Dodaj do ulubionych

Rzym w Święta Wielkanocne

07.03.10, 13:12
Witam ;) 1 kwietnia wybieram się do Rzymu, ostatnio byłam 10 lat temu i naprawde niewiele z tego pamiętam! mam kilka pytań, które pozwolą mi oszacować budżet, 1.jakiej pogody moge sie spodziewać? 2. jakie są ceny biletów metro/autobusy, 3. gdzie mogę się spodziewać "płatnego zwiedzania" czyli np. ile kosztuje bilet wstępu do Koloseum itp., i ile musze liczyć za nocleg w Hostelu??? z góry dziękuje za pomoc ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Rzym w Święta Wielkanocne IP: *.multimo.pl 07.03.10, 13:33
      Wykaż trochę samodzielności, a nie chciałabyś dostać wszystko na tacy.

www.rzym.it/
      www.travelforum.pl/rzym-lacjum/
      • soniaa_26 Re: Rzym w Święta Wielkanocne 07.03.10, 14:05
        Przecież chyba od tego jest forum żeby pytać!
        • soniaa_26 Re: Rzym w Święta Wielkanocne 07.03.10, 14:06
          te strony już widziałam :P myślałam że dowiem sie czegoś nowego...
        • Gość: x Re: Rzym w Święta Wielkanocne IP: *.multimo.pl 07.03.10, 17:59
          Forum jest też po to, żeby korzystać już z zamieszczonych tu informacji. A jest tego naprawdę mnóstwo, tym bardziej, że pytasz o podstawowe rzeczy.
    • soniaa_26 Re: Rzym w Święta Wielkanocne 07.03.10, 14:08
      od tego jest forum żeby pytać "doświadczonych"
      • Gość: agah1972 Re: Rzym w Święta Wielkanocne IP: *.acn.waw.pl 16.03.10, 12:45
        byłam w Rzymie w czasie Świąt Wielkiejnocy 5 lat temu. Pogoda była piękna, około 15 - 20 stopni. Niestety z racji świąt czynnych było niewiele restauracji i sklepów, dopiero po "lanym poniedziałku" Rzym wrócił do życia, ale myśmy wyjeżdzali już na Capri, gdzie na drzewach rosły już pomarańcze i cytryny...
        • boguszka11 Re: Rzym w Święta Wielkanocne 31.03.10, 21:26
          haah pomarancze i cytryny to chyba sie juz konczyly raczej!! Sezon przypada od grudnia do marca
    • linn_linn Re: Rzym w Święta Wielkanocne 07.03.10, 15:14
      Jakiej pogody? Kazdej. Kilka lat temu na poludniu Wloch spala snieg walsnie na
      Wielkanoc, a Wielkanoc przypadala wtedy w kwietniu. Oczywiscie nie bylo sniegu w
      poprzedzajace ja swieta Bozego Narodzenia. Jesli chodzi o pogode, nic mnie juz
      nie dziwi.
      Reszta informacji jest na forum: Rzym to duza czesc tutejszych watkow.
      • soniaa_26 Re: Rzym w Święta Wielkanocne 07.03.10, 17:42
        ok! dzięki;)
        • Gość: sss Re: Rzym w Święta Wielkanocne IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.03.10, 09:31
          skoro się dziewczyna pyta
          to odpowiadajcie jej na temat
          a nie głupkowate mądrzenie się ze forum to owo
          najgorzej jak jakiś pryszczaty mądrala się znajdzie i poucza od czego jest forum....
          jesli jestes w rzymie - napisz jaka masz temperature, ile dni w tygodniu padało
          ... brac czy nie parasolkę, czapke....

• linn_linn Re: Rzym w Święta Wielkanocne 10.03.10, 11:03
            Przyganial kociol garnkowi...
            Na 1 kwietnia nie ma jeszcze prognoz, a i tak te dalsze sa malo wiarygodne.
            www.ilmeteo.it/meteo/Roma?c=5913
    • Gość: Arturo wie ktoś może o której godzinie jest droga Krzyżow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.10, 01:08
      cześć Soniu, także lecimy na wielkanoc w 2 osoby 1 kwietnia z
      Wrocławia, wracamy 5 kwietnia. Orientujesz sie lub ktoś o której
      godzine jest droga krzyżowa w Wielki Piątek bo nigdzie nie moge tego
      znaleść.

Jeszcze chciałbym sie dowiedzieć czy z Rzymu warto gdzies na dzien
      sie wybrać, w sensie Neapol, Pompeje, Monte Cassino, Castel
      Gandolfo, Morze Śródziemne - gdzie jest najmniej skomplikowany dojazd
      • linn_linn Re: wie ktoś może o której godzinie jest droga Kr 23.03.10, 08:38
        21.15
        www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/calendar/hf_bxvi_calendar_it.html
      • fragolina79 Re: wie ktoś może o której godzinie jest droga Kr 23.03.10, 08:51
        ja też będę w Rzymie w tym czasie co wy, jak uda mi się znaleźć czas
        to może do Florencji się wybiorę tiny.pl/hgdfk

Poza tym Neapol macie w miarę blisko, ok. 2 godzin pociągiem
        tiny.pl/hgdf2
        www.tibursuperbum.it/eng/monumenti/villadeste/index.htm -
        Tivoli też chyba warto odwiedzić tiny.pl/hgdf8
        To są tylko pociągi, ale jest sporo najróżniejszych autobusów
        • linn_linn Re: wie ktoś może o której godzinie jest droga Kr 23.03.10, 11:50
          Wiosna Tivoli to swietne miejsce. Nie tylko wiosna.
          • fragolina79 Tivoli 23.03.10, 13:09
            No a teraz powinno wszystko rozkwitać więc "chyba" warto pojechać

wystarczy popatrzeć na zdjęcia w necie www.youtube.com/watch?
            v=n4YluuIjN4w
      • soniaa_26 Re: wie ktoś może o której godzinie jest droga Kr 31.03.10, 20:24
        witam,
        w święta Bożego Narodzenia w Koloseum Droga Krzyżowa jest o 22.00,
        nic nie wiem o Wielkim Piątku wiec niestety nie pomogę ;) my lecimy
        z Katowic w Niedzielę Wielkanocną ;) Pozdrawiam i życzę udanego
        pobytu wszystkim :D
        • miriam_73 Re: wie ktoś może o której godzinie jest droga Kr 01.04.10, 10:08
          Od kiedy w Boże Narodzenie jest Droga Krzyzowa...??? Pasterka i owszem, ostatnio
          ze względu na zdrowie Papieża właśnie o 22. Droga Krzyżowa jest ZAWSZE w Wielki
          Piątek, w tym roku o 21.15. Na stronie którą podała linn_linn są do ściągnięcia
          wszystkie modlitwy i teksty medytacji, mozna sobie wydrukować i zabrać ze sobą.
    • Gość: marek Re: Rzym w Święta Wielkanocne IP: *.sta.asta-net.com.pl 26.03.10, 22:08
      Chciałbym się podzielić z wami pewną refleksją. Gdzie nie spojrzę -
      kurczaczki, kurczaczki, zające, zające i od zas...nia pisanek. JAK RANY, to jest
      święto Zmartwychwstania Pańskiego a nie ŚWIĘTO KURCZAKA, ZAJĄCA czy MALOWANEGO
      JAJA! Co się ludziom porobiło w głowach, że "kupili" taki komercyjny kształt
      świąt Wielkanocnych??? Nawet w sieci, żeby znaleźć jakąś grafikę RELIGIJNĄ
      nawiązującą do Wielkanocy, zamiast tych durnych kurczaków, zajęcy i pisanek
      trzeba się nieźle nagimnastykować. Niedobrze mi się robi, gdy widzę, jak święto
      religijne wypiera durna komercja. Jeszcze na dokładkę próby wprowadzania u nas
      tej kretyńskiej amerykańskiej mody na "prezenty przynoszone przez zajączka"!!!
      Każdy, kto temu ulega to heretyk, który wyrzeka się RELIGIJNEGO charakteru tych
      świąt na rzecz parszywej komerchy!
    • linn_linn Re: Rzym w Święta Wielkanocne 01.04.10, 09:34
      Prognozy na pierwszy dzien swiat sa kiepskie: szczegolnie centrum i polnoc Wloch.
      www.ilmeteo.it/portale/meteo-giorno-4
      W drugi dzien swiat rano powinny byc czynne sklepy spozywcze: pewnie nie
      wszystkie, ale czesc na pewno / u mnie otwieraja od 9.00 do 12.00 /.
      • soniaa_26 Re: Rzym w Święta Wielkanocne 15.04.10, 20:25
        wróciłam :D było cudownie!!!
        • linn_linn Re: Rzym w Święta Wielkanocne 16.04.10, 15:13
          Z pogada nie tak bardzo. Moja kolezanka na 5 dni miala 4 deszczowe. W ogole
          pogoda w tym roku jest kiepska. Dzisiaj na poludniu Wloch byla mgla, jakiej nie
          powstydzilaby sie Nizina Padanska. Potem lalo przez pare godzin. Na prawdziwa
          wiosne wciaz czekamy.
          • yanu13 Re: Rzym w Święta Wielkanocne 16.04.10, 16:53
            prawdziwa wiosna przybedzie 27 kwietnia,wraz ze mna :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka