Dodaj do ulubionych

maly obywatel...

12.06.07, 01:33
nasz synek urodzil sie na terenie USA stad ma amerykanskie obywatelstwo i
polskie po rodzicach. Wylatujac na wakacje do Polski bedziemy mieli dla niego
polski tymczasowy paszport, bo na amerykanski nadal czekamy (juz ponad 14
tygodni).Czy majac tylko polski paszport( poki co) nie bedzie mial problemow z
opuszczeniem Polski kiedy to juz bedziemy wracac po wakacjach do USA? my mamy
wizy w paszporcie i Zielone Karty ale nasze malenstwo nie ma wizy (co jest
zrozumiale). Troche mam metlik w glowie stad moje zapytanie do Was. Jakie sa
Wasze doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • dagst Re: maly obywatel... 12.06.07, 02:14
      mi sie wydaje ze musisz miec paszport amerykanski dla maluszka, bo to jest
      chyba dla niego po prostu wiza :)
      tak mi sie wydaje, my jak wylatywalismy z polski, a synek sie tez w usa
      urodzil to po prostu trzeba bylo pokazac paszport amerykanski, bo jak pokazalam
      polski paszport to od razu mowili ze on nie ma wizy i ze przepustka do wyjazdu
      z polski do usa byl paszport amerykanski.

moze ktos wie lepiej
      pozdrawaim
      • marcysiaw1 Re: maly obywatel... 12.06.07, 02:30
        jasne, ze musisz miec paszport amerykanski przeciez to obywatel Usa. Mozesz
        wyjechac stad ale z POlski tutaj na pewno go nie wpuszcza bo wlasnie wiza dla
        niego jest jego paszport.. Musisz miec amerykanski paszport dla niego ale jak
        juz czekasz 14 tygodni to powinnas zaraz go dostac! a kiedy wylatujesz?
        • saga5 Re: maly obywatel... 12.06.07, 02:38
          15 czerwca wylatujemy.Jezeli paszport dojdzie do nas juz podczas naszego pobytu
          w Polsce to poprostu maz mi go przesle.
          Bardzo Wam dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam
          • edytkus Re: maly obywatel... 12.06.07, 04:20
            ciekawe czy nie bedziesz miec problemu z przywiezieniem obywatela ktory oficjalnie nie wyjechal :)
            • saga5 Re: maly obywatel... 12.06.07, 08:14
              edytkus czy mozesz rozwinac swoja mysl bo nie bardzo zrozumialam:)
              • piesfafik Re: maly obywatel... 12.06.07, 14:31
                Hej,
                To jest dosc powaze pytanie wiec mysle ze powinnas pytac nie tylko na forum.
                Moze mozesz zadzwonic/pojsc do "immigration" na lotnisku?
                Pamietam ze jak nie bylismy pewni jakie dokumenty powienien miec nasz polski
                kolega przy 1- dniowej wycieczce do Meksyku ( z San Diego), pytalismy urzednika
                na granicy zanim kolega te granice przekroczyl.
                A masz swiadectwo urodzenia dziecka? Do dowod ze dziecko jest obywatelem. Nie
                wiem czy to wystarcza ale miej to przy sobie.
                • marcysiaw1 edytkus... 12.06.07, 14:56
                  dobrze ze o tym pomyslalas bo ja w ogole. No tak, skoro nie wyjedzie
                  (teoretycznie bo zadnej piecztaki w paszporcie nie bedzie mial) to jak tu
                  wroci. Ja na Twoim miejscu balabym sie az tak ryzykowac! Lepiej sei zastanow
                  zebys pozniej nie musiala biegac po ambasadach w POlsce.
                  pozdrawiam
                  Marta
    • kaszka13 Re: maly obywatel... 13.06.07, 14:54
      Saga, zadzwon i doplac za ekspres, kosztuje $70 i powinni zdazyc zrobic paszport
      w tydzien.
      • saga5 Re: maly obywatel... 13.06.07, 18:27
        wiem ze tak mozna, ale wylatujemy pojutrze, a do paszportow nie ma szans zeby
        sie dodzwonic!!! to graniczy niemal z cudem! osobiscie tez nie mozna pojechac
        bez uprzedniego umowienia sie.W takim razie jezeli paszport do piatku nie
        dojdzie to i tak lecimy na polskim, bedziemy kombinowac juz w trakcie. Mieli
        czas od lutego zeby wystawic dziecku paszport!a jak dojdzie juz po naszym
        wylocie to maz przesle mi go od razu do Polski.
        • marcysiaw1 Re: maly obywatel... 13.06.07, 18:52
          odwazna jestes bo ja bym sie bala ze pozniej dziecka spowrotem nie przywioze
          ale coz...szczesliwej podrozy i milych wakacji
          pozdarwiam
          mart
        • kaszka13 Re: maly obywatel... 13.06.07, 21:15
          pamietaj o zabraniu aktu urodzenia na wszelki wypadek. a jesli maz zostaje to
          rzeczywiscie moze Wam wyslac paszport do Polski :)
          • natkos1 Re: maly obywatel... 17.06.07, 05:38
            skoro czas oczekiwania to 10 tygodniu , a czekasz juz 14 jak piszesz
            (skandal!!!) to jakiej razcji doplacac jeszcze za ekspresowe wyrobienie? to
            oni ci powinni oddac pieniadze! ;)
            ja czekalam 11 tyg.ale biletu nie kupilam wczesniej, balam sie wlasnie takiej
            sytuacji, koniec jest taki,ze paszport dlugo oczeiwany dostalam to teraz znow
            miesic na wylot czekam
            • kaszka13 Re: maly obywatel... 17.06.07, 14:24
              wlasnie przerabiam temat z moja kumpela. dzwonila do centrum paszportowego i
              powiedzieli jej, ze jej podanie o paszport lezy w stosie innych i ze ma ja
              jeszcze raz zlozyc u siebie w miescie w centrum paszportowym i moze wtedy zrobia
              ekspres. kase za pierwsza wplate oddadza jej potem, kiedy - nikt nie wie.....
              wysylala podanie w polowie marca czyli czeka juz 12 tygodni.
              • basienkas Re: maly obywatel... 17.06.07, 14:51
                zawsze mozna sprawdzic status paszportu na ich stronie. Moj maz i dzieciaki wlasnie sobie wyrabiali
                nowe. Zamowilismy expreswe. Na stronie spradzilismy po tygodniu i dwa widnialy jako exp a dwa
                normalne ale zadzwonilismy tam gdzie skladalismy dok. i naprawili blad. 3 z 4rech paszportow przyszly
                po 10 dniach, pozostaly(znow na necie sprawdzilismy)-pisze, ze przyjdzie normalna poczta a nie
                overnight(choc za wszystkie tak samo zaplacilismy). Wiec maja tam niezly burdel.....
                • mongolia4 Re: maly obywatel... 17.06.07, 16:22
                  My wyrabialismy paszport w USa dla naszego malego obywatela amerykanskiego hihi
                  ,skladalismy podanie na poczcie oczywiscie oboje musielismy byc,zdjecie sami
                  zrobilismy cyfrowym aparatem i bylo dobre ,zaplacilismy siut.. nie pamietam
                  dokladnie ale jakos 80-90 $$ i czekalismy 6 tygodni i paszport przyszedl
                  poczta..a czeka sie tak do 8 tygodni za paszportem.
                  • marcysiaw1 Re: maly obywatel... 20.06.07, 02:14
                    teraz podrozujac do Meksyku i Canady Amerykanim musi miec paszport. Nie moze
                    wjechac stamtad na ID jak bylo do tej pory. Tak wiec wszyscy zaczeli wyrabiac
                    paszporty i wlasnie dlatego okres oczekiwania na pszport sie wydluzyl do 11,12
                    tygodni - niestety!
                    pozdrawiam
                    MArta
                    • edytkus Re: maly obywatel... 20.06.07, 04:05
                      marcysiaw1 napisała:

> okres oczekiwania na pszport sie wydluzyl do 11,12
                      > tygodni - niestety!

czytalam w prasie ze wg kongresu okres oczekiwania teraz to 13-15 tygodni
                      • basienkas Re: maly obywatel... 20.06.07, 14:52
                        My dostalismy w ciagu 2 wduch tygodni(ale zaplacilismy za express). Powiedzieli nam, ze przyjda
                        najwczesniej za 4 tygodnie(kupilismy bilety do Polski na duzo pozniej niz planowalismy-a tu
                        niespodzianka- ale bilety i tak juz kupione :-(
                        Do Meskyku, Canady, na Bermudy i Karaiby ciagle moga jeszcze jezdzic Amerykanie bez paszportu ale
                        musza okazac us ID (albo akt urodzenia-zalezy od kraju) i kwitek, ze zlozyli aplikacje o paszport.
                        Tutaj mozesz spr. ststus swojego paszportu:
                        travel.state.gov/passport/get/status/status_2567.html
                        • kaszka13 Re: maly obywatel... 20.06.07, 15:51
                          ta strona to tak sobie dziala. wg informacji na stronie moj paszport mial byc
                          juz gotowy i wyslany do mnie. zadzwonilam, zeby sprawdzic co i jak i okazalo
                          sie, ze nawet nikt sie jeszcze za to nie zabral. takze polecam kontakt
                          telefoniczny jak juz sie komus uda tam dodzwonic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka