Dodaj do ulubionych

test pappa- zły wynik

06.07.06, 16:26
własnie się dowiedziałam, ze mam wynik 1/87. mam 35 lat i jedno zdrowe
dziecko. Jestem zalamana. napiszcie, czy osoby, ktore miały podobny problem
zdecydowały się na aminopunkcje. Była badana przezierność karku i
było wszystko ok.
Strasznie się boje.
M.
Obserwuj wątek
    • wimabe Re: test pappa- zły wynik 06.07.06, 18:49
      Nie martw się! Ten wynik oznacza tylko prawdopodobieństwo wystapienia wady u
      dziecka. Na tym forum jest kilka wątkow, w ktorych dziewczyny piszą o zlych
      wynikach przezierności i testu pappa, ktore konczyły się urodzeniem zdrowego
      dziecka. Nic nie jest przesądzone! Co do amniopunkcji to jest kwestia tego, co
      by Ci to badanie dalo - tzn czy gdyby wyszlo zle to chciałabyś przerwać ciążę,
      czy też jego wyniki bylyby potrzena tylko dla uzyskania wiadomości. Myśle, ze
      jeżeli chodzi tylko o uzyskanie informacji to należałoby bardzo poważnie
      rozpatrzeć za i przeciw amniopunkcji, bo jak wiadomo niesie ona ryzyko utraty
      ciąży - z wielkim prawdopodobieństwem zdrowej ciąży (masz już przecież zdrowe
      dziecko!!!). Najlepiej poradzić się lekarza
    • ma.pi Re: test pappa- zły wynik 11.07.06, 17:02
      misiek25 napisała:

> własnie się dowiedziałam, ze mam wynik 1/87. mam 35 lat i jedno zdrowe
      > dziecko. Jestem zalamana. napiszcie, czy osoby, ktore miały podobny problem
      > zdecydowały się na aminopunkcje. Była badana przezierność karku i
      > było wszystko ok.
      > Strasznie się boje.
      > M.

To badanie mowi tylko o prawdopodobienstwie wystapienia wady, a nie ze wada
      wystapi.
      Badanie PAPA pokazalo 1/87, badanie USG wyszlo OK. Czyli w sumie dalej nic nie
      wiadomo, a tylko sie denerwujesz.

Nawet jak te badania pokaza, ze wystapienie wady jest maloprawdopodobne to wada
      moze wystapic.

Jedynie aminopunkcja moze Cie uspokoic. I nie robi sie jej tylko po to jak co
      niektorzy sugeruja, aby usunac ciaze, ale po to aby w razie czego miec czas na
      przygotowanie sie na przyjecie chorego dziecka, i juz na tym etapie wiedziec
      czy zaraz po urodzeniu nie beda potrzebne jakies zabiegi medyczne, czy
      dodatkowe badania.

Pozdr.
      • verdana Re: test pappa- zły wynik 11.07.06, 19:38
        Prawdopodobieństwo poronienia po aminopunkcji wynosi mniej-wiecej 1:100, a jak
        mi powiedział lekarz - w po aminopunkcji robionej w porządnym szpitalu jest
        znacznie niższe. Statystyka dotyczy krajów, gdzie badanie jest robione często -
        i trzeba też pamiętac, że częściej dotyczy ciąż zagrożonych, starszych matek
        itd - a więc tych, gdzie i tak ryzyko poronienia jest wysokie.
        Radzę zrobić badanie - choćby dlatego, ze cała ciąża w stresie źle wpływa na
        dziecko. Prawdopodobnie dziecko jest zdrowe - opłaca się wiec zbadać i nie
        denerwować niepotrzebnie.
    • werbena11 Re: test pappa- zły wynik 13.07.06, 09:20
      wiem co przezywasz, bo rok temu mialam to samo- wyik 1:50 (wyzszego juz nie
      oznaczaja), przeziernosc ok. zdecydowalam sie na amnio, zeby jeszcze 5 mies,
      cieszyc sie ciaza albo nastawic psychicznie do zmiany w zyciu; stres przed
      niewiadoma przez 5 mies nie jest dobry dla dziecka. przed porodem skonczylam 35
      lat, amnio wyszlo ok. Urodzilam zdrowa dziewczynke, wlasnie skonczyla pol roku.

teraz nie robilabym pappa tylko usg genet. w jakims dobrym osrodku,
      pojechalabym nawet do Lodzi.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za ciebie i dzieciatko!
      • misiek25 Re: test pappa- zły wynik 13.07.06, 18:36
        Dziewczyny,
        Bardzo dziękuje za odpowiedzi.
        Zdecydowałam się na amino,bo nie wyobrażam sobie żyć w niepewności do końca
        ciąży. Amino mam wyznaczoną na 24 lipca. Jestem przytłoczona tą hustawką
        nastrojów. Od pewności że będzie ok. do totalnego załamania. Amino będę robiła
        w szpitalu Orłowskiego (w wawie).
        Werbena, Napisz jak to jest, czy miałaś jakieś komplikacje i czy leżałaś
        bezpośrednio po badaniu. Ja się zdecydowałam na Orłowskiego, choć miałam
        wstępnie robić w prywatnej klinice. Mam większe zaufanie w takich sprawach do
        państwowch szpitali.Jak długo czekałaś na wynik? Moja próbka będzie oddana do
        IMiDz.
        M.
        • anatewka Re: test pappa- zły wynik 13.07.06, 22:57
          Ja mialam po tescie pappa 1:56.Mam 29 lat i nasz pierwszy synek mial Zespol
          Downa. Na amnio sie nie zdecydowalismy. Zrobili mi jeszcze test potrojny (ok 15
          tyg ciazy) ktory juz wyszedl lepszy 1:277 i w 20 tyg ciazy usg genetyczne i echo
          serca dziecka. Oba te badania wyszly prawidlowe wiec zaczelam sie cieszyc ciaza.
          Mniej sie boje samego ZD niz chorob/ wad mu towazyszacych wiec uspokoilam sie ze
          narzady i serduszko sa zdrowe.
          Pozdrawiam i zycze spokoju i zeby amniopunkcja byla bez komplikacji i z dobrymi
          wynikami.
        • monawk Re: test pappa- zły wynik 14.07.06, 10:52
          Miałam amnio 25 kwietnia zeszłego roku w IMiDz.
          Badanie nie należy do bolących, najgorsza dla mnie była świadomość, na czym to badanie polega (nie mogłam np. patrzeć w monitor). Po badaniu wstałam i poszliśmy do domu. Przez kilka dni po oszczędzałam się, więcej leżałam.
          Z wynikiem amnio jest tak, że jak w laboratorium widzą, że nieprawidłowo dzielą się pobrane komórki, dzwonią dosyć szybko - ja miałam telefon po 6 dniach. Pisały dziewczyny na forum, że brak wiadomości przez dłuższy czas oznacza najprawdopodobniej, że wszystko ok - czego Ci bardzo życzęsmile
          • misiek25 Re: test pappa- zły wynik 14.07.06, 12:44
            Kochana, Bardzo dziękuje za opis. mnie też najbardziej przeraża to na czym to
            badanie polega.I jak sobie siebie wyobrażam, to też napewno nie będę patrzyła
            na monitor. Napisz czy słyszałaś o realnych przypadkach poważnych powikłań po
            badaniu.
            Jeśli masz ochotę i mogę Cię o to prosić, to napisz (na priva ?)dlaczego
            poszłaś na to badanie. Napisz też w którym tygodniu je robiłaś.
            Pozdrawiam
            Mati
            • monawk Re: test pappa- zły wynik 15.07.06, 18:54
              tu jest opisana nasza historia:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20515&w=26272433&v=2&s=0
              • misiek25 Re: test pappa- zły wynik 15.07.06, 19:23
                Mona, Jesteś niesamowicie dzielną kobietą.
                Z całego serca życzę Wam wszystkiego dobregosmile
                M.
            • monawk Re: test pappa- zły wynik 15.07.06, 18:56
              tak czytam, że napisałam, iż miałam wynik po 6 dniach. Amnio miałam 25 kwietnia, a zadzwonili do mnie 6 maja. Przepraszam za pomyłkę.
              • bilboa Re: Do Wrebeny 24.07.06, 22:28
                Mam pytanie: dlaczego polecasz
                Łódź jeżeli chodzi o to badanie i czy chodzi Ci może o USG u dr Dudarewicza?

Pozdrawiam.
    • winniethepuh Re: test pappa- zły wynik 01.08.06, 09:07
      Sama mialam wynik testu pappa 1/14, po usg prawdopodobienstwo zmalalo do 1/141
      i zdecydowalam sie na biopsje kosmowki (CVS)w 13 tc. Czy w Polsce nie mozna
      zrobic tego badania tylko zawsze amnio? Wynik na ZD i inne najczesciej
      wystepujace dostalam po 3 dniach, a teraz juz spokojnie czekam na cala reszte
      (, ktora robili na moje wyrazne zyczenie). No i znamy plecsmile Trzymam za £Was
      kciuki, wiem ile kosztuje oczekiwanie.
      • kaskaka Re: test pappa- zły wynik 04.08.06, 00:51
        Dziewczyny, jaki miałyście poziom papp-a? Chodzi o moją koleżanką, nad którą
        ciąży dylemat decyzji o amniopunkcji. Poziom papp-a wyniósł 0,98 mlU/ml (badanie
        w 13 tc), komentarz tego wyniku: "zastanawiająco niski poziom papp-a".
        (Przezierność karkowa wyszła w normie).
        Pozdrawiam. k
        • jomale Re: test pappa- zły wynik 13.08.06, 19:08
          mi wyszedł pappa 1,4 mlU/ml a wolne B-HCG 54,4 ng/ml z markerów biochmeicznych
          wyszło ryzyko 1:102 sad Nie robiłam amniopunkcji, NT tez wyszedł odbrze. mam
          tylko nadzieje ze wszystko jest oki ale to czekanie jest okropne (do porodu
          zostało tyle czasu sad
          Pocieszam sie ze byłam w ciazy blizniaczej na poczatku ale jeden zarodek
          obumarł, dostał hiperstymualcji po zabiegi ICSI i przyjmowałam progesteron.

• misiek25 Re: test pappa- zły wynik 14.08.06, 13:16
            Z tego co czytała wszedzie (uwierz, WSZĘDZIE) na temat pappa i ew. błedów, masz
            100% racji, ze tak do tego podchodzisz. masz po prostu fałszywy wynik. Jestem
            przekonana, ze wszytsko jest oksmile
            Zrób sobie połowinkowe USG u jakiegos superspeca. Jeśli Jesteś z wawy polecam
            Roszkowskiego, do niego lekarze wysyłają na konsultację, jesli czegoś nie
            wiedzą...(mój własny przykład, przykład koleżanki w ciąży którą prowadzi inny
            gin, mąż innej koleżanki, takze ginekolog który swoją żonę w ciazy wysyłał
            tylko do niego).
            Pozdrawiam,
            M.
            • jomale Re: test pappa- zły wynik 14.08.06, 19:47
              nie jestem z wawy sad mam starsznei daleko bo z checia bym pojchała do
              Roszkowskiego. Bede musiala szukac jakiegos speca w okolicy. mam nadzieje ze
              wszystko u nas bedize dobzre smile
              • misiek25 Re: test pappa- zły wynik 14.08.06, 22:25
                Ok. Gdybyś jednak potrzebowała pomocy w wawie, nie ma problemusmile
                Pozdrawiam,
                M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka