Dodaj do ulubionych

adnotacje w wizie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 16:00
mam pytanie czy ktos kiedykolwiek mial jakies adntotacje w wizie do usa? ja
mam zapis ze moj wyjazd odbedzie sie w okresie letnim w czerwcu i lipcu. wize
mam wazna do wrzesnia. czy sugerowac sie taka adnotacja?? czy ktos mial
podobna i czy na lotnisku oficer przybil dluzszy pobyt? ja planowalam wyjazd
od czerwca do wrzesnia i czy mam jeszcze szanse na taki pobyt w usa? prosze o
odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • brtlmj Re: adnotacje w wizie 14.03.06, 23:45
      > mam pytanie czy ktos kiedykolwiek mial jakies adntotacje w wizie do usa?

Tak. Na pierwszej wizie mialem "3-week visit", tyle ile zadeklarowalem w ambasadzie.

> mam zapis ze moj wyjazd odbedzie sie w okresie letnim w czerwcu i lipcu. wize
      > mam wazna do wrzesnia. czy sugerowac sie taka adnotacja?? czy ktos mial
      > podobna i czy na lotnisku oficer przybil dluzszy pobyt?

Tak, dostalem standardowe pol roku.

> ja planowalam wyjazd od czerwca do wrzesnia i czy mam jeszcze szanse na taki
      > pobyt w usa? prosze o odpowiedz.

Jak najbardziej masz szanse. Te adnotacje nie sa dla nikogo wiazace, to tylko
      jakby informacja o tym co deklarowalas podczas rozmowy w ambasadzie. Mozliwe ze
      nieco dokladniej Ciebie przepytaja...

Bartek
      • Gość: kokosik Re: adnotacje w wizie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 14:29
        serdecznie dziekuje za odpowiedz. szczerze mowiac troche mi ulzylo jak
        przecztalam Twoj post:) mam kolejne pytanie: a mianowicie czy podczas tej
        pierwszej wizyty gdzie deklarowales 3 tygodnie czy zostales dluzej i czy fakt
        ze ktos zostanie wiecej niz ten zapisany okres ma wplyw na kolejna decyzje
        konsula o przyznanie promesy wizowej? a drugie moje pytanie to czy jesli np.
        wyjade w lipcu a dostane wize na lotnisku na pol roku czy bede mogla wrocic pod
        koniec wrzesnia pomimo ze promesa wizowa jest wazna do 9 wrzesnia (oczywiscie
        chce zeby to wszystko odbylo sie legalnie i do konca zgodnie z prawem) i czy
        sprawdzaja termin biletu powrotnego na lotnisku. pozdrawiam i dziekuje
        serdecznie za odpowiedz.
        • Gość: sg Re: adnotacje w wizie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 15:20
          masz napisane na wizie adnotacje to tego sie trzymaj , przy nastepnej wizycie w
          Konsulacie mozesz miec klopoty z tym
        • brtlmj Re: adnotacje w wizie 15.03.06, 18:06
          > serdecznie dziekuje za odpowiedz. szczerze mowiac troche mi ulzylo jak
          > przecztalam Twoj post:) mam kolejne pytanie: a mianowicie czy podczas tej
          > pierwszej wizyty gdzie deklarowales 3 tygodnie czy zostales dluzej

Zostalem dwa i pol tygodnia...

> i czy fakt
          > ze ktos zostanie wiecej niz ten zapisany okres ma wplyw na kolejna decyzje
          > konsula o przyznanie promesy wizowej?

...a nastepna wize dostalem nawet bez rozmowy z konsulem.

> a drugie moje pytanie to czy jesli np.
          > wyjade w lipcu a dostane wize na lotnisku na pol roku czy bede mogla wrocic pod
          >
          > koniec wrzesnia pomimo ze promesa wizowa jest wazna do 9 wrzesnia

Jakby chciec sie scisle wyrazac, to w ambasadzie dostajesz wize, a na lotnisku
          status. "Promesa wizowa" to ewenement, spotykany tylko na polskojezycznych
          grupach dyskusyjnych.
          Ale do rzeczy. Data waznosci wizy (czyli tego co masz w paszporcie) to ostatnia
          data, kiedy mozesz WJECHAC do Stanow. Nie ma absolutnie nic wspolnego z wyjazdem.

> chce zeby to wszystko odbylo sie legalnie i do konca zgodnie z prawem) i czy
          > sprawdzaja termin biletu powrotnego na lotnisku.

Na -nascie wjazdow bilet sprawdzili mi raz. Deklarowalem miesiac, bilet to
          potwierdzil, dostalem jak zwykle pol roku.

A co do adnotacji na wizie - pogooglaj za "foreign affairs manuals". Tam jest
          dosyc dokladnie opisane po co to jest i co konsulat moze tam wpisac.

Bartek
          • Gość: gg Re: adnotacje w wizie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 20:41
            (...a nastepna wize dostalem nawet bez rozmowy z konsulem.)

dali Ci wize bez zadnej rozmowy bo byles prawdomowny :)
            • Gość: kokosik Re: adnotacje w wizie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 21:47
              mam jeszcze jedno pytanie:) czy moge wykupic bilet powrotny na termin po 9
              wrzesnia (czyli po uplywie terminu waznosci wizy) czy raczej przed 9 i potem
              ewentualnie przedluzyc pobyt jesli dostane status na pol roku? dziekuje i
              pozdrawiam
              • brtlmj Re: adnotacje w wizie 16.03.06, 15:31
                > mam jeszcze jedno pytanie:) czy moge wykupic bilet powrotny na termin po 9
                > wrzesnia (czyli po uplywie terminu waznosci wizy)

Mozesz. Waznosc wizy jest tu bez znaczenia. Oczywiscie deklarujac
                czteromiesieczny pobyt musisz sie liczyc z dosyc dokladnym przepytaniem...

Bartek
                • Gość: kokosik Re: adnotacje w wizie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 16:44
                  dziekuej jeszcze raz za odpowiedzi. widze ze dosc sporo wiesz na temat wiz:)
                  pozdrawiam. mam nadzieje ze jesli w przyszlosci bede miec znowu jakies obiekcje
                  to spotkam sie z odpowiedziami z Twojej strony na forum.
                  • maggiem Re: adnotacje w wizie 18.03.06, 02:57
                    Moj chlopak mial adnotcje na wizie "intended stay 3 weeks". Lecac do NY mial
                    bilet wykupiony na powrot w przeciagu 3 tyg. Na lotnisku urzednik zapytal sie go
                    bilet, kazal pokazac bilet powrotny i standardowo wbil piecztke na pol roku. Po
                    wjezdzie do USA zmienilismy date powrotna biletu no i moj chlopak byl u mnie 6
                    miesiecy. Wylecial doslownie kilka dni przed data na pieczactce w paszporcie.
                    Obecnie ubiegal sie o wize turystyczna to juz 3 raz z kolei i dostal 10 letnia
                    wize z mozliwoscia wielokrotnego wizdu "multiple entry" W formularzu o wize
                    wpisal ze byl 3 tyg, z tego widac ze albo urzedy amerykanskie na prawde nie maja
                    konktretnych dat w swoich systemach komputerowych i bazach danych, albo wcale
                    ich nie sprawdzaja.
                    • Gość: kokosik Re: adnotacje w wizie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 08:05
                      co do ich danych to tez mam kilka zastrzezen bo maz kolezanki mamy ma wize na
                      10 lat i byl w usa na pol roku po czym jego zona ubiegala sie o wize i kazali
                      mu pokazac bilet powrotny bo uwazali ze byl poza terminem nielegalnie a tak
                      naprawde zawsze wracal w terminie. wiec wniosek jest jeden ze albo nic tam nie
                      maja albo maja balagan w danych bo wg nich byl w usa dluzej niz pol roku.
                      tylko wydawalo mi sie ze wbijaja na lotnisku termin powrotu. a ja pomimo tej
                      adnotacji wykupilam bilet na niecale 4 miesiace i teraz nie wiem czy dobrze
                      zrobilam bo ewentualnie moglabym sobie przedluzyc na miejscu pobyt i przesunac
                      termin odlotu zeby sie oficer nie czepial. moze jeszcze zmienie date przylotu
                      przynajmniej do czasu kiedy bede miala wbite 6 miesiecy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka