Dodaj do ulubionych

Formule1 - ile osób w pokoju?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 12:21
Witam,

Zamówiłem sobie nocleg w hotelu tej sieci w Paryżu. Mam pytanie, bo nigdzie
nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Czytam, że pokoje są 3-osobowe.
Czy w związku z tym muszę się liczyć, że będę miał kogoś w pokoju?
Tylko nie piszcie, że lepiej było gdzie indziej, bo tyle to ja też wiem :)
Ale dwa dni przed wyjazdem wszystko w przedziale 40-60 euro jest już
zabukowane.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tripex. Re: Formule1 - ile osób w pokoju? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 12:53
      No IMO nie - płacisz za pokój, nie za wyro.
      • Gość: Fredzio Formule1 - ile osób w pokoju? IP: *.zwm.osi.pl 18.06.07, 14:33
        Zapłaciłeś za pokój "1.2.3" czyli możesz tam przenocować sam lub z dwoma innymi
        osobami (Uwaga! oczywiście chodzi o osoby, które TOBIE towarzyszą). Ponieważ
        wygląda, że to Twój debiut w moim ukochanym F1:
        Pokoje otwiera się zamkiem szyfrowym sześciocyfrowym, podobnie drzwi wejściowe
        do hotelu, kiedy nie ma w nim obsługi (tj. 22.00-7.00 i 10.00-17.00*). Wtedy,
        za pomocą umieszczonego przy wejściu automatu, także można wynająć pokój, jeśli
        się ma kartę bankową,. Pokój ma 4,5x3 m, grand lit 2x1,6 m i dodatkowe łóżko
        nad nim, z drabinką. W kącie umywalka pod olbrzymim lustrem, a właściwie dwoma
        lustrami na sąsiednich ścianach, co daje przy zbliżeniu się do tego kąta
        dziwaczny efekt, bo widzi się siebie w trzech osobach, w tym jedną w
        niezrozumiały sposób odwróconą stronami, gdy dwie postacie podnoszą lewą rękę,
        to środkowa prawą. W drugim kącie trójkątny stolik - biureczko, nad nim mała
        świetlówka i telewizor na półeczce, sterowany pilotem przymocowanym do ścianki
        oddzielającej łóżko od umywalki, na ścianie pionowo długa świetlówka,
        zasadnicze oświetlenie pokoju, tak sprytnie wymyślona, że światło można
        kierować na łóżko, lub umywalkę. Przy umywalce gniazdko umożliwiające
        posługiwanie się grzałką. Niewielkie okno z roletą i blokadą, pod nim kaloryfer
        elektryczny. Kosz na śmieci, pod telewizorem zegar cyfrowy z budzikiem. Nie ma
        żadnej szafy, tylko wieszak. WC na korytarzu, ale blisko: kabina z plastyku,
        muszla jest częścią całości kabiny, woda spłukuje muszlę, gdy przekręca się
        zatrzask drzwi, potem po wyjściu i zamknięciu drzwi, nad którymi zapala się
        czerwona lampka, słychać w środku ponure wycie oraz straszliwe pluski i
        huczenia (mycie i dezynfekcja), próbowałem zajrzeć wtedy do środka, ale
        natychmiast zapaliło się tam światło i wszystko ucichło, kabina tuszowa
        podobna, temperatura wody regulowana dowolnie, tusz uruchamia się czasowym
        przyciskiem dowolną ilość razy, na ścianie wisi pojemnik z mydłem - żelem, a za
        przegródką suszarka, którą można wysuszyć nie tylko głowę, ale całe ciało (z
        wyjątkiem nóg, no, chyba żeby stanąć na rękach). W pokoju są dwa duże ręczniki
        i jedna jednorazowa plastykowa szklanka. Telefon na każdej kondygnacji
        (przeważnie są dwie), jest automat z gorącymi i zimnymi napojami i batonikami.
        Rano można za ~ 3,50 € zjeść petit déjeuner: kawa, herbata, mleko, czekolada,
        bagietka, masło, dżem i coś tam jeszcze - bez ograniczeń - nie korzystałem -
        pierwsze śniadanie jadałem w pokoju, wychodzi to o wiele taniej. Wszystkie
        hotele F 1 są identyczne z niewielkimi różnicami wynikającymi z unowocześniania
        i kraju. Całość sprawia wrażenie bezdusznej maszyny do spania, na pewno nie
        nadaje się na dłuższy pobyt, ale polubiliśmy te F1, nie tylko ze względu na
        cenę. Uwaga: po godz. 19.00 lub wcześniej na większości hoteli tej sieci
        pojawiają się wywieszki „complet” – lepiej rezerwować (można przez Internet).---
        --------------------
        *Jeżeli przyjedziesz w tych godzinach, to aby wejść do hotelu musisz wetknąć do
        automatu przy wejściu kartę bankową, której numer podałeś przy rezerwacji,
        maszyna powie ci robić dalej.
    • ela.tu-i-tam Re: Formule1 - ile osób w pokoju? 18.06.07, 14:34
      > Czy w związku z tym muszę się liczyć, że będę miał kogoś w pokoju?

Tak to bywalo tylko za komuny w Polsce, wiele lat temu (a teraz to juz chyba
      nie).

We Francji wynajmujesz pokoj, nie lozko.
      W F1 czy Etap masz duze lozko krotszym bokiem do sciany (tak aby sie dalo go
      obejsc z 3 stron, czyli wygodne i dla dwojga spiacych i dla sprzatajacych), i
      nad tym lozkiem pietrowe lozko jednoosobowe dluzszym bokiem do sciany.

Za sniadania placi sie oddzielnie.
      • Gość: McCuskey Re: Formule1 - ile osób w pokoju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 15:18
        Dzięki za wyczerpujące opisy. Z zasadami wchodzenia już się zapoznałem
        wcześniej. Śniadanko wykupione.
        > We Francji wynajmujesz pokoj, nie lozko.
        Po prostu z niektórych opisów wynikało, że może to być coś w rodzaju hostelu,
        jednocześnie nie posiadając statusu hostelu.

• horner Re: Formule1 - ile osób w pokoju? 22.06.07, 02:54
          pamiętaj o tym, żebyś jak się będziesz "meldował" w hotelu poprosić o pokój na
          piętrze (choć myślę, że w Paryżu wszystkie takie są), latem temperatura w
          pokoju, w którym okno nie będzie otwarte na oścież non stop bardzo szybko wywoła
          u ciebie chęć popełnienia morderstwa :))))

Pozdrawiam. Horner.
          bakutis.pl
          poznan4u.pl
          • wasaga Re: Formule1 - ile osób w pokoju? 01.07.07, 00:10
            nie wszystkie są na piętrze, na parterze też są. Moim koleżankom w nocy wszedł
            do pokoju facet przez okno - właśnie na parterze.
            • Gość: dociekliwy powaga.......... IP: *.aster.pl 01.07.07, 01:30
              i ci bylo dalej , mozesz opowiedziec te historie...
              • Gość: Fredzio Re: powaga.......... IP: *.zwm.osi.pl 01.07.07, 14:12
                Oczywiście F1 ma pokoje na parterze, ale i tam można bezpiecznie spać przy
                otwartym oknie, jeśli się je zablokuje "sztywnym łańcuchem" - taki sam jest w
                drzwiach.
                • Gość: McCuskey Re: powaga.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 17:16
                  Witam, trochę z opóżnieniem, ale kilka refleksji po powrocie.
                  Ogólne wrażenie bardzo dobre, czysto, dość wygodnie, za tę cenę oceniam ten
                  nocleg bardzo pozytywnie.
                  Z rzeczy, które tu opisywaliście praktycznie wszystko się sprawdziło. Nie było
                  tylko budzika :), a może nie mogłem go znaleźć. Zresztą miałem w komórce, więc
                  nie był mi potrzebny. Jedyny problem wystąpił z oknem, tzn. nie było klamki :),
                  w związku z czym w ogóle się nie otwierało. A było dość ciepło w pokoju, a
                  jeszcze jak zajarałem to już w ogóle nieciekawie. Jakoś tak dziwne ten system
                  robił wrażenie, że nie śmiałem spytać czy to normalka, czy może uchybienie. :)
                  Ale jak spojrzałem z okna (6 piętro) to na dobrą sprawę 90% okien w innych
                  pokojach było zamkniętych, (ludzie mieszkali, widziałem), więc może to taka
                  specyfika tego ustrojstwa.
                  W każdym razie polecam, gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości. Aha, do Luwru
                  dojeżdżałem w 20 minut, więc pod względem komunikacji też było ok.
                  • aseretka Re: powaga.......... 04.07.07, 07:52
                    Czy to był na pewno hotel Formuły 1? Jeszcze nigdy dotychczas nie spotkałam się
                    z 6 piętrowym.
                    • Gość: McCuskey Re: powaga.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 09:35
                      Tak mi się wydaje - wjeżdżałem na 6 piętro, numer pokoju sześćsetcośtam :). To
                      był naprawdę duży hotel, dwa skrzydła, a nade mną było chyba jeszcze kilka
                      poziomów. 100% Formule One. Przy Port Saint Ouen, sprawdź kiedyś gdy będziesz w
                      Paryżu.
                      • Gość: Fredzio Re: powaga.......... IP: *.zwm.osi.pl 04.07.07, 11:40
                        Wielopiętrowy hotel F1 napotkałem w Zurichu i tamże miał płatny parking
                        (normalnie sa 2-3 kondygnacji i bezpłatny parking. Nigdy nie spotkałem
                        nieotwieralnych okien.
    • Gość: Nemo Re: Formule1 - ile osób w pokoju? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 17.07.07, 23:19
      Cena w F1 obejmuje koszt całego pokoju, a nie za osobę. Różnice bywają w
      Hotelach ETAP. Cena nie obejmuje kosztów ewentualnego sniadania.
      • jorn Re: Formule1 - ile osób w pokoju? 18.07.07, 22:53
        W Etapie płaci się za pokój z jedną osobą, za współspacza(y) trzeba dopłacić
        kilka €. Od F1 różni się tym, że każdy pokój ma swoje WC i prysznic. I mała
        uwaga - ceny F1 i Etapu (obie sieci należą do tej samej firmy) w ostatnich
        latach nieco wzrosły i teraz często za bardzo zbliżona cenę (1-2 € więcej)
        można przenocować np. hotelach Premiere Classe, które oferują nieco lepszy standard.

Pozdrawiam
    • Gość: henryk Re: Formule1 - ile osób w pokoju? IP: *.dwtele.pl 29.07.07, 20:59
      Podam inną ciekawostkę dotyczącą hoteli Formule 1. Właśnie wróciłem z
      Portugalii samochodem i korzystałem z dwóch hoteli na terenie Hiszpanii; w
      Valladolid oraz w Barakaldo obok Bilbao. Po pierwsze była w nich czynna
      klimatyzacja (we Francji nie spotkałem, może są na południu ?) a po drugie
      recepcja czynna jest całą dobę i nie ma w związku z tym automatów przy wejściu,
      gdzie można otrzymać nr pokoju i kod do niego gdy przyjeżdża sie nocą. W
      Hiszpanii są te hotele tańsze niż we Francji. W Valladolid płaciłem za pokój
      dla trzech osób tylko 25 euro!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka