Dodaj do ulubionych

blizniaki!

25.11.06, 22:17

wlasnie spodziewa sie blizniakow i ciekawa jestem czy sa tutaj mamy takich
wlasnie podwojnych maluszkow.

chcialaby sie dowiedziec jak to jest byc mama dwoch istotek na raz, jakie sa
wasze doswiadczenia. mam tysiace pytan i sama nei wiem od czego zaczac .. jak
spia czy raze czy osobno?, czy karmicie je piersia? czy czesto/zawsze chca
jesc o tej saej porze, budza sie razem? oszoloiona jeste ta wiadomoscia i
tak staram sie zebrac jak najwiecej info aby mniej sie stresowac i zaczac sie
naprawde cieszyc.

bede wdzieczna za wszystkie odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • aniutek Re: blizniaki! 26.11.06, 03:29
      oooooo SUPER !!!!!!
      gratulacje :)

nie wiem z wlasnego dosw.nic ale TO moje nieziszczone marzenie.
    • zapomnialamnicka Re: blizniaki! 26.11.06, 04:14
      wow!!

gratulacje
    • claudia207 Re: blizniaki! 26.11.06, 05:51
      Gratulacje :-) Kiedy termin?

Nie chce Ciebie rozcarowac, ale na przykladzie dwoch mam blizniakow wiem, ze
      blizniacy nic nie chca robic w tym samym czasie, wiec dlatego tyle z nimi
      roboty. Najprawdopodobniej bedziesz potrzebowala pomocy przynajmniej na poczatku.
      • hannamay Re: blizniaki! 26.11.06, 06:25

jeszcze sporo czasu przed nami. dopiero jest 12 tydz. terin porodu mam na 10
        czerwca.

ale sama mysl o tym jak sobie dam rade spedza mi sen z powiek. tym bardziej ze
        moja Alexandra bedzie miala wowczas tylko 27 miesiecy i wciaz wymmagac bedzie
        duzo uwagi i opieki.

ale pewno jakos day rade :) czuje to :) a teraz najwyzsza pora aby zasnac :)

dobrej nocy!
    • happy_woman Re: blizniaki! 26.11.06, 17:27
      NIe jestem mama blizniakow ale mam siostre blizniaczke. MOi rodzice wychowywali
      nas sami, bez niczyjej pomocy. Mama nie pracowala, wiec mysle ze nie bylo tak
      zle. Ciekawa jestem czy bede identyczne czy rozne. Ja jestem z identycznych
      blizniat i co moge powiedziec (jesli chodzi o stosunki miedzy rodzenstwem) to
      to ze beda przyjaciolmi na cale zycie. Pozdrawiam i gratuluje.
    • edytais Re: blizniaki! 26.11.06, 17:50
      Gratulacje.
    • amj02 Re: blizniaki! 26.11.06, 19:02
      Co prawda jestem mama nie blizniakow ale juz prawie 8-letnich trojaczkow. Nie
      mialam nikogo do pomocy. Moim zdaniem wszystko zalezy od twojego nastawienia i
      zorganizowania. Na poczatku zawsze jest ciezko ,nowa sytuacja do ktorej musisz
      sie przystosowac. Moje dziewczynki od pierwszego dnia po powrocie ze szpitala
      byly w jednym pokoju ,kazda w swoim lozeczku. Praktycznie wszystko mialam x3.
      Hustawki ratowaly moje zycie , hm dobry wynalazek. Butelki do karmienia x3 tyle
      ile mialam karmien. Na koniec dnia wszystko pakowalam do zmywarki. To bardzo
      ulatwialo zycie.Powiem ci ,ze potrafilam znalesc czas nawet dla siebie czego
      brakuje mi teraz.Do pracy wrocilam praktycznie we wrzesniu ubieglego roku.
      Przez ten caly czas bylam w domu. Jedno moge ci powiedziec ,ze co 3 glowy to
      nie jedna a w twoim przypadku 2-e. Moje dziewczynki mialy i maja do dzisiaj
      1001 pomyslow na sekunde.Czasami jest ciezko opanowac to towarzystwo ale sa
      dobre jak i zle dni.Wiem tylko ,ze takie dzieci zupelnie inaczej sie wychowuja.
      POzdrawiam i gratuluje
      Gosia
      ps. jesli moge w jakis sposob pomoc prosze pytaj.
      • amj02 Re: blizniaki! 26.11.06, 20:29
        cd.
        Na pocztku karmilam na przemian troszke piersia i formula dla wczesniakow,
        siciaglam pokarm przez 2 miesiace.Dluzej fizycznie nie dalam rady. Przez to,ze
        moje corcie byly wczesniakami musialam je karmic co 2 godz. Zawsze bylo jak w
        zegarku jedna po drugiej. Ja przyzwczaisz do stalego harmonogramu kazdego dnia
        o tej samej porze kapiel , spacer itd to dasz sobie rade bez dodatkowej pomocy.
        Budzily sie zawsze wszystkie w jednym czasie. Na to tez znalazlam rozwiazanie .
        Teraz sie smieje z tego i sama zastanawiam sie jak ja sobie dalam
        rade.Najgorsze jest odbijanie , to zajmuje najwiecej czasu. Powiem Ci ,ze chyba
        najlatwiej bylo kiedy one byly takie malutkie. Szkoda mi ,ze to tak szybko
        zlecialo. Caly czas mam uczucie ,ze nie zdazylam sie nimi nacieszyc.
    • bozena73 Re: blizniaki! 26.11.06, 19:43
      Gratulacje!! Nie martw sie niczym..przeciez to tylko podwojne szczescie Was
      spotkalo!!!! :-))))
    • marta2777 Re: blizniaki! 26.11.06, 20:08
      oooooooooo, ale ja Ci zazdroszcze :-D
      suuuuuuuupeeeeeeeeeeeer, gratulacje :-D
    • greeneyes27 Re: blizniaki! 27.11.06, 03:28
      Gratuluje!!! :)
    • bea_mama Re: blizniaki! 27.11.06, 20:48
      Gratulacje i to podwojne! Jak to mowia czeka cie podwojne szczescie:)
      Kiedys sama marzylam o blizniakach:)
      • badowimo Re: blizniaki! 27.11.06, 23:14
        Dolaczam sie do gratulacji. Badz dobrej mysli, a na pewno wszysko bedzie
        dobrze.
        Ja tez jestem w ciazy ( drugiej). Mam juz jedna coreczke 15 miesieczna. W lipcu
        poronilam, a teraz mam nadzieje, ze wszystko sie pouklada. I dotrwamy do lipca.
        Zycze spokojnej ciazy.

ps. mdli Cie podwojnie??:)
        Moj maz jest z blizniakow, ale wcale nie zauwazam zeby byl jakos szczegolnie
        zwiazany z siostra blizniacza, hm...kazda para blizniacza jest inna.Pzdr
        • hannamay Re: blizniaki! 28.11.06, 05:41

bardzo sie ciesze i rowniez bardzo gratuluje! badz dobrej ysli - wszystko
          bedzie dobrze!

mdlosci okrutne mi juz prawie minely ale wciaz czuje sie chwilami bardzo
          oslabiona i trace oddech raz po raz. najgorsze jest to ze nie mam zbyt czasu na
          odpoczynek bo to tez moja druga ciaza ( OLa ma prawie 21 m-cy) i w dodatku
          wciaz jeszce karmie. Jedynie kiedy OLa spi to i ja spie i chodze spac
          wczesnie :) nie przejuje sie juz gotowanie,sprzatanie i innyi mniej waznyi
          sprawami. oby do jutra - tak sobie tylko mysle!
          • kami-danielito Re: blizniaki! 04.12.06, 23:47
            Gratuulacje!
            Alez nowina, jak Ty sie czujesz, psychicznie, jak przyjelas to do wiadomosci?
            Ja w piatek ide na pierwsze USG, jestem w 9 tyg ciazy, termin na 15 lipca i mam
            jakas obsesje ze ta beda dwa dzidziusie, hihihii
            Kami
    • aniutek Re: blizniaki! 27.11.06, 23:28
      z blizniakami kiedys wizala mnie opgromna przyjazn, byly to czasy liceum, bracia identyczni ( gruby i
      chudy :) bardzo sie kochali a my przyjaciolki wieczorami na spacerach z psiarnia snulysmy domysly jak
      to oni czytaja wlasne mysli, wiedza co drugio zrobi zanim jeszcze mysl zaiskrzy. oni jedno jajowi byli,
      dzielili pokoj, zycie, wspomnienia, przyjaznie, dziewczyny ( choc niewinnie bardzo) stali sie dla,nie
      synonimem blizniaka ( nikt zreszta o nich inaczej nie mowil jak blizniaki lub sawiki od nazwiska)

IMO wiez niezwykla, choc moze ( i naukowo to dowiedzione) dotyczy jedno jajowych czyli identycznych
      blizniat, te w osobnych workach, 2 jajowe sa jak "zwykle" rodzenstwo a z ty jak wiemy roznie bywa ;)
      moj kolega wlasnie spodziewa sie blizniat pod koniec kwietnia, jest przerazony.... ja na jego miejscu
      bylabym zachwycona i tylko modlila sie o zdrowie dla Mamy i dzieci.
      Powodzenia Hannamay, Ty tak lubisz dzieci na pewno bedziecie szczesliwi a Ty sobie poradzisz ( z
      pomoca meza, coreczki )
      trzymam kciuki !!!!
    • hannamay Re: blizniaki! 28.11.06, 05:35
      dzieki za wszystki rady, porady i wsparcie ktore oj jak bardzo mi jest
      potrzebne. wciaz jestem przerazona jak sobie z trojka maluchow dam rade, ale w
      glebio serca ciesze s ie bardzo, bardzo. oby maluszki byly tylko zdrowe a
      wszystko bedzie dobrze.

mamo trojaczkow - dzieki za podzielenie sie swoim doswiadczeniem. im blizej
      bedzie, ty wiecej pytan sie pojawi i pewno bede ciekawa tylu spraw i jak ty
      sobei poradzilas. bardzo dzielna jestes!

a jak bedzie mi zle i bede sie niepokoic czy podolam,to bede tutaj zagladac,
      aby poczytac wszystkie wasze serdeczne posty. raz jeszcze dziekuje :)
      • chrust5 Re: blizniaki! 28.11.06, 19:09
        Witaj w klubie! Nasze blizniaki wlasnie koncza dzis trzy tygodnie. Kupa frajdy,
        ale i mnostwo roboty. Rodzilam przez cesarke (nie mialam wyjscia, coreczka
        pierwsza zle ulozona), po niej mam zalecony 'bedrest', bo pojawilo sie nagle i
        duze krwawienie. Jak bedziesz musiala sobie poradzic bez pomocy, to oczywiscie
        sobie poradzisz, ale bardzo Ci radze kogos miec. Ja mam na okraglo jeszcze dwa
        tygodnie Mame - ale to juz starsza pani oraz meza po pracy. Sama sie musze
        solidnie oszczedzac, co kiepsko wychodzi. Dom oczywiscie zakurzony, ale trudno.
        Karmie glownie piersia, noca rowniez moje mleko z butelki oraz mieszanka, zebym
        mogla nieco pospac. Bardzo przydaje sie przy takich kombinacjach podwojny
        elektryczny laktator - ja mam wypozyczona Medele. Jak bedziesz cos jeszcze
        chciala wiedziec, to pisz. I trzymaj sie!
        • hannamay Re: blizniaki! 03.12.06, 19:25
          chrust5--

bardzo Wam gratuluje! jak nieco otrzasne sie z tysiaca spraw to bede pytac Cie
          o wiele, o to jaki wozek, jak spia maluszki, czy urodzily sie w terminie.
          czy to twoje pierwsze dzieci?

wyglada na to ze radzisz sobie fantastycznie!

dzieki za odpowiedz i zycze jak najwiecej chwil odpoczunku i zdrowia dla
          maluszkow!
          • chrust5 Re: blizniaki! 04.12.06, 19:40
            Wozek mamy Peg Perego Duette, uzywany oczywiscie, z dosc wytwornego thrift
            store. Maluchy urodzily sie na poczatku 38 tygodnia, czyli idealnie jak na
            blizniaki
    • gonia271 Re: blizniaki! 29.11.06, 22:02
      Super !!! Gratulacje !
      Z blizniakami pewno jest podwojna praca ale i podwojna radosc !!!
    • imajka Re: blizniaki! 06.12.06, 21:40
      Wielkie Gratulacje!!!!!
      Ja jestem mama 15 miesiecznych blizniaczek.Dziewczynki urodzily sie w 34
      tygodniu ciazy przez cc.O ciazy bilzniaczei dowiedzialam sie w 16 tc.Na
      poczatku bylam zalamana i przerazona bo nie wiedzialam co mnie czeka.Potem juz
      tylko sie cieszylam.Licz sie z tym,ze mozesz urodzic wczesniej.Co wcale nie
      znaczy,ze musisz.Ja nie karmilam piersia bo moje male urodzily sie bez
      umiejetnosci ssania.Wogole byly mniejsze i lekarze mowili,ze zachowuja sie
      jakby sie urodzily w 32 tygodniu.Miesiac spedzily w szpitalu uczac sie ssac.W
      domu karmilam je 6 miesiecy wylacznie moim mlekiem odciagnietym
      laktatorem.Polecam laktator elektryczny na obie piersi na raz.Malutkie jadly co
      4 godziny i karmilam je razem przez co karmienie trwalo krocej,a ja moglam
      pospac pol godziny dluzej.Do tej pory spia razem,jedza razem i wogole wszystko
      robia razem.
      Ja niestety musialam wrocic do pracy po dwoch miesiacach i zostawic malenstwa z
      niania.Kobieta byla z polecenia wiec mialam do niej zaufanie.
      Teraz dziewczynki juz chodza do zlobka.
      Mam tez starszego synka,ktory ma 4 lata i jak chce potrafi byc bardzo pomocny.
      Zobaczysz dacie sobie rade nawet bez pomocy nikogo z zewnatrz.
      Jesli bedziesz miec jakies pytania daj znac,chetnie Ci pomoge.
      Pozdrawiam
      Irena
      PS.
      Emilia i Natalia sa blizniakami dwujajowymi.
    • hannamay Re: blizniaki! 15.01.07, 23:15

tydzien teu dowiedzialam sie ze urodza sie dwie dziewczynki. juz teraz staje
      sie ciezka i zeczona i chce sie skoncentrowac na robieniu jak najszybciej
      zakupow zeby pote sie nei stresowac.

i tutaj mam wielka prosbe do mam dwojaczkow, trojaczkow itd ale i nie tylko :)
      co sie najbardziej u Was sprawdzilo. czy ktos gdzies spotkal sie z nosidelkiem/
      chusta dla blizniakow? Ole, moja corke przenosilam w slingu caly rok a nawet
      dluzej i trudno mi wyobrazic funkcjonowania bez slingu. bede wdzieczna po uszy
      za sugestie!

poki co, jak na razie znalazlam wozek ktory i sie bardzo spodobal, czy ktos
      taki uzywa i jaka jest wasza opinia:

www.tinyride.com/Inglesina-Biposto-Domino-Twin-Stroller-2006-P638.aspx?src=GGB&typ=ShopEng&cpn=ing_ING-2DOM06-AR1&kwd=ING-2DOM06-AR1

• claudia207 Re: blizniaki! 16.01.07, 00:31
        Firma dobra, ale samego wozka nie znam. Natomiast odradzam zamawiania z firmy,
        ktora podalas. Mialam ich uzyc zamawiajac wozek dla swojego dziecka, ale
        zmienilam zdanie, gdy poczytalam sobie kiepskie opinie o nich na internecie.
      • claudia207 Re: blizniaki! 16.01.07, 00:33
        Zapomnialam o gratulacjach... Niech rosna zdrowo :-)
        • aniutek Re: blizniaki! 16.01.07, 01:51
          ja wprawdzie nieblizniakowa mama jestem ale zagladam do wozkow :)
          jakis czas temu widzialam na ulicy blizniaki w podwojnym glebokim wozku- trojkolowym, swietny byl,
          postaram sie wyszukac na necie, moze bedzie Ci sie podobal.
    • aniutek Re: blizniaki! 16.01.07, 02:12
      Hanna :)
      to byl chyba ten wozek
      www.strollers.com/Stroll-Air-BSDNV-XH1029.html
      mial jednak kompletnie zamknieta pram, wygladal super dziecinki lezaly nie oddzielone, razem
      przykryte, patrzac na mame.
      pozdrawiam,
      anka

ps w tym semestrze bede na GYN/ maternity ward w szpitalu, na razie assystowac przy porodzie, juz
      nie moge sie doczekac :)
      • claudia207 Re: blizniaki! 16.01.07, 03:33
        aniutek napisała:

> ps w tym semestrze bede na GYN/ maternity ward w szpitalu, na razie assystowac
        > przy porodzie, juz
        > nie moge sie doczekac :)

:-) Szkoda, ze na moj porod nie zalapiesz sie.
        • aniutek Re: blizniaki! 16.01.07, 03:41

gdzie rodzisz Claudia?

(bede w St Lukes/ Roosevelt od 1/22.)
          • claudia207 Re: blizniaki! 16.01.07, 03:46
            Na Long Island - North Shore University Hospital w Manhasset - kawalek od Ciebie.
            • kashunda Re: blizniaki! 16.01.07, 23:15
              Hannamay ,moje kolezanki ktore maja dzieci rok po roku i uzywaja wozkow
              podwojnych uwazaja ze duzo lepsze sa wozki gdzie dzieci leza obok siebie
              .Najlepiej chyba doradza Ci dziewczyny na forum o blizniakach.
              • hannamay Re: blizniaki! 16.01.07, 23:50
                dzieki wielkie za przyponienie i ze moze istniec forum o blizniakach (skarbnica
                wiedzy :) jakos nie pomyslalam o tym ..
                szukam wozka i poki co bardzo podoba mi sie bertini ( dzieci sa obok siebie i
                nie ma przegrody pomiedzy jaki sie wydaje) o ktory wspominala edytkus:

comfortfirst.com/p-28286-bertini-twin-stroller-2005-classic-check-906t-free-shipping.aspx

jakies uwagi?
                • kashunda Re: blizniaki! 17.01.07, 05:34
                  Jak szukalam wozka dla Angeli bardzo napalilam sie na wozek bertini,cos
                  podobnego to tego z Twojego linku.Niestety jak zobaczylam go na zywo okazalo sie
                  ze to kolos.Ale ja chcialam cos co zmiescilo by sie w bagazniku jeszcze
                  zostaloby miejsce na zakupy.
    • edytkus Re: blizniaki! 16.01.07, 04:28
      Hannamay, moje gratulacje (obejrzalas wczoraj In the womb - multiples?)!
      Chcesz dwojke na raz w chuscie nosic?! Zapomnialas jak przy jednym dziecku plecy bola? ;)))
      Wozek fajny ale w wersji z gondolami wydaje sie byc bardzo dlugi, koniecznie obejrzyj w realu - moze
      jest malo sterowny, i zeby nie okazalo sie ze gondole sa krotsze i wezsze niz w pojedynczych wozkach.
      Nie, wiesz, ja bym chyba go nie kupila, jednak jedno dziecko nigdy nie bedzie w zasiegu reki - oj sie
      nachodzisz naokolo ;), a jak naciagniesz budke od siebie to pewnie dalej lezacego malucha wcale
      widziec nie bedziesz. Wiem ze na pewno Bertini, Simo (te sa fajne, ale troche jak dla rodziny
      Addamsow) i SilverCross ma podwojna - na szerokosc - gondole dla blizniat, to chyba lepsza wersja
      (biorac pod uwage ze gondola jest tylko na pare m-cy) chyba ze w Ingleisnie mozesz obydwie gondole
      umiescic rownolegle obok siebie, wtedy to co innego.
      • hannamay Re: blizniaki! 16.01.07, 22:39
        aniutek, edytkus, claudia

dzieki wielkie za opinie o wozku, bylam niemal pewna a teraz mam powazne
        watpliwosci :) bo najlepiej byloby aby dzieci byly raze nawet w wozku i taka
        opcja gdzie dzieci siedza/leza obok bez przegrody bylaby rewelacyjna. niestety
        ceny takich wozkow nie powalaja ..coz bede szukac nadal..

co do chusty, to juz wiem ze moge dwa maluszki nosic w jednej przynajniej
        kiedy nie sa takie duze :) przy OLi nigdy nie odczuwalam zadnych bolow plecow
        a byla i jest z niej rosla bardzo dziewczynka. potrafilam ja niemal caly dzien
        nosic i karmic w slingu i robic wszystko :) dobrze zalozona chusta nie powoduje
        zadnego dyskomfortu nawet po dlugich godz! i ciesze sie ze aluszki tez bede w
        niej nosic :)
        • kaja7 Re: blizniaki! 17.01.07, 03:04
          hannamay jakiej chusty do noszenie uzywalas?
          • hannamay Re: blizniaki! 17.01.07, 22:10

kaja --

ja uzywalam tego slingu (bardzo wygodny):

www.askdrsears.com/store/detail.asp?pid=2
            nie wyobrazam sobie funkcjonowania z maly dzieckie bez slingu ( jesli nie asz
            kolejnych rak do pomocy). ja gotowalam, robilam poranie, zakupy, podlewalam
            kwiatki,sadzilam kwiatki :), rozmawiala przez telefon itd majac caly czas ala
            przy sobie. oi zdanie rewelacja!
            • bea_mama Re: blizniaki! 23.01.07, 01:04
              Hannamay, przegladalam wlasnie strone o chustach i zobaczylam to:
              tinyurl.com/2brj2j i od razu pomyslalam o tobie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka