Dodaj do ulubionych

Narbonne z 10 latkiem

11.05.12, 00:39
Czy w samym mieście i jakich okolicach jest coś co zaint. 10 latka ? Syn spędzi tam 3 tygodnie i chciałabym zaplanować cokolwiek :-) .czy do carcassonne długo jedzie się samochodemczy po drodze warto gdzieś specjalnie się zatrzymać? Start w Krakowie
Iza
-
-
[url=https://www.suwaczki.com/][img]https://www.suwaczki.com/tickers/l22ndf9h6w1vt6qz.png[/img][/url]
Obserwuj wątek
    • dvoicka Re: Narbonne z 10 latkiem 12.05.12, 10:50
      w Narbonie byliśmy ledwie pół dnia, z czterolatkiem i dwulatką, ale:
      - spore wrażenie na nas wszystkich zrobiły "Roman Horrerum" - podziemne spichlerze z czasów rzymskich - ciekawie popodświetlane, z głośniczków dobiega gwar rozmów jakie kiedyś mogły się tam toczyć. jeśli na zewnątrz jest upalnie to tam jest wręcz zimno.
      - jedna z najwyższych katedr gotyckich - o ile pamiętam była częściowo w remoncie :(
      - most kupiecki też nam się podobał - jest zabudowany kamieniczkami po obu stronach, ale to atrakcja na chwilkę. podobnie jak odsłonięty odcinek samej drogi rzymskiej Via Domitia
      -byliśmy nad kanałem -to boczna odnoga kanału du Midi.
      w pobliskim Beziers (Fonseranes) na kanale du Midi jest śluza składająca się z 9 poziomów - ja chciałabym bardzo ją zobaczyć gdybym była dziesięciolatkiem ;) my płynęliśmy po kanale w okolicach Carcassonne i śluzowanie wydaje mi się zawsze ciekawe
      - piękna jest droga z Narbonne nad morze do Narbonne Plage. - kręta, wśród cyprysów i innej śródziemnomorskiej roślinności. nasze dzieciaki za każdym zakrętem wypatrywały morza. plaża w Narbonne Plage piękna (jak my tam byliśmy była też pusta, bo było zimno. coś za coś)
      - do carcassonne jest 60 km i autostrada czyli tyle co nic :)
      - nas to nie pociągało szczególnie, ale 22 km od Narbony w Sigean jest zoo-safari www.reserveafricainesigean.fr/ podobno duże i ciekawe, chyba drogie.
      napisz czym interesuje się Wasz dziesięciolatek, to pewnie znajdzie się więcej atrakcji
      • iberka Re: Narbonne z 10 latkiem 13.05.12, 10:45
        dziękuję :)))))
        Kuba interesuje się wszystkim, naprawdę każda nowość go pociąga:). Uwielbia grę Carcasonne stąd pomysł aby tam pojechał. śluzy: suuuuper. Zoo safari no może ciut mniej , bo on woli poznawać świat od strony naukowej ;P czyli jakby te zwierzęta można było tam zobaczyć w częściach, w kolejnych etapach rozwoju etc to byłby zachwycony ;P.

iza
        • dvoicka Re: Narbonne z 10 latkiem 15.05.12, 23:36
          jeśli chodzi o "różne etapy rozwoju" to przyszła mi na myśl jeszcze fabryka Airbusa w Tuluzie - można ją zwiedzać. nam się niestety nie udało (zabrakło czasu) więc nie napiszę czy jest warta zwiedzenia (i dwóch godzin jazdy w każdą stronę)
          pomyślałam też, że może Kuba miałby ochotę zobaczyć lokalne sporty: w Narbonie jest drużyna rugby (znajomi Francuzi nie mogli się nachwalić kultury kibiców rugby), w okolicznych miejscowościach można oglądać zawody "water jousting" - takie pojedynki jakby rycerskiej, ale na łodziach (w Beziers i Agde chyba najbliżej) i na pewno są jakieś formy walk z bykami, również bezkrwawe.
          chyba tęsknię za Langwedocją ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka