Dodaj do ulubionych

autostrada do Brna

14.05.11, 12:59
czy jest lepsza od autostrady Żilina- Bratysława?
Bo słyszałam, że wcale nie. Był ktoś ostatnio?
Obserwuj wątek
    • justyna_korcz Re: autostrada do Brna 14.05.11, 16:33
      Autostradę do Brna porównałabym do dawnej autostrady A4 z betonowych płyt, mślę że ta dość jednoznaczne porównanie ,ostatni przejazd 5 dni temu , następny planowany dzisiaj około 22.30 :)
      Taka praca
      • lisia312 Re: autostrada do Brna 14.05.11, 20:24
        no to mam jasność :), pojedziemy na Żilinę.
        • wislok1 Ale jaka autostrada do Brna ? Skąd ? 14.05.11, 21:17
          Z Żyliny jest autostrada nonstop do Wiednia. Ale dostanie się do Żyliny z Cieszyna wymaga dobrej godzinki bez autostrady.
          Natomiast z Cieszyna do Frydka-Mistka jest droga ekspresowa. Potem jest przejazd przez miasto, potem wąska dwupasmówka aż za Nowy Jiczin. Potem jest kawałek autostrady, potem ekspresówka omujająca Ołomuniec ( niezła ).
          Potem zaczyna się autostrada dobrej jakości aż do Brna. Z Brna do Pohorelice jest dwupasmówka ( niezła ). Potem jest odcinek przez Mikulova zwykłej drogi.
          Już w Austrii zaczyna się autostrada i potem omija się centrum Wiednia nową eksresówką, wpada się na autostradę do Graz.
          Czasowo wychodzi to to samo co droga przez Żylinę.

Natomiast fatalnej jakości jest odcinek Brno-granica Czech ze Słowacją. Ale od czasu otwarcia drogi ekspresowej przez Wiedeń jest bezsensem jechać do WIednia z Brna przez Bratysławę, toralnym bezsensem
          • lisia312 Re: Ale jaka autostrada do Brna ? Skąd ? 15.05.11, 08:57
            dziękuję wisloku, na Ciebie zawsze można liczyć :)
            Wiesz, że ja jestem miłośniczką nietypowych miejsc na Węgrzech i w tym roku eksperymentujemy z Kapuvarem. Jaką trasę poleciłbyś - na Węgry przeważnie lecieliśmy Żilina, Bratysława, Gyor i dalej ( bądź bliżej), ale szczerze coś już bym zmieniła.
            • wislok1 Re: Ale jaka autostrada do Brna ? Skąd ? 15.05.11, 18:08
              Ja bym pojechał na Bratysławę, potem dawne przejście graniczne w Rajka, potem skręcić na droge 86 i w Csorna na Kapuvar
              • wislok1 Re: Ale jaka autostrada do Brna ? Skąd ? 15.05.11, 18:10
                Z Kapuvar jest blisko na Jezior Nezyderskie i do Sopron
          • dddbb Re: Ale jaka autostrada do Brna ? Skąd ? 15.05.11, 10:40
            > Potem zaczyna się autostrada dobrej jakości aż do Brna.
            No z tym się nie zgodzę. Droga szybkiego ruchu jest jeszcze możliwa (są miejsca wyremontowane i ze starszym, pofałdowanym asfaltem), ale od Vyskova, gdy wyjedzie się na autostradzie, jedzie sie po tragicznym betonie.
            • wislok1 Re: Ale jaka autostrada do Brna ? Skąd ? 15.05.11, 17:56
              Jechałem rok temu
              z
              Brna do Vyskova i nie zauważyłem, że jest źle.
              Może pas do Brna jest w lepszym stanie ?
              • lisia312 Re: Ale jaka autostrada do Brna ? Skąd ? 16.05.11, 08:06
                czyli bez zmian, jedziemy tradycyjnie :)
              • dddbb Re: Ale jaka autostrada do Brna ? Skąd ? 20.05.11, 08:41
                No chyba, że jeżdzisz lewym pasem:) Bo prawy cieniutki w obie strony, od Brna do Vyskova gorszy niż w przeciwną stronę.
                • Gość: jw PL-Praga IP: 162.27.161.* 25.05.11, 15:15
                  Która opcja będzie lepsza: Bohumin-Olomouc-Praga czy Cieszyn-Frydek-Praga?
                  • wislok1 Re: PL-Praga 25.05.11, 16:35
                    Najpierw to trzeba dojechać do Bogumina lub Cieszyna.
                    Jak masz bliżej do Bogumina, to wybierz Bogumin, jak do Cieszyna to Cieszyn.
                    W moim przypadku mam do Bogumina 45 minut drogi, do granicy w Cieszynie 20 minut.
                    To co zyskam jadąc nonstop autostradą z Bogumina,a nie wąską dwupasmówką za Frydkiem, to stracę przy dojeździe do Bogumina z nawiązką.
                    Obie trasy łączą się przed Ołomuńcem
                    • Gość: jw Re: PL-Praga IP: 162.27.161.* 26.05.11, 11:25
                      Kraków-Gliwice autostrada A4, Gliwice-Świerklany autostrada A1, Świerklany-Chałupki 26 km zwykłej drogi, od Bohumina do Pragi autostrada.
                      Może wypróbuję ten wariant, a nie przez Cieszyn, w sumie kilometrowo wychodzi podobnie, czasowo pewnie też.
                      Wracać będę przez Nysę, chcę pozwiedzać.
                      dzięki
                      • wislok1 Re: PL-Praga 26.05.11, 22:57
                        Myślę, że wiele zależy od tego, kiedy pojedziesz.
                        Te 26 km możesz jechać godzinę, a możesz 30 minut.
                        Auostrada kończy się koło Wodzisławia Śląskiego. Droga do Bogumina jest wąska i w dni robocze w godzinach pracy, gdzieś do 17, zapchana przez ciężarówki.
                        Jak jedziesz o innej porze dnia, jest znacznie lepiej.
                        • Gość: fifiak Re: PL-Praga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.11, 10:07
                          Podepnę się pod ten temat.
                          Ja będę jechał późnym wieczorem z Łodzi i właśnie planuje pierwszy raz jechać wybierając opcję przez Bogumin, wcześniej jeździłem przez Cieszyn.
                          Mam pytanie o winietki, czy ze względu na późną, wręcz nocną porę znajdę miejsce gdzie zakupię winietkę czeską (najlepiej w Czechach bez wysokiej marży PZMOT-u).
                          Pozdrawiam
                          Jacek
                          • wislok1 Re: PL-Praga 07.06.11, 13:28
                            Może być problem. Zaraz za nowym mostem granicznym w Bogumienie jest wjazd na autostradę.

Nie ma tam sprzedaży winietek.

Trzeba jechać starą drogą do Ostrawy, kupić winietkę na stacji benzynowej i wjechać na autostradę

Moim zdaniem nie ma żadnego sensu jechać z Łodzi przez Bogumin. Tylko STRACI się czas.
                            Jadąc z Łodzi najlepiej jechac na Bielsko i potem skręcić na Cieszyn.
                            • Gość: jw Re: PL-Praga IP: *.multi-play.net.pl 07.06.11, 19:48
                              Z Łodzi do Katowic, dalej A4 do Gliwic, w Sośnicy zjeżdżasz na A1, jedziesz nią do końca, później masz ok. 30 km zwykłej drogi, no i jesteś na autostradzie w Boguminie. W Boguminie na autostradzie na samym początku masz Shell otwarty całą dobę, ja tam kupowałem winietkę, można płacić kartą - 250 czk na 10 dni. Stacja jest nawet zaznaczona na mapie na oficjalnej stronie czeskich autostrad.
                              W sumie na D1 widziałem 2 korki z Pragi do Brna, spowodowane robotami drogowymi, ale z Brna do Pragi bez problemu. Żeby tylko nie trzęsło na betonowej autostradzie jak w pociągu :)

Przetestowałem też trasę z Pragi przez Hradec Kralove, ale bez entuzjazmu, sporo wsi, drogi różne, korki, remonty itd. Kopalnia złota zaliczona, ale daleko jej do Wieliczki albo Bochni.
                              • wislok1 Re: PL-Praga 07.06.11, 23:46
                                Gość portalu: jw napisał(a):

> Z Łodzi do Katowic, dalej A4 do Gliwic, w Sośnicy zjeżdżasz na A1, jedziesz nią
                                > do końca, później masz ok. 30 km zwykłej drogi, no i jesteś na autostradzie w
                                > Boguminie.

Można i tak. Ale pchanie sie do Katowic jest dyskusyjne ( często korki ). Wystarczy zjechać koło Pyrzowic na ekspresówkę, wyjedzie się koło Tychów. Potem dwupasmówka do Bielska. Z Bielska ekspresówka przez granicę w Cieszynie, aż do Frydka-Mistka, 60 km, to samo co autostrada, jedzie się góra 30 minut.
                                Ta zwykła dorga 30 km to trasa przez Wodzisław Śląski, praktycznie cały czas teren zabudowany. TO co się zaoszczędzi na autostradzie, to się straci na tym odcinku.
                                Często jeżdżę z Katowic do Cieszyna i autostradą przez Gliwice zawsze mi wychodzi 5 minut dłużej niż trasą Katowice-Cieszyn ( 81 do Pawłowic, potem odcinek Pawłowice-Cieszyn )

W Boguminie na autostradzie na samym początku masz Shell otwarty cał
                                > ą dobę, ja tam kupowałem winietkę, można płacić kartą - 250 czk na 10 dni. Stac
                                > ja jest nawet zaznaczona na mapie na oficjalnej stronie czeskich autostrad.

A tego, to nie wiedziałem, tej stacji dawniej nie było. W takim razie problem winietki rozwiązany
                                • Gość: jw Re: PL-Praga IP: *.multi-play.net.pl 08.06.11, 07:21
                                  mapa autostrady D1
                                  Stacja zaznaczona jako Antosovice - 368 km, kolejna po 20 km.
                                  Z tego co widziałem nad autostradą wiszą kamery, które rejetrują albo prędkość, albo posiadanie winietki - może wiesz do czego służą?
                                  • wislok1 Re: PL-Praga 08.06.11, 18:04
                                    Może nic nie rejestrują, tylko straszą kierowców.
                                    Jak już to winietki
                                    • lisia312 Re: PL-Praga 30.07.11, 21:26
                                      zbliża się wyjazd, czy nic się nie poprawiło?. Czy dalej polecacie autostradę na Bratysławę a nie na Brno?
                                      • wislok1 Re: PL-Praga 30.07.11, 23:18
                                        W tym roku pojechałem przez Brno.
                                        Koło Brna autostrada jest rzeczywiście w kilku miejscach beznadziejna, łupie i trzęsie, coś okropnego, nie da się rozmawiać w aucie.
                                        Ale to łącznie z kilkanaście kilometrów.
                                        Trasa Cieszyn-Wiedeń przez Brno = 3,5 godziny, jeśli nie ma korków. I to jest trasa do centrum Wiednia, i bez łamania przepisów ( no, troszkę, jedzie się do 140 na autostradzie i to tolerują ).
                                        Przez Bratysławę poniżej 4 godzin nie miałem.
                                        Wszystko przez nową autostradę austriacką za Poysdorf, bardzo przyśpieszyła dojazd do Wiednia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka