Dodaj do ulubionych

Houston Texas ??

23.05.07, 18:47
Witam mamy :)
Nadszedl dla mnie czas przeprowadzki i po kilku latach pobytu w Kanadzie czas
na zmiany .Chce wrocic do Polski ale otrzymalismy z mezem ciekawa oferte
pracy w Houston ,to znaczy on dostal bo ja zajmuje sie dziecmi w domu .
Teraz jestem w rozterce bo z jednej strony chce wrocic do Polski ale z
drugiej strony oferta chyba jest OK i fajnie by bylo pojechac na nastepne 2
lata do nowego kraju/miejsca.
Czy ktoras z was zyje w Houston (bo tam sie wybieramy) ?
Jak odbieracie to miasto ,ludzi ? Jak wyglada sprawa polonii ?
Odbior emigrantow ?
Utrzymanie 2+2dzieci ponizej lat 5 za 80-90 tys $ przy splacaniu domu
(kredyt) i 1 samochodu ?
Byloby mi ogromnie milo jesli ktoras z Teksaskich mam sie odezwie !
Pozdrawiam serdecznie
Renata
Obserwuj wątek
    • cynta Re: Houston Texas ?? 24.05.07, 05:44
      Nie mieszkam w Houston ale w DFW. W Teksasie jest o.k. w Houston polonia jest
      wieksza niz gdzie indziej w Teksasie, maja forum ktore wyskakuje na google.
      Widoki ladniejsze niz na polnocy Teksasu ale nie takie ladne jak w Kanadzie, za
      to cieplo i to czasami bardzo. Do morza godzina, prosto na poludnie, a jeszcze
      pare godzin na zachod i sa bardzo ladne plaze. Spokojnie sie za to utrzymacie,
      tylko nie kupujcie bardzo drogiego domu w bardzo drogiej dzielnicy ;o)Bedziesz
      chyba musiala miec swoje auto bo tutaj nie ma transportu publicznego, no jest,
      ale tylko w srodmiesciu do Kanady sie nie umywa, nie ruszysz sie z domu bez auta...
      PS. Czemu ludzie chca wracac do Polski?????? (sorry, ale ja tego nigdy nie
      zrozumiem :o)
      • rpg-1 Re: Houston Texas ?? 24.05.07, 18:19
        Dziekuje za odpowiedz :)Forum polonijne sprawdzalam ,czytalam i ogladalam
        zdjecia wczesniej ale to nie to co namiastka rozmowy jak jest to forum:)

Moj maz jezdzi tam sluzbowo prawie co tydzien wiec wie troche i widzial troszke
        ja pojade ogladac pewnie w czerwcu .Probuje sie zorietowac w geografii
        i "dobrym - bezpiecznym "miejscu na mieszkanie .Dziwia mne ceny bo za nasz dom
        tu mozna poszalec w okolicach Houston .Pisalam o 1 samochodzie bo drugi moj
        wlasnie zabieramy ze soba ,moze zle sie wyrazilam ..

Czemu chce wracac do Polski ? Nigdy nie planowalismy emigracji na stale ,mamy
        przyjacjol ( ciagle !!) i cala rodzine tam , skonczylismy studia w Polsce
        itd ,mielismy fajne prace i dom i w sumie przyjechalismy do Kanady spokojnie
        odchowac dzieci :) w dobrych warunkach .Jak to w zyciu bywa spodobalo nam sie
        zycie bez walki wlasciewie i drobniotkie przyjemnosci i teraz zamiast wracac
        jak bylo planowane to sie zastanawiamy nad Texasem .
        A Polska ...wrocilam wlasnie, rosnie ,kolorowa , super kobiety ,kultura ,drobne
        sprawy ,ciche miejsca tylko nasze i znajomych - tego tu nie mam i tesknie .
        Jasne ze dla niektorych jest zle ..my widac mamy szczescie .
        Napiszesz cos jeszcze :)))??
        Pozdrowionka
        Renata
        • sheer.chance Re: Houston Texas ?? 24.05.07, 18:34
          Witam.
          Mieszkam tu juz prawie 2.5 roku i wlasnie pracuje nad wyjazdem do Kanady:))
          Zalezy co kto lubi. Dla nas minusami sa: plaski krajobraz, upal polaczony ze
          straszna wilgotnoscia i mnostwo egzotycznych zwierzatek lazacych po ogrodku i,
          czasem, domu (zaliczylismy juz weze, skorpiony, rozne jaszczurki, ropuchy, o
          insektach nawet nie wspominam; pestcontrol dziala na ok. miesiac). Faktycznie
          bez samochodu nie ma zycia- sa niby linie autobusowe, ale po pierwsze, nie
          wszedzie nimi dojedziesz, a po drugie, czasem strach wsiadac. Tu biali sa w
          duzej mniejszosci, wiec musisz sie nastawic, ze czesto bedziesz sie czula po
          prostu obco i nie na miejscu. Acha, oficjalny sezon huraganow jest od czerwca
          do listopada, a taki huragan to nic przyjemnego. Prawdziwego morza tu nie ma.
          Zatoka jest w wiekszosci miejsc smierdzaca, ciepla i zupowata. Prawde mowiac
          nie starczylo mi odwagi, zeby sie w niej wykapac:)
          Z plusow, Texas jest na prawde tani.
          Jezeli chodzi o Polonie, to jak bedziesz chciala jakies info, to napisz na
          priv. Forum, ktore znalazlas na necie potraktuj jak reklame. Podziel przez
          cztery:)
          Pozdrawiam
      • loira Re: Houston Texas ?? 24.05.07, 23:03
        O prosze, ja tez DFW :)
        • cynta Re: Houston Texas ?? 18.06.07, 07:05
          A ja tez mam Matysie!!
          Drugi raz sie spotykamy na forum, raz w realu, na urodzinach Zosi. Alez wam
          Matyska podrosla!! piekna panna, ale one wszystkie piekne te Matylki, prawda?
          • loira Re: Houston Texas ?? 29.06.07, 03:40
            A, to ty!!! Teraz juz zapamietam nicka :) A Matylki oczywiscie, ze piekne :D
    • rpg-1 Re: Houston Texas ?? 29.05.07, 20:37
      Czesc
      Wznawiam watek :)) Jade zobaczyc miasto( Houston) i okolice w nastepnym
      tygodniu ..moze jeszcze jakas mama sie odezwie , co mam zobaczyc ,na co zwrocic
      uwage i o co pytac przy wyborze domu ( dzielnice , lekarze , przeczkola ..???
      Pozdrowienia z Kanady !
      • doris-ek Re: Houston Texas ?? 06.06.07, 21:55
        Przylecialm do Houston w 1990 roku. Mieszkam niedaleko Medical Center. Mam
        dwoje dzieci (6 latek i 3 latek) i super rewelacyjna pediatre (a zarazem
        sasiadke) rodem z Bialegostoku. Napisz gdzie bedzie praca meza to doradze
        dzielnice, bo Houston to ogromne miasto moloch i lepiej nie dojezdzac daleko do
        pracy (mialam tak przez 7 lat).

Pozdrawiam,
        Kinga
        • rpg-1 Re: Houston Texas ?? 13.06.07, 20:38
          Czesc
          Wlasnie wrocilam !
          Bylam ,widzialam ,upaly i pajaki ,pare wezy ,gekonow i milych
          polakow :) ..Negocjujemy bo ceny wcale nie duzo nizsze choc wszyscy powtarzaja
          ze tak tanio ,tzn domy tanio ale reszta ...no coz objezdzilismy miasto .Praca
          jest w okolicach hwy10 a 610 .Korki straszne .Mysleismy o Katy albo okolicach
          290 .Cena 180-250 tys,raczej nowe do 10 lat .Co myslisz ty ?? Jakie osiedla ?
          Ogladalismy domy w roznych miejscach ,ma byc blisko ale i dla mnie /dzieci
          infrastruktura ,przeczkola ( 4 i 2 lata ) .Wiadomo upaly wiec trudno na
          podworku biegac jak tu caly dzien.jak z robalami ??Dziala ten pest control czy
          nie ?? Dziecie male i uparte wiec trudno utrzymac i uprosic zeby czegos nie
          dotykaly .Nie boja sie zupelnie ale to oznacza mozliwosc konsumpcji np:))
          Dlugo bardzo jestes tam wiec moze Polak wytrzyma wszystko z drugiej strony tych
          co spotkalam ciegnie juz gdzie indziej i narzekaja na klimat/robale.
          Pozdrawiam serdecznie .
          Renata
          • cynta Re: Houston Texas ?? 14.06.07, 12:47
            Do robali po pierwsze sie przyzwyczajisz a po drugie dziala ten pest control no
            i jest gwarantowane jak cos wylezie. Ja sie tez tego balam az zrozumialam ze tu
            tak jest i tyle, mozna sie przyzwyczaic. A te duze robale to trudno zjesc ;o))
            Ceny domow widze o.k. ........Powodzenia
          • doris-ek Re: Houston Texas ?? 17.06.07, 05:13
            Twoj maz pracuje niedaleko ode mnie, wiec niech reka boska od Katy-I 10. 290 juz
            lepiej, tam tez mam znajomych Polakow i pracowalam tam 7 lat. Przepraszm za
            opoznienie w odpowiedzi ale jestem caly czas w pracowych rozlotach, wlasnie
            wrocilam z Japonii. We wtorek mam urodziny wiec zapraszam do siebie na teksanska
            najlepsza wolowine:o) Podaje email pracowy, blackberry mam ze soba caly czas
            kdoris@prideinternational.com

Powodzenia
        • rpg-1 Re: Houston Texas ?? 09.08.07, 04:18
          Czesc Kinga
          Wyslalam ci zyczenie urodzinowe .Doszly ??:)
          A tak serio jak jest z tymi dzielnicami ,doradzisz ?( HWY 10 i 610
          od strony Katy ) A i jeszcze pediatra ...moze tez ?
          Mam nadzieje ze zagladasz tu jeszcze :)
          Renata
    • rpg-1 Re: Houston Texas ?? 18.06.07, 05:08
      No po prostu kocham ten sposob nawiazywania znajomosci ! Czasem tak juz jest ze
      sie tkwi w miejscu i ludzi spotkac trudno ( prawdziwych - przyjacielsko
      nastawionych znaczy :))
      Ten Texas to jakas przepowiednia chyba ,wcale nie chcialam tam wyjezdzac bo w
      Kanadzie fajnie ,tyle ze drogo i jakos tak opieszale .Trudno to wytlumaczyc w
      kilku slowach bo to powinny byc plusy tego kraju ( jakich jest zreszta wiele ) .

Tymczsem proponuja nam przeprowadzke do Houston a ja po rozpoznaniu terenu
      mowie ze za nic , jedziemy i...mam wiecej znajomych niz po 4 latach w
      zapracowanej Kanadzie !
      Okazuje sie ze mimo malej poloni latwo sie spotkac a ci co sa -sa naprawde
      mili .
      Poszlismy na przyklad do kosciola zeby nawiazac znajomosc a raczej porozmawiac
      bo jednak europejczyk widzi to miast inaczej i od razu znajomi zaproszenia do
      domu ,spotkania .
      Mile to bardzo ..mam wiec szczescie czy rzeczywiscie polonia jest tam
      specyficzna ...milsza ,mniej zakompleksiona ...trudno to okreslic bo znam
      raptem pare osob ..
      Tak czy inaczej spotkalismy znajomych z pracy ,z roznych krajow ,ich rodziny i
      domy .Milo ale egzotycznie :) jeden np przed kolacja wynosil weze z ogrodu bo
      miszkaja w pieknym lesie nad jeziorem wiec weze i zolwie itd to normalka .
      Ogladamy domy na sprzedarz a tam jaszczury na oknach ...pajaki jak piesc ...
      Upal ale niezla infrastruktura.
      I tak oto kilka tygodni temu planowalam wakacje a teraz przeprowadzke .Boje sie
      jak cholera nadal bo robaki ( fobia na pajaki ) ,upal smog straszny ,strasza
      astma nabyta u dzieci bo klimatyzacja i zanieczyszczenia ..
      Kupno domu ale tak zeby byl sens bo bedziemy go sprzedawac za 2-3 lata .
      Wlasnie - moze wynajem mimo ze drogi bylby lepszy ??Bezpieczniejszy ...
      Tu u nas sprzedaz to kwestia 2-3 tyg i jeszcze gwarancja zarobku a w Houston
      strasza ze jak sprzedamy w 3 misiace to sie mamy cieszyc .Prawda to ?? Jasne ze
      zalezy to od ceny ale chodzi mi oto zeby nie stracic po odjeciu prowizji ..
      jak macie do polecenia dobre osiedla czy budowniczych to poprosze to aget
      sprawdzi nam to .
      No coz zastanawiajace jest to ze nowe maja cene uzywanych .
      Ogladalismy jeszcze w Cyprus ( chyba tak sie to nazywalo ) ladnie tyle ze
      zielono i bujnie wiec malam wizje bogatej fauny i flory ( czytaj robali )
      Slusznie ???
      Moze tez ktos mi powie ile sie placi za pakiet tel/internet /telewizja -
      umknelo nam to jakos .
      Sie rozpisalam :)))

Wolowinke bym zjadla chetnie bardzo tyle ze z Kanady to jednak dlugo leciec i
      troszke drogo wychodzi ten objadek !!:)0

Renata
      • cynta Re: Houston Texas ?? 18.06.07, 06:58
        :o)) Tutaj jest trudno o nowego wiec jak sie trafi to ludzie sie na niego
        rzucaja towarzysko, pomagaja, wprowadzaja itp. Fajnie ze dobrze trafilas.
        Telewizja + internet powinno wyjsc mniej niz 100 na miesiac ale zalezy czy to
        kabel czy satelita i ile kanalow chcesz miec. Internet mozna miec tez z
        telefonem, zobacz co ci taniej wyjdzie. Lasek dobry, ochroni przed upalem. Teraz
        jest dolek na nowe domy dlatego podobne ceny. Moze wybierz dzielnice z basenem?
        zawsze mozna pojsc z dziecmi, lekcje sa itp?
    • rpg-1 Re: Houston Texas ?? 28.06.07, 20:17
      Witam raz jeszcze :)
      Wznawiam watek majac nadzieje na wiecej informacji.
      Czy ktoras z was wie cos o osiedlach STONE GATE I LAUREL CREEK ??Szukam domu w
      Houston i okolicach ,sprawdzam jak sie da ale dla 2 dzieci ponizej 5 lat
      najlepiej wyglada infrastruktura w Katy ,tam z koleji korki straszne ...
      Probuje moze tu cos mi doradzicie :))Pozdrowienia :)))
    • rpg-1 Re: Houston Texas ?? 13.07.07, 04:12
      Tak sobie wznawiam watek :) a nuz ktos sobie przypomni gdzie
      najepiej /najbezpieczniej osiasc gdy praca jest w Houston , w okolicach
      10/610 ??
      Pozdrowienia :))
      • sheer.chance Re: Houston Texas ?? 13.07.07, 19:41
        A ktore 10/610 bo sa dwa?:)
        W konkretnej lokalizacji ci nie pomoge, bo sie nie znam, ale mam nadzieje, ze
        kupujecie nowy dom. Stare sa zwykle w bardzo kiepskim stanie- okolo 10 letnie
        domy to juz 'skarbonki'. Poza tym w bezposredniej okolicy I10 raczej nie
        kupujcie wolno stojacego domu, tylko na osiedlu z ochrona. (Na pewno to
        wszystko wiesz, ale tak na wszelki wypadek...:))
        Acha, i 610 i I10 sa codzinnnie rano i po poludniu megazakorkowane, wiec
        wybierzcie dom jak najblizej pracy. Powodzenia:)
        PS. Zazdroszcze malych kanadyjskich pajakow;)
        • rpg-1 Re: Houston Texas ?? 16.07.07, 04:36
          Od strony Katy - wiec od razu pomysl zycia tam wlasnie ,strasza nas wszyscy
          korkami ale naprawde nie wiem gdzie szukac indziej ,aha jeszcze Stone Gate
          wydaje sie w miare .. No sama juz nie wiem ,akurat od tej strony blizej sa
          stare domy bardzo a mlodsze praktycznie zaczynaja sie od Katy ,patrzylam tez
          wokolo 290 -tki ..
          I pisz bo ja NIC NIE WIEM , z ochrona bo przestepczosc ???
          A co do kondycji nikt nam tego nie powiedzial jeszcze ale po wstepnych
          ogledzinach sami stwierdzilismy ze te 10 latki to jakos tak nie bardzo ..
          Nowe osiedla to walka a fauna i flora wiec patsze na 2-4 letnie najchetniej bo
          juz wiele rzeczy jest zrobianych wokolo ..
          Inna sprawa ze docieraja do nas glosy o bardzo slabym rynku wiec jak za -3 lata
          bede sie zmywac z tej okolicy to czy go sprzedam ??? Juz nie mowie o
          jakimkolwiek zarobku .
          Uff juz po troszku mam dosyc ..a jeszcze wszystko przedemna :)
          • sheer.chance Re: Houston Texas ?? 16.07.07, 17:23
            Hej:)
            wyslalam ci cos na priv.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka