francja5 29.11.04, 19:33 Co ciekawego można zobaczyć w tych stronach??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
petromin Re: Okolice Rougemont??? 30.11.04, 09:33 We Francji jest przynajmniej 6 miejscowości o tej nazwie. Jest jeszcze w Szwajcarii(francuskojęzycznej), ale rozumiem że ta na pewno nie była tematem pytania. O którą miejscowość więc chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
francja5 Re: Okolice Rougemont??? 30.11.04, 16:47 Interesuje mnie Rougemont w pobliżu Dijon. A konkretnie okolice kempingu Val de Bonnal. Wdzięczna będę za wszelkie sugestie i rady. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Okolice Rougemont??? 01.12.04, 10:18 Baume-les-dames z VII-wiecznym opactwem i pięknymi starymi kamieniczkami. Besancanson z renesansowym pałacem przy Grande Rue. Piękne Grotte d`Osselle oddalone ok 15 km od Besancon. Jaskinię Gouffre de Poudrey leżącą na południowy zachód od Besancon przy drodze N57. Wodospad Saut du Doubs www.val-de bonnal.com/FR/tourisme/frame_tourisme.html Cascade des Tuffes i wyżłobioną przez podziemną rzekę jaskinie Grotte des Planches. Chateau-Chalon malownicze miasteczko, z którego pochodzą najlepsze wina Jury. Odpowiedz Link Zgłoś
petromin Re: Okolice Rougemont??? 17.11.05, 21:14 przpominam wątek bo po roku znikają w archiwum Odpowiedz Link Zgłoś
uliki Re: Okolice Rougemont??? 06.12.05, 17:41 Poniewaz spędziłam w tej okolicy poprzednie wakacje, to mogę poinformować zainteresowanych, że camping Val de Bonal jest położony na uboczu wśród pól kukurydzy i francuskich pastwisk. Nie jest to z pewnoscią miejsce dla tych, którzy nerwowo poszukują wrażeń, chcą zwiedzać, zwiedzą, zwiedzać, podziwiać wszelkiej maści osobliwości kultury. Dla tych, którzy chcą spacerować, korzystac z uroczych plaż nad którymś z czterech jeziorek przylegajacych do kempingu lub wędkować w rzece płynącej środkiem kempingu - jak najbardziej! W ramach kontaktu z dobrami kultury polecam znajdujący się w odległosci ok. 40 km od Rougemont kościółek zaprojektowany przez słynnego Le Courbusiera w miejscowości Ronchamp. Trochę dalej jest do Besancons ( ok.60 km), gdzie warta uwagi jest twierdza, ale chwile uwagi warto poswięcic całemu miasteczku. Decydując sie na dalsza podróż ( ponad 100km), można wybrać się do stolicy Burgundii Dijon i po drodze zatrzymać się w którejś z lokalnych winnic czy serowarni. Ten rejon Francji wydał mi sie senny i prowincjonalny. W czasie rowerowych wypraw po okolicy kempingu nie był żadnej regionalnej oberży, ani innego miejsca, w którym można by spróbować lokalnego jedzenia. Tak jak wspomniałam na poczatku: miłosnicy wupoczynku nałonie natury będą szczęsliwi, poszukujacy wrażeń wynikajacych z tropienia niezwykłych zabytków mniej, chyba ,że zgodza się na podróże przekraczające 100km, wtedy można zobaczyć miejsca rekomendowane przez moich poprzednków, czy wybrać sobie jakocel, któreś z interesujących miast w Szwajcarii. Odpowiedz Link Zgłoś