Dodaj do ulubionych

znizki w Paryzu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 19:38
Wie ktos moze jakie sa zasady znizek przy zwiedzaniu zabytkow oraz muzeow w
Paryzu?? Jesli jestem studentem to zazwyczaj obowiazuje mnie bilet ulgowy na
wejscie. Ale jaki dokument mam pokazac ze jestem studentem i ze przysluguje
mi znizka?? Bo polska legitka studencka chyba nie wystarczy? Moze byc karta
Euro26? Czy trzeba wyrobic jakas miedzynarodowa karte studencka? Jesli tak to
gdzie to moge zrobic i ile to trwa?? We wtorek wyjezdzam juz do Paryza...
Dzieki za odp.!
Obserwuj wątek
    • Gość: student Re: znizki w Paryzu IP: *.fbx.proxad.net 26.08.06, 23:30
      "szanowny" "studencie" kartę euro26 może mieć każdy kto nie skończyłyl 26 lat i nie koniecznie jest "studentem". Karta "euro26" jest NIEWAZNA we Francji !!! Bycie studentem jak widać do niczego nie zobowiązuje a już bynajmniej do "ZNIŻKI" !!!
      • Gość: norbissen Re: znizki w Paryzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 12:39
        Ok to w takim razie na jakiej podstawie przysluguja mi ulgowe bilety wstepu do
        muzeow, zabytkow itd. w Paryzu?? W wiekszosci jest tak ze ulgowy bilet
        przysluguje osobom ponizej 25 lat, ale chodzi mi o to jak mam udowodnic w kasie
        swoj wiek? Wystarczy ze pokaze polski dowod osobisty?? Czy uwierza patrzac na
        moj wyglad;) A koledze powyzej radze darowac sobie te drwiny na temat studentow
        bo chyba chcial sobie odreagowac jakies niepowodzenia z tym zwiazane!
        • ela.tu-i-tam Re: znizki w Paryzu 27.08.06, 14:44
          > Ok to w takim razie na jakiej podstawie przysluguja mi ulgowe bilety
          > wstepu do muzeow, zabytkow itd. w Paryzu?? W wiekszosci jest tak ze ulgowy
          > bilet przysluguje osobom ponizej 25 lat, ale chodzi mi o to jak mam
          > udowodnic w kasie swoj wiek?

W zaleznosci od miejsca, czasem dowod/paszport (gdy sie kupuje bilety lotnicze
          wewnatrz Francji, znizka do 26-go roku zycia), czasem "carte jeune", czyli
          karta ktora sie KUPUJE na rok, i w momencie kupna udowadnia wiek. Taka karta
          przychodzi poczta do domu (adres we Francji), bo chodzi o kontrole ze to dla
          ludzi z terenu Francji.

Nigdy nie ma znizek "dla studentow", bo nie ma definicji kto to jest student (a
          uczen ? a student wieczorowy ? a uczen szkoly prywatnej ? itp.) i nie wolno
          robic dyskryminacji na tych, ktorym sie nie udalo dostac na uniwersytet
          (przypuszczam ze to jest nazwa "studenta" w Twoim poscie).
          • Gość: norbissen Re: znizki w Paryzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 15:39
            W porzadku, to wiem juz ze czegos takiego jak znizki dla studentow nie ma. A co
            z udowodnieniemm ze ma sie ponizej 26 lat? Czy w kasach muzeow i innych
            zabytkow wystarczy pokazac polski paszport lub dowod osobisty zeby moc
            korzystac ze znizek? Czy potrzebna jest jakas specjalna karta poswiadczajaca
            odpowiedni wiek?
            • Gość: Joanna Re: znizki w Paryzu IP: *.fbx.proxad.net 27.08.06, 22:23
              Wystarczy paszport lub dowod osobisty.
              • Gość: norbissen Re: znizki w Paryzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 23:15
                Oki dzieki za informacje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka