Dodaj do ulubionych

mamy uczace sie

24.01.07, 00:59
Dziewczyny,

ktora z was chodzi do szkoly, uczy sie??
czy mozecie polecic jakas szkole??
ktora nie bedzie za bardzo kolidowala z wychowaniem dwulatka:)

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lobuzica1 Re: mamy uczace sie 24.01.07, 01:38
      ja rowniez przylaczam sie do pytania...jestem mama rocznego lobuza i rowniez
      zamierzam isc do szkoly-najpierw poduczyc sie angielskiego. znajomi polecili mi
      New York Institute of English and Business(248 West 35th Street).
      • aniutek Re: mamy uczace sie 24.01.07, 01:51
        a czego chcialabys sie uczyc???
        chcesz isc na studia? czy tylko ang?
        w jakim miescie mieszkasz?
        co Cie inetresuje?
        mozliwosci jest masa, kazdy sie tutaj moze uczyc wystarczy tylko chciec. plan zajec ukladasz sobie sam
        ( na CUNY bo w prywatnych jest inaczej) mozesz chodzic tylko w weekend, tylko wieczorami- jak Tobie
        wygodnie.
        koncze tu 2 studia z bardzo roznych kierunkow ( nie polecam, jednak szkoda czasu) i zawsze mialam
        male dziecko :) ( starsze ma juz 15 lat a male 2,5)
        nie jest to prosta sprawa, w zaleznosci od trudnosci studiow bywa nawet bardzo ciezko, ale da sie !
        Edytkus tez studiuje :)

do nauki ang polecam CUNY- tanio, swietni profesorowie, masa szkol we wszytskich dzielnicach,
        wszytkie mozliwe poziomy.
    • marthas Re: mamy uczace sie 24.01.07, 02:31
      Moja cora jest w Kindergarten od 9am -3pam, wiec mam duzo czasu na zajecia rano
      (pracuje w domu). Ucze sie jak ona juz pojdzie spac, codziennie, wiec nie mam
      zadnych zaleglosci, ale tez kierunek nie jest zbyt ciezki (matematyka). Wiem, ze
      w moim college (NJ) jest bardzo dobre daycare dla dzieci studentow.

Marta
      • bella41 Re: mamy uczace sie 24.01.07, 02:49
        ja dzisiaj bylam sie zarejestrowac, spoznilam sie, bo online podawali inne
        godziny, wzielam tylko plan zajec, a po przejrzeniu zdecydowalam przeczekac
        semestr, bo nie wiadomo, jak moj maz bedzie pracowal

mam dylemat, bo nie wiem, czy chce kontynuowac /poniekad/ swoj zawod z polski,
        czy zaczac wszystko od nowa i rzucic sie na accounting, ktory mi ostatnio
        chodzi po glowie, chociaz to zupelnie mija sie z moim wyksztalceniem z polski,
        ale, mysle, ze podobaloby mi sie

w kazdym badz razie mysle, ze 2 lata zrobie w community college z opcja
        transferu, a potem przeniose sie do stanowego
        bedzie znacznie taniej
        • claudia207 Re: mamy uczace sie 24.01.07, 03:37
          Z tym przenoszeniem sie ze szkoly do szkoly uwazaj, bo mozesz stracic sporo
          kredytow i pieniedzy. Dobieraj sobie klasy porownujac katalogami klas z obu
          szkol i bierz tylko to, co ma dokladny odpowiednik w 4-letniej szkole.
          • bella41 Re: mamy uczace sie 24.01.07, 03:56
            wiesz,w tym moim community college, mozna studiowac tylko 2 lata i koniec albo
            wybierasz opcje z transferem, tzn. po tych 2 latach idziesz do czteroletniego
            jak zaczelam sie tam uczyc,mowili nam, gdzie mozna kontynuowac nauke
            roznica w cenach za kursy jest powazna
            • edytkus Re: mamy uczace sie 24.01.07, 05:36
              bella41 napisała:

> wiesz,w tym moim community college, mozna studiowac tylko 2 lata

w community college chyba zawsze tak jest?

i koniec albo
              > wybierasz opcje z transferem, tzn. po tych 2 latach idziesz do czteroletniego
              > jak zaczelam sie tam uczyc,mowili nam, gdzie mozna kontynuowac nauke
              > roznica w cenach za kursy jest powazna

nie watpie ze roznica w oplatach jest znaczna ale na dluzsza mete moze sie okazac ze zamiast
              oszczedzic stracisz i te dwa lata bedziesz musiala w stanowym powtorzyc uczac sie innych
              przedmiotow. Moim zdaniem jesli naprawde chcesz zaoszczedzic zrob jak radzila poprzedniczka,
              porownaj kursy w dwoch szkolach i wybierz tylko te ktore sie powtarzaja (czasem moga miec inne
              nazwy ale ten sam opis) albo ogolne podstawowe (general studies, core courses, area subjects czy jak
              tam sie w danej uczelni nazywaja). Koniecznie zloz aplikacje o pomoc finansowa - you never know :)

a ja w maju w koncu koncze :)
              • magdamajewski Re: mamy uczace sie 24.01.07, 19:17
                ja radze zadzwonic do 4 letniej i po prostu sie zapytac ktore klasy beda
                akceptowane. Nawet jesli maja takie same nazwy moga obejmowac innym program i
                moga ci nie zaakceptowac przy transferze. Ja sie tak przejechalam na szczescie
                tylko z jedna klasa.
                • jasti Re: mamy uczace sie 26.01.07, 00:52
                  Ja skonczylam 2 lata w community college a potem przenislam sie na nastepne
                  dwa. Wszystkie kredyty (przedmioty) zaakceptowane. Ale uwazam ze lepiej sie
                  upewnic czy w danym 4 letnim college beda akceptowac. Ale polecam taki system
                  (duzo taniej)
                  • lobuzica1 Re: mamy uczace sie 26.01.07, 16:12
                    dziewczyny, widze ze sie orientujecie a ja jestem calkowicie zielona.
                    ja bym chciala isc tylko na angielski a pozniej zobaczylabym - moze
                    rachunkowosc albo cos w tym rodzaju. co byscie radzily na poczatek-jak to jest
                    z tymi kredytami i na co trzeba zwrocic uwage.aha, jestem z NY.
                    • bella41 Re: mamy uczace sie 28.01.07, 01:39
                      dzieki za porady

czy ktoras z was przenosila kredyty z uczelni polskiej, jesli tak, to jak to
                      wyglada?

z gory dziekuje za odpowiedzi
                      • edytkus Re: mamy uczace sie 28.01.07, 04:54
                        zapomnialam gdzie dokladnei wysyla sie tlumaczenie indeksu wiec ktos inny wytlumaczy co i jak, ale
                        musze napisac o pewnej waznej sprawie, jak bedziesz tlumaczyc indeks sprobuj nazwy przedmiotow
                        jak najbardziej zblizyc do nazw przedmiotow figurujacych w katalogu zajec uczelni ktora wybierasz -
                        im wiecej klas ci zalicza tym lepiej dla ciebie ;)
                        • bella41 Re: mamy uczace sie 29.01.07, 03:54
                          dzieki
                          najbardziej zalezy mi na tych typu psychologia, filozofia, bo cokolwiek bym nie
                          wybrala, te, jako zaliczone kredytyoszczedza mi czasu, pieniedzy i wysilku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka