Dodaj do ulubionych

TGV CDG e-ticket

19.09.11, 15:07
Ląduję na CDG T1 o 17:00. Czy wyrobię się na TGV z CDG o 18:25?
Mam wydrukowany e-ticket. Czy muszę na dworcu odbierać jakiś "oficjalny" bilet czy też mój wydruk wystarczy do "boardingu"? Czy muszę, machnąć tym biletem również na bramkach wejściowych na peron?
Na stronie TGV jest napisane ze akceptuja jedynie "hand luggage". Czy znaczy to ze moge przewieźć dużą 20kg walizę?
Obserwuj wątek
    • ela.tu-i-tam Re: TGV CDG e-ticket 19.09.11, 17:43
      turhotel napisała:

> Ląduję na CDG T1 o 17:00. Czy wyrobię się na TGV z CDG o 18:25?

Moze. Wszystko zalezy.
      1. Ile czasu do documowania samochodu.
      2. Potem musisz dojechac na CDG2 gdzie jest stacja (na granicy CD / EF). Na dojazd kilka minut plus czekanie, powiedzmy 20.
      3. Potem wejscie na peron, nastepne 10 min.

Bilety TGV sa nominalne i na godzine, nie ma juz zadnego oficjalnego, masz co trzba w kieszeni.
      TGV miedzynarodowe sa bez stemplowania, nasze francuskie ze stemplowaniem (taki syf, zeby latwiej bylo) - tu niestety nie wiem, czy jest zmiana przy tych e-ticket.

Hand luggage - tu chodzi o walizki, jedna 20 kg bez problemu. Mysle ze ten jeden bagaz to chodzi o to, zeby ludzie nie mysleli ze za jeden bilet moga przewiezc 10 walizek - wymyslanie niektorych jest bez granic.

> Mam wydrukowany e-ticket. Czy muszę na dworcu odbierać jakiś "oficjalny" bilet
      > czy też mój wydruk wystarczy do "boardingu"? Czy muszę, machnąć tym biletem rów
      > nież na bramkach wejściowych na peron?
      > Na stronie TGV jest napisane ze akceptuja jedynie "hand luggage". Czy znaczy to
      > ze moge przewieźć dużą 20kg walizę?
      • turhotel Re: TGV CDG e-ticket 19.09.11, 20:24
        Dzięki.
        Co to znaczy "plus czekanie , powiedzmy 20". Na co mam czekać?
        Wejscie na peron 10 min? Rozumiem że to czas dojścia z CDGVAL na peron mojego TGV?
        • ela.tu-i-tam Re: TGV CDG e-ticket 20.09.11, 17:57
          > Co to znaczy "plus czekanie , powiedzmy 20". Na co mam czekać?

Na shuttle, ktory nawet jak jezdzi co 10 minut (nie wiem czy tak czesto), to staje przy kazdym slupie, kazdy czlowiek wchodzacy i wychodzacy trwa, a CDG to nie jest jedno lotnisko, tylko miasto 8 lotnisk (T1, T3, T2 litery A/B/C/D/E/F), ogromniaste.
          Nawet jak shuttle maja pierwszenstwo, to czasem sa tez korki.

> Wejscie na peron 10 min? Rozumiem że to czas dojścia z CDGVAL na peron
          > mojego TGV?

Tak mniej wiecej. Zaloz ze jest pelno ludzi, i musisz zaliczyc schody i bramki.

• Gość: gosc korki??? IP: *.141.100.84.rev.sfr.net 30.10.11, 22:28
            A ty ela wogole wiesz o czym piszesz? jakie korki? chyba watki ci sie pomylily?
    • etrusek Re: TGV CDG e-ticket 25.09.11, 00:49
      Zdążysz spokojnie. Po ściągnięciu swojego bagażu z "karuzeli" na T1 potrzebujesz niecałe 20 minut aby znaleźć się na peronie TGV na CDG T2. Musisz skorzystać z automatycznej kolejki wahadłowej CDGVAL.
      Z wydrukowanym biletem wsiadasz bezpośrednio do pociągu. Nie ma żadnych bramek i przed wejściem nikt nie sprawdza biletu. Konduktor sprawdza go podczas podróży.
      Możesz przewozić duże walizy. Przy wejsciu do wagonu sa specjalne regaly na walizy. Walizke kabinową mozesz polozyc na poleczce nad fotelem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka