Dodaj do ulubionych

Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina

IP: *.chello.pl 23.04.10, 10:10
Mam takie pytania odnośnie tych miejscowości:
1)Podoba mi się że w Pineto jest pas lasu przy plaży. Mam namiar na fajną
kwatere zaraz za linią lasu i koleji. I tu pojawia się pytanie - apartamenty
są zaraz przy lini kolejowej(pierwsza linia zabudowy) - jak często jeżdzą
pociągi? Czy jest to uciążliwe? Czy spacerujac sciezką leśną wzdłuż morza jest
głośno od przejeżdzajacych pociągów? Na ile jest to mankament?
2) Roseto d.Abruzzi i Silvi Marina- czy tu róznież kolej jest tak blisko
morza?Jakie są plusy i mankamenty tych miejscowości? (zależy mi na czystej
wodzie w morzu, jasnej plaży najlepiej bez parasoli- niekoniecznie szerokiej)
i względnym spokoju z możliwością spacerów).
3) Która z tych miejscowości jest najbardziej zielona( w sensie zadrzewienia)
- Pineto?
Czy woda w morzu jest czysta?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.10, 18:05
      Podbijam temat, też interesują mnie te okolice. Napiszcie coś.
      • Gość: agatulka Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.11-79-r.retail.telecomitalia.it 25.04.10, 18:37
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Napiszcie coś.

A co mamy napisac? :) Na pewno region troche mniej zatloczony niz wybrzeze
        Emilia-Romagna czy Marche, ale i nie na tyle ciekawy zeby w moim przypadku
        wzbudzal jakies wieksze zainteresowanie.
        Spiaggia di Pineto nie jest taka najgorsza, las ladny, ale dosc waski, fajna
        forteca, woda niezbyt czysta (przejrzysta). Plaza jest dluga, wiec przewaznie
        jest sporo wolnego miejsca bez lezakow. Co do pociagow czy innych rzeczy to nie
        mam pojecia - miejsce znam tylko "przejazdem". Szczerze mowiac to jak dla mnie
        jedyne w miare ciekawe miejsce na wybrzezu Abruzzo to okolice Capo Penna kolo
        Vasto, ciekawsze sa gory, miasteczka w gorach.
        • Gość: iwcia Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.chello.pl 25.04.10, 20:10
          Czyli wychodzi na to że aby mieć czystą wodę na wschodnim wybrzeżu Włoch to
          najbliżej na gargano. Szkoda bo mialam nadzieję że w tych miejscowościach jest
          już woda czysta.
          Do agatulka: Też jestem fanką okolic Castiglione della Pescaia ale prawda jest
          taka że jest tam zdecydowanie drożej niestety(zresztą słusznie bo tam jest
          pięknie)więc szukam czegoś tańszego ale warunkiem jest żeby przynajmniej woda w
          morzu była czysta.
          • Gość: agatulka Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.11-79-r.retail.telecomitalia.it 25.04.10, 20:52
            Gość portalu: iwcia napisał(a):

> Czyli wychodzi na to że aby mieć czystą wodę na wschodnim wybrzeżu Włoch to
            najbliżej na gargano.

Niekoniecznie ;) Wczesniej jest jeszcze Parco Naturale del Monte San Bartolo
            oraz Parco del Conero, gdzie woda bywa czysta i przejrzysta. Oczywiscie Sardynia
            to nie jest, ale jak na Wlochy kontynentalne to calkiem niezle.
            Pineto to tez trudno stwierdzic czy woda jest brudna, ale przejrzysta to nie
            jest w porownaniu np. do Rocchette w Castiglione della Pescaia czy Cala Violina.
            A to miejsce co mi sie podoba w Abruzzo to sie nazywa Punta Penna (Punta Aderci)
            a nie Capo Penna jak wczesniej napisalam: www.puntaderci.it/index.html
            Woda tez nie jest szczegolnie przejrzysta, ale za to kawalek od cywilizacji,
            bardzo ladna dzika przyroda, troche gorki i skaly.
    • Gość: iwcia Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.chello.pl 26.04.10, 20:02
      Tak ja wiem że w Parco del Conero jest lepiej ale jest ten sam problem - ceny
      noclegów w Sirolo, Numanie i okolicach są też wyśrubowane. (w stosunku do innych
      rejonów. Ale dzięki za info odnośnie czystości wody w Pineto.
      • Gość: alex Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 06:49
        Z tą wodą to chyba nie do końca prawdziwe informacje.W 2009 i w 2008
        r. byłem na granicy Marche W San Benedetto del Tronto i o godz. 6-7
        rano kiedy woda jest nie zmącona jej przejrzystośc to około 1,8m -
        czysta jak kryształ,więc z informacjami że woda jest nieciekawa 20
        km dalej raczej się nie zgadzam,tym bardziej że lubię poranne
        spacery i schodziłem plaże aż po Pescarę i wszędzie woda i plaże tak
        samo czystsze choć węższe.Na początku lipca ruszam kawałeczek dalej
        niż w ostatnich latach - do Alba Adriatica(to już Abruzja) bo
        pokochałem ten region Włoch.Wszystkim szczerze polecam
        • Gość: agatulka Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.11-79-r.retail.telecomitalia.it 28.04.10, 09:36
          Drogi Alexie prosze nie oskarzac mnie o podawanie nieprawdziwych informacji! Nie
          wiem co dla Ciebie oznacza pojecie czysta jak krysztal, ale widac, ze zupelnie
          cos innego niz dla mnie, szczegolnie jesli tak oceniasz wode w San Benedetto del
          Tronto.
          Proponuje kiedys wybrac sie w inny region Wloch, zeby nie wysylac cie az na
          wyspy to np na plaze Lido Pizzo czy Torre dell'Orso w Pulii, wowczas moze
          zmienisz zdanie na temat "krystalicznej czystosci" wody w Abruzzo czy tej czesci
          Marche.
          Ja przewaznie oceniam wode z obu stron tzn. i z ladu i pod woda (nurkowanie) i
          jesli o 6 rano (bardzo rzadko bywam o tej godzinie na plazy) woda byla
          "przejrzysta" na 1,8 m to i tak zupelnie mnie to nie przekonuje.
          • Gość: iwcia Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.chello.pl 28.04.10, 11:06
            A może ktoś się wypowiedzieć na temat uciążliwości koleji w Pineto? Aha -
            radioaktywny był chyba w Roseto delli Abruzzi. Radioaktywny - jak Ty oceniasz
            czystość wody tam oraz uciążliwość przejżdzających pociągów(chociaż tam chyba
            linia noie jest aż tak blisko plaży)?
          • Gość: agatulka Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.11-79-r.retail.telecomitalia.it 28.04.10, 12:30
            Dla mnie czysta jak krysztal to np. to:
            i40.tinypic.com/2n1zv2u.jpg
            ;)
            • Gość: orka Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.10, 18:46
              Pięęęękna! a gdzie to? Sardynia? ;)
              • Gość: agatulka Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.0-79-r.retail.telecomitalia.it 21.07.10, 11:33
                Nie, ale blisko - Korsyka :)
    • Gość: ewciaaa Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.chello.pl 15.06.10, 20:52
      Witam! mogę trochę opowiedziec o tych miasteczkach, gdyż mój chłopak co rok na
      miesiąc jezdzi tam od paru ładnych lat na wakacje. to będą moje 2 wakacje tam do
      tego miesięczne wiec spokojnie moge się wypowiedziec. wynajmujemy zawsze w Silvi
      Marina, blisko plaży, bo ok 40metrów. od koleji to jakieś hmm 100-150. z okna
      sypialni widać tory i przejeżdzające pociągi. uważam ze jest mega spokojnie,
      żadnego hałasu(jednynie czesi za ścianą haha:D) Woda jest bajeczna, oczywiście
      najcczystsza rankiem.. ale nie narzekam. jesli chodzi o plaze to sa plaze z
      parasolami i bez tez.. plaza jest duza i przestronna, spokojnie mozna znalezc
      dla siebie dogodne miejsce... jesli chodzi o miasteczko Pineto, jest juz troszke
      inaczej. plaże są zaludnione, niekiedy kamieniste i są takie wielkie kamienie!
      nad plażami są liczne alejki i posadzone kwiatki tuz przy plazy wiec jak dla
      mnie nie fajnie, bo nie lubie jak gapie na rowerach patrza sie jak sie opalam...
      co do roseto to tam tylko jezdzilam na rowerze na zakupy, wiec duzo się nie
      wypowiem, lecz z tego co widzialam to nudne miasteczko... i jakieś krzaczory
      wielkie tam rosną!! Silvi Marina jest przepiękna, ludzi nie jest dużo, jedynie w
      weekendy jest tłum, wiec nie ma co narzekac jezeli jedzie sie wiecej niz na 1
      weekend;) coż moge jeszcze powiedziec... miasto zapewnia wiele atrakcji i
      sklepikow. a o restauracjach i barkach juz nie wspomne! aa i za darmo mozesz
      pojechac pks okolo 10min na gore, gdzie znajduje się Silvi Alta, czyli stare
      miasto...przepiekne widoki! boze... nigdy chyba ich nie zapomne...stare
      kamieniczki, majace swoj klimat i ten widok na adriatyk i cala okolice! POLECAM!!!!
      • Gość: iwcia Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.chello.pl 16.06.10, 18:01
        Dzięki za info o tych miasteczkach. Czy mogłabyś powiedzieć jak się nazywa to
        Twoje lokum (i gdzie je rezerwujesz)?
      • Gość: agatulka Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.0-79-r.retail.telecomitalia.it 21.07.10, 11:37
        Gość portalu: ewciaaa napisał(a):
        Woda jest bajeczna,

Oj jesli uwaza, ze w Silvi Marina woda jest "bajeczna" to ja radze nie jezdzic
        w inne regiony Wloch jesli ma slabe serce bo z wrazenia moze nie wytrzymac :)))
    • Gość: Dana Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: 82.49.141.* 16.06.10, 18:16
      Jesli chcesz dowiedziec sie cos wiecej o Abruzji zapraszam na strone
      www.wloskiewakacje.pl
      Abruzja to nie tylko morze!Jesli chodzi o czystosc wody to zalezy od dni,pradow
      morskich itp.W innych czesciach Wloch plaze sa kamieniste i wtedy wiadomo woda
      jest klarowniejsza.Pozdrawiam z Abruzji.
      • Gość: pawlo Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.10, 23:26
        A co sądzicie o Roseto d Abruzzi. Ja tam jadę 23.07
        • Gość: superkris Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.azoty.pulawy.pl 21.07.10, 08:23
          no to się spotkamy ja już piąty raz w to samo miejsce... ekstra wino
          z regionu abruzzo.
          • Gość: pawlo Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: 212.160.172.* 21.07.10, 14:35
            Możesz coś wiecej powiedzieć o miejscowości. Namiary do winnic oraz
            czy byłeś na Gran Sasso. Jak się tam dostać samochodem. Może gdzieś
            się spotkamy na miejscu
    • Gość: brunka Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 18:38
      Moja opinia pewnie Ci się już nie przyda, ale może ktoś skorzysta.
      Wczoraj wróciłam w Italii, mieszkaliśmy w Montesilvano a udało nam się zrobić również objazdówkę po okolicznych miejscowościach - minn pas od San Benedetto, poprzez Villa Rosa, Alba Adriatica, Rosetto, Pineto i Silvi Marina. W miejscowościach, gdzie trasa kolei przebiega pomiędzy osiedlami a plażą, kursowanie pociągów jest troszkę uciążliwe ( do wszystkiego się można przyzwyczaić, a ja w każdej z miejscowości nie spędziłam więcej niż 2-3 godziny)ale za pierwszym razem w Rosetto robiąc sobie spokojnie zdjęcia,na odgłos przemykającego składu o mało nie dostałam zawału.Pociągi nie jeżdżą bardzo często ok 2 na godz to też zależy od pory dnia. W Monte nie było ich słychać. Polecam do zwiedzenia miejscowość Silvi - miasto-matkę, powyżej Silvi Marina. Przepiękne miasteczko na wzgórzu ze wspaniałą panoramą okolicy. Nam, poza miejscowościami polecanymi na forach udało się zaliczyć parę perełek, gdzie poza cudowną atmosferą leniwego włoskiego południa dostaliśmy gratis "w pakiecie" brak turystów, a więc komfortowe warunki zwiedzania.
      pozdrawiam
    • Gość: malami Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.10, 23:14
      Spędziłam w Silvi Marina 2 tygodnie - w dwóch różnych miejscach.

1.
      Centrum - samo centrum zupelnie nie przeszkadzało w wypoczynku,
      samochodów nie było słychać w apartamencie. Plaża... - woda czysta,
      jednak po piasku...spacerowały psy, nierzadko orzystając z niej jak
      z toalety.
      Tory kolejowe były...jakieś 100-150m od okna - pociągi było słychac,
      ale nie było to jakoś bardzo uciążliwe.

2. Nieco na południe - część Silvi oddalona od centrum - typowo
      wakacyjna rezydencja - 20m od plaży - woda czysta, piasek czysty, co
      rano utwardzony i wyrównany, wszelkie wygody plazowe - WC,
      prysznice, pompki do materacy itp - w większości parasole w rzędach,
      ale co kawałek sa odcinki "libera" - bylismy tam w sierpniu -
      było...tłoczno!

Takich muszel jak z Silvi Marina nie przywiozłam jeszcze z nikąd!:))
      Cały reion moim zdaniem mniej ciekawy niż włoskie szlagiery, ale na
      pewno warto i tam zajrzeć:)
      • Gość: malami Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.10, 23:15
        Oczywiście!!!

Takich MUSZLI!!!
        No!
      • Gość: Dana Re: Roseto d.Abruzzi, Pineto, Silvi Marina IP: *.53-82-r.retail.telecomitalia.it 13.08.10, 23:24
        W Abruzji morze to dodatek do "calej reszty".
        Tutaj mozna poogladac zdjecia z Abruzji.
        www.facebook.com/paesaggidabruzzo?ref=sgm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka