Dodaj do ulubionych

Kupić auto w USA i podróżować

IP: *.unused.derbynet.waw.pl 28.01.08, 17:59
Witam!

Mam plan pojechać na wycieczkę do USA, kupić tam auto i pojeździć,
pozwiedzać przez jakieś 3-4 tygodnie. Potem, przed powrotem do
kraju, auto sprzedać.

Mam kilka pytan do ludzi, którzy już byli/są w USA.

Co bardziej się opłaca - wynająć auto czy kupić na własność starego
grata? Czy za 700-1000 dolarów kupię cos co pojeździ przez te 3-4
tygodnie, czy raczej same stare trupy są za tę cenę?

Jak jest z ubezpieczeniem kupionego samochodu. Ile to mniej więcej
kosztuje i gdzie to można załatwić? Jako turysta mogę w ogóle takie
ubezpieczenie wykupić? Jakie ubezpieczenia na auto są obowiązkowe?

Podobnie z rejestracją - czy taki kupiony w komisie samochód muszę
na siebie zarejestrować? Da się skoro nie jestem obywatelem USA?
Może jakieś pozwolenie czasowe? Gdzie się to wszystko załatwia i
jakie papiery trzeba mieć?

I ostatnie pytanie o wizę. Mam plan podczas pobytu na południu USA
pojechać na parę dni do Meksyku. Czy moja wiza upoważnia mnie potem
do wjazdu z powrotem - z Meksyku - na teren USA? Czy też mogą być
jakieś problemy i mnie nie wpuszczą?

Z gory dzięki za odpowiedzi,
pozdrawiam aden
Obserwuj wątek
    • wiedzma30 Re: Kupić auto w USA i podróżować 28.01.08, 18:15
      A nie - lepiej, taniej, bezproblemowo itd. - wynajac?
      • Gość: dewoj Re: Kupić auto w USA i podróżować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 19:24
        jaka masz wize??

przy pozyczaniu auta wazne jest w ktorym staniekazdy stan ma inne stawki), gdzie(lotnisko, miasto , poza miastem) i ile masz lat(super jak pow 25)
        • Gość: bez.komplikacji Nie komplikowac sprawy i podrozowac. IP: 63.113.210.* 28.01.08, 19:44
          Absolutnie nie kupowac trupa. Za ta cene kupisz tylko drzwi do
          porzadnego samochodu :). Kombinacje alpejskie z kupnem, rejestracja
          i pozniej sprzedaza nie sa warte zachodu. Nikt od Ciebie potem
          grata nie kupi. Daj sobie z tym pomylem siana.

Udanej podrozy, pozdrawiam,
          q.
    • Gość: As Re: Kupić auto w USA i podróżować IP: *.isp.broadviewnet.net 28.01.08, 21:00
      Glupi pomysl, wynajmij samochod i problem z glowy
    • Gość: $ Re: Kupić auto w USA i podróżować IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 28.01.08, 23:29
      Kompletne mrzonki...
    • polam5 Re: Kupić auto w USA i podróżować 29.01.08, 00:26
      zupelnie poroniony pomysl... Kupienie auta za takie pieniadze to nie kwestia
      15 minut. Do tego problemy z ubezpieczeniem, zarejestrowaniem itd itp... A
      sprzedanie to nastemny problem - 203 tygodnie...??? dluzej zabierze zanim
      dostaniesz papiery rejestracji z urzedu a bez tego nie sprzedasz. Poza tym
      sprzedaz auta to nie kwestia godzin - a co nazywasz "komisem" ? nie wiem co
      masz na mysli? Wyglada ze nie masz pojecia o rynku samochodowym w USA. Chyba z
      echcesz kupic a potem zostawic? Ale jak masz $1000 wtedy lepiej wynajac - do
      tego potrzeba bedzie karta kredytowa i wiek min 25 lat. No i nastepna rzecz to
      wyjazd do Meksyku - na to potrzebne jest specjalne ubezpieczenie jesli jestes
      wlascicielem pojazdu a wynajmowanym nie wolno - mozna ale potrzebane extra
      ubezpieczenie ktore jest dosc drogie... Nie wspomne juz o probelmach wizowych....
      Do meksyku jedzie sie do granicy , zostawia auto na parkingu po stronie usa,
      przechodzi granice i jedzie dalej taksowka...i jedzie sie w towarzystwie
      zdrowych i mozcvnych kolegow jak sie chce wrocic...
      • Gość: dewoj Re: Kupić auto w USA i podróżować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 02:08
        jest wypozyczalnia co pozycza na debetowa(nie pamietam juz ktora)
        odnosnie wieku to jesli jestes ponizej 25lat to musisz zaplacic wiecej(kazda ubezpiecalnia ma inne stawki w "nagradzaniu" mlodych)
        • Gość: LasVegasMan Re: Kupić auto w USA i podróżować IP: *.dhcp.embarqhsd.net 29.01.08, 04:41
          Jesli masz juz 25 lat, to wypozycz sobie z National Rent a Car. Firma nie robi
          problemow z podrozami po innych stanach. Niektore firmy robia. Na przyklad
          Enterprise nie pozwala na dalej jak 500 mil. Tzn. mozesz, ale na wlasna reke.
          Jesli cos sie stanie dla samochodu na wiekszej odleglosci niz 500 mil od miejsca
          wynajmu, to juz Twoja w tym glowa. Do Meksyku nie radze wynajetym autem, bo
          mozesz go juz nie zobaczyc.
          Kupienie auta to tak jak inni juz pisali: poroniony pomysl.
      • jaa25 Re: Kupić auto w USA i podróżować 07.12.16, 22:32
        Osoba, co to pisała, nie ma na ten temat zielonego pojęcia. Kupno samochodu w USA na czas zwiedzania to JEST super pomysł! W okolicach 1500$ spokojnie można znaleźć dobre auto. Załatwienie wszelkich formalności to jeden dzień. Papiery dostaje się szybko, w 2-3 tygodnie dojdą na bank. Sprzedaż - bez problemu, Amerykanie kupują samochody jak my nowe ciuchy. Jak jest mało czasu wystarczy obniżyć zachęcająco cenę, dać ogłoszenie w internecie i raz dwa powinni się zgłosić pierwsi chętni. Tak, na graty też!
    • Gość: jj Re: Kupić auto w USA i podróżować IP: *.hsd1.ga.comcast.net 30.01.08, 06:55
      oblookaj sobie odcinek - Top Gear - [09x03] - 2007.02.11
      oni udowodnili, ze taniej i fajniej jest kupic niz wypozyczyc
      pozdrawiam
      www.youtube.com/watch?v=3Q0trukxkoI
    • erietka Re: Kupić auto w USA i podróżować 30.01.08, 13:21
      kupno auta nie jest takie łatwe. Poza tym w tej cenie to nie kupisz nic
      konkretnego, coby gwarantowalo , ze wyjedziesz i wrocisz.
      Najlepiej wynajac .
      www.dreamka-w-ameryce.blog.onet.pl
      powyzszy link jest o moich podrozach - moze zainspiruje cie do ustalenia trasy
      Pozdrawiam
      • Gość: goscUSA Re: Best Advice IP: *.235.253.164.Dial1.Orlando1.Level3.net 31.01.08, 02:29
        ...kup jakiegos grata w Polsce, przetransportuj "autko" do Stanow,
        pojezdzisz, zobaczysz a na koniec intratnie sprzedaz tu na
        miejscu....BTW polecam usilnie wypad do Mexico.....
        • kawa_i Re: Best Advice 17.02.08, 11:46
          dobry pomysl. dodatkowo polecam jeden z odcinków Top Gear - tam zrobili
          praktycznie to samo, tzn. kupili auto za ok 1000$, pojeździli i sprzedali. ja
          też wolałbym jeździć swoim niż wynajętym:).
        • lasvegasman Re: Best Advice 19.02.08, 07:12
          Gość portalu: goscUSA napisał(a):

> ...kup jakiegos grata w Polsce, przetransportuj "autko" do Stanow,
          > pojezdzisz, zobaczysz a na koniec intratnie sprzedaz tu na
          > miejscu....BTW polecam usilnie wypad do Mexico.....

Jesli juz sprowadzic z Polski, to polecam fiata 126p. Po przejechaniu trasy,
          jesli wytrzyma, to moze Ci sie uda sprzedac jako kosiarka do trawy. Noze nowy
          wlasciciel sam zainstaluje. :-))
    • jaa25 Re: Kupić auto w USA i podróżować 07.12.16, 22:35
      Kupno auta w USA jest dziecinnie proste, sprzedaż tak samo. W jeden dzień możesz naleźć fajne autko w okolicach 1500-2000$, kupić i załatwić wszelkie formalności. Taniej też się da, ale zależy gdzie i ile ma się czasu. Sprzedaż jest jeszcze szybsza. Amerykanie kupują auta jak my ubrania, gruchoty idą równie łatwo jak cacka. Wystarczy dobrą cenę dać, jeśli się spieszymy ze sprzedażą.
      • glupota.nie.boli Nekrofilia moja miłość 08.12.16, 22:36

Czy ty, żałosny azbestowy przygłupie, zwracasz uwagę na daty postów na które opowiadasz?
        • stodola Re: Nekrofilia moja miłość 14.09.18, 10:01
          Wątkotwórca nie raczył nawet napisać czy wogóle przyechał.a szkoda...dowiedziałbym się jak kupić samochód bez prawka jakiegoś z 50 stanów i gdzie title zostało wyslane, a gdzie poszły zdjęcia z kamer na skrzyżowaniach wielu ulic.
    • ametystowa.pani Re: Kupić auto w USA i podróżować 30.03.17, 20:30
      znajomy tak zrobił. Kupił auto za 200 dolców- grat trochę ale zjeździli nim kawałek. Na zdjęciach wyglądało jak z raperskiego teledysku. Tyle,że to było już jakiś czas temu. Auto potem gdzieś oddali. On tam był kilka miesięcy.
    • mysliciel662 Re: Kupić auto w USA i podróżować 27.04.17, 09:30
      Kupować? Taniej będzie wynająć. Masz w ogóle międzynarodowe prawko?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka