Dodaj do ulubionych

Studia w Kanadzie

IP: *.phil.east.verizon.net 26.08.05, 21:00
Czy latwo jest dostac wize studencka do Kanady i jak dlugo sie na nia czeka,
dla ulatwienia dodam ze kasa nie stanowi problemu. Jesli tak, to czy po
ukonczeniu studiow mozna zostac legalnie i podjac prace? Mam juz mgr inz z
Polski. Z gory dziekuje za info.
Obserwuj wątek
    • Gość: gorz Re: Studia w Kanadzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 00:24
      Jesli ma sie wszystkie dokumenty, to nie ma problemow z wiza, czeka sie na nia
      roznie, ja lacznie z badaniami lekarskimi czekalem okolo miesiaca, ale da sie
      szybciej. Musisz miec zaproszenie od kanadyjskiego uniwersytetu, wypelnione
      formularze, zaswiadczenie o srodkach finansowych, zreszta wszystko jest na www
      ambasady.
      • Gość: Raffi Re: Studia w Kanadzie IP: *.phil.east.verizon.net 27.08.05, 05:36
        Dzieki za odpowiedz. A czy nie wiesz jak jest z druga czescia pytania, tzn czy
        po ukonczeniu studiow bylaby mozliwosc zostania w Kanadzie?
        • soup.nazi Re: Studia w Kanadzie 27.08.05, 06:11
          To zalezy od studiow. Moja znajoma robi np. PhD w chemii (po studiach polskich).
          Jako doktorant pracuje na zasadach dla studentow. W tej chwili moze skladac na
          "skilled" z Kanady, nawet bez oferty zatrudnienia. Poziom wyksztalcenia, jezyk,
          dziedzina, a to, ze aktualnie przebywa w Kanadzie - da jej PR w rok, zamiast
          lezenia w backlogu w Polsce przez 3 lata. Jezeli mniemanologia stosowana lub
          turkologia to raczej kaza sie wynosic do PL i stamtad skladac. Chyba, zeby tu
          pracodawca zlozyl petycje - ale to nie jest takie proste i latwe, choc
          niewykluczone. W kazdym razie automatycznie to nie nastepuje, w Stanach zreszta
          tez nie.
          • ontarian Re: Studia w Kanadzie 29.08.05, 15:38
            soup.nazi napisał:

> niewykluczone. W kazdym razie automatycznie to nie nastepuje, w Stanach
            zreszta
            > tez nie.
            w stanach, po studiach bez problemu daja pozwolenstwo na prace na 1.5 roku
            w CAN jest to chyba 2 lata, ale na 100% nie jestem pewny, moze krocej
            • soup.nazi Re: Studia w Kanadzie 29.08.05, 16:15
              ontarian napisał:

> soup.nazi napisał:
              >
              > > niewykluczone. W kazdym razie automatycznie to nie nastepuje, w Stanach
              > zreszta
              > > tez nie.
              > w stanach, po studiach bez problemu daja pozwolenstwo na prace na 1.5 roku
              > w CAN jest to chyba 2 lata, ale na 100% nie jestem pewny, moze krocej

Tak bez zadnych 'strings attached', po obojetnie jakim kierunku?
              • ontarian Re: Studia w Kanadzie 29.08.05, 16:24
                z tego co wiem, to obojetne po jakim kierunku
                ale oczywiscie sam musisz sobie robote zalatwic
                co po jakichs dupnych studiach nie jest prosta sprawa
                nawiasem mowiac jest to jeden ze sposobow
                zalatwienia sobie legalnego pobytu w CAN
                jedna z moich kuzynek tak wlasnie zrobila
                studia w US na wizie studenckiej
                pozniej popracowala 1.5 roku (majac oczywiscie pozwolenstwo)
                szansy na GC nie miala praktycznie zadnych
                wiec do CAN zlozyla podanko i pobycik bez problemu dostala
                a tutaj prace tez od razu miala
                bo i studia nie polanezyjskie i doswiadczenie tez tutejsze
                (skonczyla buss. admin.)
              • logar Re: Studia w Kanadzie 29.08.05, 20:26
                Zamiast komentarza masz link :

www.cic.gc.ca/english/study/work-locations.html
                • Gość: Raffi Re: Studia w Kanadzie IP: *.phil.east.verizon.net 29.08.05, 20:43
                  No to z Toronto nici...
                • Gość: Raffi Re: Studia w Kanadzie IP: *.phil.east.verizon.net 30.08.05, 06:50
                  Czyli co, aby moc sie ubiegac o pozwolenie na prace na okres 2-letni po
                  zakonczeniu studiow, nalezy byc absolwentem uczelni spoza Toronto, Vancouver
                  lub Montrealu np. Winnipeg i stamtad tez miec oferte pracy?
    • Gość: Raffi Re: Studia w Kanadzie IP: *.phil.east.verizon.net 29.08.05, 05:12
      A moze ktos moglby mi polecic jakis dobry i niezbyt drogi uniwerek badz college
      w Toronto badz okolicach?
      • marripossa Re: Studia w Kanadzie 29.08.05, 11:25
        U of Toronto
        York University
        U of Waterloo
        Wilfrid Laurier University (w Waterloo)
        U of Guelph
        Conestoga College
        Humber College
        Seneca College

reszta w google.ca
        • Gość: Raffi Re: Studia w Kanadzie IP: *.phil.east.verizon.net 29.08.05, 13:42
          Dzieki za odpowiedz
        • sajjitarius Re: Studia w Kanadzie 01.09.05, 18:03
          Tak, tylko instytucje typu Humber College czy Seneca college to nie sa uczelnie
          wyzsze. To sa tak zwane community college dla wszelkeij masci odpadow ktore na
          normalne uniwerki sie nie dostaly. Poziom w nich jest zenujacy, ja bym sobie
          glowy nie zawracal i czasu nie marnowal.
          Ktory uniwersytet wybrac ? To zalezy co sie chce studiowac...powiedzmy computer
          science, czy nauki matematyczne stosowane najlepiej na Waterloo University,
          fizyke, czy matematyke teoretyczna na Univeristy of Toronto, business na York
          University...itd...
          • ontarian Re: Studia w Kanadzie 01.09.05, 18:44
            pieknie i ladnie, ale dostac sie tam nie jest latwo
            dlatego ma sens zlozenie podania na pare uczelni
            • sajjitarius Re: Studia w Kanadzie 01.09.05, 21:16
              Jak to dostac sie tam nie jest latwo ? Ja sie dostalem, za pierwszym
              podejsciem, bez zadnego problemu. Prawde mowiac na uniwersytety w Ameryce
              Polnocnej latwiej sie dostac niz na uczelnie w Polandii...
              • ontarian Re: Studia w Kanadzie 02.09.05, 15:20
                sajjitarius napisał:

> Jak to dostac sie tam nie jest latwo ?
                ano nie jest
                ale na dobre kierunki na dobrych uczelniach
                czyli np. informatyka na waterloo

> Ja sie dostalem, za pierwszym podejsciem, bez zadnego problemu.
                gratuluje, ale to o niczym nie swiadczy
                ja mialem podanka na dwa uniwerki zlozone
                na jednej dostalem sie na 1st choice, na drugiej niestety na 2nd

> Prawde mowiac na uniwersytety w Ameryce
                > Polnocnej latwiej sie dostac niz na uczelnie w Polandii...
                troche przesadziles, wszystko zalezy od tego
                na jaki kierunek i na jakiej uczelni

skoro juz o waterloo mowa, to o ile dobrze pamietam
                pare lat temu na taka informatyke trzeba bylo miec
                powyzej 96% sredniej z high school

rekrutacja dla tych co pokonczyli szkoly srednie
                poza CAN, czyli dla imigrantow, odbywa sie na troche innych zasadach
                ktorych dokladnie nie znam, tylko domyslac sie moge
                • kell99 Re: Studia w Kanadzie 08.09.05, 03:27
                  dlatego tez jezeli myslisz sie o studiowaniu warto zaczac w pl jakies studia i
                  zrezygnowac z nich (nie zostac wyrzuconym ani tez nic nie oblac). wtedy dobra
                  matura + indeks + wymagana ilosc punktow z toefl ulatwiaja dostanie sie na
                  praktycznie kazda uczelnie. kierunek mozesz zmienic bez problemu (tylko wtedy
                  nie licz, ze cokolwiek z pl zostanie zaliczone).

z praca imho nie bylo tak rozowo, znajomy bedacy zagranicznym studentem dal
                  sobie po 4ch miesiacach spokoj (z tego co twierdzil mial 6mcy na znalezienie
                  pracy), wrocil do hong kongu i znalazl wymarzona prace.
                  na szczescie teraz rynek informatyczny bardzo mocno odzywa, mozna znalesc sporo
                  ofert dla informatykow (zaraz po studiach) bez doswiadczenia (staz + prawie
                  pewny etat). a ludzie konczacy informatyke wybieraja ten kierunek bo to lubia, a
                  nie myslac tylko o wielkich pieniadzach (gdy ja studiowalem to 1/2 studentow
                  1szego roku odpadla/zmienila kierunek;)
          • Gość: Raffi Re: Studia w Kanadzie IP: *.phil.east.verizon.net 01.09.05, 19:18
            A ja chyba wybiore podyplomowe na Dalhousie University w Halifaksie, z tego
            wzgledu ze po skonczeniu moglbym dostac prace na 2 lata z programu dla
            postgraduate
    • amaranto Re: Studia w Kanadzie - polska matura 17.10.05, 11:39
      Czy bardzo trudno dostać się licealiście z polską maturą na dobry kanadyjski
      uniwersytet? Czy przy aplikacji trzeba przedstawic dowody posiadania srodkow
      finansowych czy robi sie to dopiero przy ubieganiu o wize kanadyjska?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka