast wciaz nie mam numeru social security,
chociaz mieli mi doslac w ciagu 3 tygodni. Mam juz oferte pracy jednak bez
numeru nie ma szans, prosze poradzcie mi co mam zrobic, nie mam za bardzo
mozliwosci zeby sie kogos tutaj poradzic wiadomo jak to jest na poczatku w
obcym swiecie. Dzieki za wszelka pomoc. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maggie Re: problem z numerem social security- pomocy!!!! IP: *.chcgilgm.dynamic.covad.net 01.06.05, 16:57
      ale wiesz ze po numerek sie idzie samemu? nikt Ci go do odmu nie przysle,
      musisz isc do najblizszego Social security Office, wypelnic wniosek i poczekac,
      zalezy gdzie, okolo 2 tygodni. Wtedy mozesz spokojnie isc do pracki! w
      okolicach Chicago czeka sie ok 10 dni, wiem z doswiadczenia:) jak masz jakies
      pytania pisz na 1340779 (gadu gadu).
      • Gość: kasia Re: problem z numerem social security- pomocy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 17:03
        Właśnie tego nie rozumiem...dlaczego trzeba iść samemu, skoro każdy zaznaczył,
        że chce mieć przyznany numer w dokumentach, które się odsyła do KCC? To po co w
        takim razie było to pytanie w formularzu?
        • Gość: on_30 Re: problem z numerem social security- pomocy!!!! IP: 4.67.40.* 01.06.05, 17:24
          owszem bylem juz 3 tygonie temu i nadal nie mam powiedzieli mi ze moze to
          portwac do 10 tygodni. Mieszkam w New Jersey jestem podlamany jak mam czekac
          tyle czasu :-((
    • Gość: a Re: problem z numerem social security- pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 18:41
      zapytaj sie ich czy moga Ci powiedziec jaki masz numer SSN i wtedy podasz w
      pracy
    • Gość: Eve Re: problem z numerem social security- pomocy!!!! IP: *.ph.ph.cox.net 01.06.05, 20:20
      Tak jak przedmowca Ci poradzil....staraj sie zdobyc sam numer chodzac co
      drugi dzien do SS Office. Grzecznie z usmiechem pytaj. Jak bedzie numer to
      nie beda miec problemu z jego podaniem. Z reguly jak jest numer na kartke nie
      czekasz juz dlugo.
      Sezon J-1 sie wlasnie zaczal i moga wkrotce miec niemale opoznienia.
      Powodzenia.
      • Gość: krzychoo Re: problem z numerem social security- pomocy!!!! IP: *.hsd1.nh.comcast.net 01.06.05, 23:03
        chodzac co drugi dzien.... hehe, jak powiedziali ze do 10 tygodni to
        dziesiec... nie wyklucza sie ze bedzie to wczesniej, ja np czekalem tak jak mi
        powiedzieli do 6 tygodni, no i rzeczywiscie, rowno z data 6 tyg ssn lezal u
        mnie w mailbox. pozdro i czerpliwosci....
        • Gość: Eve Re: problem z numerem social security- pomocy!!!! IP: *.ph.ph.cox.net 02.06.05, 00:38
          Jesli mu bardzo zalezy na numerze to niestety czesto trzeba pytac o SAM NUMER!,
          a kartke z SS number dostanie byc moze za 10 tygodni albo i wczesniej ...numer
          jest z reguly o minimum tydzien wczesniej przyznany.
          Tak jak ktos wczesniej wspomnial zalezy nie tyle od stanu co i miasta.
          Im mniej zaludnione i "odwiedzane" przez np. J-1 miejsca tym szybszy nawet o
          tygodnie dostanie kartki i samego numeru.
    • Gość: Kasia Re: problem z numerem social security- pomocy!!!! IP: *.cable.mindspring.com 02.06.05, 07:25
      Hej!!
      ja bylam w podobnej sytuacji, najpier myslalam, ze sam mi przyjdzie a potem jak
      sie nie moglam doczekac to poszlam, w urzedzie spytali mnie tylko kto mi takich
      bzdur naopowiadal ze sam przyjdzie, kazali wypelnic wniosek, niestety w pracy
      potrzebowalam na wczoraj wiec szefowa kazala isc mi do biura i zapytac o numer,
      poszlam wiec 2 dni po zlozeniu wniosku, usmiechnelam sie do pani i... dostalam
      numer,
      tydzien pozniej dostalam certyfikat
      nie ma co czekac, tym bardziej ze ten numer jest wazny
      • waldek.usa Re: problem z numerem social security- pomocy!!!! 02.06.05, 17:05
        Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Hej!!
        > ja bylam w podobnej sytuacji, najpier myslalam, ze sam mi przyjdzie a potem
        jak sie nie moglam doczekac to poszlam, w urzedzie spytali mnie tylko kto mi
        takich bzdur naopowiadal ze sam przyjdzie,

► No dokladnie, ludzie plota bzdury. Po SSN i jeszcze pare innych
        dokumentow stawiamy sie osobiscie.

kazali wypelnic wniosek, niestety w pracy potrzebowalam na wczoraj wiec
        szefowa kazala isc mi do biura i zapytac o numer, poszlam wiec 2 dni po
        zlozeniu wniosku, usmiechnelam sie do pani i... dostalam numer, tydzien pozniej
        dostalam certyfikat
        > nie ma co czekac, tym bardziej ze ten numer jest wazny

► dokladnie tak.
        • Gość: gość Re: problem z numerem social security- pomocy!!!! IP: 62.233.195.* 02.06.05, 17:33
          czy procedury przyznawania tego numeru sa dla wszystkich takie same?? w ubieglym roku, bedac na work and travel, wypelnilam wniosek a "papierek" z numerem po 2 tygodniach przyszedł poczta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka