Dodaj do ulubionych

Frejus-La Baume-grill

26.07.14, 00:03
Wiem ze są tam grille gazowe.. Proszę o podpowiedź czy jest do nich potrzebny węgiel drzewny? Ja sie na tym nie znam i nigdy nie mialam z takim grillem styczności. Na logikę myśle ze nie ale kilka osób z mojego otoczenia powiedziało mi ze tak (choć sami takiego nie maja).
Więc jak to jest z tym węglem?
Proszę o pomoc kogos kto tam był i sie orientuje w temacie..
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Frejus-La Baume-grill 26.07.14, 08:58
      > Wiem ze są tam grille gazowe.. Proszę o podpowiedź czy jest do nich potrzebny węgiel
      > drzewny?
      Do gazowych grilli z cała pewnością nie jest potrzebny węgiel drzewny. Osoby z Twojego otoczenia gadają głupoty, bo chyba nigdy z takiego ustrojstwa nie korzystały.:)
      Inna sprawa, że na campingu La Baume w Frejus byłam kilka razy z Eurocampem i były tylko grille opalane węglem drzewnym. Ale może u innych touroperatorów są grille gazowe, albo w Eurocampie coś się od 2008 r. zmieniło.
      • alex_spike Re: Frejus-La Baume-grill 26.07.14, 11:54
        Dziękuje za odpowiedz.. No właśnie jedziemyz Eurocampem i od nich mam informacje ze grille gazowe ;-)
        • Gość: kama Re: Frejus-La Baume-grill IP: 195.116.88.* 26.07.14, 13:57
          Byliśmy w tym roku na La Baume i grill był gazowy.
          • aseretka Re: Frejus-La Baume-grill 26.07.14, 14:05
            Nie neguję tego. Od 2008 r. mogło się coś zmienić. Ale chyba nie potrzebny był do tego grila węgiel drzewny, ani jakikolwiek inny? :)
            • Gość: kama Re: Frejus-La Baume-grill IP: 195.116.88.* 26.07.14, 14:50
              Nie potrzeba żadnego węgla. Zapomniałam dodać, że byliśmy z Eurocampem.
              • alex_spike Re: Frejus-La Baume-grill 28.07.14, 08:15
                Kama piszesz, że byliście w tym roku, więc może udzielisz nam jakiś porad..;-)
                Zwiedzaliście czy raczej to były wczasy stacjonarne..? My chcemy trochę pozwiedzać ale też trochę odpocząć. Będziemy tam 17 dni więc mamy nadzieję, że uda się to pogodzić. Orientujesz się może co do cen pociągów, gdzie najlepsza plaża z piaskiem, najlepiej bezludna ;-) (bo jedziemy z dziećmi 6 i 8 lat) i gdzie najlepiej robić zakupy.? Może jest tam jakis targ..? Byliście może w Marinelandzie w Antibes, czy też w aquaparku we Frejus?
                Proszę o wszelakie praktyczne podpowiedzi i z góry dziękuję ;-)
                • Gość: kama Re: Frejus-La Baume-grill IP: 195.116.88.* 29.07.14, 20:02
                  W Marinelandzie w Antibes, ani w aquaparku we Frejus nie byliśmy . My byliśmy 9 dni i zawsze staramy połączyć zwiedzanie z odpoczynkiem. Na kempingu dla dzieci ( nasze były zadowolone ) jest sporo atrakcji: baseny, place zabaw, animacje 2x dziennie z Eurocampu , dyskoteki .Jest gdzie pojeździc na rolkach. A zwiedzanie zawsze uzależnione jest od dzieci- nie chcemy za bardzo im narzucać. Udało nam się zobaczyć Cannes, Monaco, St.Tropez, Port Grimaud , Grasse i samochodem objechaliśmy Kanion Verdon, sam Frejus tez jest ciekawy. O pociągach nic nie moge powiedzieć, bo wszędzie poruszamy się samochodem. We Frejus jest lidl, carrefour. W recepcji Eurocampu jest wywieszona inf.o targach. Bawcie się dobrze !
                  • alex_spike Re: Frejus-La Baume-grill 30.07.14, 09:50
                    Dziękuję ;-)
                    A orientujesz się może w cenach jedzienia i napojów na samym kempingu.. chodzi mi o restauracje, bary.. Bardzo odstraszające..?
                    • Gość: kama Re: Frejus-La Baume-grill IP: 195.117.32.* 30.07.14, 19:28
                      W restauracji i w barze ceny przystępne. Dacie radę. Chociaż, jak dla mnie Lazurowe jest trochę droższe od Włoch, ale nie ma co narzekać. Miłego odpoczynku :)
                • aseretka Re: Frejus-La Baume-grill 30.07.14, 17:03
                  We Frejus miło jest pospacerować po Starym Mieście, zabytkowej dzielnicy Cite
                  Episcopale oraz w okolicach portu.
                  Ciekawym, trochę egzotycznym miejscem jest też buddyjska Pagoda Hong Hien będąca najstarszą pagodą we Francji.
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,705,98387845,115148358,0,2.html?v=2
                  • Gość: kama Re: Frejus-La Baume-grill IP: 195.117.32.* 30.07.14, 19:34
                    Masz racje Aseratko , że miło jest pospacerować po Starym Mieście i porcie. Do Pagody nie dotarliśmy, a żałuję. Z tego co widziałam na zdjęciach , to warto. Z takich podróży zawsze zostaje niedosyt, dlatego tak jak już pisałam trzeba tam wrócić - tak , jak w wiele innych miejsc,które mogliśmy odwiedzić . Nie ukrywam, że przed każdym wyjazdem chętnie czytam Twoje posty. Miłego wieczoru :)
                    • aseretka Re: Frejus-La Baume-grill 30.07.14, 20:05
                      Trzy razy wcześniej byłam we Frejus, a też do pagody nie dotarłam. A tak łatwo do niej trafić... Wystarczy jechać cały czas prosto od campingu La Baume do skrzyżowania z główną drogą DN7:
                      www.google.pl/maps/place/13+Avenue+Henri+Giraud,+83600+Fr%C3%A9jus,+Francja/@43.4447085,6.7499307,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x12ce980767a7bedb:0xc45c219fa07fd7e
                      Choć adres pagody to: 13, rue Henri Giraud, to znajdujące się na rogu skrzyżowania wejście jest nieczynne. Trzeba podjechać lub podejść od tyłu w boczną uliczkę odchodzącą zaraz w prawo od DN7.
                      To tak, gdyby się miało komuś przydać. :)
                      Przy tej samej drodze prowadzącej z campingu do DN7 po prawej stronie stoi też meczet Missiri, który też warto zobaczyć:
                      www.digart.pl/praca/7511205/Meczet_we_Frejus.html
                      fr.wikipedia.org/wiki/Mosqu%C3%A9e_Missiri
    • singsing74 Re: Frejus-La Baume-grill 08.10.14, 14:22
      alex_spike napisała:

> Wiem ze są tam grille gazowe.. Proszę o podpowiedź czy jest do nich potrzebny w
      > ęgiel drzewny? Ja sie na tym nie znam i nigdy nie mialam z takim grillem styczn
      > ości. Na logikę myśle ze nie ale kilka osób z mojego otoczenia powiedziało mi z
      > e tak (choć sami takiego nie maja).
      > Więc jak to jest z tym węglem?
      > Proszę o pomoc kogos kto tam był i sie orientuje w temacie..

Tak dla pełnej informacji. W niektórych grillach gazowych stosuje się (wsypuje) kamienie lawowe, które trochę przypominają węgiel drzewny. Jednak one się nie spalają, tylko nagrzewają od płomieni gazowych, żeby potem równomiernie oddawać zgromadzone ciepło (posiadają też inne pozytywne cechy, ale to już temat na inny wątek). Stąd mogła wynikać pomyłka twoich znajomych. Grille gazowe eurocamp`u (Union Lido), to zwykłe grille gazowe, do których nie potrzeba niczego dosypywać ;) Wygodne, choć ja tam wolę tradycyjne, czyli węglowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka