reyn85 02.08.05, 17:59 Witam! Wybieram się do stolicy Kolumbii Brytyjskiej na około miesiąc. Nie orientuje się może ktoś, jakie tam są rozrywki czy też ciekawe miejsca do obejrzenia bądź "przejścia". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marek Re: Victoria IP: 81.1.88.* 02.08.05, 18:22 To jest Brytyjska Kolumbia a nie na odwrot apoza tym to jest stolica prowincji oraz miasto emerytow Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Victoria 02.08.05, 18:47 Gość portalu: marek napisał(a): > To jest Brytyjska Kolumbia a nie na odwrot apoza tym to jest stolica > prowincji oraz miasto emerytow chyba po polsku to bedzie jednak Kolumbia Brytyjska :) Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian Re: Victoria 02.08.05, 18:51 reyn85 napisał: > się może ktoś, jakie tam są rozrywki czy też ciekawe miejsca do obejrzenia no coz, slonce jak sie czasami pokaze jest ciekawe do obejrzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Victoria IP: 81.1.90.* 02.08.05, 22:50 Wszyscy Polacy tam mieszkajacy mowia Brytyjska Kolumbia Nawet ci z tytulami naukowymi i profesorami na Uniwersytecie Brytyjskiej Kolumbii. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Victoria 02.08.05, 22:55 Gość portalu: marek napisał(a): > Wszyscy Polacy tam mieszkajacy mowia Brytyjska Kolumbia Nawet ci z tytulami > naukowymi i profesorami na Uniwersytecie Brytyjskiej Kolumbii. i? wszyscy trzej mowia niepoprawnie, ty pierwszy zacznij mowic prawidlowo, a moze z czasem Joziu i Kaziu sie nawroca. Odpowiedz Link Zgłoś
dunia77 Re: Victoria 03.08.05, 08:32 Ja bylam tam tylko tydzien, ale bardzo mi sie podobalo - wbrew temu, co sugeruje ontarian pogoda byla super (maj). Zabytkow w sensie europejskim raczej nie ma, no moze poza rozsianymi wszedzie po wyspie indianskimi totemami. W Victorii zobacz Undersea Gardens - fajne akwarium z miejscowymi atrakcjami podwodnymi. Vancouver Island jest bardzo malownicza: lasy, dzikie plaze itp., jesli lubisz przyrode, to bedzie Ci sie podobac. Mozna poleciec samolotem wodnym z Victorii do Vancouver, ja nie mialam na to czasu, ale widoki z "tradycyjnego" samolotu byly super (tysiace wysepek), wiec pewnie jest bardzo fajnie. Widzialam tez ludzi, ktorzy plyneli z Victorii na kilkugodzinne "whale watchhing" (na co tez _niestety_ nie mialam czasu - podroz sluzbowa). Odpowiedz Link Zgłoś
reyn85 Re: Victoria 03.08.05, 11:47 Dzięli wielkie. Zostałem tam wysłany na miesiąc do dalekich znajomych w celu poprzebywania w anglojęzycznym kraju i urzywania przez cały czas tylko tego języka. Teraz więc staram się wybadać co też tam można robić. BTW. Naprawdę będę wdzięczny za rozsądne wypowiedzi, a nie upominanie mnie jakobym źle przetłumaczył nazwę prowincji. Poprawnie brzmi Kolumbia Brytyjska i gucio mnie to obchodzi jak niektórzy ją nazywają. Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian nie podskakuj koles, tylko sie ucz polskiego 03.08.05, 13:09 bo pewnikiem niedlugo bedziesz nalezal do tych co to karami po hajlejach drajwuja pl.wikipedia.org/wiki/Kanada troche nizej na tej stronie Prowincje Kanady: Alberta Kolumbia Brytyjska Manitoba Nowy Brunszwik Nowa Fundlandia i Labrador Nowa Szkocja Ontario Quebec Saskatchewan Wyspa Księcia Edwarda Terytoria Kanady: Odpowiedz Link Zgłoś
reyn85 Re: nie podskakuj koles, tylko sie ucz polskiego 05.08.05, 13:36 Polecam w takim razie normalną papierową encyklopedię PWN... Odpowiedz Link Zgłoś
reyn85 Re: Victoria 03.08.05, 11:53 Dziękuje już za wszelkie mądre i debilne odpowiedzi. Po dokładnym pomyszkowaniu w sieci znalazłem świetną stronę o tych okolicach: vancouverisland.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Victoria IP: 81.1.88.* 03.08.05, 19:15 Jesli w czasie pobytu w BC spotkasz choc jednego Polaka tam zamieszkalego ktory Ci powie ze mieszka w Kolumbii Brytyjskiej to odrazu kup sobie 6/49 bo znaczy to ze masz niesamowite szczescie. Ja mieszkam tam ponad 20 lat i jeszcze takiego nie spotkalem Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian Re: Victoria 03.08.05, 19:26 Gość portalu: marek napisał(a): > Ja mieszkam tam ponad 20 lat i jeszcze takiego nie spotkalem wcale mnie to nie dziwi nie posadzam tam nikogo o poslugiwanie sie prawidlowa polszczyzna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Victoria IP: *.vf.shawcable.net 04.08.05, 22:09 Rzeczywiscie wiekszosc odpowiedzi jest debilna, nie na temat, takie czepianie sie niewaznych pie.. A prym wodzi w tym "ontarian". Zreszta nie tylko w tym watku. Chyba upaly w Ontario rzucily mu sie na glowe. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian Re: Victoria 05.08.05, 12:28 a tobie chyba deszcze resztki rozumku zalaly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Victoria IP: *.homechoice.co.uk 05.08.05, 14:56 Rzeczywiscie moze to i nie na temat ale mieszkajac poza Polska tyle lat moze juz nie mowie poprawnie. Dziwi mnie tylko skad tylu ludzi robi ten sam blad. Jezeli wedlug niektorych poprawna forma to Kolumbia Brytyjska to i poprawnie by bylo powiedziec np. Kalifornia zachodnia, kobieta piekna, muzyka wesola, ksiazka interesujaca itd.... a z tego co jeszcze pamietam wlasnie sie mowi na odwrot wiec uzywajac formy ktora wszyscy mieszkajacy tam polacy posluguja sie czyli Brytyjska Kolumbia jest to chyba bardziej poprawne Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian Re: Victoria 05.08.05, 15:11 troche zle porownanie dales zacznijmy od tego, ze jest to nazwa geograficzna i tak zostala tam kiedys przetlumaczona tak jak np. gory skaliste, a nie skaliste gory gory biale, a nie biale gory, itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś