Dodaj do ulubionych

I-864 (tax 3 lata wstecz czy 1 rok)??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 15:29
petycja zlozona I-130 zlozona w lipcu 2005r. Interwiew w styczniu 2006. Byla
zmiana 23 listopada ze w formularzu I-864 trzeba pokazac podatki rok wstecz.
Teraz nie wiem jakie my mamy jakie mamy podatki umiescic w tym formularzu?
Trzy lata czy rok??
Obserwuj wątek
    • Gość: luiza Re: I-864 (tax 3 lata wstecz czy 1 rok)?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 15:29
      mam na mysli ze zmienilo sie prawo 23 listopada 2005r.
      • jj19 Trzy lata. 16.01.06, 15:55
        Nalezy dolaczyc do podania kopie podatkow
        z trzech lat lub wyjasnienie gdy jest ich mniej.
        www.uscis.gov
    • Gość: luiza Re: I-864 (tax 3 lata wstecz czy 1 rok)?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 16:54
      a do I-129F? trzy lata czy 1 rok?
      • Gość: luiza Re: I-864 (tax 3 lata wstecz czy 1 rok)?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 16:54
        oczywiscie mamna mysli formularz I-134
        • samo Re: I-864 (tax 3 lata wstecz czy 1 rok)?? 16.01.06, 18:53
          Przeczytaj sobie 3 strone tego pliku:

uscis.gov/graphics/formsfee/forms/files/i-134.pdf
          i 2 tego:
          uscis.gov/graphics/formsfee/forms/files/i-864pkg.pdf
          a znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. do I-864 potrzebne sa zeznania z 3
          lat.Do I-134 moga byc dolaczone inne dowody na posiadanie majatku. Jesli na
          ciebie byla skladana petycja imigracyjna, to potrzebujesz I-864, a ta druga
          forma nie zawracasz sobie glowy. Jest to AoS dla osob,ktore sa zapraszane do
          USA, np na wizie turystycznej.
          • Gość: luiza Re: I-864 (tax 3 lata wstecz czy 1 rok)?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 19:55
            my potrzebujemy te dwie formy I-134 dla mnie i I-864 dla naszego syna (ja wiza
            K1 nasz syn IR2). Te instrukcje sa stare co podalas, w listopadzie zmienilo sie
            prawo i nie trzeba juz 3 lat do formy I-864. Problem w tym czy to ze petycja na
            syna zostala zlozona przed zmiana prawa wiec nie wiem czy mozemy miec w formie
            I-864 rozliczony 1 rok podatkowy.
            Cytat:
            The United States Citizenship and Immigration Services (CIS) now requires
            applicants for permanent residence to file only one year's tax returns with a
            Form I-864 Affidavit of Support. Previously, the CIS required three years of
            tax turns. You now need submit only the tax return for the year immediately
            prior to the sponsor's signing of the Form I-864. U.S. immigration law requires
            these affidavits in all family-based immigration cases.

Also, the CIS has clarified that where the law requires the affidavit of
            support, you must submit it simultaneously with the application for adjustment
            of status. Adjustment of status cases are those where the applicant is applying
            to interview for permanent residence in the U.S.

Under prior rules, sometimes you could file the affidavit at the time of the
            adjustment of status interview.

Filing your own copy of your tax return may not be sufficient. It's best if you
            file a document from the IRS confirming that you filed a return.
            Only one year's tax return also is required for applicants applying for
            permanent residence abroad.
            koniec cytatu.
            Jakies pomysly?
            • sly12 Uprzejma sugestia. 16.01.06, 21:30
              Gość portalu: luiza napisał(a):

"my potrzebujemy... Jakies pomysly?"

Dodaj "dziekuje" po otrzymaniu info.
              Byc moze ich wiecej dostaniesz?
              • Gość: luiza Re: Uprzejma sugestia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 21:52
                no tak gapa ze mnie ;)
                dzieki za wszelkie "pomysly".
            • Gość: ddd Re: I-864 (tax 3 lata wstecz czy 1 rok)?? IP: *.uoregon.edu / *.uoregon.edu 24.01.06, 22:40
              czy moglabys podac linka do tego cytaty.
              Bylabym bardzo wdzieczna.
              • Gość: luiza Re: I-864 (tax 3 lata wstecz czy 1 rok)?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 23:48
                wystarczy wrzucic na google. Ten cytat dostalam od prawnika, ale dam dwa linki,
                to poczytaj sobie:
                www.sun-sentinel.com/news/custom/immigration/sfl-nw15immigcoljan15,0,418954.story?coll=sfla-news-immigration
                www.murthy.com/news/n_864tax.html
                Na stronie USCIS i w instrukcjach do form sa nieaktualne dane.
                Do wizy K1 forma I-134 podatki za rok.
                My do IR2 nie potrzebowalismy gwarancji. Oddali nam w ambasadzie i powiedzieli
                ze nie sa potrzebne.
                • anutka1 Re: I-864 (tax 3 lata wstecz czy 1 rok)?? 25.01.06, 23:56
                  dzieki,
                  jakos nie moglam sie doszukac tego update na glownej stronie USCIS

pozdrawiam
    • anutka1 Re: I-864 (tax 3 lata wstecz czy 1 rok)?? 17.02.06, 23:38
      luiza - czy dowiedzialas sie czegos wiecej w tej sprawie. Ja otrzymalam
      sprzeczne informacje na infolini USCIS.
      Czy sa dostepne aktualne formy? Mysle ze gdyby takowe byly to bylyby dostepne
      na stronie USCIS.

Pozdrawiam
      • Gość: luiza Re: I-864 (tax 3 lata wstecz czy 1 rok)?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 00:08
        na stronie USCIS nie ma takiej informacji,instrukcje sa stare. Trzeba sie
        naszukac zeby to znalezc. Jednak jest to potwierdzona informacja. Formy
        obowiazuja takie same, natomiast podatki z jednego roku. wejdz sobie na i tam
        poczytaj. www.visajourney.com/forums/ poczytaj sobie na tym forum, tu
        tez jest duzo.
        • anutka1 Re: I-864 (tax 3 lata wstecz czy 1 rok)?? 18.02.06, 00:13
          dzis dzwonilismy na infolinie USCIS i powiedzieli nam ze wymagane jest
          przedstawienie zeznan z 3 lat.
          Czyzby urzednicy byli niedoinformowani? Jakos mi sie to kupy nie trzyma.
          A nawet jesli chca zezniania z 3 lat, to jako dochod biora ostatni rok? (tak
          przynajmniej w formie trzeba wypelnic, dochod z ostatniego roku) - czy moze
          srednia z tych 3 lat?

POzdrawiam
          • Gość: luiza Re: I-864 (tax 3 lata wstecz czy 1 rok)?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 23:06
            wiesz kto odbiera telefony na infoliniach? NIe urzednicy tylko zwykli ludzie
            ktorzy najczesciej nie maja zielonego pojecia. W konsulatach to samo ( panie z
            infolinii), wyzej opisalam sytuacje jaka mialam z forma I-864. Na infolinii
            powiedziano mi ze podatki za 3 lata, ja poradzilam sie prawnika i zrobilismy
            podatki za jeden rok. A podczas rozmowy z konsulem okazalo sie ze wcale nie
            potrzebujemy tej formy. Jezeli chcesz sie dowiedziec co jest wymagane do pojdz
            to prawnika. Jezeli nei chcesz isc do prawnika i zrobisz podatki za 3 lata to
            nic sie nie stanie (chyba), chociaz czasem nadgorliwosc gorsza od faszyzmu.
            Poszukaj na tym forum do ktorego dalam ci link, tam jest wszystko, a jezeli
            chcesz sie upewnic to sama zapytaj. Albo idz do prawnika.
            • anutka1 Re: I-864 (tax 3 lata wstecz czy 1 rok)?? 24.02.06, 00:52
              Gość portalu: luiza napisał(a):

> wiesz kto odbiera telefony na infoliniach? NIe urzednicy tylko zwykli ludzie
              > ktorzy najczesciej nie maja zielonego pojecia. W konsulatach to samo ( panie
              z
              > infolinii), wyzej opisalam sytuacje jaka mialam z forma I-864. Na infolinii
              > powiedziano mi ze podatki za 3 lata, ja poradzilam sie prawnika i zrobilismy
              > podatki za jeden rok. A podczas rozmowy z konsulem okazalo sie ze wcale nie
              > potrzebujemy tej formy. Jezeli chcesz sie dowiedziec co jest wymagane do
              pojdz
              > to prawnika. Jezeli nei chcesz isc do prawnika i zrobisz podatki za 3 lata to
              > nic sie nie stanie (chyba), chociaz czasem nadgorliwosc gorsza od faszyzmu.
              > Poszukaj na tym forum do ktorego dalam ci link, tam jest wszystko, a jezeli
              > chcesz sie upewnic to sama zapytaj. Albo idz do prawnika.

niestety na prawnika nie mozemy sobie pozwolic.
              Dzis na infolini przekierowali nas do immigration officer - i tenze nam
              powiedzial o koniecznosci dolaczenia 3 tax returns, natomiast dochod bedzie
              brany z jednego.
              Confusing ale cos trzeba zadecydowac.
              pozdrawiam
    • Gość: luiza Re: I-864 (tax 3 lata wstecz czy 1 rok)?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 08:32
      ja bede miala ten sam dylemat za kilka tygodni :/
      Napisze ci jakie ja wyciagne informacje od urzednikow.
      Zrob jak mowia,
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka