Dodaj do ulubionych

plan porodu

21.06.07, 22:31
Dziewczyny,
macie jakis standardowy plan porodu gdzie sie zaznacza co Was interesuje a co
nie czy tworzycie taka "liste zyczen" od podstaw?
U mnie w dokumentach do szpitala nie bylo zadnej tego typu formy wiec
zastanawiam sie czy mam sama to pisac czy sa gdzies jakies "gotowce"
dzieki
Obserwuj wątek
    • kaszka13 Re: plan porodu 21.06.07, 22:38
      birthplan.com/cgi-bin/plan.pl
      mialam wzor ze szpitala i na tej podstawie napisalam swoj. plan nie powinien byc
      zbyt dlugi, na pewno nie dluzszy niz strona i najlepiej wyszczegolnic (tlustym
      drukiem) te elementy na ktorych najbardziej Ci zalezy.
    • klaudona Re: plan porodu 22.06.07, 02:59
      Na stronie Baby Center zdnajdziesz przykladowy plan porodu. Tutaj tez:
      www.childbirth.org/articles/birthplans.html
    • monikan1 Re: plan porodu 22.06.07, 17:34
      Moj plan porodu jest taki, ze zycze sobie epidural na zmniejszenie bolu. Bede
      sie starac wytrzymac jak najdluzej bez, zeby nie przeciagac porodu, ale napewno
      wezme w ktoryms momencie.
      Nastepnym zyczeniem, to karmienie dziecka piersia od razu, nie chce zeby podali
      formule. A reszte to zobaczymy jak pojdzie. Nie wiem czy tak mozna wszystko
      planowac, jak czasem jest trudno myslec.
      M.
      • aneta05 Re: plan porodu 22.06.07, 18:08
        moja lekarka mi mowila, ze nie musze takiego planu pisac bo oni robia
        wszystko "co najlepsze dla dziecka", ale ja chyba i tak cos tam napisze i
        wcisne pielegniarce jak przyjde
        jako, ze rodze w szoitalu Presbiterian-Columbia to najwazniejsze dla mnie zeby
        mnie zadni studenci nie "ogladali, dogladali i dotykali", oczywiscie musza sie
        gdzies uczyc, ale nie na mnie....
        • klaudona Re: plan porodu 22.06.07, 20:30
          Cokolwiek sobie wypiszesz, omow to ze swoim lekarzem, bo pewnie nie wszystko
          bedzie mozna wprowadzic w zycie. W moim szpitalu nie bylo prysznicow w pokojach
          do porodu, wiec musiala wykreslic kapiel w celu usmierzenia bolu. Lekarze z
          mojej kliniki nie nacinaja, bo taka maja filozofie u nich (nie rozczarowalo
          mnie to, bo ja akurat naciecia nie chcialam). Z epiduralem trzeba lezec na
          lozku, wiec chodzenie i pilke tez musialam wykreslic z listy.
    • hannamay Re: plan porodu 22.06.07, 20:24

bardzo polecam plan porodu - dwie kopie dla lekarza i pielegniarek. ja mialam
      czerwonym drukiem zaznaczone kilka rzeczy miedzy innymi aby mnie nie pytac o
      epidural lub inne znieczulenie, zadnego nacinania krocza i kontakt
      natychmiastowy z dzieckiem skin to skin.

pewno ze szpital zawsze dba o "dobro dziecka i mamy" ale ciagle uwagi czy moze
      pani chce skorzystac ze znieczulenia lub np. zakrapianie oczek dziecka 5 min po
      porodzie nie sa konieczne a tak sie praktykuje. warto wiedziec co sie chce i
      walczyc o swoje prawa.

powodzenia i szybkich,latwych porodow
      • karla007 Re: plan porodu 24.06.07, 02:27
        Jak po angielsku bedzie nacinanie krocza? Bo "What to expect when you are
        expecting" to akurat mam po polsku, a nie chce sie przez przypadek wyglupic...
        Co z praktykami typu lewatywa/golenie? Jak to z tym jest w U.S.?
        Jejku, jak dobrze, ze to forum istnieje, bo niektorych pytan to ja sie po
        prostu wstydze zadawac na zywo:-)
        Dzieki z gory!
        • hannamay Re: plan porodu 24.06.07, 03:52
          nacinanie to episiotomy
          lewatywy nie robi sie tutaj od lat. organizm przed porodem czesto sam oczyszcza
          sie (biegunka na dzien dwa przed porodem). nawet jesli podczas porodu nie
          bedziesz mogla utrzymac, to itak sie tym niestresuj,nie jestes pierwsza i
          kazdydobry lekarz ci powie ze jest to mu wcale nie obcewrecz naturalne i abys
          sobie nie zawracala glowy, niestresowala sie.masz wazniejsze zadanie -
          urodziczdrowo piekne dziecko!

golenie krocza tez indywidualna sprawa. jesli chcesz to sama mozesz sobie
          zrobic, jesli nie to nie jestto wymog, koniecznosc tutaj w szpitalach. ja
          osobiscie uwazam ze dla utrzymania higieny lepiej zrobic sobie.
          • karla007 Re: plan porodu 25.06.07, 01:10
            dziekuje za informacje!!! teraz nic tylko zaczynac pisanie listy:-)
    • monikan1 do Anety05 22.06.07, 23:31
      Ja tez bede rodzic w columbia Presbyterian. Kto jest Twoim lekarzem? Na kiedy
      masz termin?
      • aneta05 Re: do Anety05 23.06.07, 03:59
        monikan1 napisała:

> Ja tez bede rodzic w columbia Presbyterian. Kto jest Twoim lekarzem? Na kiedy
        > masz termin?

ja chodze do dr. Drosinos i jestem dosyc zadowolona a termin mam na 11 sierpnia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka