Dodaj do ulubionych

d-dimery a ciąża!!!!!!!!!!!!!!!!

03.02.09, 12:24
Witam. Czy Któraś z Was miała wysoki poziom d-dimerów ciąży? Proszę napiszcie
cokolwiek, bo mnie straszą że to niebezpieczne
Obserwuj wątek
    • liwia2009 Re: d-dimery a ciąża!!!!!!!!!!!!!!!! 10.02.09, 11:04
      Naprawdę nikt nic nie wie? Napiszcie coś proszę. Przecież nie jestem z tym jedna
      • kajka271 Re: d-dimery a ciąża!!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.09, 16:11
        Ja miałam podwyższone,ale ponoć w ciąży to normalne, ważne o ile podwyższone. Mój ginek powiedział, ze zaczynamy się martwić od 2500, a ja miałam 522... (nie pamiętam niestety jednostek).
        • kajka271 Re: d-dimery a ciąża!!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.09, 16:13
          A dodam ci jeszcze, że miałam ciążę prowadzoną na heparynie, i skontrolowane te d-dimery właśnie po to by ustalić dawkę heparyny. Wnioskuję więc, że jeśli d-dimery są wysokie to się podaje większe dawki heparyny.
          • liwia2009 Re: d-dimery a ciąża!!!!!!!!!!!!!!!! 18.02.09, 10:16
            Ja mam ok 1700, ale nie biorę heparyny. Brałam tylko acard przez 3 tyg, który
            nic nie pomagała. Moja gin. mówi że tak się w ciąży dzieje, skoro resztę wyników
            mam w normie to nie musimy się martwić żadnymi zakrzepami itd. Bo na to składa
            się jeszcze kilka innych wyników. Ale te dimery cały czas mi rosną. Nie wiem czy
            mam jej ufać czy nie. Ciąża przebiega prawidłowo, jestem w 28 tyg.
            • kate733 Re: d-dimery a ciąża!!!!!!!!!!!!!!!! 09.03.09, 13:33
              Witaj! Na pczątku ciąży miałam poziom d-dimerów 250 na 500 normy ale
              już po 2 mieś skoczyły na 2004. Od tej pory biorę
              ampułkostrzykawki "Clexane" 0,4. Po mieś. brania tych zastrzyków w
              brzuch, spadły mi do 1423. Teraz jestem w 27 tyg. Lekarz powiedział,
              że to bardzo niebezpieczne, ale prawdziwe ryzyko pojawia się przy
              poziomie ok 6000 i że najważniejsze jest 14 dni po porodzie, że
              trzeba to sprawdzać czy spadają. A wiadomo, że po porodzie to już
              wszyscy się zajmują dzieckiem a nie matką.... Najpierw proponował mi
              żebym łykała aspirynę ale ja nie mogę ze względu na żołądek i
              nadkwasotę, więc dostałam te zastrzyki. Najgorsze że wyszły mi też
              żylaki i to w ... kroczu. Muszę w sumie spytać lekarza czy to jedno
              z drugim ma związek. A co ciekawe, że w każdym laboratorium gdzie
              robię badania wywalają wielkie oczy, że mam takie badanie zlecone, a
              tu jak widać jest potrzeba. Mam już synka 2,5 letniego, ale w ciąży
              z nim nie robiłam takich badań i ogólnie wszystko było w porządku. A
              lekarza w międzyczasie nie zmieniłam, więc jak widać lekarz zmienił
              postępowanie z ciężarnymi pacjentkami. Widać miał powód.
    • koagulantka Re: d-dimery a ciąża!!!!!!!!!!!!!!!! 11.05.13, 16:44
      W ciazy stezenie ddimera moze sie zwiekszac. Najwazniejsze zeby po ciazy spadlo do normalnosci.
      Stezenie ddimera moze byc podwyzszone z wielu przyczyn np skaleczenie, choroba pluc, zastrzyki a nawet samo pobieranie krwi wielokrotne zwieksza stezenie ddimera.
      I prosze zauwazyc ze testy na ddimer sa rozne i sa rozne normy.
      Faktycznie, wynik pow 5000 moze byc zastanawiajacy. Ale bedac w ciazy Ja bym nie dala sobie wciskac lekow na rozrzedzenie krwi, dopiero po ciazy jak juz wszystko sie zagoi poprostu sprawdzic czy ddimer spadl.
      Jezeli puchna pani nogi, to moze mniej lazic bo przeciez ciaza obciaza nogi. Oszczedzajcie sie paniesmile
      • kiddy Re: d-dimery a ciąża!!!!!!!!!!!!!!!! 24.05.13, 17:25
        A dlaczego "nie dałabyś sobie wciskać leków na rozrzedzenie krwi"? Jeśli miałabyś do wyboru zakrzepicę i zator płucny albo te leki, to też byś sobie nie dała wcisnąć?
        D-dimery mogą pokazywać, że coś złego dzieje się w związku ze sprawami zakrzepowymi. I nie jest prawdą, że jak do 5000 to jeszcze dobrze, a jak od 6000 to już nie. Ja miałam d-dimery 950 przy normie 500, a miałam masywną zakrzepicę i zator płucny. Uważam, że takie rzeczy koniecznie trzeba sprawdzać, bo zakrzepica jest bardzo niebezpieczna.
        • drizle81 Re: d-dimery a ciąża!!!!!!!!!!!!!!!! 25.10.13, 20:16
          ja miałam w obu ciązach po 2 500 tys....z powodu arytmii byłam pilotowana przez najlepszych kardiologów w Warszawie. W 2 ciązy nawet nie dostałam clexanu.... wiele kobiet ma mocno podniesione d-dimery w ciązy i jest to norma. Jeśli zas towarzysza temu inne dziwne objawy, np. puchnięcie jednej nogi, duszności to wtedy trzeba brac clexane na wszelki wypadek....Mało kto sprawdza d-dimery w ciążysmile w większości przypadków o niczym złym to nie świadczysmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka