reluk 06.02.06, 10:52 Witam, czy muszę zabierać ze sobą gotówkę (nie chcę wozić ze sobą pieniędzy)? W jakim banku założyć konto aby móc bez problemu wybrac pieniądze na miejscu? Proszę o podpowiedź. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: :)) gdzie w Kanadzie? w jakim charakterze jedziesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 11:17 nie wiem czy otworzą jeśli nie masz stałego pobytu (zwykle dla obcokrajowców są wysokie opłaty - ale nie jestem pewien) najbardziej popularne banki to TD, Royal, Montreal, CIBC a nie wystarczy ci karta kredytowa z Polski? PS Info turystyczne i nie tylko: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25252 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reluk Re: gdzie w Kanadzie? w jakim charakterze jedzies IP: *.gorzow.mm.pl 06.02.06, 12:02 Dzięki, pytam bo słyszałam, że z kartami bywa różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: gdzie w Kanadzie? w jakim charakterze jedzies IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 12:09 karty są przyjmowane prawie wszędzie (ale to zakupy oczywiście - nie opłaca się wypłacać gotówki) oczywiście zależy też czy w miastach, czy gdzieś indziej :)) Odpowiedz Link Zgłoś
frequentflyer Re: gdzie w Kanadzie? w jakim charakterze jedzies 15.02.06, 21:13 a mnie kanada zapisała się jako jeden z blisko czterdziestu odwiedzonych krajów, gdzie visa electron była właściwie nieprzydatna. fakt, było to w 2001 r ale w tymże roku z stanach ta karta chodziła bez najmniejszych problemów, a w kanadzie jeden bankomat w nanaimo ją zaakceptował, i tyle. wtedy też w kanadzie "karty przyjmowane były prawie wszędzie", i kicha. może ktoś ma póżniejsze doświadczenia z electronem? Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Kanada - pieniądze, bank, bankomat? 06.02.06, 14:20 Zakladalam konto w Bank of Montreal na paszport i polski dowod osobisty jeszcze na wizie turystycznej - oplaty byly normalne, zaleza od tego ile pieniedzy sie ma na koncie i jaki plan sie wybiera. Karty kredytowe dzialaja normalnie, jak wszedzie. Karty debetowe - nie wszedzie. Karta PKO SA np dziala w bankomatach BMO. PKO SA pobiera oplate... chyba 5 zl, a wydruk nie pokazuje bilansu na koncie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikuś Re: Kanada - pieniądze, bank, bankomat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 17:20 Sprzedaję mieszkanie przed przeprowadzką do Kanady, jak najlepiej przesłać pieniądze, czy w Polsce można wpłacić do kand. banku, jak najmniej stracic na całej tej operacji>>>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Kanada - pieniądze z Polski IP: 209.183.16.* 07.02.06, 21:46 Polski Credit Union ma oddzial w Warszawie. Podobno mozna wplacic tam i wybrac tu. Kup dobry "money belt", wypchaj go banknotami $1,000 (przeciez nie bedzie ich tak wiele); po przyjezdzie idz do banku i wplac na konto tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Kanada - pieniądze z Polski IP: *.chello.pl 07.02.06, 21:54 a nie można mieć pieniędzy w banku w POlsce np. w Citibanku na koncie i normalnie wypłacać z bankomatu w Kanadzie w zależności od potrzeb? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kanada - pieniądze z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 00:31 Polskie banki zdzierają wysoką prowizję przy wypłacie Odpowiedz Link Zgłoś
frequentflyer Re: Kanada - pieniądze z Polski 15.02.06, 21:20 prowizja może być niska a koszt wysoki, w przypadku kanady zawsze będą dwa przewalutowania, z CAD na EUR i z EUR na PLN (albo z CAD na USD, z USD na PLN), i na każdym tracisz ok. 2% wiec razem 4% i do tego prowizja, która może być 10 PLN, i przy dużych wypłatach mało bolesna, albo 3%, do razem daje 7%. w stanach byłoby jedno przewalutowanie pod warunkiem że polski bank przelicza przez dolary. jak przez euro - znów najpierw dolar na euro, potem euro na peeleny. to czy przeliczanie jest przez euro czy USD zależy od banku i/lub od karty. trzeba w swoim banku sprawdzić. w mBanku i PKO BP - przez EUR, w którymś przez EUR w przypadku Visy i przez USD przy master card/maestro (albo odwrotnie - tak czy owak każdy musi sprawdzić u siebie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Kanada - pieniądze z Polski IP: *.chello.pl 15.02.06, 21:47 Ale można też mieć konto dolarowe w Polsce i podpiąć pod nie kartę bankomatową. Wtedy przy wypłacie usd liczy 1:1 bez prowizji.Ja tak zawsze robię jak wyjeżdżam do USA( w citibanku mam konto).Wystarczy znaleźć bankomat citibanku w USA i bez prowizji wypłacić dolary(prowizja=0) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequentflyer Re: Kanada - pieniądze z Polski IP: *.acn.waw.pl 15.02.06, 22:54 a jakże, mam i takie, ale z pekao, więc prowizja dochodzi. trzeba pomyslec o citi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) co do 'paska' itp... porad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:07 może ci i nie ukradną, natomiast jak nie zgłosisz to możesz płacić kary (a moze i ryzykujesz więzienie) znajdź bank, który pobiera małą prowizję za transfer zagraniczny załóż konto (jak nie masz) w Kanadzie, potem po prostu wyślij pieniądze - ja tak kiedyś robiłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LasVegasMan Re: co do 'paska' itp... porad IP: *.dyn.sprint-hsd.net 13.02.06, 04:51 Idz do banku i kup tzw. American Express Travellers Checks. Nawet, jesli zgubisz lub ktos ukradnie to nie przepadnie. W Kanadzie spokojnie je wymienisz na gotowke. Odpowiedz Link Zgłoś