Dodaj do ulubionych

Podróż bez pośredników

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.15, 13:27
Dzień dobry wszystkim czytającym!

Zwracam się do nieco bardziej doświadczonych w podróżach z prośbą o radę. Nie jestem podróżnikiem, a nawet w życiu jeszcze nie leciałem samolotem. Jeżeli wybierałem się na zagraniczne wakacje, to raczej były na tyle bliskie, że nie musiałem korzystać z tego rodzaju transportu. Zamożny też nie jestem, jak na studenta przystało, trzeba będzie na zaplanowane wakacje popracować.
Ostatnio zastanawiałem się nad niedługą, powiedzmy 3-4dniową, wycieczką z dziewczyną do Rzymu lub Paryża (myślałem jeszcze nad Londynem, ale tam zawsze taka pogoda…). Chciałem jednak ominąć te wszystkie biura podróży itp. i wybrać się tam na spontanie. Tutaj pojawia się pytanie, a raczej pytania.
Jak to wygląda z cenami biletów, wyżywieniem, zakwaterowaniem (niekoniecznie 5-gwiazdkowe, ale w bramie przy paryskiej żabce też nie chciałbym spać – warunki jak w naszych nadmorskich domkach za kilkadziesiąt zł. by wystarczyły :) ). Ile potrzebowałbym na osobę?
Nie znam się aż tak na cenach zachodnich, ale coś mi się wydaję, że w takim np. Paryżu, taniej niż w Egipcie nie będzie, jeśli chodzi o codzienne wydatki.
Jeżeli mielibyście jakieś inne propozycje miejsc, w które można by się wybrać na własną rękę i z których macie fajne wspomnienia, to też jak najbardziej jestem otwarty.

Ewentualnie jeśli znacie jakieś super miejsca w Polsce, też jestem skłonny, tyle, że czasami mam wrażenie, iż wycieczki w naszym rodzimym kraju nie różnią się, aż tak wiele od tych zagranicznych (oczywiście nie mówię o Karaibach czy temu podobnych).
Obserwuj wątek
    • sto.krotka79 Re: Podróż bez pośredników 23.03.15, 10:09
      Jadę za tydzień na 5 nocy. Wynajmuję mieszkanie w centrum za 1500zł (dla 2 osób). Bilet lotniczy 150zł/os. Transfer z lotniska Beauvais to 20E/os (są też oferty za 13E ale jakaś niepoważna firma, bo nie odpisuje na maile i SMSy). Warto zaplanować podróż na 1 niedzielę miesiąca, bo wtedy wstęp do wszystkich muzeów jest bezpłatny.
      bilet na wieżę Eiffla 15E: ticket.toureiffel.fr/index-css5-sete-pg1.html
      bilet na rejs statkiem+muzeum figur woskowych+wieża Montparnasse 22E: www.lekierfrance.com/najtanszy_pakiet_bilety_paryz
      metro - karnet na 10 przejazdów: 14E
      • Gość: Moi Re: Podróż bez pośredników IP: *.fbx.proxad.net 23.03.15, 14:50
        Z lotniska beauvais jest autobus za 17eur do Paryza, ciut mniej przy zakupie online.
        20 euro/os pod drzwi to niezla oferta. Jesli nie pod drzwi to juz slabiej.

Studenci EU do 26 roku zycia maja tak czy siak wstep bezplatny do wiekszosci muzeow, a z tego co zrozumialem autor jest studentem. Wiec puerwsza niedziela mu nie robi raczej.
    • Gość: Moi Re: Podróż bez pośredników IP: *.fbx.proxad.net 23.03.15, 14:53
      Zapodaj maila i mozemy popracowac nad planem wycieczki i budzetem.
      Jak sie boisz, ze cos chce od ciebie lub naciagnac, to masz racje - chce ptasie mleczko wedla jak bedziecie leciec ;)
      • sto.krotka79 Re: Podróż bez pośredników 23.03.15, 16:57
        Ja Ci mogę przywieść, będę juz za tydzień :) W zamian chcę info czy warto wypożyczyć samochód? Czy ciężko będzie z parkowaniem?W planie mam wycieczkę do Disneylandu

PS: za 20E transfer pod drzwi :)
        • Gość: Moi Re: Podróż bez pośredników IP: *.fbx.proxad.net 24.03.15, 00:58
          No jak 20e to ok pod drzwi. Mysle, ze mozesz reklame mala zrobic tu :)

Samochod... Zalezy po co, liczba pasazerow, wiek pasazerow (!), gdzie zakwaterowanie, jakie plany, kiedy pobyt, jak dlugo... Parkingi sa platne i na ulicy ciezko znalezc miejsce. Parkingi typu vinci i inne - mozna nawet online sobie zarezerwowac.
          Osobiscie po samym Paryzu wole lazic lub podjechac sobie transportem publicznym. Auto tylko do disneya? Spedza sie tam dzien, wiec nie wiem, jaki sens brac auto dla 1-2 os. Przy wiekszej liczbie doroslych (bez znizek na transport) moze sie zaczac oplacac auto.
          • sto.krotka79 Re: Podróż bez pośredników 24.03.15, 11:05
            Jedziemy w 3 osoby (w tym 1dziecko) na 6 dni. Tak sobie pomyślałam, że transport z lotniska to 60E, drugie tyla na lotnisko, a taksówka z Disneylandu to ok. 100E (bo nie chcę po całym dniu w Disneyu tłuc się z dzieckiem kolejką, a potem przesiadać w metro). A wypożyczenie samochodu to 500zł (więc taniej). Przez resztę dni byśmy korzystali z metra. Tylko nie wiem jak z parkingiem na ulicy Rue Auguste Vitu 9 - tam mamy mieszkanie.

Czy te bilety do Disneylandu są ważne tylko do końca marca? Piszę do FNAC a oni nic nie odpisują:
            www.fnactickets.com/place-spectacle/manifestation/Parc-d-attraction-DISNEY---1-JOUR--1-PARC-MINI--OFFRE-MI439.htm
            • Gość: Moi Re: Podróż bez pośredników IP: *.fbx.proxad.net 24.03.15, 11:39
              Po jakiemu do nich piszesz? ;)

ACHAT DU 05/01/2015 AU 30/03/2015 zakup od... do...
              BILLET VALABLE JUSQU'AU 31/03/2015 bilet wazny do 31/03
              Dziecko za 0 z doroslym ale tez trzeba mu bilet wydrukowac.

500pln wypozyczenie samochodu na ile czasu? No i sprawdz ceny parkingow, w tym przy disneyu. Jutro bede miec chwile wiec przygotuj pytania to hurtem odpowiem.
              • sto.krotka79 Re: Podróż bez pośredników 24.03.15, 15:20
                Po angielsku :) Tak właśnie myślałam, że w kwietniu nie wejdę na te bilety (zmyliły mnie wpisy na forum, że bilety do Disneya nie są datowane)
                Przemyślałam sobie to wypożyczenie samochodu i faktycznie dodając koszty parkingu (ok.23-25 euro/dobę) i stracony czas na szukanie wolnego miejsca to lepiej już wziąć taksówkę.

• Gość: Moi Re: Podróż bez pośredników IP: *.fbx.proxad.net 25.03.15, 01:15
                  parking nie na ulicy tylko np. w budynku i może mały spacerek. ceny od 10eur/doba. Poszukaj "parkings de paris", jest wersja angielska strony.

przy 3 osobach sprawdz ceny wypozyczen auta na 1 dzien z wypozyczeniem w miejscu X a oddaniem w miejscu Y. Np z BVA a zwrot w Paryżu, czy w Paryżu na 1 dzień (gdy bedziecie do disneya jechac). Bo jak masz za taxi zaplacic 100 (?) to moze lepiej wziac na jeden dzien auto za 30-60eur+parking. Co kto lubi.
                  Tak w ciemno to sobie mozna gdybac, wszystko zalezy na prawde od wszystkiego: osoby, czas, plany, itp.

• sto.krotka79 Re: Podróż bez pośredników 25.03.15, 16:11
                    Bardzo dziękuję za rady.
                    Wypożyczenie samochodu i oddanie go w innym miejscu jest dużo droższe niż pożyczenie i zwrot w tym samym punkcie.

Transport z/na lotnisko Beauvais za 20E/os mam zarezerwowany z tej strony: transportparis.pl/

• Gość: Moi Re: Podróż bez pośredników IP: *.fbx.proxad.net 25.03.15, 17:48
                      Cóż, wszystko zależy od ceny taksówki ;) Jeśli 100 to na pewno można znaleźć coś taniej.
                      Są przewoźnicy jeżdżący za 50-70eur do disneya w jedną stronę. Nie polecę jednak żadnego, bo RERa mam ;)
                • Gość: Moi przyklad parkingu IP: *.fbx.proxad.net 25.03.15, 01:19
                  www.parkingsdeparis.com/EN/parking/reservation-parking-space-car-park-beaugrenelle-magnetic.html
                  nie wiem, co to za parking, bo tam nie bylem. ale na stronie masz menu z cenami - za godzine, za dzien, za kilka dni... i to jest chyba jeden z najblizszych do waszej ulicy.
                  • mair Re: przyklad parkingu 25.03.15, 06:54
                    Teresko, cieszy mnie, ze poczucie humoru nie odchodzi u ciebie z wiekiem.
                    • Gość: Moi Re: przyklad parkingu IP: *.fbx.proxad.net 25.03.15, 16:02
                      Ty rzeczywiście jesteś profesjonalnym trollem :D
                      W życiu bym nie wstał tak rano by trollować...
                      Podziwiam zaangażowanie :)
                      • Gość: ciekawski Re: przyklad parkingu IP: *.mobile.telia.dk 26.03.15, 11:35
                        Przeczytalem wpisy i nie widze zadnego trolowania. Czy ty wiesz co to znaczy Troll ?

• aseretka Re: Podróż bez pośredników 23.03.15, 17:36
      > Chciałem jednak ominąć te wszystkie biura podróży itp. i wybrać się tam na spontanie.
      Na spontanie to się jednak nie da, jeżeli chce się lecieć samolotem.:) Bilety po promocyjnych cenach oferowane są zwykle z wyprzedzeniem, więc trzeba planować wyjazd wcześniej. Tańszych noclegów też trzeba poszukać wcześniej i dokonać rezerwacji. Najtańsze noclegi są chyba w hotelach sieci Pemiere Classe i Formuła 1 (ok. 40-50 euro za pokój za noc niezależnie czy śpi w nim 1, 2, czy 3 osoby).
      O kosztach dojazdów, wstępów do muzeów, na wieżę Eiffla już Ci trochę dziewczyny napisały. Zależy oczywiście, co chcecie zwiedzać. Na skromne wyżywienie dla dwóch osób powinno wystarczyć ok. 30-50 euro dziennie, jak nie będziecie szaleć w droższych restauracjach. :)
      • Gość: Moi Re: Podróż bez pośredników IP: *.fbx.proxad.net 23.03.15, 22:15
        O kosztach dojazdów, wstępów do muzeów, na wieżę Eiffla już Ci trochę dziewczyny napisały
        Ja sobie wypraszam!
        • mair Re: Podróż bez pośredników 24.03.15, 06:43
          Dlaczego, aseretka dobrze wie kto pisze, no, oprocz ciebie. Ona sam tworzy watki i sama na nie odpowiada.
          • aseretka Re: Podróż bez pośredników 24.03.15, 17:36
            Cieszę się januszku, że po dłuższej przerwie wróciłeś aby znowu rozbawiać forumową społeczność. :-D Jak zwykle doceniam twoje wspaniałe poczucie humoru. ROTFL
        • aseretka Re: Podróż bez pośredników 24.03.15, 17:31
          > O kosztach dojazdów, wstępów do muzeów, na wieżę Eiffla już Ci trochę dzi
          > ewczyny napisały

> Ja sobie wypraszam!
          Je suis désolé que vous êtes cordialement. Tak jakoś nick "Moi" skojarzył mi się z rodzajem żeńskim. Już więcej nie popełnię takiego faux pas :) Obiecuję solennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka