dagst 24.01.07, 00:59 Dziewczyny, ktora z was chodzi do szkoly, uczy sie?? czy mozecie polecic jakas szkole?? ktora nie bedzie za bardzo kolidowala z wychowaniem dwulatka:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lobuzica1 Re: mamy uczace sie 24.01.07, 01:38 ja rowniez przylaczam sie do pytania...jestem mama rocznego lobuza i rowniez zamierzam isc do szkoly-najpierw poduczyc sie angielskiego. znajomi polecili mi New York Institute of English and Business(248 West 35th Street). Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: mamy uczace sie 24.01.07, 01:51 a czego chcialabys sie uczyc??? chcesz isc na studia? czy tylko ang? w jakim miescie mieszkasz? co Cie inetresuje? mozliwosci jest masa, kazdy sie tutaj moze uczyc wystarczy tylko chciec. plan zajec ukladasz sobie sam ( na CUNY bo w prywatnych jest inaczej) mozesz chodzic tylko w weekend, tylko wieczorami- jak Tobie wygodnie. koncze tu 2 studia z bardzo roznych kierunkow ( nie polecam, jednak szkoda czasu) i zawsze mialam male dziecko :) ( starsze ma juz 15 lat a male 2,5) nie jest to prosta sprawa, w zaleznosci od trudnosci studiow bywa nawet bardzo ciezko, ale da sie ! Edytkus tez studiuje :) do nauki ang polecam CUNY- tanio, swietni profesorowie, masa szkol we wszytskich dzielnicach, wszytkie mozliwe poziomy. Odpowiedz Link Zgłoś
marthas Re: mamy uczace sie 24.01.07, 02:31 Moja cora jest w Kindergarten od 9am -3pam, wiec mam duzo czasu na zajecia rano (pracuje w domu). Ucze sie jak ona juz pojdzie spac, codziennie, wiec nie mam zadnych zaleglosci, ale tez kierunek nie jest zbyt ciezki (matematyka). Wiem, ze w moim college (NJ) jest bardzo dobre daycare dla dzieci studentow. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
bella41 Re: mamy uczace sie 24.01.07, 02:49 ja dzisiaj bylam sie zarejestrowac, spoznilam sie, bo online podawali inne godziny, wzielam tylko plan zajec, a po przejrzeniu zdecydowalam przeczekac semestr, bo nie wiadomo, jak moj maz bedzie pracowal mam dylemat, bo nie wiem, czy chce kontynuowac /poniekad/ swoj zawod z polski, czy zaczac wszystko od nowa i rzucic sie na accounting, ktory mi ostatnio chodzi po glowie, chociaz to zupelnie mija sie z moim wyksztalceniem z polski, ale, mysle, ze podobaloby mi sie w kazdym badz razie mysle, ze 2 lata zrobie w community college z opcja transferu, a potem przeniose sie do stanowego bedzie znacznie taniej Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: mamy uczace sie 24.01.07, 03:37 Z tym przenoszeniem sie ze szkoly do szkoly uwazaj, bo mozesz stracic sporo kredytow i pieniedzy. Dobieraj sobie klasy porownujac katalogami klas z obu szkol i bierz tylko to, co ma dokladny odpowiednik w 4-letniej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
bella41 Re: mamy uczace sie 24.01.07, 03:56 wiesz,w tym moim community college, mozna studiowac tylko 2 lata i koniec albo wybierasz opcje z transferem, tzn. po tych 2 latach idziesz do czteroletniego jak zaczelam sie tam uczyc,mowili nam, gdzie mozna kontynuowac nauke roznica w cenach za kursy jest powazna Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: mamy uczace sie 24.01.07, 05:36 bella41 napisała: > wiesz,w tym moim community college, mozna studiowac tylko 2 lata w community college chyba zawsze tak jest? i koniec albo > wybierasz opcje z transferem, tzn. po tych 2 latach idziesz do czteroletniego > jak zaczelam sie tam uczyc,mowili nam, gdzie mozna kontynuowac nauke > roznica w cenach za kursy jest powazna nie watpie ze roznica w oplatach jest znaczna ale na dluzsza mete moze sie okazac ze zamiast oszczedzic stracisz i te dwa lata bedziesz musiala w stanowym powtorzyc uczac sie innych przedmiotow. Moim zdaniem jesli naprawde chcesz zaoszczedzic zrob jak radzila poprzedniczka, porownaj kursy w dwoch szkolach i wybierz tylko te ktore sie powtarzaja (czasem moga miec inne nazwy ale ten sam opis) albo ogolne podstawowe (general studies, core courses, area subjects czy jak tam sie w danej uczelni nazywaja). Koniecznie zloz aplikacje o pomoc finansowa - you never know :) a ja w maju w koncu koncze :) Odpowiedz Link Zgłoś
magdamajewski Re: mamy uczace sie 24.01.07, 19:17 ja radze zadzwonic do 4 letniej i po prostu sie zapytac ktore klasy beda akceptowane. Nawet jesli maja takie same nazwy moga obejmowac innym program i moga ci nie zaakceptowac przy transferze. Ja sie tak przejechalam na szczescie tylko z jedna klasa. Odpowiedz Link Zgłoś
jasti Re: mamy uczace sie 26.01.07, 00:52 Ja skonczylam 2 lata w community college a potem przenislam sie na nastepne dwa. Wszystkie kredyty (przedmioty) zaakceptowane. Ale uwazam ze lepiej sie upewnic czy w danym 4 letnim college beda akceptowac. Ale polecam taki system (duzo taniej) Odpowiedz Link Zgłoś
lobuzica1 Re: mamy uczace sie 26.01.07, 16:12 dziewczyny, widze ze sie orientujecie a ja jestem calkowicie zielona. ja bym chciala isc tylko na angielski a pozniej zobaczylabym - moze rachunkowosc albo cos w tym rodzaju. co byscie radzily na poczatek-jak to jest z tymi kredytami i na co trzeba zwrocic uwage.aha, jestem z NY. Odpowiedz Link Zgłoś
bella41 Re: mamy uczace sie 28.01.07, 01:39 dzieki za porady czy ktoras z was przenosila kredyty z uczelni polskiej, jesli tak, to jak to wyglada? z gory dziekuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: mamy uczace sie 28.01.07, 04:54 zapomnialam gdzie dokladnei wysyla sie tlumaczenie indeksu wiec ktos inny wytlumaczy co i jak, ale musze napisac o pewnej waznej sprawie, jak bedziesz tlumaczyc indeks sprobuj nazwy przedmiotow jak najbardziej zblizyc do nazw przedmiotow figurujacych w katalogu zajec uczelni ktora wybierasz - im wiecej klas ci zalicza tym lepiej dla ciebie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bella41 Re: mamy uczace sie 29.01.07, 03:54 dzieki najbardziej zalezy mi na tych typu psychologia, filozofia, bo cokolwiek bym nie wybrala, te, jako zaliczone kredytyoszczedza mi czasu, pieniedzy i wysilku Odpowiedz Link Zgłoś