Dodaj do ulubionych

Route des Grandes Alpes

22.06.10, 00:10
Wybieram się ok. 20 sierpnia do Francji, na Lazurowe.

Marzy mi się pełny hardcore, jak w temacie - zaliczenie całej Route des Grandes Alpes - czyli słynnej widokowej trasy alpejskiej - tak od Lozanny aż do Menton.

Ile czasu na to zarezerwować? - czy jest szansa przeskoczenia tego w dwa dni (startując np. 4 rano z Lozanny, z jednym noclegiem)?
Nie mam doświadczenia w Alpach - ale ogólnie jestem "starym" kierowcą i podobne trasy mi nie straszne - ćwiczyłem trochę w innych górach. Mam też kierowcę na zmianę, choć "młodego" i raczej na prostsze odcinki - o ile tam takie w ogóle są.

Z jakimi kosztami się liczyć poza paliwem? Czy tam leci jakaś autostrada, ew. jeśli tak - to warto na nią się pakować, czy lepiej równoległymi? Zależy mi żeby to zrobić w 2 dni (o ile to realne) - ale też i na widokach, i trochę na cenie przejazdu.

Coś jeszcze powinienem wiedzieć?

A może to w ogóle marny pomysł? ;-) Bo jakoś nie ma na ten temat nic na forum (nie znalazłem przynajmniej).
Obserwuj wątek
    • ela.tu-i-tam Re: Route des Grandes Alpes 22.06.10, 12:12
      Googlowales?

www.trackandroad.net/road_book_grandes_alpes.html
      660 km

Kiedys jechalismy z Maurienne na polnoc od Nicei, Col de Galibier
      jest zajety przez rowery od switu do nocy cale lato, i nie daje sie
      ich wyprzedzic ...

www.cyclosport.com/article.php3?id_article=2334
      www.routard.com/mag_dossiers/id_dm/78/ordre/6.htm
      To co najbardziej lubie w Alpach (Maurienne jest super miejsce), to
      wycieczki pieszo z plecakim, od refuge do refuge.

• elmaz Re: Route des Grandes Alpes 22.06.10, 13:29
        Tak - googlowałem - i takich ogólnych opisów znalazłem sporo, ale głównie
        pisanych właśnie przez rowerzystów. A nie udało mi się znaleźć nic takiego, co
        by z sensem opisywało całą trasę od A do Z z punktu widzenia amatora, który to
        przeżył ;-)

Podstawą jest mapka:

www.der-bikerclub.de/touren/2008.03.seealpen/Anfahrten/route.des.grandes.alpes.gif
        Ostatecznie chcę zrobić następujący "patent":

- z Warszawy przez Wrocław jednym skokiem do Chamonix (wiem, że to masakra, ale
        dwóch kierowców, sporo autostradami przez Niemcy, wystartuję 18.08 rano o chcę
        być 19.08 przed południem w Chamonix.

- Z Chamonix na nocleg do Albertville (hotel już zaklepany)

- Następnego dnia rano trasą alpejską do Briancon, tam nocleg

- Kolejny dzień od rana - zjazd do Menton i potem wybrzeżem do Frejus.

Ktoś to skomentuje?

Na oko wydaje się, że się uda (trochę mnie martwi ostatni odcinek, ale
        googlemaps pokazuje że jest duży zapas na korki).

Trochę mnie martwi, że rok szkolny się zaczyna w tym roku we Francji dopiero na
        początku września - więc ten weekend 19/21.08 to może być jakaś zmiana ostatnich
        turnusów :-(((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka