Dodaj do ulubionych

obywateslstwo polskie...

14.08.06, 19:17
W jaki sposob zalatwia sie w Polsce dla dziecka urodzonego w USA obywatelstwo?
Tzn. moj maz i ja mamy obywatelstwo polskie, maz dodatkowo ma obywatelstwo
amerykanskie... wiec dziecko ma obywatelstwo polskie :) ale chodzi mi o to jak
jest z tym rejestrowaniem dziecka. Trzeba wyrobic nr pesel itp. CZy musi byc
gdzies w Polsce zameldowana? czy wystarczy ze ja jestem tam zameldowana? Jakie
sa potzrebne dokumenty i ile trwa cale to zalawianie?
Obserwuj wątek
    • kisiulak Re: obywateslstwo polskie... 14.08.06, 20:08
      Po pierwsze to najlepiej jak jestes zameldowana nie w Warszawie!!!
      Mowie to dlatego ze jak bylam w maju to dokladnie to samo robilam. Ale w
      Warszawie jest tyle chentnych i takie koleje ze wszystko zajmuje strasznie
      dlugo. Ale wystarczy ze jestes zameldowana - wiec ten dokument musisz przyniesc.

Musisz miec ze soba prztlumaczone notarialnie akt urodzenia, akt slubu. Ja to
      zrobilam tu w Waszyngtonie w Ambasadzie. To znaczy sama przetlumaczylam a w
      ambasadzie mi tylko podsteplowali.

Musisz miec akty urodzenia obojga rodzicow.

Najlepiej tez zeby Dziecko pisalo imie i nazwisko tak samo w obu jezykach bo to
      tez u nas sie rozni - Kaya - ale napisalam ze chce zostawic pisownie taka sama,
      zobaczymy jak bedzie w realu - dokumentu jeszcze nie odebralam. Jak macie
      naswisko z ogonkami to bedziesz musiala wypelniac aplikacje o "poprawna pisownie
      polska" Po prostu byly jaja!

Jak cos mi sie jeszcze przypomni to dodam.

Pozdrawiam,
      Kaska
    • kisiulak dodam... 14.08.06, 20:23
      ...ze jezeli macie obywatelstwo polskie to Wasze dziecko automatycznie tez. To
      co napisalam w poprzednim watku dotyczy tylko paszportu. :)
      • olensia Re: dodam... 14.08.06, 21:39
        BArdzo dziekuje za odpowiedz. Naszczescie nie mieszkam w Wawie :), ale skoro my
        mamy obywatelstwo polskie to Ola tez ma a jak sie zalatwia pesel? czy tez trzeba
        tak duzo zalatwiac? Ja poaszportu polskiego narazie jej nie wyrabiam...
        • kisiulak Re: dodam... 14.08.06, 21:49
          Dobre pytanie, ale niestety niewiem. Ja Kaji numeru nie wyrabialam takze nie
          wiem jak to sie robi. Ale chetnie poczytam jak ktos cos wie na ten temat.

Kaska
        • bea_mama Re: dodam... / link 14.08.06, 23:11
          olensia napisała:

> a jak sie zalatwia pesel? czy tez trzeba tak duzo zalatwiac?

Tutaj o wyrobieniu paszportu i o PESEL.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22057&w=31872628&a=32030673
          • cyborgus Re: dodam... / link 16.08.06, 03:39
            mozna tez zalatwiac przez ambasade/konsulat. wtedy nie musisz sie przejmowac
            tlumaczeniami i upowaznieniami.
            • olensia Re: dodam... / link 16.08.06, 04:03
              cyborgus napisała:

> mozna tez zalatwiac przez ambasade/konsulat. wtedy nie musisz sie przejmowac
              > tlumaczeniami i upowaznieniami.

dzieki cyborgus za info bo juz sie przestraszylam ze tyle zalatwiania :(
              • kisiulak Re: dodam... / link 16.08.06, 15:09
                Jak najbardziej. Ale ja chciałam mieć polski odpis aktu urodzenia oraz naszego
                aktu slubu z USA. Żeby Dzidzia już miała jakby było potrzebne.

Pozdrawiam!
                Kaśka
                • ania278 Re: dodam... / link 16.08.06, 21:03
                  moja mala urodzila sie w USA. W Polsce zanieslismy birth certificate do
                  przetlumaczenia do tlumacza przysieglego,i z tym maz poszedl do urzedu miasta,
                  wydaje mi sie ze nic poza tym nie bylo mu potrzebne, moze jedynie dowod?
                  aby zalatwic pesel musielismy mala zameldowac.
                  • olensia Re: dodam... / link 16.08.06, 21:43
                    a ile kosztuje przetlumaczenie birth certificate przez tlumacza przysieglego?
                    • cyborgus Re: dodam... / link 17.08.06, 04:48
                      mozesz zdobyc akt urodzenia i paszport droga pocztowa tutaj - wejdz na strone
                      konsulatu albo ambasady, jest duzo info, sa tez formy do wydrukowania, ale nie
                      wszystkie - potem jeszcze zadzwon i upewnij sie co potrzebuja dokladnie,
                      aktualne oplaty, itp.

potrzebne ci sa Twoje i ojca dziecka akty urodzenia - nam tego nie powiedzieli,
                      wyslalismy tylko akt slubu ( i inne dokumenty) - no i potem nam przeslali
                      skrocony odpis urodzenia corki, musimy teraz im dostarczyc brakujace dokumenty.
                      • cyborgus Re: dodam... / link 17.08.06, 04:50
                        a najlatwiej chyba by bylo gdybyscie to zalatwili przy okazji wizyty w Polsce.
                        • olensia Re: dodam... / link 17.08.06, 17:45
                          no tak ale w Polsce to wiadomo jak jest a przeciez nie bede calego pobytu
                          poswiecac na zalatwienie wszystkich formalnosci, poza tym trzeba tlumaczyc akt
                          urodzenia u tlumacza przysieglego a oni sobie licza podobno za to duze sumy...
                          wiec juz sama nie wiem czy lepiej jest to zalatwic przez konsulat tutaj na
                          miejscu...
                          • kisiulak Re: dodam... / link 17.08.06, 18:12
                            Jak juz pisalam wczesniej - ja przetlumaczylam sama i w konsulacie mi to
                            podpisali. Kosztowalo $38 od dokumentu.

Jak bedziesz w Polsce to wez WSZYSTKO ze soba, nie bedziesz musiala czekac na
                            tlumaczenia - czasami to zajmuje kilka tygodni w Polsce. Na odbior w Polsce
                            trzeba czekac miesiac - ale mozesz napisac upowaznienie i ktos inny moze odebrac
                            po czym Ci przyslac.
                            • kisiulak Re: dodam... / link 17.08.06, 18:14
                              Chodzilo mi ze na odbior polskich swiadectw urodzenia i slubu czeka sie miesiac
                              - w Warszawie. Jestem pewna ze w mniejszych miastach jest to krotsze.
                              • olensia Re: dodam... / link 17.08.06, 19:14
                                U mnie daja takie dokumenty od reki :)
                            • olensia Re: dodam... / link 17.08.06, 19:14
                              Ok teraz rozumiem i tak zrobie :) bardzo dziekuje z odpowiedzi.
                            • olensia Re: do kisiulak 29.08.06, 19:38
                              Mam pytanie odnosnie tego tlumaczenia aktu urodzenia. Napisalas ze
                              przetlumaczylas sama i tylko podbili Ci pieczatke w konsulacie. W
                              zwiazku z tym chcialam sie dowiedziec jak to dokladnie zrobilas?
                              mialas jakis specjalny druk, czy poprostu napisalas to na
                              komputerze? NIe mam pojecia jak sie do tego zabrac :( Z gory
                              dziekuje za odpowiedz
                              • kisiulak Re: do kisiulak 29.08.06, 22:17
                                Po prostu napisalam sama wszystko jak w orginale - w Word-zie i wydrukowalam. W
                                konsulacie mi troszke poprawili, ale wlasnie to podstemplowali.

Daj znac jak cos jeszcze potrzebujesz ;)
                                Kaska
                                • olensia Re: do kisiulak 29.08.06, 22:24
                                  Ok bardzo dziekuje za pomoc :)
    • olensia Re: obywateslstwo polskie... 30.08.06, 01:58
      A jeszcze jedno pytanie czy trzeba im dostarczyc orginal czy moze byc kopia
      orginalu aktu urodzenia? Ja musze wszytsko zalatwic przez poczte bo do konsulatu
      mam strasznie daleko :((
      • kisiulak Re: obywateslstwo polskie... 30.08.06, 14:48
        Raczej musza miec orginaly.

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka