Dodaj do ulubionych

do emigrant_ka

IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.06.07, 21:58
Witaj
postanowilam napisac do Ciebie proszac o pomoc poniewaz z postow ktore udalo
mi sie przeczytac jestes moim zdaniem osoba najbardziej zorientowana co do
wypraw po USA. Poza tym ogladalm Twoje zdjecia sa naprawde znakomite.
W polowie lipca wybieram sie z rodzina ktora przyjezdza tu z Polski na
wyprawe na zachod stanow ja jestem tu od niedwana a moj maz akurat tam
jeszcze nie byl, stad problem jak to zorganizowac .Dlatego bardzo cie prosze
o pomoc w ustaleniu jakies trasy, bedziemy jechac wypozyczonym autem z
Chicago, w sumie niezla ekipa bo az 7 osob.Chcemy pojechac na jakies
maksymalnie do 14 dni liczac ze tego ostaniego nastapi powrot juz do
Chicago.Napewno zapytasz co chcielibysmy widziec wiec powiem tak bryce
canyon,grand canyon,lake powel,utach antelope canyon,zion, yosemite,
yellowstone i co wazne w zwiazku z tym ze bedzie tez maoja mama ktorej nie
chce zaneczyc chcemy znalesc czas na 2 dniowy wypoczynek gdzies na wybrzezu
kaliforni. Bede wczieczna jesli znajdziesz czas i zechcesz mi pomoc w
utaleniu jakies fajnej trasy,a z tego co czytalam wiem ze calkiem niedawno
mialas rodzine z Polski i tez z nimi jezdzilas :).
serdecznie Cie pozdrawiam
Dorota
Obserwuj wątek
    • adriannna1 Re: do emigrant_ka 12.06.07, 22:09
      Nie chce byc rude - ale przede wszystkim to jest forum.
      A ty, jak chcesz dostac odpowiedz tylko i wylacznie od emigrantki - to napisz
      do niej maila...po co zasmiecasz to forum osobistymi sprawami????

Radze - na przyszlosci - poszerzyc swoje horyznoty - szkoda ze nie interesuje
      cie opinia innych osob.
      Ja ci juz w kazdym razie nie podam zadnej wskazowki.
      • Gość: dorota Re: do emigrant_ka IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.06.07, 22:14
        po co czytasz jesli slowo nie jest skierowane do Ciebie
        • ertes Re: do emigrant_ka 12.06.07, 22:41
          adrianna1 ma calkowita racje.
          Twoje obydwa posty sa niegrzeczne.
          • Gość: dorota Re: do emigrant_ka IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.06.07, 22:46
            nikogo nie zamierzalam obrazac prosilam tylko o rade a ze akurat emigrantke no
            coz naprawde z tego co czytalam wydaje mi sie ze ma duze rozeznanie w temacie
            co nie znaczy ze inny go nie maja....
        • adriannna1 Re: do emigrant_ka 12.06.07, 23:47
          to jest twoje prywatne forum?
          mialam racje - jestes rude:((
    • Gość: dorota Re: do emigrant_ka IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.06.07, 22:10
      moze gdyby po drodze udalo sie zoabczyc las vegas tez byloby fajnie
      • Gość: tez emigrantka Pewna doza subtelnosci. IP: 63.113.210.* 12.06.07, 22:51
        Sadze, ze Twoich wpisow bedzie najwiecej :).
        Pewne sprawy umykaja Twojemu zrozumieniu.
        Pozdrowienia.
      • Gość: ania Re: do emigrant_ka IP: *.centertel.pl 12.06.07, 22:55
        i na to wszystko, co wymieniłaś 2 tygodnie, i dijazd z Chicago, emigrantka_ka
        będzie musiała dokonać cudu
        ja, jadąc z Polski wzięłam mapę i policzyłam mile i rozpisałam trasę, ludzie z
        forum radzili mi dokąd warto, robotę zaś zrobiłam sama...
        • ania_2000 Re: do emigrant_ka 12.06.07, 23:45
          Dorota nie lubi robic roboty sama - chce zeby za nia zrobila ja wylacznie
          Emigrantka:))))
          • Gość: dorota Re: do emigrant_ka IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.06.07, 23:48
            no coz zostalam zlinczowana tylko za co, dziekuje wszystkim wiecej nie bede nic
            komentowac
            • adriannna1 Re: do emigrant_ka 12.06.07, 23:53
              nie wiesz za co? jak to nie wiesz za co?
              czyzby blondyna?
    • alicjamiodek Re: do emigrant_ka 13.06.07, 00:01
      14 dni na podroz z Chicago i z powrotem, w 7 osob w samochodzie - na Zachodnie
      wybrzeze, zwiedzajac: Bryce Canyon, Grand Canyon, Lake Powel, Utah, Antylpe
      Canyon, Yosemite - BA NAWET Yellowstone:))))) i jeszcze zeby mamusia miala 2
      dni na wybrzezu Kaliforni:))))aha, i jeszcze Las Vegas tez by sie przydalo:)))

ROzbawilam sie:)) Ty rzeczywiscie jestes tutaj od nie dawna/
    • ciocia_ala Re: do emigrant_ka 13.06.07, 00:59
      Ej no, nie krzycznie na dziewczyne. Fakt, z Chicago do San Francisco jest
      prawie 31 godzin jazdy samochodem i ponad 2100 mil. W dwa tygodnie wszystko co
      Dorota wymienila jest po prostu nierealne. Albo realne ale w ekspresowym tempie.

1. bryce
      > bryce canyon,grand canyon,lake powel,utach antelope canyon,zion
      • emigrant_ka Re: do emigrant_ka 13.06.07, 01:15
        Czekamy na zdjecia:))

Pozdrawiam:)

emigrant_ka
        • ciocia_ala Re: do emigrant_ka 13.06.07, 01:19
          Beda zdjecia :) Umieszcze powoli na FotoForum Ameryka Polnocna i podesle link.
          Oregon i Waszyngton pieknee. W Seattle niestety lalo i przez 3 dni nie
          zobaczylismy ani raz Mt Rainier :( Ale takie zycie. San Francisco, ech szkoda
          slow. Juz dzis bym sie spakowala i przeprowadzila. Ale ceny domow ochladzaja
          moj zapal.
    • emigrant_ka Przepraszam Forumowiczow 13.06.07, 01:13
      Ja ze swojej strony przepraszam niezainteresowanych, oczywiscie Wasze oburzenie
      jest sluszne, ten list powinien byc skierowany na emigrant_ka@gazeta.pl
      Niestety macie racje i w tym wzgledzie, ze tej trasy w 14 dni niestety nie da
      sie zrobic...na 14 dni proponuje trase :
      Chicago-South Dakota [Rapid City]-Yellowstone i powrot przez Colorado[Rocky Mnt].
      jesli jednak upierasz sie Doroto przy tej trasie co wymienilas, to ewentualnie
      samolotem do Las vegas i stamtad trase Las Vegas-Mono Lake-Yosemite [via Tioga
      Pass] San Francisco pozniej biegiem w kierunku Arizona[Grand Canyon, Lake
      Powell, Page, Antelope Canyon] i wszystkie pozostale Parki Narodowe w Utah. Ale
      to i tak zabraknie czasu na odpoczynek, bardziej bedzie to na zasadzie
      podjechac, biegiem na punkt widokowy i biegiem spowrotem:))
      Napisz mi cos wiecej na e-mail, lub rozszerzymy tutaj temat, bo jest tu bardzo
      duzo osob podrozujacych, ktore sa naprawde chetne i pomocne w wymianie informacji:))

emigrant_ka
      • Gość: dorota Re: Przepraszam Forumowiczow IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.06.07, 01:45
        dziekuje ze odpisalas pewnie masz racje ze powinnam napisac bezposednio do
        Ciebie niestety zrobilam to na forum a te obelzywosci ktore tu przeczytalam do
        milych nie nalezaly ...ale coz bylo minelo
        ja nie upieram sie na tych wszystkich miejscach ktore okreslilam poprostu
        wymienilam je glownie z tego powodu ze wydaly mi sie dosyc ciekawe, zdaje sobie
        sprawe z odleglosci i niemoznosci zobaczenia wszystkiego w tak krotkim czasie -
        przeciez to nie maraton.chodzilo mi poprostu o twoje sugestie co mozna czego
        nie warto zobaczyc tym bardziej ze nie jednej osobie tu pomoglas .....
        mysle ze jakos sprobuje zaplanowac ta podroz sama ,nie jestem w stanie
        wysluchiwac wiecej impertynecji pod swoim adresem nigdy nie spotkalam sie z
        takim zachowaniem . ja sama kiedys pomagalam innym planowac takie podroze po
        europie zawsze sluzylam rada i nikt na forum sie nie oburzal na innych ze na
        forum pisza do mnie a tu istny pogrom na moja osoba , czy cos z ludzmi tutaj
        jest nie haloooo....
        pozdrawiam
        • emigrant_ka Wracajac do tematu.... 13.06.07, 02:11
          Nie chodzi tu o ublizanie komus, czy obrazanie sie, jestesmy tutaj dobrowolnie
          po to , aby dzielic sie informacjami, ktore posiadamy, relacjami z podrozy i
          naszymi spostrzezeniami:)
          Oczywiscie, ze chetnie Ci pomoge, jak zapewne pomoze Ci wiele innych osob, ktore
          zwiedzily stany, orientuja sie w tutejszych odleglosciach i mozliwosciach:) A
          jest nas tu naprawde spora grupa, co cieszy, bo zawsze jest gdzie zasiegnac
          jezyka...:)
          Oczywiscie zdajesz sobie sprawe, ze zobaczenie wszystkich tych miejsc ktore
          wymienilas jest raczej nierealne.[za jednym 14 dniowym wyjazdem]
          Napis prosze, czy jestes w stanie np poleciec do Las Vegas i stamtad pomozemy Ci
          ulozyc dalsza trase samochodem, czy jednak wolalabys z Chicago autem [zdaje
          sobie sprawe, z cen biletow samolotowych do Las Vegas dla 7 osob ] i wtedy jesli
          to maja byc parki, ktore wymienilas, to pewnie jadac przez Colorado do Utah i
          Arizona tez sporo da sie zobaczyc i mozemy zrobic przykladowa trase tychze
          parkow, ale wtedy juz na Las Vegas i Californie niestety czasu zabraknie.
          Osobiscie jesli autem z Chicago to proponuje albo trase ktora wczesniej napisalam;
          Chicago-South Dakota-Yellowstone-Teton-Colorado[Rocky Mnt]

albo :
          Chicago-Colorado-Utah-Arizona[Zion/Bryce[Utah]/Four Corners-Mesa Verde -Lake
          Powell-Grand Canyon i jeszcze po drodze Arch i kilka mniejszych
          parkow...przejazdem:))

emigrant_ka

• Gość: dorota Re: Wracajac do tematu.... IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.06.07, 03:04
            bedziemy jechac autem z chicago , wiec chyba ta ostatnia trasa ktora podalas
            bylaby najbardziej optymalna, jednakze sprobuje ja z mezem troche zmodyfikowac
            jesli sie uda bo chce zobaczyc san francisco i mimo wszystko znalesc dzien lub
            dwa na wypoczynek nad oceanem
            pozdrawiam
    • Gość: ZENEK Re: do emigrant_ka IP: *.dyn.optonline.net 13.06.07, 01:30
      A MOIM ZDANIEM NA SAMOLOT DO LAS VEGAS I STAMTAD SAMOCHODEM DWIE PETLE NA
      WSCHOD I ZACHOD OD LAS VEGAS I ZOBACZYSZ WSZYSTKO I CZASU NIE ZA BRAKNIE
      • ciocia_ala Re: do emigrant_ka 13.06.07, 02:02
        Jasne, ze najlepszy samolot. Ale to 7 osob i finansowo wygladac to moze
        nieciekawie. No i beda musieli wypozyczyc na miejscu samochod
        (najpawdopodobniej jakis van).
        • Gość: ZENEK Re: do emigrant_ka IP: *.proxy.aol.com 13.06.07, 14:21
          Jesli szkoda Ci na wszystko pieneidzy to po co wogole jechac.Samolot i samochod
          na osobe wyjdzie jakies 350 dolarow.
    • emigrant_ka Przykladowa trasa 13.06.07, 03:58
      Pokusilam sie na taka pentelke:
      1.Chicago, Illinois
      2.Great Sand Dunes National Park and Preserve, Co
      3.Mesa Verde National Park, Co
      4.Four Corners Monument, Az
      5.Glen Canyon National Recreation Area, Az
      6.Grand Canyon National Park (South Rim), Az
      7.San Francisco, California
      8.Yosemite National Park, Ca
      9.Mammoth Mountain Ski Area, Ca
      10.Death Valley National Park, Ca
      11.Las Vegas, Nevada
      12.Zion National Park, Ut
      13.Bryce Canyon National Park, Ut
      14.Arches National Park, Ut
      15.Canyonlands National Park, Ut
      16.Colorado National Monument, Co
      17.Rocky Mountain National Park, Co
      18.Chicago, Illinois

Estimated Time: 89 hrs., 54mins.
      Total Distance: 5311.1 miles (8547.2km)

Ps. Jesli chcesz porozmawiac przez skype, czy telefon, zostaw mi jakies namiary
      na e-mail

emigrant_ka
      • Gość: dorota Re: Przykladowa trasa IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.06.07, 04:28
        dziekuje bardzo mowiac zartobliwie wyglada obficie :) , nic tylko brac mape w
        rece i probowac ja jaks nakreslic , pewnie bede miala jakies pytania jutro
        podam ci namiar na skypa
        jeszcze raz dziekuje :)
        Dorota
      • ciocia_ala Re: Przykladowa trasa 13.06.07, 04:34
        Jesli moge cos wcisnac:

4.Four Corners Monument, Az - tylko i wylacznie jezeli przejezdzacie obok.
        Oplata 5 dolcow za osobe. I naprawde nic ciekawego oprocz tablicy na ziemi.
        Naokolo porozstawiane jakies budy/rudery, ktore sluza indiancom za sklepiki.

5.Glen Canyon National Recreation Area, Az = Lake Powell i Paige, to tylko tak
        dla rozwiania watpliwosci (tam jest nowo wybudowany Days Inn z balkonami na
        piekny widok o zachodzie slonca. Za rozsadna cene).

Ja bym jednak wybrala North Rim. Nie jestem spejalnie zwolennikiem Wielkiej
        Dziury, ale od polnocy chyba faktycznie wyglada lepiej. Z Paige do Grand
        Canyon. Potem moze lepiej od razu zobaczyc Zion i Bryce - szkoda czasu pozniej
        jeszcze raz wracac tutaj. Oba Parki sa blisko. Zanocowac mozna w Bryce, nie
        pamietam nazwy hotelu, ale rowniez rozsadne ceny.

Z Bryce na I-15 i do Vegas. Potem do Death Valley. Death Valley w jeden dzien
        to dosc duze tempo, duzo do zobaczenia. I do San Francisco. I San Fran w jeden
        dzien to troche malo.

Rozniez parki w Utah przelozylabym na "przed" San Fran. A moze daloby sie
        wracac wlasnie przez Yosemite i gora. Tam pewnie tez jest cos ciekawego. Mnie
        sie nawet Idaho podobalo. ( fotoforum.gazeta.pl/72,2,886,64085655.html )

Ale to tylko sugestie.
        • Gość: dorota Re: Przykladowa trasa IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.06.07, 16:21
          brzmi niezle napewno skorzystam z twoich sugesti:)dzieki
      • Gość: ZENEK Re: Przykladowa trasa IP: *.proxy.aol.com 13.06.07, 14:20
        Ta przykladowa trasa to jeden wielki BZDET.To nie jest zwiedzanie tylko wyscig
        z czasem.Podziel kilometrowke przez 14 dni i wyjdzie Ci dziennie 610 km do
        przejechania.Nie ma czasu na nic.Bedziesz tylko jedzic i placic za wjazdy do
        parku w ktorym ledwo zdazyc wszystko objechac nie majac czasu na nic. Tym razem
        emigrantka sie nie popisala.
        • Gość: dorota Re: Przykladowa trasa IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.06.07, 16:24
          czy mozesz mi podpowiedziec gdzie mozna zakupic tzw. pas na wjazdy do parkow
          narodowych i jeszcze moze wiesz czy to jakby chroni przed placeniem tzw
          haraczow wjazdowych dla Indian ( czytalam o tym w innych postach)
          • ertes Re: Przykladowa trasa 13.06.07, 17:00
            Pass mozesz kupic w kazdym parku lub na stronie NPS.

Co to znaczy "haracz wjazdowy dla Indian"?
            Wjezdzasz na ICH teren wiec chyba maja prawo zadac oplat?
            • Gość: dorota Re: Przykladowa trasa IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.06.07, 20:16
              nie wiem co to znaczy stad moje pytanie a piszac o tym cytowalam forumowicza
              niejakiego tommatora ale byc moze zle zrozumialam to co napisal...
          • ciocia_ala Re: Przykladowa trasa 13.06.07, 19:11
            Tak jak mowi Ertes, przepustke do parku kup w pierwszym lepszym parku narodowym
            (ta za 80 dolcow). Nie wiem gdzie bedziesz musiala placic za wjazd do
            rezerwatu. Z podanych miejs w Utah czy Arizonie to nigdzie. Najtanszym sposobem
            ominiecia oplat nakladanych przez Indian (no chyba, ze koniecznie chcesz
            zobaczyc ten szklany most nad Grand Cnyonem na wschodnm wejsciu) jest po prostu
            jest omijanie miejsc gdzie one sa :)

Parki Narodowe nie maja nic wspolnego z Indianami. Mysle, ze indianskie oplaty
            dodatkowe Ciebie nie spotkaja na tej wycieczce.
            • Gość: dorota Re: Przykladowa trasa IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.06.07, 20:18
              dzieki :)
          • Gość: ZENEK Re: Przykladowa trasa IP: *.proxy.aol.com 13.06.07, 21:06
            PAS KUP NA STRONIE WWW www.nps.gov/fees_passes.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka