anek81 14.07.05, 13:52 Mam takie pytanie. Ile trwa mniej więcej procedura wyrobienia nowego paszportu polskiego będąc w USA? Czy faktycznie może to się przedłużyć aż do roku czasu????? To jakiś oblęd!!! :-/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: A. Re: Paszport polski IP: *.dsl.sndg02.pacbell.net 14.07.05, 20:21 Aplikacje zlozylam w lutym; ciagle czekam... Uprzedzam, ze nie przysylaja zadnego rachunku za oplate (ktora w koncu nie jest mala). Kiedy zapytalam o takowy rachunek, spotkalam sie z nieprzyjemnym, znudzonym glosem pani w konsulacie - zupelnie jak za komuny. Pisze o konsulacie w LA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Paszport polski IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 14.07.05, 20:34 czy musialas wyslac takze swoj stary paszport? najbardziej przeraza mnie wlasnie ta swiadomosc ze wysle im paszport i zostane bez jakichkolwiek dokumentow polskich :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Paszport polski IP: *.vf.shawcable.net 14.07.05, 20:49 A Kanadzie paszport tymczasowy dostaje sie w ciagu 2-3 miesiecy, paszport staly w ciagu 6 miesiecy. Nie oddaje sie starego paszportu. W Stanach powinno byc podobnie. Powodzenia. :) Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Paszport polski IP: *.dsl.sndg02.pacbell.net 14.07.05, 21:15 Tak. Stary paszport wyslalam, ktory, jako przedawniony, nie jest i tak waznym dokumentem tozsamosci. Przed chwila dzwonilam do Konsulatu, gdzie poinformowano mnie, ze musze doslac...kopie aktu urodzenia, bo MSW w Polsce cos pomieszalo w swoich papierach... To po 5 miesiacach oczekiwania... Tym razem jednak osoba, z ktora rozmawialam byla bardzo pomocna i profesjonalna. Radze zlozyc aplikacje o paszport tymczasowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_midwest Re: Paszport polski 14.07.05, 21:26 ja tez mam pytanie, moze znacie odpowiedz. paszporty moich dzieci sa wazne jeszcze do 2008, ale chyba musza wymienic bo oni maja teraz po 18 lat, a zdjecia w paszportach jak mieli po lat 11. trudno poznac ze to Ci sami ludzie i boje sie klopotow na granicy. czy w takiej sytuacji powinnam wymienic jak najszybciej? Odpowiedz Link Zgłoś
maja1234 Re: Paszport polski 14.07.05, 21:31 grrrr.... ah te panie w konsulacie. Zycze ci wiecej powodzenia i mam nadzieje ze wkrotce przysla ci paszport :) natomiast co do starego paszportu to naet jak jest wygasly to zawsze jest on jakims dokumentem tozsamosci i w razie potrzeby zawsze mozna na nim wrocic do Polski. A tak, co ja im na granicy pokaze jak zechce wracac? ID stanowe? ;) No ale widze ze innego wyjcia nie ma i tez bede musiala rozstac sie z moim paszportem, konczy sie w sierpniu i przydalby sie nowy :) A jesli monz aspytac to gdzie robilas zdjecia do paszportu? I czy nie mialas problemu bo zly profil, za jasne tlo czy cos w tym rodzaju? Ja tez naleze pod Konsulat w LA ale mam nadzieje ze trafie na bardziej kompetentne osoby niz ty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Paszport polski IP: *.oc.oc.cox.net 15.07.05, 03:09 W konsulacie w LA czekalem niecale 4 miesiace na paszport a na tymczasowy 5 dni. Dzwonilem i jezdzilem i obsluga byla przemila i uczynna. Odpowiedz Link Zgłoś
gdotb Re: Paszport polski 15.07.05, 03:17 Ja tez mialem scysje z konsulatem w LA. Najpierw mnie olewali przez 3 tygodnie, wyslalem skarge do MSZ w Warszawie, wiec raczyli poinofrmowac mnie, ze aby dostac nowy paszport to musze to i tamto. Wiec wybralem inna metode przedluzenia: jade za miesiac do Polski, wyrobie sobie paszport w moim rodzinnym miescie, spedze czas z rodzina i przyjaciolmi - i wracam z nowym paszportem. :) Pozdrawiam, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Paszport polski IP: *.oc.oc.cox.net 15.07.05, 03:19 Tylko tak naprawde to po co ten paszport? Chyba ze ktos nie ma obywatelstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Paszport polski 15.07.05, 03:19 W NYC niektórzy czekają i rok. Gdyby przesyłali pocztą kolumbową, a choćby i na piechotę, też by było szybciej. A kosztuje teraz bodajże $130. No i zdjęcia trzeba zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Paszport polski IP: *.oc.oc.cox.net 15.07.05, 03:24 A ile kosztuje paszport USA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LasVegasMan Re: Paszport polski IP: *.dyn.sprint-hsd.net 15.07.05, 06:11 Gość portalu: Marcin napisał(a): > A ile kosztuje paszport USA? Kilka lat temu placilem powyzej $40.00 Nie pamietam dokladnie. Po cholere polski paszport i ciagle laski prosic. Odpowiedz Link Zgłoś
gdotb Re: Paszport polski 15.07.05, 07:24 Moja zona (Amerykanka) placila wczoraj za paszport (w trybie przyspieszonym, czyli fju baks ekstra) US $172 Odpowiedz Link Zgłoś
jp.hi Re: Paszport polski 06.08.05, 08:45 hehe, to tylko wtedy gdy chcesz miec paszport na drugi dzien. Normalnie, czyli okres oczekiwania do 9 dni placi sie ok $60. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Paszport amerykański 16.07.05, 03:16 www.americanpassport.com/Passport_Renewal.html Odpowiedz Link Zgłoś
anek81 Re: Paszport polski 15.07.05, 09:35 Ok, dziękuje za wszystkie odpowiedzi, a ile ważny jest taki paszport tymczasowy i na jakich zasadach można go załatwić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Paszport polski IP: *.oc.oc.cox.net 15.07.05, 16:19 Tymczasowy jest wazny rok. Skladasz podanie o zwykly i tymczasowy w tym samym czasie. I to wszystko. Tylko ze musisz miec wiecej zdjec ale sam paszport juz nic nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Paszport polski IP: *.dsl.sndg02.pacbell.net 15.07.05, 18:51 Wydanie paszportu tymczasowego kosztuje $17 plus $5 za przesylke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja1234 Do Marcina IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 15.07.05, 20:58 Marcin, gdzie robiles zdjecia do paszportu? i czy sa one inne niz standardowe zdjecie paszportowe amerykanskie? dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
de.chelly Re: Do Marcina 15.07.05, 23:42 Zdjecia mozesz zrobic w kazdym foto shopie tylko pamietaj ze na zdjeciach musi byc lewy polprofil. Odpowiedz Link Zgłoś
marripossa Re: Do Marcina 16.07.05, 03:50 I ucho lewe chyba musi byc odsloniete. Odpowiedz Link Zgłoś
niewyjasnione Re: Paszport polski 06.08.05, 04:55 Ja odebralem paszport w ten poniedzialek w nowojorskim konsulacie. Czekalem dwa miesiace i jeden tydzien, ale mialem swoja metryke urodzenia, co podobno przyspiesza zalatwianie. Odpowiedz Link Zgłoś