12.06.06, 10:24
Witam

Planuje ciekawe wakacje, pomyslalem o Hawajach:) Czy ktos tam z forumowiczow
juz byl? Czy mozecie podzielic sie wrazeniami. Mam pytanie jak zorganizwoac
takie wakcaje zeby nie wydac fortuny?

Witek
Obserwuj wątek
    • moped Re: Hawaje 12.06.06, 19:19
      Hawaje to USA, czyli tam nie bedzie latwo udawac "harcerzyka" z plecakiem.

Chcesz zwiedzic - to musisz zaplacic!
      Pamietaj, inni przed toba , ktorzy tam przyjechali rowniez musieli zbudowac
      super infrastrukture turystyczna..czyli zaplacili.
      Teraz pora na ciebie-turyste, abys im zwrocil ich naklady!

Zycze powodzenia- dobry pomysl!
      • voyager747 Re: Hawaje 12.06.06, 19:37
        Witam, napisałem coś tam na maila.Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, to pytaj.
        Nie jest prawdą,że trzeba mieć fortunę aby zobaczyć Hawaje.Ja miałem jechać do
        Tajlandii, w styczniu 2005 ,ale było tsunami i pojechaliśmy na Hawaje,
        absolutnie nie żałuję.Hawaje są piękne i warte odwiedzenia, wysp jest dużo
        ,każda inna i można jeździć wiele razy.Przy podróży z Polski niestety trochę
        długo się w samolocie siedzi, ale cóż np. do Australii jeszcze dalej...
    • bojunior Re: Hawaje 14.06.06, 22:29
      kilka lat temu przezylysmy z kumpela 2 tygodnie na maui za 200$ na glowe -
      warunki byly wariackie: cala wyspe objechalysmy na stopa, spalysmy pod namiotem
      (darmowe campingi stanowe!) i jadlysmy glownie snickersy i to czym nas ktos
      poczestowal:) ale bylo warto, najdrozszy byl przelot z kalifornii - 400$
    • Gość: norsk_skogskatt Re: Hawaje IP: *.w86-219.abo.wanadoo.fr 16.06.06, 00:13
      Nie wiem. To zależy od upodobań.
      Ruchliwy człowiek może tam dostać kluastrofobii, bo jakieś to ciasne.
      Spędziliśmy kiedyć 3 dni w Honolulu. Objechaliśmy całą wyspę, Pearl Harbour,
      Centrum Kultur Pacyfiku, plantację ananasów, rozmaite plaże itd. I stwierdziliśmy,
      że nie ma dalej co robić, bo leżenie na plaży nas nie interesuje.
      Natomiast ciekawym doświadczeniem była kolacja z tradycyjnych hawajskich potraw.
      Gwoli uczciwości przyznać należy, że byliśmy po niej raczej głodni, bo przysmaki były
      mało zjadliwe (przestrzegano nas przed pewnymi potrawami przed wyjazdem, ale zapomnieliśmy
      nazw i oczywiście wpadliśmy).
      O cenach wypowiadać się nie mogę, bo było to dawno i nie był to podówczas wyjazd za granicę.
      • voyager747 Re: Hawaje 16.06.06, 12:28
        Klaustrofobia na Hawajach , hm... to co można powiedzieć np. o Malediwach?
      • Gość: Jasio Re: Hawaje IP: *.ipt.aol.com 09.09.06, 08:16
        Popaprales wyjazd. Jedzie sie na Wielka Wyspe Hawaii, a nie na Oahu. Na
        Wielkiej Wyspie sa wulkany, wodospady, troche plaz a niektore z czarnym
        piaskiem, plantacje kawy Kona i w ogole sliczna przyroda a mniej tradycyjnych
        plazowiczow.
    • Gość: Luke z USA Hi IP: *.ded.ameritech.net 16.06.06, 17:34
      Tam jest bardzo drogo, wiec radze zamowic sobie hotel przed przylotem na pewno.
      Po drugie sprawdzic ten hotel zeby nie dac sie zlapac na jakas nore ze
      szczurami na malej wyspie.

Ale Hawai'i sa wspaniale. Na pewno za duzo czasu nie spedzaj w Honolulu, ten sa
      efekt masz na florydzie. Ale na pewno pojedz na Maui i zwiedz inne, mniejsze wyspy.

Na pewno zalicz tez wioske Polinzeji - nie pamietam dokladnie jak to sie
      nazywalo :(, ale masz tam pokaz tancow wszystkich polinezyjskich kultur co
      tancza na tratwach a potem, w nocy, luau gdzie smaza ci swinie pod liscmi palmy
      i hawajscy tancerze tancza z ogniem.

Przepieknie ale drogo.

No i za duzo amerykanow :P
    • Gość: Darek Re: Ok re Honolulu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 18:34
      To sie nazywa Polinezyjskie Centrum Kultury
      • cat-lover Re: ceny 17.06.06, 18:40
        www.pleasantholidays.com/PleasantHolidaysWeb/Welcome.do?cid=25&ic_campID=98

wejdz na ten link i zobacz sobie ceny-generalnie ceny zaleza od standardu hotelu
        jak wiadomo, a na Hawajach bardzo tanich hoteli generalnie nie ma. Najwiecej 2-
        3 gwiazadkowych znajdziesz na Oahu kilka przecznic od plazy Waikiki.
        • dlotiw2 Re: ceny 20.06.06, 13:17
          Witam

Serdecznie dziekuje za informacje, biore sie do szukania hotelu no i kwestia
          wizy. Jak myslicie gdzie mozna szukac tanich przelotow z Polski na Hawaje?

Pozdr
          Witek
    • wieslawab Re: Hawaje 30.07.06, 13:51
      ja bylam z corka i synem w SAnta MOnica na 10 dniowym urlopie.W jednym z biur
      podrozy w hotelu zaproponowali 3 dniowy pobyt na Oahu w Honolulu.Dokladnie kazdy
      z nas zaplacil po 336 dolarow.To byl zaplacony przelot samolotem w 2 strony
      (lecielismy z LOs Angeles 5 godzin)i piekny pokoj w hotelu przy plazy WAikiiki i
      jedno sniadanie z pokazem tancow polinezyjskich i jedna darmowa podroz do
      centrum bizuterii z koralii.W drodze powrotnej ladowalismy na Maui,gdzie bylismy
      pare godzin.W Honolulu mozna tanio zjesc i porobic wiele tanich prezentow.Raj na
      ziemii!!!
    • emigrant_ka Re: Hawaje 30.07.06, 16:15
      Witaj:)
      Hawaje to kilka wysp, nie wiem na jak dlugo sie wybierasz? Czy masz juz jakas
      wyspe "upatrzona"? czy chcesz leciec na wszystkie?:)
      Ja dwa lata temu w 12 dni zwiedzilam 3 wyspy Oahu/ Kauai i Big Island
      Kazda z tych wysp jest inna i kazda warta zobaczenia.
      Zaplanuj podroz wczesniej, ja organizowalam wszystko sama...udalo mi sie znalesc
      nawet hotel w Honolulu za $37/doba na www.orbitz.com [trafilam na special]
      Cena 12 dniowych wakacji z przelotami miedzy wyspami, z wieloma atrakcjami, ze
      spaniem w hotelach, wystapami artysycznymi, calodniowa wyprawa na
      nurkowanie/snorkeling i podziwanie canyonu na Kauai od strony oceanu, jedzeniem
      w restauracjach[ czasami hotele maja wliczone sniadanie w cene [kawa/soki/jakies
      dzodzowki] calosc wyniosla nas $1500 od osoby.
      Tu mozesz obejrzec fotki z tych trzech wysp:
      Oahu;
      pg.photos.yahoo.com/ph/turystka/album?.dir=be54&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
      pg.photos.yahoo.com/ph/turystka/album?.dir=3e19&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
      Oahu-Polinesian Village:
      pg.photos.yahoo.com/ph/turystka/album?.dir=18f5&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
      Big Island- Ogrod Botaniczny
      pg.photos.yahoo.com/ph/turystka/album?.dir=93b3&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
      Big Island- goracy wulkan
      pg.photos.yahoo.com/ph/turystka/album?.dir=2945&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
      Big Island -czarna plaza
      pg.photos.yahoo.com/ph/turystka/album?.dir=d107&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
      Kauai- od strony oceanu;
      pg.photos.yahoo.com/ph/turystka/album?.dir=c28d&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
      Kauai od strony ladu;
      pg.photos.yahoo.com/ph/turystka/album?.dir=5470&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
      W tym roku natomiast cale 10 dni poswiecilam na Maui, wynajelismy condominium
      [lepiej sie oplacalo niz hotel] , Maui jest najdrozsza ze wszystkich wysp, ale
      wschody i zachody slonca oraz plaze, sa tak cydowne, ze rekompensuja kazda
      cene:) Ty sa Fotki z Maui;

pg.photos.yahoo.com/ph/turystka/album?.dir=5604scd&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
      Jak masz jeszcze jakies pytania, chetnie odpowiem:)

Pozdrawiam

emigrant_ka
      • znaniec1 Re: Hawaje 23.08.06, 09:33
        wybieram sie z cała rodzina bedze nas 9 osób, proszę o namiary na te
        condominium w Maui. czy leciała Pani z Polski, czy wszystko załatwiła Pani w
        USA???
        • emigrant_ka Re: Hawaje 23.08.06, 14:07
          Witam
          Tu jest strona internetowa przez ktora zamwialam condominium;
          www.stayinparadise.com/index.asp
          Prosze kliknac "online reservations" i wtedy pokaze sie kalendarz, mozna
          sprawdzic, czy daty , ktore panstwa interesuja sa jeszcze wolne.
          Kontakt z wlascicielami condo e-mail lub telefoniczny [bardzo mili ludzie]
          Ja rezerwowalam wszystko z USA.
          Pozdrawiam

emigrant_ka
    • Gość: ela.tu-i-tam Re: Hawaje - koniecznie Mauna Kea na Big Island IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 25.08.06, 09:43
      Widze, ze nikt nie poleca BigIsland (lot z Honolulu liniami Aloha, maly
      samolot, pilot w bermudah i t-shorcie !), a szkoda. Polecam wdrapac sie na 4200
      metrow na Mauna Kea, a to jest chyba najwspanialszy widok jaki mozna sobie
      wyobrazic, z kopulami obserwatorii. Tuz po zachodzie slonca spada bardzo ostre
      zimno (konieczne swetry czy kurtki). Zeby zwiedzac, trzeba si umowic z
      naukowcami na gorze. Ale wjechac i popatrzec na pejzaz mozna samemu - UWAGA
      koniecznie wyporzyczyc 4x4, normalny samochod nie wjedzie. Ostatni raz gdy
      bylam w 2001, droga na koncu byla jak zawsze, czyli nie asfaltowana.
      www.ifa.hawaii.edu/mko/
      O Honolulu i Pearl Harbour juz bylo, to jest tez bardzo interesujace.
    • Gość: Observer Re: Hawaje IP: *.aster.pl 25.08.06, 14:25
      Popieram wyjazd na Big Island (Hawaii) - wspaniale wulkany - wciaz aktywne,
      wjazd na Mauna Kea na 4200m i cudowne widoki i wspaniale wodospady we
      wschodniej czesci wyspy. Co do napedu 4x4 - ja tam wjechalem normalna
      osobowka - nie ma problemu. Jedyny problem ze robi sie to na wlasne ryzyko bo
      ubezpieczalnie nie pokrywa szkod jakie powstana przy przyjezdzie ta droga. Ale
      to normalna droga, miejscami szutrowa -bez problemu z wjazdem. Trzeba tylko
      zaplanowac kilkugodzinny postoj na aklimatyzacje na ok 2000m. My tego nie
      zrobilismy i 2 osoby mialy klopoty z choroba wysokosciowa - wcale nie zartuje
      tutaj.
      Hawaje my zobaczylismy za naprawde nieduze pieniadze. W promocji styczniowej BA
      znalezlismy bilet po ok 600$ z Wwy!! Na miejscu mielismy super hotel - 50m od
      plazy w Waikiki Beach - Hotel z sieci Ohana po okolo 80$ za apartament z 6
      metrowym balkonem. My nie robilismy rezerwacji - juz na miejscu popytalismy
      miejscowych o odwiedzilismy kilka hoteli - ale nie bylismy w szczyciesezonu
      tylko w maju. Warto przy przelocie na inna wyspe/wyspy kupowac pakiety - np z
      wypozyczeniem samochodu - wtedy wychodzi sporo taniej.
      Polecam Kauai, Maui i oczywiscie Big Island - jak ktos juz tu napisal - kazda
      wyspa jest inna. I wcale nie jest az tak drogo choc wszystko zalezy jak ktos
      zyje na miejscu. Jesli sie zywisz w chinskich/japonskich knajpkach to ceny sa
      nawet nizsze niz w Polsce. Najwyzszy koszt to przelotu. I fakt...mozna dostac
      kota przy tylu godzinach w samolocie - z samego LA leci sie okolo 6 godzin!
      Pozdrawiam, w razie pytan daj znac.
      • Gość: evix Re: Hawaje- Big Island IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.06, 11:45
        Big Island- gorąco polecam- spędziłam tam 3- tygodniowy urlop. Nigdy w życiu
        nie widziałam takich cudnych zachodów słońca jak tam. Obiecałam sobie, że
        kiedyś tam wrócę... Gorąco polecam wszystkim!
        • Gość: Wolny Re: Hawaje- Big Island IP: *.hsd1.il.comcast.net 31.08.06, 00:26
          Ja rowniez polecam Big Island, czesto tam przebywam(mamy tam mieszkanie), wyspa
          jest wspaniala- po zachodniej stronie, Kohala Coast sa piekne hotele i pola
          golfowe.
          Na wschodniej stronie wyspy(Hilo) to raczej wiecej deszczu i tropikalny klimat.
          Jak zwykle plaze,czysta woda,cudowne zachody slonca,duzy wybor restauracji z
          calego swiata,klimat zawsze dopisuje.
          Mozna uprawiac duzo sportow,surfing,biking,hiking,fishing,boating,sailing i
          duzo wiecej.

Ja natomiast lubie spacery na plazy,golfa i odpoczynku z dobra ksiazka pod
          palma.
          Sa wulcany i gory. Wiec co wiecej czlowiekowi potrzeba?
          Powodzenia i zapraszamy.
          • jot-23 Re: Hawaje- Big Island 31.08.06, 00:47
            Gość portalu: Wolny napisał(a):
            > Sa wulcany i gory. Wiec co wiecej czlowiekowi potrzeba?

rozumku troche?

> Powodzenia i zapraszamy.

no jak dobry gospodarz niemalze! ale sim bucy wyebales w ten timeshare co? tera
            trzeba brnac dalej
            • Gość: Wolny Do Jot-23. IP: *.hsd1.il.comcast.net 01.09.06, 00:08
              Zastanawialem sie czy odpisac dla tego buca i postanowilem odpisac. Timeshare
              to tylko kolega buc moze miec.
              Ja mam wlasne mieszkanie, czyli domek nad oceanem i to jest moja wlasnoscia.
              Pozdrowienia dla buca.
              • ertes Re: Do Jot-23. 01.09.06, 03:00
                wolny alez ty jestes cham.
                Jak mozesz uzywac takich brzydkich slow.

A swoja droga to moglbys powiedziec gdzie kupiles ten timeshare?
                I za ile?
                • Gość: Wolny Re: Do Jot-23. IP: *.proxy.aol.com 03.09.06, 09:12
                  Tego to nie rozumie co kolega(cham) napisal i dlaczego. Dom na oceanem w Hawaii
                  to kosztowal ponad 2.5 mil.
                  Pozdrowienia z Hawaii.
                  • Gość: Jasio Re: Do Jot-23. IP: *.ipt.aol.com 09.09.06, 08:21
                    Dziekuje za pozdrowienia. Z drugiej strony bardzo mi ciebie zal. Biedaku, zeby
                    napic sie lepszego piwa musisz spedzic prawie szecs godzin w samolocie aby
                    dostac sie na jakis staly lad. Jest to conajmniej upierdliwe.
                    Rowniez pozdrawiam
                    • Gość: Wolny Re: Do Jot-23. IP: *.proxy.aol.com 09.09.06, 09:27
                      Jak z tego wynika to kolega nie my pojecia o czym tu mowi!
                      Piwo tutaj na Hawaii to jest z calego swiata.
                      Ja wole wino i rowniez jest z calego swiata.
                      Pozdrowienia z Kohala Coast to jest wlasnie tzw. ( Paradise on earth).....
                      Aloha.
    • Gość: studentka Re: Hawaje IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 07.03.07, 21:16
      A ja chcialam zapytac czy moglby ktos polecic jakies linki itp. w sprawie
      wynajmu mieszkania w Honolulu. Wybieram sie na cztery miesiace do pracy,ktora
      mam juz zapewniona,ale nalezy jeszcze wynajac mieszkanie. Mam na mysli wynajem
      mieszkania jakiegos tanszego,aby niepotrzebnie nie przeplacac.
      • emigrant_ka Re: Hawaje 08.03.07, 03:45
        Sprobuj:
        honolulu.craigslist.org/oah/
        emigrant_ka
        • Gość: Wolny Re: Hawaje IP: *.hsd1.il.comcast.net 29.03.07, 05:05
          Sprobuj wejsc na strone Yahoo lub Google i wpisz " Honolulu apartments for rent"

Powodzenia i przyjemnego pobytu na Hawaii.
    • Gość: studentka Re: Hawaje IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 09.04.07, 17:03
      Dziekuje za informacje. Patrzylam na craigslist oraz na apartments for rent in
      Hawaii i wyswietlilo mi wiele ofert, wiec mysle, ze cos znajde :) I jeszcze mam
      pytanie czy na Hawaje przyjezdza do pracy duzo polskich studentow?
      • Gość: Wolny Re: Hawaje IP: *.dsl.iowatelecom.net 02.05.07, 04:26
        Mysle ze raczej to nie(studenci polscy do pracy na Hawaii)Pozd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka