IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 02.06.03, 11:46
Witajcie, Wybieram się w lipcu/sierpniu na Alaskę. Czy ktoś tam był i może mi
udzielić pożytecznych ( interesuje mnie wszystko) info? Z góry dzięki,
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: Alaska 02.06.03, 15:46
      Gość portalu: Wiesiek napisał(a):

> Witajcie, Wybieram się w lipcu/sierpniu na Alaskę. Czy ktoś tam był i może
      mi
      > udzielić pożytecznych ( interesuje mnie wszystko) info? Z góry dzięki,
      > pozdrawiam

musisz sie koniecznie zaopatrzyc w dzwoneczki chroniace przed grizzli.

"Alaska Dept. of Fish and Game

Grizzly Bear Notice

In light of the rising frequency of human/grizzly bear conflicts, the Alaska
      Department of Fish and Game is advising hikers, hunters, and fishermen to take
      extra precautions and keep alert for bears while in the field.
      We advise outdoorsmen to wear small noisy bells on their clothing so as not to
      startle bears that aren't expecting them. We also advise outdoorspeople to
      carry pepper spray with them in case of an encounter with a bear.

It is also good idea to watch out for fresh signs of bear activity.
      Outdoorsmen should learn to recognize the difference between black bear and
      grizzly bear shit. Black bear shit is usually smaller than grizzly bear shit
      and contains lots of berries and squirrel fur. Grizzly bear shit is large, has
      little bells in it, and smells like pepper. "

• Gość: Wiesiek Re: Alaska IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 02.06.03, 16:11
        DZieki Jot-23 za źródłowy tekst
        A może jeszcze wiesz coś ciekawego np. kiedy jest najlepsza pogoda, czy
        istnieje możliwość chodzenia po górach i gdzie najlepiej? Zamierzam wypożyczyć
        samochód czy możesz coś podpowiedzieć i to samo z noclegami?
        Pozdrawiam
        • Gość: Tomek Re: Alaska IP: *.broadcom.com 03.06.03, 02:22
          Ostatnie wydanie National Geaographic Adventure Mag ma
          dosc duza sekje poswiecona Alasce.
          Polecam.
          • Gość: Wiesiek Re: Alaska IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 03.06.03, 09:27
            Czesc Tomek
            Dzieki za info
            Pozdrawiam
            • jot-23 Re: Alaska 03.06.03, 16:30
              Gość portalu: Wiesiek napisał(a):

wiesz juz gdzie sie wybierasz? do jakiej czesci Alaski?
    • Gość: ewcia Re: Alaska IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 05.06.03, 03:11
      Wrocilam z Alaski tydzien temu, wiec moge udzielic ci kilka porzytecznych
      wskazowek.
      Jezeli lecisz lipiec/sierpien to przygotuj sie na 24 godzinny dzien. Ja
      zalapalam sie na 4 godziny nocy wiec nie bylo zle aczkolwiek bardzo mnie to
      meczylo.
      SPedzilam tam tylko 10 dni. Lot do Anchorage, tam nocleg, na lotnisku
      wypozyczylismy samochod, Chevy, $18 za dzien w Alamo. W maju nie ma tam jeszcze
      sezonu wiec samochody byly dostepne. Obawiam sie ze w terminie w ktorym chcesz
      jechac musisz dokonac rezerwacji pare dni wczesniej.
      W Denali National Park spedzilismy 4 dni, wynajety cabin za $85 w Glitter
      Blich, zaraz przy wiezdzie do parku. Denali bardzo dzikie, Losie, Renifery
      przechodza przez droge, misie widzielsmy tylko z daleka, jak nie bedziesz mial
      dzwonka to po prostu glosno rozmawiaj z partnerem, to powinno je odstarszyc.
      Przed sezonem mozna bylo wierzac 35 mil w glab parku samochodem, w
      lipiec/sierpien musisz niestety kupic bilet na autobus i z cala zgraja turystow
      jechac do konca zeby zobaczyc Mt. Mc Kinley. Sa tylko 3 miejsca z ktorych
      mozna zobaczyc ta gore, jak bedziesz mial brzydka pogode , co sie zdarza dosyc
      czesto to pozostaje ci tylko Wonder Lake z 11 godzinna podroza School Busem.
      Straznicy parku zachecaja do wycieczk jak kto woli czyli nie obowiazuja zadne
      szlaki. Tam jest tylko jedna wejscie , zaraz przy wiezdzie do parku z oficjalna
      scieszka. W glebi parku , bierzesz namiot, kontener na jedzenia anti-bear i w
      droge.
      Ostatnie 5 dni spedzilismy na Kenai, polwysep , na pld od Anchorage. Spalismy w
      Saword , urocze miasteczko, w lokalnym hostelu $50 za prywatny pokoj.
      Koniecznie musisz sobie zafundowac wycieczke po fiordach. Trwa to caly dzien ,
      za osobe $100, + $15 za obiad ( losos oczywiscie), mielismy okazje widziec
      stada skaczacych orek, wieloryby, orly amerykanskie, lwy morskie, delfiny,
      wydry , puffiny,kozice, uff, chyba juz. Podziwiasz fiordy i lodowce wchodzace
      do oceanu.
      Oprocz tego proponuje wycieczke na Exit Glacier, w Saword.
      Pelno jest tam sciezek, wszystkie informacje turystyczne dysponuja mapami,
      poleca Ci co warto zobaczyc. Tak jak wspomnialam na poczatku, w maju na Alasce
      nie ma wogole turystow wiec jest tak spokojnie idac w gory nie spotykasz zywej
      duszy. Potem niestety zaczyna sie mlyn i ludzie sa wszedzie. Dlatego probuj
      dokonywac rezerwacji wczesniej.
      Jezeli masz jeszcze jakies pytania , pisz
      Pozdrawiam
      Ewcia
      • Gość: Wiesiek Re: Alaska IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 05.06.03, 12:38
        Do Ewci i Jot-23
        Planuje wyjazd na ok. 1 m-c w tym 1 tydzien chciabym pochodzic po gorach( gdzie
        najlepiej, czy istnieje cos takiego jak szlaki turystyczne ) a reszte wynajetym
        samochodem zaliczyc jak najwiecej parkow narodowych ( ktore proponujecie?) Czy
        wynajac maly samochod i spac w hotelach lub campingach pod namiotem( czy namiot
        i inny sprzet turystyczny mozna wypozyczyc na miejscu czy trzeba zabrac z
        domu? ) czy tez wynajac samochod ze spaniem? Sprawdzalem bilety lotnicze -
        zaczynaja sie robic problemy na planowany pierwotnie termin i w zwiazku z tym
        mysle o zmianie terminu- koniec sierpnia/wrzesien czy nie bedzie za pozno na
        dobra w miare pogode ?? chce tez miec wiecej czasu na przygotownie sie
        Pozdrawiam
      • chorsa Re: Alaska 23.10.16, 13:57
        Czy ktoś z was podróżował po Alasce pociągami? Interesuje mnie wyprawa koleją po Alasce, wiem że można tak dotrzeć do większości ciekawych miejsc, nawet do Denali, ale czy to ma sens, czy opłaca się pokonywać część trasy koleją, a niektóre odcinki busem albo autem? Czy jest taniej wypożyczyć auto na np. 7-8 dni?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka