Dodaj do ulubionych

zly wynik glukozy :(

20.02.07, 16:17
czesc kobitki. niedawno mialam topiony test na glukoze i po paru dniach
okazalo sie, ze musze powtorzyc test - tym razem 3 godzinny :(
no i wczoraj dalam sie "wampirom". mam poklute rece, wygladam jak narkomanka,
ale czego sie nie robi dla dobra dziecka?:)
zastanawia mnie jedno- w polsce robi sie glukoze "na czczo", a tutaj nie ma
takiego wymogu, tak samo zbadaniem krwi- zazwyczaj mam pobierana po poludniu
podczas wizyty u lekarza. czy to nie powinno miec wplywu na zawartosc min.
cukru we krwi??
czy ktoras z was miala tez problem z glukoza? troszke sie martwie o swoje
wyniki.
Obserwuj wątek
    • claudia207 Re: zly wynik glukozy :( 20.02.07, 16:24
      Do pierwszego testu, jednogodzinnego, wystarczy jesli sie nie je godzine przed
      badaniem, natomiast 3-godzinny na pewno robi sie na czczo. Robilam go bedac w
      ciazy, bo mnie rowniez pierwszy test wyszedl pozytywny i pamietam, ze wypytywali
      sie mnie, czy na pewno jestem bez jedzenia.
      • moniamm Re: zly wynik glukozy :( 20.02.07, 16:34
        ten 3 godzinny robilam na 100% na czczo, az mnie potem skrecalo z glodu. przed
        testem godzinnym dzwonilam do laboratorium i pytalam sie czy moge cos zjesc,
        nie robiono prblemu. ale obawiam sie, ze to moglo zawazyc na wykiku badania.
        • claudia207 Re: zly wynik glukozy :( 20.02.07, 17:10
          Ten jednogodzinny czesto wychodzi za wysoki, ale rozumiem dlaczego denerwujesz
          sie, bo sama przez to przeszlam. Moze pocieszy Ciebie, ze nawet gdyby cukier byl
          za wysoki (odpukac w niemalowane), to bedac pod opieka lekarska nic Twojemu
          dziecku nie grozi.
          • badowimo Re: zly wynik glukozy :( 20.02.07, 17:22
            Ja mialam we wszystkich ciazach ten problem:(
            2 razy 3 godzinne testy wyszly ok, robione na czczo, wode mozna pic, a przy
            drugiej ciazy ( tej, ktora poronilam) dostalam glukometr, zalecenia dietetyka i
            klucie 4 razy dziennie. Ale pamietam jak sie odzywialam- WSPANIALE!
            Ten glukometr to oklad na serce, dzieki nim przestalam myslec o slodkosciach,
            jakis innych bzdurach ktore podnosza cukier.
            Zycze Ci, zebys uniknela glukometru i specjalnej diety i zeby wszysto bylo ok!
            Kobieta w ciazy + wysoki cukier to czerowne swiatlo dla lekarzy, tak ze sie nie
            martw nie pozwola Tobie, ani dziecku zrobic krzywdy:)
            Pzdr
            • moniamm Re: zly wynik glukozy :( 20.02.07, 17:29
              dzieki kobitki za pocieszenie. mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok. to moja
              pierwsza ciaza, wiec wszystkim sie przejmuje.
              • olensia Re: zly wynik glukozy :( 20.02.07, 18:23
                to jest dziwne ze przed pierwszym badaniem mozna zjesc a przed drugim 3
                godzinnym nie. W Polsce mialam robione testy i nikt mi krwi nie pobieral tylko
                bylo uklucie w palca. Poza tym pani w klinice jak juz czekalam na wynik testu 3
                godzinnego tak machala moimi papierami ze zauwazylam ze wynik pierwszego badania
                byl bardzo dobry... Pytalam lekarza po co robili mi drugi raz badanie jak wiem
                ze wszytko bylo ok. Odpowiedzial ze musza miec pewnosc. Wiec pytanie dlaczego
                oni robia badanie poraz drugi i dlaczego ciagna tyle krwi jak do testu na
                glukoze potrzebna jest tylko kropla...
                • marcysiaw1 Re: zly wynik glukozy :( 20.02.07, 19:07
                  dziwne bo ja mialam robione naczczo i jeszcze to podkreslali. siostry meza nikt
                  nie uprzedzil wiec zjadla sniadanie, zrobili badanie i wyszedl wysoki cukier
                  wiec pzakwalifikowali ja do grupy wysokiego ryzyka. A dziewczyna nic nie miala !
                  ocyzwiscie badania nie powtorzyli!
                  Pozdrawiam
                  Marta
      • kielbasia Re: zly wynik glukozy :( 20.02.07, 23:18
        ja musialam byc na czczo
    • eve77 Re: zly wynik glukozy :( 20.02.07, 19:10
      U mnie byla podobna sytuacja, z druga ciaza. Wynik byl ciut powyzej
      dopuszczalnej normy i musialam robic 3 godzinny......nie jadlam cala noc przed
      testem ale......dzien wczesniej najadlam sie duzo slodkosci i dlatego wynik
      byl zawyzony.
      Na drugi raz przed testem 3 dni unikalam slodyczy i test wyszedl w normie.
      • ulinka123 Re: zly wynik glukozy :( 20.02.07, 19:28
        A w ktorym tygodniu/miesiacu przeprowadza sie tutaj te badania? Ja wlasnie
        rozpoczelam 22gi tydzien i jak do tej pory moja lekarka nic mi na ten temat nie
        wspominala.
        • moniamm Re: zly wynik glukozy :( 20.02.07, 22:34
          ja mialam w 25 tc.
    • basiak95ts Re: zly wynik glukozy :( 20.02.07, 23:58
      Ponoc tylko na czczo powinno sie takie badania przeprowadzac. Tak przynajmniej
      mowila moja lekarka i uczulala mnie na to. Nie wiem, co Ci powie Twoj lekarz,
      ale moze warto powtorzyc ten test, zrobic go z samego rana, na czczo? Nie martw
      sie na zapas. Dlaczego sie nie ozdywasz? CZekalam w poniedzialek. Pozdrowienia.
    • moniamm wszystko jest ok :)) 22.02.07, 17:43
      wlasnie dzwonilam do przychodni w sprawie wynikow. wszystko jest ok :DDD. tak
      sie ciesze.
      • kaja7 Re: wszystko jest ok :)) 22.02.07, 18:49
        badanie sie robi pomiedzy 26-28 tyg (chyba?). Ja mialam pierwszy wynik odrobine
        zawyzony - test nie byl na czczo. Ale juz 3 godzinny musial byc na czczo i nie
        moglam nic pic od 12 w nocy a test mialam o 8 rano. No i wyszedl pozytywnie,
        czyli cukrzyca ciazowa. Z 3 pobran krwi jeden byl na granicy dwa zawyzone a na
        czczo byl ok. Wiec mi powiedziano ze jak z 4 odczytow 2 sa niedobre to jest
        cukrzyca ciazowa. Wyslano mnie do diabetologa. Musialam mierzyc poziom cukru 4
        razy dzinnie i miec drastyczna diete wykluczjaca slodkosci i ograniczajaca
        weglowodany. O diete dbalam dlatego nie dawano mi zadnych tabletek ii
        zastrzykow z insuliny. Dzieki tej diecie przytylam niewiele. 3 tyg temu
        urodzilam, waze prawie jak przed ciaza, pozwolono mi jest wszytko i nie mierzyc
        cukru i sie nie stresowac, bo mam miec badanie glukozy w 6 tyg po porodzie
        ktory stwierdzi czy cukrzyca przeszla czy nie. Ja natomiast sobie czasem
        zmierze i mysle ze jest ok.
        Tak wiec nie przerazajcie sie tymi testami i podwyzszonym stanem cukru bo to i
        tak od nas nie zalezy jak nasza placenta i hormony sie zachowaja(ja w zyciu sie
        objadalam sie slodyczami , a wyszlo co wyszlo).Niektprzy probowali mi wmowic,
        ze to moja wina, ze moze za duzo ziemniakow jadlam (bzdury) ze moze wiek (mam
        30 lat). Ja sie ciesze ze wykryto u mnie i ze sie mna tak wspanale zajeto. A
        najwazniejsze ze synek urodzil sie zdrow jak rydz, wazyl 7funtow i 8uncji.
        Teraz tak ladnie przybiera na wadze.
      • claudia207 Re: wszystko jest ok :)) 22.02.07, 20:15
        :-D
        • kielbasia Re: wszystko jest ok :)) 23.02.07, 18:14
          ja glukoze robilam w 28 tygodniu
          • moniamm Re: wszystko jest ok :)) 24.02.07, 15:06
            u mnie dzis zaczyna sie 27 tc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka