Dodaj do ulubionych

Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć?

IP: *.era.pl 22.06.09, 15:50
Witam!
Załozmy, ze mam miesiac czasu. Co warto zobaczyc w tym czasie w Kanadzie?
Obserwuj wątek
    • Gość: somsiad Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.06.09, 17:36
      Gość portalu: andres napisał(a):

> Witam!
      Dobry!, dobry!

> Załozmy, ze mam miesiac czasu.
      Zalozmy, ze masz!

> Co warto zobaczyc w tym czasie w Kanadzie?
      To i owo!

Zegnam!
      • Gość: gosc Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? IP: *.94-24.tampabay.res.rr.com 22.06.09, 21:35
        ..co chcesz - wola twoja panie.....
    • dradam121 Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? 23.06.09, 04:45
      Kanada jest drugim co do wielkosci krajem swiata. Ma obszar wiekszy od obszaru
      Europy.

Jezeli wiec cos Ciebie interesuje, to warto sie zastanowic,czy to cos wlasnie na
      obszarze Kanady wystepuje.

Radze ogladnac sobie nagranier DVD "Over Canada" , jest na tej godzinnej plytce
      pokazane to i owo.

Pamietaj przy okazji,ze przejazdy po Kanadzie moga sporo kosztowac. Zwlaszcza w
      zimie.
      • prado5 Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? 23.06.09, 06:39
        W Kanadzie nie ma nic ciekawego do zobaczenia. Miesiac to
        o 29 dni za duzo. Jedz do Stanow.
        • Gość: Katz Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.06.09, 16:26
          prado5 napisał:

> W Kanadzie nie ma nic ciekawego do zobaczenia. Miesiac to
          > o 29 dni za duzo. Jedz do Stanow.

Swiete slowa. Stany , to polowa obszaru Kanady. Pol dnia ci
          wystarczy. Po co czas marnowac. Lepiej sie napic.
          • edgur Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? 23.06.09, 19:41
            "W Kanadzie nie ma nic ciekawego do zobaczenia."
            Napewno Amerikanin to napisal. W tym sensie w Alasce i wiekszosci Stanow tez
            nie ma nic do zobaczenia.
            To odwiedz w Stanch "Grand Canyon", Yellowstone Park i jesli masz duzo pieniedzy
            do rozrzucenia to wyspy Hawajskie.
            A jesli chcesz sobie ochy otwozyc o Kanadzie to wystarczy przyjsc do wodospadu
            Niagary i popatrz sie na Amerykanski, wspanialy jesli by tylko ten istnial, ale
            nastepnie zwruc na Kanadyjski i decyduj sam.
            • Gość: gosc Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? IP: *.94-24.tampabay.res.rr.com 23.06.09, 19:51
              ...sprawdz swoja gramatyke sunku edgur....
          • Gość: gosc Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? IP: *.94-24.tampabay.res.rr.com 23.06.09, 19:53
            ...katz to taki polak z tel-aviwu - sluchaj , on wie "wszycko"
          • starypierdola Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? 24.06.09, 06:17

> Swiete slowa. Stany , to polowa obszaru Kanady. Pol dnia ci
            > wystarczy. Po co czas marnowac. Lepiej sie napic.

Moze i racja, ale w Stanach jest 10 razy wiecej kobiet niz w Kanadzie. I
            olbrzymia wiekszosc nie chodzi zakutana w futra z fok, wiec mozna lepiej ocenic
            na co sie czlowiek porywa :))

Przyjemnego zwiedzania
            SP

• Gość: Katz Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.06.09, 08:56
              starypie... napisał:
              Moze i racja, ale w Stanach jest 10 razy wiecej kobiet niz w
              Kanadzie. I
              > olbrzymia wiekszosc nie chodzi zakutana w futra z fok, wiec mozna
              lepiej ocenic
              > na co sie czlowiek porywa :))

Do tego by ocenic na co sie czlek porwal, to nie trzeba
              amerykanskiej baby z odzienia obdzierac. W 9 na 10 przypadkow, w
              ciemno synek by sie porwal na hihopotana. hihihi!
              I co z tego, ze 10 razy wiecej babow. Tu nie o ilosc a o jakosc
              chodzi. Chcesz by sie chlop w liczeniu podciagnal i z nudow
              przekrecil czy co? A ty by chcial, zeby amerykanskie hihopotamy w
              foczych futrach chodzily? Nic z tego. Foki nie sa takie duze- futra
              nie starczy. Amerykany zreszta swoje foki na Alasce, tak jak Ruskie
              u siebie wybily, wiec nie majom z czego skor obdzierac, a
              kanadyjskie fucky im foka pokazaly. A poza tym, to nawet z Walrusa
              nie wyjdzie wiecej jak kamizelka na US slicznotke . Jakis skorzany
              plaszczyk z kaszalota to moze i ewentualnie.
              • starypierdola Hippos, powiadasz? 25.06.09, 16:02
                Ale to nie moja filozofia :))
                Jak cos lubie, to im tego wiecej, tym sie lepiej czuje!! Przy tym pulchniutkie
                to takie, przytulic sie mozna, a nie nabijac sobie guzy jak sie ma do czynienia
                z sama skora i koscmi :)))

Lubieznik SP
                • starypierdola Jeszcze tylko dodam .... 25.06.09, 16:07
                  ... ze w ilosci funtow / kilogarmow na osobe plci zenskiej, Kanada od US nie
                  odstaje. Nic a nic nie odstaje. A moze nawet prowadzi??

Obserwator SP
                  • Gość: Katz Re: Jeszcze tylko dodam .... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.06.09, 18:10
                    Sweet dreams starapie..., sweet dreams. Dane ze statystyk mowia
                    cos innego.

"Overweight/obesity and obesity rates for boys in the two countries
                    were similar (Chart 6). However, for girls, the overweight/obesity
                    rate in Canada was higher at ages 2 to 5, but lower at ages 12 to
                    17. At ages 12 to 17, American girls were almost twice as likely as
                    Canadian girls to be obese: 13% versus 7%. "

i dalej.....

"If the prevalence of overweight and obesity among youth is still
                    increasing, differences between Canada and United States may be
                    greater, because the American rates are based on earlier data
                    (collected from 1999 to 2002)". (kanadyjskie sa z 2004 roku-moje
                    przyp)

Zwracam uwage na roznice miedzy zwykla nadwaga a otyloscia. Jak w
                    nadwadze panuje wzgledna rownowaga (nadwaga moga sie nawet pochwalic
                    ogolnie slabo odzywieni Polacy), tak w otylosci amerykanskie
                    dziewczyny prawie dwokrotnie sa bardziej zhipopotamizowane niz
                    kanadyjskie.
                    • starypierdola Chyba teoria jakiegos naukowca na zoldzie rzadu .. 26.06.09, 07:19
                      ... Kanady, albo jakiegos lokalnego patrioty przywalonego kupa sniegu :))

Moje obserwacje, "z pierwszej reki", wskazuja ze oba kraje ida "leb w leb".

No a jak te "2 to 5 years old" dorosna (tylko kilka lat!) to Kanada wysunie sie
                      zdecydowanie do przodu :))

Czego jej zycze z calego serca
                      Patriota Kanadyjski SP
                      • Gość: Katz Ty masz jednak faktycznie problemy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.06.09, 08:46
                        z logicznym rozumowaniem, ze o problemach ze zrozumieniem prostego
                        tekstu nawet nie wspomne.
                        • starypierdola Re: Ty masz jednak faktycznie problemy 26.06.09, 14:58
                          Strzal w dziesiatke, faktycznie mam problemy.

Ale kto ich dzis nie ma? Czasy ciezkie i zalozyl bym sie ze ty masz ich tez
                          sporo. Twoje wpisy na to wskazuja:((

SP z problemami
                        • starypierdola Re: Ty masz jednak faktycznie problemy 26.06.09, 15:01
                          Strzal w dziesiatke. Faltycznie mam ich duzo.

Ale czasy sa ciezkie, i wyglada ze Ty tez je masz. Twoje wpisy wskazuja na to
                          dosc jasno.

SP z Problemami
            • Gość: Jaka Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.09, 10:43
              > Moze i racja, ale w Stanach jest 10 razy wiecej kobiet niz w Kanadzie.

HEHEHEHEHE Kobiet??!!!!--chyba nie mialas tego na mysli. Kobiety w US nie wystepuja, bo sie spasly jak swinie w fast food'ach.
              • zas_ale_pyra Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? 25.06.09, 16:28
                Gość portalu: Jaka napisał(a):

> > Moze i racja, ale w Stanach jest 10 razy wiecej kobiet niz w Kanadzie.
                >
                > HEHEHEHEHE Kobiet??!!!!--chyba nie mialas tego na mysli. Kobiety w US nie wyste
                > puja, bo sie spasly jak swinie w fast food'ach.

Byles w USA/Kanadzie? Czy te informacje to od podobnych frustratow?
                • starypierdola Jesli to do mnie, to potwierdzam: 26.06.09, 07:21
                  Tak, bylem, jestem i mam zamiar byc w USA / Kanadzie :)

Czego i Tobie zycze
                  SP
                  • zas_ale_pyra Re: Jesli to do mnie, to potwierdzam: 26.06.09, 17:43
                    starypie... napisał:

> Tak, bylem, jestem i mam zamiar byc w USA / Kanadzie :)
                    >
                    > Czego i Tobie zycze
                    > SP

Dziekuje i wzajemnie. Bylem/jestem w obu krajach tzn. USA/Kanada..
                    Post byl do "jaka"
                    • Gość: Jaka Re: Jesli to do mnie, to potwierdzam: IP: *.MAN.atcom.net.pl 26.06.09, 18:06
                      > Post byl do "jaka"

Tak "Jaka" byla, nie jest, ale bywa dosc czesto!:)
                      • zas_ale_pyra Re: Jesli to do mnie, to potwierdzam: 27.06.09, 00:15
                        Gość portalu: Jaka napisał(a):

> > Post byl do "jaka"
                        >
                        > Tak "Jaka" byla, nie jest, ale bywa dosc czesto!:)

Welcome to America.Open your eyes widely.
              • Gość: Katz Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.06.09, 19:06
                Wszystkich przesmiewcow z "niedozywionej" Polski pragne uspokoic, ze
                w milowych krokach gonicie Ameryke, a w niektorych parametrach juz
                dogoniliscie, a nawet.....

"...W odniesieniu do wyników badań GUS z 1997 roku przeprowadzonych
                na grupie osób w wieku produkcyjnym (15-49 lat), wzrosła liczba
                mężczyzn mających nadwagę, podczas gdy odsetek pań posiadających
                wagę wyższą niż prawidłowa zmienił się w mniejszym stopniu (16% w
                2006 roku do 13,7% w roku 1997). W 1997 23% mężczyzn miało wagę
                wyższą niż prawidłową, a w 2006 roku 28% wszystkich przedstawicieli
                płci brzydkiej...".

Tak wiec w statystykach wyglada to tak:

Nadwaga kobiet w tej grupie wiekowej:
                Kanada - 14.3%
                USA - 17.3%
                Polska - 16.0%

Nadwaga mezczyzn w tej grupie wiekowej:
                Kanada - 32.0%
                USA - 36.0%
                Polska - 28.0%
                Dane dotycza tylko rasy bialej.

Jak widzicie, podstaw do smiechu i zartow tak naprawde nie macie.
                • starypierdola 1997 do 2009 to 12 lat ..... n/t 26.06.09, 07:23
                  • Gość: Katz A Ty co, analfabeta funkcjonalny? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.06.09, 08:39
                    od 2006 do 2009, to u Ciebie 12 lat????????

Teraz, gdy juz wiem, ze nie rozumiesz tego co czytasz, nie beda mnie
                    dziwily Twoje posty.
                    • Gość: Katz A Ty co, analfabeta funkcjonalny? PS IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.06.09, 08:40
                      pl.wikipedia.org/wiki/Analfabetyzm_funkcjonalny
                      • starypierdola Ty co, analfabeta funkcjonalny? 26.06.09, 15:05
                        Dzieki za diagnoze i za link. Oszczedziles mi na psychologach i doktorach.

Oba (diagnoza, link)wyraznie wskazuja zes Ty wyjatkowy inteligent. Gratuluje!
                        Tak trzymac :))

Analfabeta SP
                • Gość: Jaka Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.09, 10:54
                  Taaaaaa!!!! Nie wiem za bardzo gdzie wyszukałeś sobie te liczby?!

Nie będę z tobą sprzeczać gdzie czy w US, czy CA, czy PL jest więcej ludzi. USA tak czy inaczej słynie z potężnych stworzeń, które każdego dnia toczą się tamtejszymi ulicami. Widziałam na własne oczy! Byłam również w Kanadzie również nie raz i mogę napisać z czystym sumieniem -
                  • Gość: Jaka Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.09, 11:15
                    I jeszcze znalazłam to:

www.statcan.gc.ca/pub/82-620-m/2005001/c-g/adults-adutles/4144170-eng.htm
                    • starypierdola No wiec sama widzisz ze ..... 26.06.09, 15:09
                      ... dla kogos kto lubi DUZO GRUBYCH kobiet tak USA jaki Kanada to raj na ziemi :))

Zadowolony SP
                      • Gość: Jaka Re: No wiec sama widzisz ze ..... IP: *.MAN.atcom.net.pl 26.06.09, 15:51
                        Nie wziales pod uwage populacji obu krajow!

A to troszke, jak nie bardzo zmienia podane przeze mnie liczby:)!!!!!

Canada — Population: 33,212,696 (July 2008 est.)

United States — Population: 303,824,640 (July 2008 est.)
    • Gość: 68 tsdgWRE Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 24.06.09, 06:54
      Po co zaraz sie zakladac?
    • jot-23 Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? 26.06.09, 00:48
      warto "zobaczyc" browar Dieu du Ciel w Montrealu

beeradvocate.com/beer/profile/1141/?view=beerfly

"Please tell me Kenny is blowing up a man-shaped balloon"
      • starypierdola Nie namawiaj czlowieka do pijanstwa! 26.06.09, 07:30
        No chyba ze mu chcesz zaimponowac cenami kanadyjskich piw. Albo opchnac swego
        Golfa - diesla?

To juz lepiej niech jedzie do zachodniej Kanady pograc w golfa:
        mediacentre.canada.travel/content/industry_news/thompson-okanagan-rated-1-golf-destination-canada
        i zakonczy podroz w Whistlers.

Golfista SP

• Gość: myszka jelopy,czlowiek pyta co zobaczyc-a wy IP: *.147-ppp.3menatwork.com 27.06.09, 14:53
      gadacie o grubasach,czas wrocic do szkoly i siem nauczyc ze
      odpowiada sie na zadane pytanie
      • starypierdola Myszka, Ty psitko-nauczycielko .... 27.06.09, 15:40
        ...czytac nie portafisz? Czy nie wiesz co to piwo czy golf?

Moze sprobuj przeczytac dwa wpisy powyzej Twego?

I od kiedy to na publicznym Forum nie wolno / nie wypada pisac to co czlowieka
        gnebi czy nawet to co mu slina na jezyk przyniesie? W koncu glodnemu chleb na mysli.

Przyjemnego weekendu. Ucz sie tolerancji wyzbyj sie swego typowo polskiego
        "nauczycielstwa".
        SP
        • Gość: myszka nie pij baranie od rana IP: *.147-ppp.3menatwork.com 27.06.09, 16:00
          czlowiek pyta o podroz a wy mu o tlustych kobietach...jezeli chcesz
          mowic co cie gnebi to nie na forum podroze ale na kobieta i
          dom ,moda etc..
          • jot-23 Re: nie pij baranie od rana 27.06.09, 16:41
            ja mam pytanie przy okazji: gdzie w montrealu mozna kupic kawe
            Cubita - kawa impoerowana z kuby
            • Gość: myszka Re: nie pij baranie od rana IP: *.147-ppp.3menatwork.com 27.06.09, 17:30
              kawy nie pije,mieszkam w laval
          • jot-23 link 27.06.09, 16:44
            thomashinds.ca/productdetails.php?product=73
    • Gość: Migdałowa Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 01:45
      Ja byłam w Kanadzie jakieś 4 lata temu bardzo mi się podobało, tera znów się
      wybieram tym razem na zimę:D
      Polecam zobaczyć oczywiście Niagarę, w ogóle całe miasteczko jest super jak masz
      tam czas warto zajrzeć do maryland itd.
      Polecam też zrobienie sobie czegoś w rodzaju kempingu do Algonquin lub Tobermory
      - świetne rezerwaty!! Co jeszcze... Może np. najwyższa wierza w Toronto! Ze
      przezroczystą podłogą:) - nie zapomniane wrażenie stanąć jak by w powietrzu.

Jeśli masz okazję jedź do Kanady bo naprawdę warto!
      • Gość: info Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? IP: *.hsd1.fl.comcast.net 29.06.09, 04:17
        > Jeśli masz okazję jedź do Kanady bo naprawdę warto!

Warto? Zeby przez miesiac stac w rozkroku nad kawalkiem szklanej podlogi w
        CN-Tower, czy moze wisiec na barierce przy wodospadzie lub ogladac tandetne
        "muzea" w Niagara?:)
        • Gość: Migdałowa Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 19:09
          Jak dla kogo, nie widziałeś warto zobaczyć! Kto Ci każe przez miesiąc sterczeć w
          CN-Tower lub Niagara Falls - bo jak się da (dla tego kto chce) można zobaczyć
          inne ciekawe miejsca ba fajne! Cluby, kasyna, urokliwe parki, miasta!takie jak
          Ottawa czy Vancouver, parki narodowe, góry skaliste...
          Może dla nie których Kanada kojarzy się tylko z wodospadem no cóż trudno nie mój
          problem.
          • Gość: jb Re: Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć? IP: 199.212.7.* 03.07.09, 19:32
            Odpowiedz dla wszystkich z formu "Kanada, 1 miesiąc, co zobaczyć?"
            Jest to smutne ze tak malo kultury w was a duzo zgrywania i hamstwa
            (brzmicie jak typowi polacy czekajacy a wlasciwie szukacie kazdej
            przyczyny na skrytykowanie kogos (moze i w tej Polsce sie troche
            zmienilo ale wasza mentalnos ma jeszcze baaaardzo duzo do
            zyczenia) ). Ciezko sie to wszystko czyta.
            Co do Kanady to jest sliczna i kazda provincja ma duzo do
            zaoferowanie (nie tylko grubych ludzi). Pod wzgledem natury mysle
            ze wiecej i bardziej roznorodnej mozna zobaczyc w Kanadzie niz w
            Polsce. Miesiac to za malo ale szczegolnie polecam prowincje takie
            jak: British Columbia, Nova Scotia, New Foundland sa piekne i warte
            zobaczenia.

Pamietajcie ludzi nie ocenia sie wedlug tego jak wygladaja (daje
            sobie glowe uciac ze wy tez nie wygladacie perfect)
            • jot-23 ciezko sie czyta 03.07.09, 20:01
              bardzo ciezko nawet, pitolisz i pitolisz, a zadnych konkretow w tej
              twojej pisaninie nie ma. na konkretne pytanie "co warto zobaczyc"
              odpowiadasz "prowincje". obiecujac ze sa "warte
              zobaczenia"...napisz , chociaz przykladowo co tak jest takiego
              wartego zobaczenia
              • Gość: jb Re: ciezko sie czyta IP: 199.212.7.* 03.07.09, 20:41

W BC warto zobaczyc Whistler & Blackmob jest to super narciarskie
                miasteczko z pieknymi widokami w gorach. Vancouver Island jest tez
                piekna w szczegolnosci polecam Tofino (szczegolnie dla tych ktorzy
                lubia wind surfing)i Wiktorie. Warto jest tam wypozyczyc samochod i
                troche pojezdzic mozna zobaczyc duzo indjanskich ciekawych
                miasteczek no i oczywiscie przepiekne widoki. Rowniez samo miasto
                Vancouver jest tez piekne. Takze winiarnie w Thompson Okanagan przy
                okazji mozna sprobowac Kanadyjskiego wina. Polnocne BC jest bardzo
                gorzyste z pieknymi parkami (uwaga na niedzwiedzie)
                Co do NS to Cape Breton Island jest piekna cala warto przejechac do
                okola. Ma duzo roznych campingow i hoteli wiec z noclegiem nie ma
                problemu. Halifax jest rowniez ladnym miastem. Poludniowa czesc
                jest takze piekna Peggy's Cove i Lunenburg.
                Co do NL to warto zobaczyc Gros Morne National Park jest piekny ze
                slicznymi widokami, L’Anse aux Meadows National Historic Site tez
                troche historii tej provincji i ludzi Cabot Tower atop Signal Hill w
                miescie St. John's no i oczywiscie mozna poplynac i zobaczyc lodowce
                (trzeba zarezerwowac wczesciej i koniecznie potrzebne sa cieple
                ubrania)
                Ja osobiscie mieszkam w Toronto i tez polecam to miasto po za wieza
                ktora posiadamy jest jeszcze duzo innych ciekawych miejsc do
                zobaczenia takich jak muzea, galerie no i mamy super restauracje z
                rozynch stron swiata polecam "Salad King" tajska kuchnia. Polnocne
                Ontario tez jest piekne. Szczegolnie jesli lubisz nature.

Mam nadzieje ze to pomoze w sprostowaniu opinii ze w Kanadzie nie ma
                co zobaczyc. Uwazam ze jest to piekny kraj na ktory niestety
                potrzeba duzo czasu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka