Gość: Michał
IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
22.03.15, 13:27
Dzień dobry wszystkim czytającym!
Zwracam się do nieco bardziej doświadczonych w podróżach z prośbą o radę. Nie jestem podróżnikiem, a nawet w życiu jeszcze nie leciałem samolotem. Jeżeli wybierałem się na zagraniczne wakacje, to raczej były na tyle bliskie, że nie musiałem korzystać z tego rodzaju transportu. Zamożny też nie jestem, jak na studenta przystało, trzeba będzie na zaplanowane wakacje popracować.
Ostatnio zastanawiałem się nad niedługą, powiedzmy 3-4dniową, wycieczką z dziewczyną do Rzymu lub Paryża (myślałem jeszcze nad Londynem, ale tam zawsze taka pogoda…). Chciałem jednak ominąć te wszystkie biura podróży itp. i wybrać się tam na spontanie. Tutaj pojawia się pytanie, a raczej pytania.
Jak to wygląda z cenami biletów, wyżywieniem, zakwaterowaniem (niekoniecznie 5-gwiazdkowe, ale w bramie przy paryskiej żabce też nie chciałbym spać – warunki jak w naszych nadmorskich domkach za kilkadziesiąt zł. by wystarczyły :) ). Ile potrzebowałbym na osobę?
Nie znam się aż tak na cenach zachodnich, ale coś mi się wydaję, że w takim np. Paryżu, taniej niż w Egipcie nie będzie, jeśli chodzi o codzienne wydatki.
Jeżeli mielibyście jakieś inne propozycje miejsc, w które można by się wybrać na własną rękę i z których macie fajne wspomnienia, to też jak najbardziej jestem otwarty.
Ewentualnie jeśli znacie jakieś super miejsca w Polsce, też jestem skłonny, tyle, że czasami mam wrażenie, iż wycieczki w naszym rodzimym kraju nie różnią się, aż tak wiele od tych zagranicznych (oczywiście nie mówię o Karaibach czy temu podobnych).