Dodaj do ulubionych

plastry antykoncepcyjne

19.04.06, 20:06
kusi mnie, zeby je wyprobowac
ktoras z was uzywala lub uzywa plastrow,
czy sa jakies skutki uboczne

bede wdzieczna za wypowiedzi, bo mysle o nich od dluzszego czasu, a pigulki
jakis czas temu przestalam brac- moj organizm dziwnie na nie reagowal, no i
jestem z tych, co zawsze zapominaja
Obserwuj wątek
    • ania278 Re: plastry antykoncepcyjne 20.04.06, 03:38
      Ja uzywalam Ortho-Evra, to chyba te same co sa tutaj.Kleilam je przez dobrych
      pare miesiecy. Skutkow ubocznych nie mialam, musialam jedynie uwazac zeby ich
      nie mydlic i nie odkleic pod prysznicem.
      Za kazdym razem kleilam w innym miejscu ,tak na zmiane, na starym miejscu skora
      miala leciutko inny kolor, ale po czase wszystko wracalo do normy.
      Ogolnie, polecam.
      • edytkus Re: plastry antykoncepcyjne 20.04.06, 03:45
        ja ich nie cierpialam, skora swedziala, plastry odklejaly sie na brzegach pod wplywem wody a krawedzie
        brudzily. Jak przez lata nigdy nie zdarzylo mi sie zapomniec wziac pigulki tak o plastrze raz
        zapomnialam. Poza tym, niedawno czytalam ze w przypadku plastrow ryzyko wystapienia zakrzepow
        lub innych problemow w stosunku do pigulek jest znacznie wyzsze. Wytrzymalam kilka m-cy.
        • bella41 Re: plastry antykoncepcyjne 20.04.06, 04:46
          przerazilas mnie, edytkus, informacja o zakrzepach,a wiazalam wielkie nadzieje
          z tymi plastrami, bo pigulki mi zupelnie nie podchodza, w polsce bralam mini i
          bylo ok, a tu mam wszystkie objawy uboczne z sexowstretem wlacznie, przez co
          doszlam do wniosku- po co placic 50 miesiecznie, jak nie ma sie przed czym
          zabezpieczac

aniu-ostatnio czytalam, ze te polskie roznia sie zawartoscia hormonow od
          amerykanskich/w polskich jest b. mala zawartosc/
          moje serce znow w rozterce, podrazniona skora tez nie zacheca
          • ania278 Re: plastry antykoncepcyjne 20.04.06, 19:53
            mozliwe ze roznia sie iloscia hormonow, ja tego nie wiedzialam.
            widzialam w tv reklamy jeszcze jednego srodka anty, krazek ktory sie
            zmienia/zaklada co miesiac/tydzien? za chiny nie przypomne teraz jak sie
            nazywa, wiem ze tez zawieral hormony, spytaj sie lekarza o to. Jestem ciekawa
            skutecznosci i jak wygodna jest ta metoda- to chyba jakas nowosc...?
            A moze ktoras z was sie wlasnie na ten temat wypowie?
            • bea_mama NuvaRing 20.04.06, 21:05
              O plastrach sie nie wypowiem bo nigdy nie uzywalam, ale slyszalam o tych
              krazkach dopochwowych NuvaRing, ktore zaklada sie raz na miesiac, po trzech
              tygodniach sie go wyjmuje, czwarty tydzien jest bez krazka i wtedy wystepuje
              krwawienie. Krazek ma dwa hormony jak pigulka dwuskladnikowa. Kolezanka uzywa
              juz okolo pol roku i jest bardzo zadowolona.
              Tutaj wiecej info:
              www.nuvaring.com/
              Jesli dobrze tolerowalas mini pill to moze wkladka Mirena bylaby dobra dla
              ciebie? Ona ma ten sam hormon co pigulka jednoskladnikowa.
              • bella41 Re: NuvaRing 20.04.06, 21:46
                bea_mama
                wkladka odpada, a czy twoja kolezanka nie zapomina o krazku, czy wkladanie jest
                proste
                wybieram sie do ginekologa i nie chcialabym, zeby mi wcisnal cos, z czego nie
                bede zadowolona
                a moze znacie jakies mini pigulki, najwyzej bede sie pilnowala, zeby nie
                zapomniec
                ostatnio bralam yasmin- paskudztwo
                • bea_mama Re: NuvaRing 20.04.06, 22:25
                  bella41 napisała:

>a czy twoja kolezanka nie zapomina o krazku, czy wkladanie jest proste

Mowila ze nic skomplikowanego. Wydaje mi sie tez, ze mowila ze pierwszy krazek
                  musiala zalozyc sobie sama jeszcze w gabinecie, zeby gin od razu zobaczyla czy
                  jest zalozony prawidlowo. Na poczatku bala sie ze jej wypadnie podczas sexu,
                  ale nigdy sie to nie zdarzylo.
                  Nigdy tez o nim nie zapomniala, ale to juz kwestia samodyscypliny... jak
                  wiadomo, u kazdego inna:)

> a moze znacie jakies mini pigulki, najwyzej bede sie pilnowala, zeby nie
                  > zapomniec ostatnio bralam yasmin- paskudztwo

Tu bylo troche o pigulach:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22057&w=27657718&v=2&s=0
                  Wydaje mi sie, ze troche mylisz pojecia. Mini pill to pigulka jednoskladnikowa
                  i zawiera sam progesteron. Jest bezpieczna przy karmieniu piersia. Ale trzeba
                  ja brac z dokladnoscia co do godziny.
                  Wiecej o mini pill:
                  www.contraception.net/resource_centre/mini_pill.asp
                  Poza mini pills jest cala gama innych pigulek dwuskladnikowych zawierajacych
                  dwa hormony np. Yasmine. Mnie tez te pigulki nie odpowiadaly.
                  Duzo o srodkach anty jest na forum Zdrowie Kobiety:
                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=216
                  • bella41 Re: NuvaRing 20.04.06, 22:33
                    nie nie myle pojec, info o yasmin dodalam, ot tak sobie
                    to juz drugie moje dwuskladnikowe, pierwszych nazwy nie pamietam, ale tez byly
                    be
                    mini bardziej mi odpowiadaly

wielkie dzieki za linki
                    • bea_mama Re: NuvaRing 20.04.06, 22:50
                      sory za to mini-nieporozumienie:-D
          • osemka11 DO Edytkus 20.04.06, 22:10
            Ja tez czytalam o tych zakrzepach kiedys.... Moja przyjaciolka w Polsce malo nie umarla kilka lat temu z
            powodu zakrzepu w nodze, a teraz jest na plastrach!! Ja jej powiedzialam o niebezpieczenstwie, ale jej
            lekarz zaprzeczyl, jak go zapytala czy to prawda. Ale ze nie wiem gdzie byl ten artykul wiec nie moge
            poprzec moich wywodow. Czy jest jakas mozliwosc, zebys znalazla ten artykul o zakrzepach? Dzieki z
            gory.
            • osemka11 Re: DO Edytkus 20.04.06, 22:12
              I jeszcze jedno. Mialam bardzo podobna reakcje do Twojej, wszystko swedzialo, tragedia!!!
              • edytkus Re: DO Edytkus 21.04.06, 01:18
                poszukam, te badaniaktore mialam na mysli przeprowadzono stosunkowo niedawno, w zeszlym m-cu
                czytalam

Jeszcze jeden argument przeciw plastrom: raz przykeljony trzeba tydzien nosic w tym samym miejscu,
                a potem juz trzeba nakleic go gdzies indziej, ale chyba sa tylko trzy miejsca do wyboru i tak sie sklada
                ze przy dwoch plaster widac gdy sie ma na sobie bikini lub bluzke bez rekawow ;(, ale jest i argument
                za plastrami, pomimo ze nosi sie taki przez tydzien to hormonow w nim wystarcza na 10 dni.
                • edytkus Re: DO Edytkus 21.04.06, 01:22
                  to nie jest artykul o ktory mi chodzi ale niemniej ciekawy:
                  www.orthoevrainjury.net/
      • marcysiaw1 Re: plastry antykoncepcyjne 10.05.06, 03:05
        Uzywajac Ortho- Vera przytylam prawie 30 funtow to tyle co podczas ciazy! To
        nie dla mnie!
        Pozdrawiam
        Marta
    • majenkir Re: plastry antykoncepcyjne 21.04.06, 03:16
      Najlepsza metoda anty- jest wazektomia :D.
      • edytkus Re: plastry antykoncepcyjne 21.04.06, 04:02
        nie jest, wasektomia jest odwracalna, to juz lepiej podwiazac jajniki, ale 100% pewnosci bez skutkow
        ubocznych to chyba tylko tradycyjna szklanka wody zamiast ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka