Dodaj do ulubionych

Latanie -kontrola bagażu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 21:04
Witam,

Niedługo będę leciał pierwszy raz samolotem i związku z tym mam pytanie
odnośnie kontroli bagażowej:) Jak to się wszystko odbywa? Podchodzę do
miejsca, gdzie zdaje się bagaż, szybki rentgenik i jeśli wszystko jest w
porzadku, to nie robią już szczegółowej kontroli czy my może robią w
zależności od tego czy dany osobnik im się spodoba lub nie? W momencie, kiedy
jednak sprawdzają bagaż, to wszystko wyjmują i dokładnie oglądają i potem
każą szybko samemu z powrotem upychać do walizki? Czy robią także jakąś
kontrolę osobistą, typu podnoszenie nogawek, 'obmacywanie'? Czy podczas tej
głównej kontroli sprawdzają oba bagaże(główny i podręczny), czy z podręcznym
idzie się gdzieś indziej i przechodzi się cały ten cyrk od nowa? Jeszcze
jedno. Czy
jest taka zasada, że jak się leci z przesiadką, to nadaje się bagaż tylko
raz, czy może to zależy od linii lotniczych i czasami nadaje się raz a innym
razem trzeba odebrać i nadać jeszcze raz w miejscu przesiadki?(to się nazywa
stopover tak?)

Wiem, że zadalem mnóstwo pytań, pewnie śmiesznych dla tych, co już mają
przynjamniej jeden lot za sobą, ale wolę wiedzieć jak to wygląda niż mieć
zdezorientowaną minę na lotnisku i tym sposobem zwrócić na siebie uwagę:)
Aha, nic nie mam zamiaru przewozić, jakby ktoś się zastanwiał:)

Pozdrawiam!

Obserwuj wątek
    • Gość: ela Re: Latanie -kontrola bagażu IP: 132.198.175.* 23.06.05, 00:19
      1. rentgen i z twoich rak jak otwieraja to juz na wlasna reke wiec i poakuja na
      wlasna reke. Jesli zamnkniesz na klodke lub zamek to bedziesz mial zepsuty.
      Jesli grzebali to powinienes miec kartecazke ze grzebali oficjalnie. jesli
      kradli to lkarteczki nie bedzie i nie bedzie tez pary cennych rzeczy.

Moga cie tez wytypowac do bardziej szczegolowej kontroli, ale to nie ze wzgledu
      na mine ale po prostu na ciebie wypadlo. Niw ma sie co martwic trzeba byc
      spokojnym i robic sc o ci kaza wtedy grzebia podreczny recznie, bardziej
      dokladnie.

Jak nie bedziesz wiozl nic zakazanego to ci sie nic nie stanie.

I nie martw sie, glowa do gory, takich jak ty (bez obrazy) nowicjuszy lata
      wielu no i jak raz polecisz to juz sam bedziesz takich rad udzielal

Pa
      • borasca0107 Re: Latanie -kontrola bagażu 23.06.05, 07:37
        Gość portalu: ela napisał(a):

> Jesli grzebali to powinienes miec kartecazke ze grzebali oficjalnie. jesli
        > kradli to lkarteczki nie bedzie i nie bedzie tez pary cennych rzeczy.

hmmmm... no to ladnie... moj bagaz dotarl na miejsce bez karteczki i nieco
        uszczuplony - kradziez? czy moze przewrazliwiona kontrola linii amerykanskich?:)

Rafal - niedawno opisywalam moje wrazenia z powrotu do domu - moze masz ochote
        przeczytac dyskusje na ten temat? Zaczyna sie od tego momentu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=19248465&wv.x=2&a=25128282
        To nie jest po to aby Cie straszyc, bo glowe daje, ze Ciebie na lotnisku
        potraktuja normalnie - jesli jednak lecisz do Stanow ? - nie wiem - ja po tym
        ostatnim razie mam dosyc pokazny niesmak - wydaje mi sie, ze linie lotnicze US
        lekko przeginaja z traktowaniem pasazerow? - dosyc duzo ostatnio sobie
        latam 'fte i wefte' :) ale moje ostatnie spotkanie trzeciego stopnia wspominam
        najgorzej.

Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: ela Re: Latanie -kontrola bagażu IP: 132.198.175.* 24.06.05, 17:38
          jak bez karteczki to kradziez. Mojemu mezowi zginely kiedys suveniry z
          Budapesztu, rolki filmu, parasol, krawat i koszula i 1 (sic!) sandal. Stawiamy
          ze zlodziej nie mial prawej nogi. No ale wyplacili odszkodowanie
      • dunia77 Re: Latanie -kontrola bagażu 23.06.05, 10:01
        Z mojego doswiadczenia wynika, ze sprawdzani dokladnie sa ludzie z biletami
        oneway (reminiscencje 11.09). Jesli w bagazu podrecznym bedziesz mial notebook
        to na 90% dokladnie go sobie obejrza.
    • sylwek07 Re: Latanie -kontrola bagażu 23.06.05, 09:15
      Borasca a TY sprawdzasz e-maila ?:)
      • Gość: joe Re: Latanie -kontrola bagażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 08:37
        A jak to jest z bagażem podręcznym?
        Czy też go sprawdzaja dokładnie, czy mogą coś zrobić jeśli będe miał w nim
        podstawowe lekarsta, plus kreatynke, i jakbym mete(metanabol) zabrał do
        podręcznego?
        • Gość: joe Re: Latanie -kontrola bagażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 10:17
          jeszce jedno, jeśli wezme płyty Cd z mp3 to może to stanowić problem na bramce
          z tytułu np. piractwa?
          • triskell Re: Latanie -kontrola bagażu 01.07.05, 10:52
            Gość portalu: joe napisał(a):
            > jeszce jedno, jeśli wezme płyty Cd z mp3 to może to stanowić problem na bramce
            > z tytułu np. piractwa?

Nie sądzę, mogłeś je przecież zgrać ze swoich własnych, legalnie kupionych płyt.
            O ile wiem, posiadanie mp3 nie jest nielegalne (przecież sprzedawane są
            odtwarzacze mp3!), jedynie dzielenie się nimi jest. No chyba że tych płyt
            będziesz mieć jakąś handlową ilość.

Nie wydaje mi się również, żeby z lekarstwami był problem. Karnityna jest tu
            prawie na pewno OK, nie wiem, jak z metanabolem.
            • Gość: joe Re: Latanie -kontrola bagażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 14:08
              a czy przed wejściem na pokład trzeba przejść przez wykrywacz metali ?
              i jezeli w bagażu podrecznym mam maszynke do włosów razem z nożyczkami to będe
              musiał przerzucić je do tego drugiego bagażu ?
              • triskell Re: Latanie -kontrola bagażu 01.07.05, 15:07
                Gość portalu: joe napisał(a):
                > a czy przed wejściem na pokład trzeba przejść przez wykrywacz metali ?
                > i jezeli w bagażu podrecznym mam maszynke do włosów razem z nożyczkami to będe
                > musiał przerzucić je do tego drugiego bagażu ?

Moim zdaniem najlepiej od razu pakuj do tego drugiego. Na lotnisku we Wrocławiu,
                zaraz za miejscem, gdzie przechodzi się (z bagażem już tylko podręcznym) przez
                wykrywacz metalu, stoi spory pojemnik, a w nim rozmaite obcążki do paznokci,
                nożyczki, zapalniczki itp. Ich właściciele musieli je po prostu wyrzucić. "Ten
                drugi" bagaż zdajesz już wcześniej, przy przechodzeniu przez detektor metalu za
                późno jestm by coś tam dołożyć.
                • Gość: joe Re: Latanie -kontrola bagażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 16:07
                  w takim razie maszynka do golenia i strzyzenia będzie problemem w bagażu
                  podręcznym? a w tym drugim bagażu nie może być żadnych elektr. rzeczy.
                  • marripossa Re: Latanie -kontrola bagażu 01.07.05, 16:13
                    A dlaczego w drugim bagazu nie moze byc elektrycznych rzeczy? Ja zawsze cos
                    przewoze.
                    • Gość: joe Re: Latanie -kontrola bagażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 19:58
                      w tym głównym bagażu nie moze być żadnej elektroniki, lekarstw, papierow,
                      płynów, itd. praktycznie tylko ubranie. tak mam napisane na itinenary.
                      wszystko co przydatne trzeba upchać w tmy podręcznym do 10 kg
                      • marripossa Re: Latanie -kontrola bagażu 01.07.05, 21:37
                        Nie zartuj. Co to za linie? Ja nigdy nie mam podrecznego i wszystko upycham
                        do walizki. Z jedna torba zawsze podrozuje. Wygodnie i przyjemnie :)
                        Szlag mnie trafia jak widze te tlumy z niekonczaca sie ilosci walizeczek,
                        torebeczek i reklamoweczek jako bagaz podreczny.

Alkohol tez plyn - normalnie do walizki wkladam.
                        Papiery? Kilkanascie kilo ostatnim razem przewiozlam. I to nawet nie ksiazki
                        tylko luzne kartki. A ze walizka mala to sie pytali czy kamienie przewoze.
                        Nie, papiery.
                        Lekarstwa (aspiryna itp) tez do walizy. Xbox w walizce polecial. Laptop tez
                        raz, bo mi sie nie chcialo nosic.

Czym ty lecisz??
                        • triskell Re: Latanie -kontrola bagażu 01.07.05, 21:49
                          marripossa napisała:
                          > Alkohol tez plyn - normalnie do walizki wkladam.
                          > Papiery? Kilkanascie kilo ostatnim razem przewiozlam. I to nawet nie ksiazki
                          > tylko luzne kartki. A ze walizka mala to sie pytali czy kamienie przewoze.
                          > Nie, papiery.
                          > Lekarstwa (aspiryna itp) tez do walizy. Xbox w walizce polecial. Laptop tez
                          > raz, bo mi sie nie chcialo nosic.

Ja też sporo z tych rzeczy przewożę w walizce. Tym razem miałam więcej alkoholu,
                          niż limit, zgłosiłam to, kazali mi pokazać. Nikt się nie czepial (ogladając przy
                          mnie zawartość walizki), ze był w niej alkohol, słodycze, depilator (a więc
                          elektronika), parę ksiazek, herbata, przyprawy (które celnik oglądał i pytał, co
                          to) i wiele innych rzeczy, bynajmniej nie bedacych ubraniami. Faktycznie jakies
                          wyjątkowo restrykcyjne te linie, którymi on ma lecieć!
                          • Gość: joe Re: Latanie -kontrola bagażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 05:19
                            wizzair-em
                            • Gość: marripossa Re: Latanie -kontrola bagażu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.07.05, 06:57
                              Articles not accepted in checked baggage:
                              . cash, securities;
                              . jewellery, precious metal, precious and semi-precious stones;
                              . computer, camera, video camera, cellular phone and any other electronic or
                              technical appliances and their accessories;
                              . official, business or private documents;
                              . travel or other identity documents;
                              . keys;
                              . liquid (except: acid battery of a wheel chair);
                              . medicine;
                              . pieces of art and fine arts.
                              If the checked baggage contains any of the items listed above, Wizz will not be
                              responsible for any loss, destruction, delay of and damage to such items.

Z tym liquidem to chyba przesadzaja. Pewnie chodzi o to, ze jakby sie cos
                              wylalo i ci rzeczy zniszczylo to nie chca za to odpowiadac. W ostatnim zdaniu
                              pisze, ze jesli ktorys z tych przedmiotow jednak bedziesz mial w bagazu, to
                              tylko na wlasna odpowiedzialnosc. Wiec to nie tak, ze kategorycznie zabraniaja.

Wkladaj do walizy co chcesz :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka