Dodaj do ulubionych

Kanada - pieniądze, bank, bankomat?

06.02.06, 10:52
Witam, czy muszę zabierać ze sobą gotówkę (nie chcę wozić ze sobą pieniędzy)?
W jakim banku założyć konto aby móc bez problemu wybrac pieniądze na miejscu?
Proszę o podpowiedź. Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: :)) gdzie w Kanadzie? w jakim charakterze jedziesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 11:17
      nie wiem czy otworzą jeśli nie masz stałego pobytu (zwykle dla obcokrajowców są
      wysokie opłaty - ale nie jestem pewien)

najbardziej popularne banki to TD, Royal, Montreal, CIBC

a nie wystarczy ci karta kredytowa z Polski?

PS
      Info turystyczne i nie tylko:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25252
      • Gość: reluk Re: gdzie w Kanadzie? w jakim charakterze jedzies IP: *.gorzow.mm.pl 06.02.06, 12:02
        Dzięki, pytam bo słyszałam, że z kartami bywa różnie.
        • Gość: :)) Re: gdzie w Kanadzie? w jakim charakterze jedzies IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 12:09
          karty są przyjmowane prawie wszędzie (ale to zakupy oczywiście - nie opłaca się
          wypłacać gotówki)

oczywiście zależy też czy w miastach, czy gdzieś indziej :))
          • frequentflyer Re: gdzie w Kanadzie? w jakim charakterze jedzies 15.02.06, 21:13
            a mnie kanada zapisała się jako jeden z blisko czterdziestu odwiedzonych krajów,
            gdzie visa electron była właściwie nieprzydatna. fakt, było to w 2001 r ale w
            tymże roku z stanach ta karta chodziła bez najmniejszych problemów, a w kanadzie
            jeden bankomat w nanaimo ją zaakceptował, i tyle.
            wtedy też w kanadzie "karty przyjmowane były prawie wszędzie", i kicha.
            może ktoś ma póżniejsze doświadczenia z electronem?
    • syswia Re: Kanada - pieniądze, bank, bankomat? 06.02.06, 14:20
      Zakladalam konto w Bank of Montreal na paszport i polski dowod osobisty jeszcze
      na wizie turystycznej - oplaty byly normalne, zaleza od tego ile pieniedzy sie
      ma na koncie i jaki plan sie wybiera.
      Karty kredytowe dzialaja normalnie, jak wszedzie.
      Karty debetowe - nie wszedzie. Karta PKO SA np dziala w bankomatach BMO. PKO
      SA pobiera oplate... chyba 5 zl, a wydruk nie pokazuje bilansu na koncie.
    • Gość: Nikuś Re: Kanada - pieniądze, bank, bankomat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 17:20
      Sprzedaję mieszkanie przed przeprowadzką do Kanady, jak najlepiej przesłać
      pieniądze, czy w Polsce można wpłacić do kand. banku, jak najmniej stracic na
      całej tej operacji>>>>
      • Gość: Obserwator Re: Kanada - pieniądze z Polski IP: 209.183.16.* 07.02.06, 21:46
        Polski Credit Union ma oddzial w Warszawie. Podobno mozna wplacic tam i wybrac
        tu.

Kup dobry "money belt", wypchaj go banknotami $1,000 (przeciez nie bedzie ich
        tak wiele); po przyjezdzie idz do banku i wplac na konto tutaj.
        • Gość: turysta Re: Kanada - pieniądze z Polski IP: *.chello.pl 07.02.06, 21:53
        • Gość: turysta Re: Kanada - pieniądze z Polski IP: *.chello.pl 07.02.06, 21:54
          a nie można mieć pieniędzy w banku w POlsce np. w Citibanku na koncie i
          normalnie wypłacać z bankomatu w Kanadzie w zależności od potrzeb?
          • Gość: Aga Re: Kanada - pieniądze z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 00:31
            Polskie banki zdzierają wysoką prowizję przy wypłacie
            • frequentflyer Re: Kanada - pieniądze z Polski 15.02.06, 21:20
              prowizja może być niska a koszt wysoki, w przypadku kanady zawsze będą dwa
              przewalutowania, z CAD na EUR i z EUR na PLN (albo z CAD na USD, z USD na PLN),
              i na każdym tracisz ok. 2% wiec razem 4% i do tego prowizja, która może być 10
              PLN, i przy dużych wypłatach mało bolesna, albo 3%, do razem daje 7%.
              w stanach byłoby jedno przewalutowanie pod warunkiem że polski bank przelicza
              przez dolary. jak przez euro - znów najpierw dolar na euro, potem euro na peeleny.
              to czy przeliczanie jest przez euro czy USD zależy od banku i/lub od karty.
              trzeba w swoim banku sprawdzić. w mBanku i PKO BP - przez EUR, w którymś przez
              EUR w przypadku Visy i przez USD przy master card/maestro (albo odwrotnie - tak
              czy owak każdy musi sprawdzić u siebie).
              • Gość: turysta Re: Kanada - pieniądze z Polski IP: *.chello.pl 15.02.06, 21:47
                Ale można też mieć konto dolarowe w Polsce i podpiąć pod nie kartę bankomatową.
                Wtedy przy wypłacie usd liczy 1:1 bez prowizji.Ja tak zawsze robię jak wyjeżdżam
                do USA( w citibanku mam konto).Wystarczy znaleźć bankomat citibanku w USA i bez
                prowizji wypłacić dolary(prowizja=0)
                • Gość: frequentflyer Re: Kanada - pieniądze z Polski IP: *.acn.waw.pl 15.02.06, 22:54
                  a jakże, mam i takie, ale z pekao, więc prowizja dochodzi. trzeba pomyslec o citi.
    • Gość: :)) co do 'paska' itp... porad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:07
      może ci i nie ukradną, natomiast jak nie zgłosisz to możesz płacić kary (a moze
      i ryzykujesz więzienie)

znajdź bank, który pobiera małą prowizję za transfer zagraniczny

załóż konto (jak nie masz) w Kanadzie, potem po prostu wyślij pieniądze - ja tak
      kiedyś robiłem
      • Gość: LasVegasMan Re: co do 'paska' itp... porad IP: *.dyn.sprint-hsd.net 13.02.06, 04:51
        Idz do banku i kup tzw. American Express Travellers Checks. Nawet, jesli
        zgubisz lub ktos ukradnie to nie przepadnie. W Kanadzie spokojnie je wymienisz
        na gotowke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka