Dodaj do ulubionych

Jak ubiegać sie o wize do Kanady ?

IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 22:26
Jak ubiegać sie o wize do Kanady ? Chodzi mi głównie skad zciągnąć wniosek o
wize,jakie warunki trzeba spełanić aby wize uzyskać i czy mając wize do USA
jest większa szansa na jej uzyskanie ??

Z góry dzieki za info !!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Miko Re: Jak ubiegać sie o wize do Kanady ? IP: webcacheW* / *.edoras.dialup.pol.co.uk 14.12.02, 11:23
      O wizę turystyczną możesz ubiegać się bezpośrednio w ambasadzie kanadyjskiej
      lub przez biuro podróży (nie wiem jak to się odbywa w drugim przypadku). W
      ambasadzie wizę załatwia się przeważnie w jeden dzień. Idziesz rano, dostajesz
      wniosek, który wypełniasz i składasz z innymi dokumentami takimi jak:
      - zaświadczenie o zatrudnieniu (np Niniejszym zaświadczam że pan Jan Kowalski
      jest zatrudniony w firmie XYZ na stanowisku specjalisty ds... . Pan Kowalski
      pracuje na podstawie umowy o prace od 16 grudnia 2000 i w okresie (tutaj podac
      date wyjazdu do Kanady) bedzie przybywał na płatnym urlopie wypoczynkowym.
      (można podać ile się zarabia bo i tak o to pytają na interview ale uwaga jak
      mało to małe szanse na wizę)
      - alternetywnie legitymacja studencka jesli się studiuje
      - warto mieć zaproszenie od kogoś w Kanadzie, nawet jeśli przesłane emailem
      - zaświadczenie z banku o stanie konta (musi być aktualny tzn nie starszy niż
      1 miesiąc)
      - zdjęcia (chyba 3)
      - inne dokumenty stanowiące dowód, że jak pojedziesz to nie zostaniesz tam na
      stałe
      Wiza jednorazowa kosztuje 200 zł, wielokrotna 400 zł (chyba że ostatnio coś
      się zmieniło).
      Wiza amerykańska może być pomocna ale nie gwarantuje, ze dostaniesz wizę
      kanadyjską.
      Zajrzyj na strone www.canada.pl - tam znajdziesz dodatkowe info
      • Gość: Aśka Re: Jak ubiegać sie o wize do Kanady ? IP: *.psych.uw.edu.pl / 172.16.3.* 16.12.02, 17:36
        a co jeśli jedziemy jako dwoje studentów do moich krewnych, jednocześnie z
        zamysłem, żeby sobie trochę dorobić? Jak wtedy wygląda proces ubiegania się o
        wizę? Jeśli jadę w wakacje, to kiedy powinnam się za tą wizę zabrać? Co jeśli
        nie mamy własnych dochodów, tylko jesteśmy na utrzymaniu rodziny (tzn, ja
        dostaje rentę 450zl.)? Jakie mamy szanse, żeby taką wizę dostać?
        Pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc!
        Aśka
        • Gość: Miko Re: Jak ubiegać sie o wize do Kanady ? IP: webcacheW* / *.eglador.dialup.pol.co.uk 19.12.02, 19:25
          Trudno mi powiedzieć jakie szanse macie. Ubieganie się o wizę wygląda tak samo
          jak opisałam w poście powyżej. Napewno zabierzcie do ambasady legitymacje
          studenckie (studenci mają całkiem duże szanse na wizę bo wiadomo że w
          październiku raczej wrócą na studia niż zostaną w Kanadzie), postarajcie się o
          zaproszenie od rodziny z Kanady i pod żadnym pozorem nie mówcie, że macie
          zamiar pracować! Przebywając w Kanadzie na wizie turystycznej podejmowanie
          pracy jest zabronione. Oczywiście wiele osób pracuje nielegalnie. Powiedzcie
          raczej, że jedziecie zwiedzać Kanadę "bo to piękny kraj". Myślę że do ambasady
          można się wybrać na jakiś miesiąc dwa przed planowanym wyjazdem. Proponuje
          starać się o wizę jednorazową - większa szansa na jej dostanie i niższy koszt.
          Na interview możecie spodziewać się pytania skąd macie pieniądze na podróż i
          wakacje.
          Nie wiem z kim zamierzasz jechać ale jeśli to Twój chłopak to raczej starajcie
          się o wizy nie przyznając się do tego (np. niech każde z Was idzie innego
          dnia) i jeśli to możliwe niech zaproszenia dla was przyślą inne osoby.
          Zawsze miejcie na uwadze, że Kanadyjczycy przyznają wizy osobom, które nie
          zamierzają zostać w Kanadzie a jedynie pozwiedzać sobie. Fakty, które mogą
          świadczyć o tym, że ktoś chce zostać są dyskwalifikujące.
          Pozdrawiam i życzę powodzenia
          • Gość: Aśka Re: Jak ubiegać sie o wize do Kanady ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.02, 19:34
            Witam ponownie,
            bardzo Ci dziękuję za informacje. Naprawdę, nie myślałam, że będziesz miał info
            z pierwszej ręki. Co do wyjazdu, to owszem, jadę z chłopakiem. Ciężko jednak
            będzie uzyskać wizę od dwóch osób, bo ich tam mieszka tylko dwójka - ojciec i
            syn. Mam jeszcze jedno pytanko: czy warto jechac tak w ciemno? zalozylismy
            sobie, ze zeby jechac musimy miec za co wrocic i za co tam zwiedzac ("bo Kanada
            to piekny kraj" :)). Jakie mamy szanse, zeby tam znalezc prace? I na jakie
            płace możemy liczyć pracując nielegalnie?
            Pozdrawiam gorąco. Nawet nie wiesz, jaka jestem wdzięcza!
            Aśka
            • Gość: frax Re: Jak ubiegać sie o wize do Kanady ? IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 20.12.02, 16:55
              Ja jestem studentem dziennym, zaproszenie będe miał od obywatela Kanady.
              Podobno trzeba mieć jakieś pieniądze na koncie to pomaga. Mam tylko wątpliwości
              czy ubiegać sie o wielokrotną czy jednokrotną. Z powodów osobistych Kanade będe
              odwiedzał raczej nie raz więc nie wiem. A właśnie... o pracy nie legalnej nie
              myślałem bo chcę sie ubiegać o immigration po skończeniu studiów i w razie
              wpadki było by to niemożliwe.... nie warto moim zdaniem:) A pozatym Aśka
              zastanów sie czy w Twoim przypadku to ma też sens... deportacja w razie
              przypału itp. a jak mi sie wydaje jeszcze jesteś młoda, a więc po co ryzykować.
              Pozdrawiam
            • jones Re: Jak ubiegać sie o wize do Kanady ? 30.12.02, 17:58
              Aska, wizy do Kanady to rzeczywiscie loteria. Szanse, ze dostaniecie oboje sa
              marne. Jestescie studentami bez dochodow, wiec ambasada z gory zaklada, ze
              bedziecie sie chcieli zaczepic do pracy. Ty i dziesiatki tysiecy innych mlodych
              ludzi, ktorzy tez maja wakacje. Ci, ktorzy zostali nielegalnie po World Youth
              Days tez nie poprawili tej opini. Maloplatna praca jezeli wogole. Jesli
              zarobicie na utrzymanie to dobrze, ze zwiedzaniem bedzie gorzej. Jesli macie
              gdzie za darmo/tanio mieszkac to byloby swietnie. Zgadzam sie, ze taniej i
              ciekawiej po Europie.

J
            • Gość: dradam Re: Jak ubiegać sie o wize do Kanady ? IP: *.direcpc.com 27.02.03, 15:14
              Gość portalu: Aśka napisał(a):

> (...) Co do wyjazdu, to owszem, jadę z chłopakiem.

Gdybyscie jechali jako malzenstwo to byloby latwiej.

>Ciężko jednak
              > będzie uzyskać wizę od dwóch osób, bo ich tam mieszka tylko dwójka - ojciec i
              > syn.

Problem polega na tym (co pominely osoby odpowiadajace Tobie do tej pory ), ze
              osoba zapraszajaca musi miec odpowiedni dochod. NIGDY nie mialem odmowy
              udzielenia wizy osobom przeze mnie zapraszanym. Ale moj dochod "domowy" jest
              kilka razy wiekszy od przecietnej w Kanadzie.

>Mam jeszcze jedno pytanko: czy warto jechac tak w ciemno? zalozylismy
              > sobie, ze zeby jechac musimy miec za co wrocic i za co tam zwiedzac ("bo
              Kanada to piekny kraj" :)).

W "przedmowiu" do nagrania DVD "Over Canada" pada piekne zdanie. "Zycia nie
              starczy aby zwiedzic cala Kanade. Zadne serce nie jest tak niespokojne aby to
              uczynic." Kanada jest 28 razy wieksza od Polski (obszarem). Jest wieksza od
              calej Europy ( az do Uralu liczac) To chyba cos samo mowi.

>Jakie mamy szanse, zeby tam znalezc prace?

Praktycznie biorac zadne.Legalnie. O pozwolenie na podjecie pracy nalezy starac
              sie przed wjazdem do Kanady ( jest ono wydawane od czasu do czasu).

>I na jakie
              > płace możemy liczyć pracując nielegalnie?

Jak wyzej. Mozna liczyc na deportowanie , a osoba,ktora Wam zaplaci
              wynagrodzenie moze miec powazne prawne klopoty. Mowiac to zdaje sobie sprawe,
              ze rocznie z Kanady deportuje sie ponad 2000 osob , ale sa to glownie
              kryminalisci (terrorysci etc.). Powinno sie deportowac ponad 160 tys. (tyle
              wydano decyzji deportowania,ktorych nie ma jak wprowadzic w zycie, bo brakuje
              manpower).

Pozdrawiam

dradam

• Gość: Janusz Re: Jak ubiegać sie o wize do Kanady ? IP: *.sympatico.ca 21.12.02, 06:05
      Przyznawanie wiz przez ambasade kanadyjska polskim obywatelom to loteria. Dostaje ten kto ma tego
      dnia szczescie. Wyglada na to ze ambasada stawia sobie za glowny cel zarabienie w szybki i
      latwy sposob znacznych pieniedzy (placisz niezaleznie czy wize dostaniesz). Po zaplaceniu kilku
      takich "rachunkow" wize dostaniesz bez wzgledu na to czy cokolwiek sie zmienilo w Twojej sytuacji
      finansowej, materialej itp.
      A tak szczerze mowiac to lepiej podrozuj po Europie: laski z wiza Ci nie beda robic a jest o wiele wiecej
      do zobaczenia.

Pozdrawiam.
      • Gość: Zorro Re: Janusz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.12.02, 18:17
        Gość portalu: Janusz napisał(a):

[...] Wyglada na to ze ambasada stawia sobie za glowny cel zarabieni
        > e w szybki i
        > latwy sposob znacznych pieniedzy (placisz niezaleznie czy wize dostaniesz).
        [...]

GLUPEK
        • Gość: Janusz Re: Zorro IP: *.194.trytel.com 30.12.02, 16:58
          Gość portalu: Zorro napisał(a):

> Gość portalu: Janusz napisał(a):
          >
          > [...] Wyglada na to ze ambasada stawia sobie za glowny cel zarabieni
          > > e w szybki i
          > > latwy sposob znacznych pieniedzy (placisz niezaleznie czy wize dostaniesz)
          > .
          > [...]
          >
          > GLUPEK

Zorro,

Nie wiem czy ktokolwiek z Twojej rodziny lub znajomych zaproszony przez Ciebie
          do Kanady mial problemy z wiza, ale jest wiele osob ktore po wizycie w
          amabasadzie kanadyjskiej w Warszawie maja podobna opinie jak ja w poprzednim
          liscie. Pozostaje jedynie czekac ze z wejsciem Polski do UE Kanada bedzie w
          klopotliwej sytuacji chcac kontunuowac obecne wymaganie wizowe dla osob w
          polskim paszportem (zreszta nawet dzisiaj trudno wytlumaczyc stanowisko Kanady -
          przeciez wiele bogatszch od Kanady krajow europejskich wiz dla Polakow juz
          dawno nie wymaga)

Pozdrawiam Cie serdecznie.
          • Gość: Zorro Re: Ambasada kanadyjska zarabia? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.12.02, 20:57
            > Zorro,
            >
            > Nie wiem czy ktokolwiek z Twojej rodziny lub znajomych zaproszony przez
            Ciebie
            > do Kanady mial problemy z wiza, ale jest wiele osob ktore po wizycie w
            > amabasadzie kanadyjskiej w Warszawie maja podobna opinie jak ja w poprzednim
            > liscie. Pozostaje jedynie czekac ze z wejsciem Polski do UE Kanada bedzie w
            > klopotliwej sytuacji chcac kontunuowac obecne wymaganie wizowe dla osob w
            > polskim paszportem (zreszta nawet dzisiaj trudno wytlumaczyc stanowisko
            Kanady
            > -
            > przeciez wiele bogatszch od Kanady krajow europejskich wiz dla Polakow juz
            > dawno nie wymaga)
            >
            > Pozdrawiam Cie serdecznie.

Janusz,
            Dziekuje za pozdrowienia. Od 1986 roku odwiedzilo mnie tu szereg krewnych
            (matka, tesciowa, tesc, brat i szwagier). NIKOMU nie odmowiono wizy.
            Moze ma to cos wspolnego z tym, ze zadne z nich nie mialo zamiaru pracowac tu
            nielegalnie ani zostawac na stale?
            Wymog wiz kanadyjskich w stosunku do Polakow pozostanie tak dlugo jak dlugo
            odwiedzajacy z Polski beda kombinowac jak tu zostac albo pracowac na czarno.
            Wejscie do Unii nie ma z tym nic wspolnego. Pozwole sobie przypomniec, ze okolo
            10 lat temu wprowadzono (na niedlugo) wizy dla obywateli francuskich. Zdaje
            sie, ze mialo to cos wspolnego z seria zamachow terrorystycznych. Dokladnie nie
            pamietam. Kanada zniosla wizy dla Czechow, ale musiala je z powrotem wprowadzic
            po fali aplikacji o status uciekiniera.

Moze raczej zwrocilbys uwage na idiotyczny wymog posiadania polskiego paszportu
            do nieskonczonego pokolenia. To jest dopiero przejaw checi zarobku z wydawania
            kenkarty.

Z powazaniem
            • Gość: Janusz Re: Ambasada kanadyjska zarabia? IP: *.sympatico.ca 31.12.02, 06:17
              Zorro,

Dziekuje za odpowiedz. Opinia ktora wyrazam jest wynikiem osobistych doswiadczen. Wiele razy bez
              konkretnego uzasadnienia odmawiano wizy wielu osobom ktore zapraszalem do Kanady. Pisze ze bez
              uzasadnienia gdyz po kilkukrotnych probach wize wydawano. Osoby ktore mnie odwiedzily ani w
              Kanadzie nie mialy zamiaru pracowac (i nie pracowaly) ani tez nie mialy zamiaru tutaj pozostac
              (wyjechaly na dlugo przed skonczeniem terminu wizy). Cala procedura w amabasdzie Kanady daje wiele
              do myslenia. Jako konkretny przyklad moge podac moja siostre ktora starala sie o wize az cztery razy
              (za kazdym razem slono placac). W koncu wize jej przyznano pomimo ze w jej sytuacji materialnej,
              matrymonialnej, mieszkaniowej itp. nie zaszly zadnie zmiany. Co bylo najbardziej zaskakujace w tej
              sytuacji to interwencja u mojego MP ktora przyniosla odpowiedz ze na podstawie analizy
              przeprowadzonej przez ambasade moja siostra jest uwazana za osobe niebezpieczna i traci tylko czas
              na staranie sie o wize do Kanady gdyz nigdy do tego kraju nie wjedzie (proba wyjasnienia dlaczego i kto
              podjal tako decyzje okazala sie zbyt biurokratyczna dla mojego MP). Jednak to okazalo sie nieprawda
              gdyz po dwoch nastepnych probach wize przyznano.

Niedawno, po wielu namowach z mojej strony moj brat zgodzial sie nas w Kanadzie odwiedzic. Niestety,
              wizy nie dostal (ani mu do glowy wczesniej nie przyszlo to o co "oskarzono" go w ambasadzie)
              Pracowac ani zostawac nie chcial. Jestem tego pewien poniewaz przez kilka lat chcialem go namowic
              na przyjazd do Kanady na stale (oczywiscie w sposob legalny) ale on nigdy nie byl takiemu pomyslowi
              przychylny. Ma dobra prace w Polsce i uwaza ze tam jest jego miejsce. Moje interwencje w sprawie
              jego wizy przyniosly tylko mgliste wyjasnienia ze one nie sa "convinced" co do jego osoby... ale oni
              bardzo "welcome" zeby ponownie zlozyl aplikacje (przepraszam za takie wiazanie polskiego z
              angielskim ale to najlepiej w tym wypadku przedstawia rzeczywistosc).
              Trudno jest sie pogodzic z takim traktowaniem. Trudno jest tez zrozumiec w obecnej sytuacji postawe
              Kanady, gdyz jezeli ktokolwiek z Polski ma zamiar pracowac za granica nielegalnie ma przed soba cale
              zachodnia Europe, gdzie wizy nie potrzebuje, zarobic w niektorych krajach moze o wiele lepiej niz w
              Kanadzie (zwlaszcza przy obecnym kursie dolara kanadyjskiego do zlotowki), koszty podrozy sa
              minimalne w porownaniu z przelotem za ocean, no i w Europie o prace na czarno jest o wiele latwiej.

Oczywiscie bede przypadki "wykorzystywania" sytuacji przez niektorych wizytujacych, ale nie bedzie to
              na wielka skale. UE ma w tej sytacji takie znaczenia ze wraz z wejsciem Polski do UE w 2004 niektore
              kraje zapowiedzialy natychmiastowe otwarcie rynkow pracy dla Polakow (np. Szwecja, Dania, Holandia)
              wiec wizy do Kanady jeszcze bardziej straca sens.

Nawiazujac jeszcze do przypadkow pozostawania po uplywie dozwolonego termiu i pracy na czarno
              musze nadmienic ze bedac w Grecji spotkalismy pare Kanadyjczykow ktorzy przebywali tam przez dlugi
              okres czasu juz nielegalnie (wiza do Grecji dla Kanadyjczykow nie jest wymagana na pobyt do 6-ciu
              miesiecy), a takze pracowali bez zezwolenia (z czegos musieli tam zyc). Powod: zycie w Grecji
              podobalo im sie. Zreszta znam tutaj w Kanadzie osobe ktora podrozuje czesto do Europy i chcac miec
              na to fundusze pracuje tam nielegalenie.

Temat polskiego paszportu; ja ani moja rodzina nigdy nie mielismy z tym problemu (koszt jest zblizony
              do kanadyjskiego - $130 na 10 lat v. $70 na 5 lat). Jakkolwiek, wymog zeby do Polski ktores tam
              pokolenia musialo wjezdzac na polskim paszporcie jest trudny do uzasadnienia i z tym sie absolutnie
              nie zgadzam. Jednak dla mnie podroz do Europy na polskim paszporcie jest bardzo wygodna gdyz
              nigdzie nie potrzebujemy wizy (w przeciwienstwie do paszportu kanadyjskiego do ktorego wymagane sa
              wizy w niektorych krajach Europy).

Podsumowujac ten troche dlugi list. Moja opinia wynika z obserwacji i doswiadczen, ktore w
              przeciwienstwie do Twoich, stawiaja stosunek Kanady do obywateli polskich w bardzo negatywnym
              swietle. Dotyka mnie to bezposrednio, i szczerze mowic boli jezeli proba zaproszenia kogokolwiek
              sprowadza sie do tak duzej wizowej biurokracji, wydatkow, ponizajacego traktowanie i nerwow. I to
              wszystko gdy rzad kanadyjski prowadzie propagande sprawiedliwego traktowanie (fairness) na kazdym
              szczeblu. Rzeczywistosc jest jednak daleka od slow.

Z pozdrowieniami.

J.
              • ttc Re: Ambasada kanadyjska zarabia? 31.12.02, 14:39
                Drogi Januszu i Zorro,

Dyskusja ciekawa (i co wazne kulturalna) ale zapomnieliscie chyba o jednej
                sprawie: nasz kochany, poludniowy sasiad. Wymagania wizowe w Kanadzie i w
                Ameryce sie prawie pokrywaja (jest jeden albo dwa wyjatki potwierdzajace
                regule) i chyba juz w obecnej sytuacji geopolitycznej tak zostanie.
                Wejscie do Uni chyba tego nie zmieni i tak dlugo jak Polacy beda potrzebowac
                wizy do Stanow tak dlugo beda wymagane wizy do Kanady. A Stany maja bardzo
                dobre powody aby te wizy utrzymac. Cheers,
                ttc
                • Gość: Zorro Do ttc IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.01.03, 18:39
                  ttc napisał:

> Drogi Januszu i Zorro,
                  >
                  > Dyskusja ciekawa (i co wazne kulturalna) ale zapomnieliscie chyba o jednej
                  > sprawie: nasz kochany, poludniowy sasiad. Wymagania wizowe w Kanadzie i w
                  > Ameryce sie prawie pokrywaja (jest jeden albo dwa wyjatki potwierdzajace
                  > regule) i chyba juz w obecnej sytuacji geopolitycznej tak zostanie.
                  > Wejscie do Uni chyba tego nie zmieni i tak dlugo jak Polacy beda potrzebowac
                  > wizy do Stanow tak dlugo beda wymagane wizy do Kanady. A Stany maja bardzo
                  > dobre powody aby te wizy utrzymac. Cheers,
                  > ttc

Ttc,
                  Rzeczywiscie Amerykanie wpadli w panike po 9/11 i wywieraja duza presje na
                  Kanade zeby zaostrzyla polityke wizowa. Dotyczy to jednak chyba tylko krajow
                  muzulmanskich. Tylko, ze w Anglii, w Niemczech i we Francji tez nie brakuje
                  fanatykow z korzeniami islamskimi. Nie wiem jak oni sobie z tym fantem poradza.
                  Granica amerykansko-kanadyjska jest wciaz praktycznie otwarta, ale Amerykanie
                  nie beda sie dlugo zastanawiac jezeli im tylko przyjdzie na to chec.
                  Skomplikowalo sie to wszystko.

Nie wiem dlaczego krewnym Janusza robili takie wstrety z wiza. Przyznam, ze
                  pierwszy raz slysze zeby komus takie numery wykrecali z najblizsza rodzina.
                  • ttc Re: Do ttc 03.01.03, 19:16
                    Gość portalu: Zorro napisał(a):

> ttc napisał:
                    >
                    > > Drogi Januszu i Zorro,
                    > >
                    > > Dyskusja ciekawa (i co wazne kulturalna) ale zapomnieliscie chyba o jednej
                    >
                    > > sprawie: nasz kochany, poludniowy sasiad. Wymagania wizowe w Kanadzie i w
                    > > Ameryce sie prawie pokrywaja (jest jeden albo dwa wyjatki potwierdzajace
                    > > regule) i chyba juz w obecnej sytuacji geopolitycznej tak zostanie.
                    > > Wejscie do Uni chyba tego nie zmieni i tak dlugo jak Polacy beda potrzebow
                    > ac
                    > > wizy do Stanow tak dlugo beda wymagane wizy do Kanady. A Stany maja bardzo
                    >
                    > > dobre powody aby te wizy utrzymac. Cheers,
                    > > ttc
                    >
                    > Ttc,
                    > Rzeczywiscie Amerykanie wpadli w panike po 9/11 i wywieraja duza presje na
                    > Kanade zeby zaostrzyla polityke wizowa. Dotyczy to jednak chyba tylko krajow
                    > muzulmanskich. Tylko, ze w Anglii, w Niemczech i we Francji tez nie brakuje
                    > fanatykow z korzeniami islamskimi. Nie wiem jak oni sobie z tym fantem
                    poradza.
                    > Granica amerykansko-kanadyjska jest wciaz praktycznie otwarta, ale Amerykanie
                    > nie beda sie dlugo zastanawiac jezeli im tylko przyjdzie na to chec.
                    > Skomplikowalo sie to wszystko.
                    >
                    > Nie wiem dlaczego krewnym Janusza robili takie wstrety z wiza. Przyznam, ze
                    > pierwszy raz slysze zeby komus takie numery wykrecali z najblizsza rodzina.

1) Granica pozostanie otwarta bo tylko w taki sposob ogromne polacie
                    kanadyjskiej gospodarki moga istniec. Juz teraz Amerykanie naciskaja zeby
                    stworzyc jedna, szczelna granice wokol Ameryki Polnaocnej (z wylaczeniem
                    Meksyku). Kanada nie ma za duzo pola do manewru i pewnie na to przystanie.
                    2)Ja tez zapraszalem nie tylko rodzine ale i znajomych i nikt nie mial zadnych
                    problemow, ale slyszalem rozne wypadki. Jezeli chodzi o nazekania ze ludzie
                    placa nawet jak wizy nie dostana to trzeba pamietac o jednym: oplata jest za
                    aplikacje i jej rozpatrzenie i wynikitego rozpatrzenia nie maja z tym nic
                    wspolnego. Tak jest chyba w wiekszosci krajow, wliczjac w to Polske. Pzdr. ttc
              • Gość: Victoria Re: Ambasada kanadyjska zarabia? IP: *.gv.shawcable.net 13.01.03, 09:30
                Janusz, calkowicie sie z toba zgadzam. Mieszkam w Kanadzie ponad 12 lat i mam
                tylko jedna siostre w Polsce ktora zapraszam do siebie prawie co dwa lata.
                Dwa lata temu pomyslalam sobie ze dobrze by bylo aby otrzymala wize
                wielokrotnego przekroczenia granicy. Ona mieszka w Szczecinie, jest na rencie
                inwalidzkiej wiec nie jest jej latwo jechac do Warszawy, stac w kolejcie itd. A
                pozatym traktowanie jakie tam otrzymuje jest - mowiac lagodnie- straszne.
                Ostatnim razem bylam z nia w Ambasadzie i mialam mozliwosc tego sie przekonac.
                Wizy wilokrotnego przekroczenia granicy nie dostala, pomimo ze prosila o to
                poniewaz chcialam ja zabrac do USA i Mexico. Pieniadze pobrali. Chociaz mogli
                nas uprzedzic ze np. nie ma szans wiec wowczas bysmy sie nie fatgowali i
                poprosili tylko o regularna wize turystyczna.
                Powiem Wam szczerze ze bardzo sie zdenerwowalam - ona na prawde przyjezdza
                tutaj jako turystka. Ja jej finansuje wszystko wiec dlaczego ona musi im
                udawadniac ile ma na koncie. Jako rencistka ma nie wiele. Chce jej pokazac
                Mexico ale nie moge poniewaz nie ma wizy wielokrotnej.
                Ja mam nadzieje ze nadejdzie taki czas ze bedzie latwiej o wizy poniewaz jestem
                juz zmeczona martwieniem sie czy moja jedyna siostra bedzie mogla mnie
                odwiedzic. Czy otrzyma wize i przyjedzie do kraju ktory jest moim domem od 12
                lat, w ktorym ja ciezko i uczciwie pracuje i place wysokie podatki. Te same
                podatki ktore oplacaja pracownikow Kanadyjskiej Ambasady w Warszawie.
                • Gość: Zorro Re: Ambasada kanadyjska zarabia? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.05.03, 00:26
                  Gość portalu: Victoria napisał(a):

> Janusz, calkowicie sie z toba zgadzam. Mieszkam w Kanadzie ponad 12 lat i
                  mam
                  > tylko jedna siostre w Polsce ktora zapraszam do siebie prawie co dwa lata.
                  Jako rencistka ma nie wiele. Chce jej pokazac
                  > Mexico ale nie moge poniewaz nie ma wizy wielokrotnej.
                  > Ja mam nadzieje ze nadejdzie taki czas ze bedzie latwiej o wizy poniewaz
                  jestem
                  >
                  > juz zmeczona martwieniem sie czy moja jedyna siostra bedzie mogla mnie
                  > odwiedzic. Czy otrzyma wize i przyjedzie do kraju ktory jest moim domem od
                  12
                  > lat, w ktorym ja ciezko i uczciwie pracuje i place wysokie podatki. Te same
                  > podatki ktore oplacaja pracownikow Kanadyjskiej Ambasady w Warszawie.

Jak chcesz jej pokazac Meksyk (tak sie nazywa Mexico po polsku), to kup jej
                  bilet do Meksyku i spedz z nia wakacje wlasnie tam. Widac, ze cie na to stac.
                  To samo odnosi sie USA. Do obydwu krajow lataja polskie samoloty bezposrednio.
                  Nie ma ZADNEGO powodu zeby latac przez Kanade. Moi krewni tez maja bardzo
                  skromne dochody. Mimo to nigdy nie zaznali zadnych "szykan" ze strony
                  urzednikow kanadyjskich. Your story stinks.
          • Gość: trepy Re: Zorro IP: *.ed.shawcable.net 03.06.03, 06:18
            hehe dla twojej slonko wiadomosci kanada jest najlepiej rozwijajacym sie
            krajem z G7, z jednym z najwyzszych na swiecie standartow zycia przecietnego
            zjadacza chelba (nie tak jak stanY).. i znacznie wyzszym niz standart zycia
            europejczyka.. mowie z doswiadczenia bo uczylam sie przez pol roku we wloszech
            i holandii.. prowincja ktorej stalam sie wlasnie dumna obywatelka ma taka
            nadwyzke budzetowa jak chyba cale roczne wydatki polskiego rzadu... wiec nie
            gadaj ze sa kraje europejskie tak bogatsze niz kanada.. bardzo to wzgledne
            pojecie..
    • Gość: Zorro Dedykowane (niezlosliwie) Januszowi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.01.03, 18:52
      Kupili wycieczkę do celi
      Z 19-osobowej grupy aż 11 osób zostało
      zawróconych do kraju
      Zbigniew Czora z Katowic razem ze szwagrem Jackiem
      Orzechowskim i kilkoma innymi turystami z Polski przesiedział
      pod kluczem na lotnisku Ben Guriona w Tel Awiwie 7 godzin.
      Nikt mu nie powiedział dlaczego.

Katowice

W święta Bożego Narodzenia mieli zwiedzać Betlejem, Nazaret,
      Jerozolimę. Zostali na lotnisku w Tel Awiwie. Najpierw musieli
      rozebrać się do kąpielówek, potem niemal przez cały dzień
      siedzieli zamknięci w celi. Najbliższym lotem zostali deportowani
      do Warszawy.

Jak przestępcy

Co zrobili? Pan Zbigniew nie wie.

- Za prawie 1000 dolarów zafundowałem sobie wycieczkę do
      aresztu - uśmiecha się smutno.

- Czuliśmy się jak przestępcy - mówią teraz turyści. Byli w
      19-osobowej grupie Polaków, z której aż 11 osób zostało
      zawróconych z powrotem do kraju. Służby graniczne Izraela nie
      uwierzyły ich zapewnieniom o turystycznym celu wizyty. Są
      wyjątkowo podejrzliwe, odkąd w październiku, z 17-osobowej
      pielgrzymki, do Polski wróciło 6 osób. Pozostali pracują na
      czarno.
      • Gość: nn Re: Dedykowane (niezlosliwie) Januszowi IP: *.sympatico.ca 11.02.03, 02:28
        .
    • Gość: . Re: Jak ubiegać sie o wize do Kanady ? IP: *.171.trytel.com 04.04.03, 17:55
      .
      • Gość: marco Re: Jak ubiegać sie o wize do Kanady ? IP: *.sympatico.ca 10.05.03, 23:10
        To Kanada wymaga jeszcze wizy?
        • Gość: Zorro Re: Jak ubiegać sie o wize do Kanady ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.05.03, 00:29
          Gość portalu: marco napisał(a):

> To Kanada wymaga jeszcze wizy?

Gdyby nie wymagala to na wszystkich budowach obowiazywalby jezyk polski. I co
          wtedy zrobiliby nasi biedni Portugale? Przeciez oni niczego w zyciu nie
          potrafili sie nauczyc. Moze oprocz ukladania cegiel.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka