Dodaj do ulubionych

Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vaticano.

IP: *.chello.pl 08.05.10, 15:21
W przyszłym tygodniu wyjeżdżam do Kalabrii. Będę nocował w hotelu
Residence Sciaron w Capo di Vaticano.Byłbym wdzięczny za wszelkie
informacje dotyczące hotelu, okolicy, ciekawych miejsc które warto
zobaczyć.Chciałbym jak najwięcej zobaczyć w miarę możliwości na
własną rękę /komunikacja publiczna/.Z góry serdecznie dziękuję za
wszelkie informacje. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • aka10 Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica 08.05.10, 19:09
      Z hotelu bedziesz mial piekny widok, do plazy ok. kilometr hotelowym
      autobusem.Hotelowy autobus jezdzi tez do Santa Domenica di Ricadi i
      Tropei.
      W Capo Vaticano polecam Belvedere z fantastycznym widokiem na morze
      i okolice. Pociagiem dostaniesz sie bez problemu do Tropei, a jadac
      dalej, do Pizzo. Warte zwiedzenia. Stamtad pochodza bardzo dobre
      lody tartufo di Pizzo. Tym samym pociagiem dojedziesz do Zambrone,
      ktore lezy przed Pizzo. W Zambrone jest "waterpark", jesli Cie cos
      takiego interesuje.
      • Gość: Markus Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: *.chello.pl 08.05.10, 20:45
        Dzięki za szybką reakcję.Czy może znasz hotel do którego się
        wybieram.Pozdrawiam.
        • aka10 Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica 08.05.10, 21:45
          Samego hotelu nie znam, ale mieszkalam w poblizu.
          Capo Vaticano, to male miasteczko bez masy turystow. Stamtad mozna
          wycieczki robic, a i na Sycylie blisko, jak sie chce na jeden dzien
          skoczyc. I koniecznie Wyspy Liparyjskie zwiedzic.
        • Gość: a_maciej Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: *.e-wro.net.pl 09.05.10, 09:16
          Witam !
          Wybieram się w te okolice ,ale w czerwcu, podziel się proszę wrażeniami po
          powrocie :) szczególnie chodzi mi o komunikacje miejską , pociągi i ich
          częstotliwość , ceny biletów itp, może będą jakieś nowości o których nie
          napisała Aka 10 ? Miłego pobytu ;)
          • Gość: Markus Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: *.chello.pl 09.05.10, 19:51
            Mam nadzieję , że mój wyjazd dojdzie do skutku/chmura pyłu
            wulkanicznego/.Oczywiście po powrocie podam Ci najnowsze
            informacje.Pozdrawiam.
          • Gość: Markus Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: *.chello.pl 25.05.10, 21:16
            Właśnie wróciłem z Capo Vaticano.Jeżeli chodzi o komunikację
            publiczną to korzystałem tylko z pociągów.Byłem w
            Tropei,Pizzo,Nicoreta i Scilli.Przejazdy są tanie jednak pociągi
            kursują dość rzadko bo to jeszcze nie sezon.Wszystkie wymienione
            przeze mnie miejscowości warto odwiedzić, szczególnie malownicze są
            Scilla i Tropea.Niestety nie udało mi się popłynąć na Wyspy
            Liparyjskie przeszkodziła pogoda /wiało niemiłosiernie przez 4
            dni/Jak Ci się uda koniecznie zafunduj sobie tę wycieczkę około 40
            euro.Okolice są przepiękne /pocztówkowe/.Jeżeli masz jeszcze jakieś
            pytania to postaram się odpowiedzieć.Pozdrawiam i życzę udanego
            urlopu.Ja niestety byłem tylko tydzień trochę za krótko.
            • Gość: a_maciej Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: *.e-wro.net.pl 26.05.10, 18:48
              Dzięki za relację:)
              I tak dużo zwiedziłeś jak na tydzień pobytu !!!!!.
              Te wszystkie atrakcyjne miejscowości zaliczyłeś w 1 dzień ?
              Czy każdego dnia inną ? a bilety kolejowe kupuje się
              na dworcu, czy są inne placówki ? w takich małych miejscowościach różnie bywa :)
              wiem z doświadczenia.
              O Wyspach Liparyjskich dużo dobrego słyszałam, w planie miałeś samodzielny wypad
              na wyspy ?, czy wycieczkę zorganizowaną ?
              Aha !!! , jeszcze plaża , podobno jedna ze 100- tu najpiękniejszych, to prawda ?
              Ja tez jadę na tydzień do Hotelu Residence Baia D'Ercole ,
              kojarzysz gdzie to jest ? To kompleks 64 domków blisko plaży, ale jak będzie to
              zobaczymy. Na szczęście wulkan osłabił swoją moc,więc jest światełko w tunelu :D
              • Gość: Markus Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: *.chello.pl 26.05.10, 20:02
                Z uwagi na niedogodności związane z niekorzystnym rozkładem jazdy
                pociągów każdego dnia zwiedzałem po jednej miejscowości.Bilety do
                Nicotery,Tropei i Pizo kupuje się w pociągu u konduktora od razu
                można kupić powrotne.Wyjazd do Scilli- bilet do Rosarno kupuje się w
                pociągu i dalej na stacji do Scilli trzeba skasować w żołtym
                kasowniku. Odległości są niewielkie np, do Scilli wyjechałem z Capo
                Vaticano o 12.04 na miejscu byłem około 13.40 w tym 20 min
                oczekiwanie na przesiadkę.Powrót o godz.17,15 przyjazd do C V kilka
                minut po 18 /spieszyłem się do hotelu na kolację/. Jedzenie było
                doskonałe.Na wycieczkę na Wyspy wybierałem się z konrahentem
                Triady.Większość plaż przynajmniej te które widziałem są piaszczyste
                i pięknie położone.Ostrożnie ze słońcem ktorego mam nadzieję Ci nie
                zabraknie.Dużo wspaniałych wrażeń i pięknej pogody.Napisz po
                powrocie czy Ci się podobało.Pozdrawiam.
                • Gość: a_maciej Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: *.e-wro.net.pl 27.05.10, 16:42
                  Oczywiście :)

jak tylko uda mi się zrealizować plany , podzielę się po powrocie wrażeniami,ale dopiero pod koniec czerwca
                  Teraz jestem mądrzejsza o Twoje doświadczenia i cenne uwagi , dziękuję bardzo :)))))) pozdrawiam

• Gość: andi Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.10, 12:33
                    Witam miłośników Kalabrii :-).Rozważam na sierpniowy urlop hotel,w
                    którym byłeś,z Twojego opisu i opinii na zagranicznych forach
                    wynika,że to dobry wybór.Mam pytanie:jak daleko stamtąd do Capo
                    Vaticano? Bo rozumiem,że stacja kolejowa,z której korzystałeś,jest
                    właśnie tam? Da się dotrzeć pieszo,czy trzeba korzystać z hotelowego
                    busika? W ogóle czy da się np.wieczorem pospacerować gdzieś w
                    okolicy hotelu,czy to raczej odludzie i jest się zdanym na hotelowy
                    transport?Wspominasz,że pociągi kursują tam dość nieregularnie;czy
                    miałeś przez wyjazdem jakiś rozkład jazdy np.z netu,a może jest
                    dostępny w hotelu? z góry dziękuję za info :-)
                    • linn_linn Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica 28.05.10, 12:46
                      Odradzam sierpien: najdrozej i najwieksze tlumy. Nie tylko turysci, ale i cala
                      Kalabria wylega na plaze.
                      • Gość: andi Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.10, 13:10
                        Dzięki za ostrzeżenie,na szczęście mamy możliwość przesunięcia
                        urlopów na wrzesień-myślę,że można jeszcze liczyć na dobrą pogodę?
                        Dodam,że zdecydowanie wolimy zwiedzać, niz plażować-stąd moje
                        wczesniejsze pytanie o możliwości komunikacyjne. Swojego czasu
                        mieszkałam w Kalabrii przez kilka miesięcy zimą,ale to był wyjazd
                        zarobkowy,chciałabym teraz poznac ten piękny region od innej
                        strony :-)
                        • linn_linn Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica 28.05.10, 14:28
                          Pogoda w tym roku jest kaprysna, wiec mozna tylko miec nadzieje, ze bedzie
                          dobrze. Ja jade na wycieczke 2 czerwca / nie do Kalabrii / i juz 3 razy zmienily
                          mi sie prognozy. Dzis sa naprawde nieciekawe. Coz dopiero mozna myslec o
                          wrzesniu... Tez jade, ale o wrzesien bede sie martwic potem.
                    • aka10 Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica 28.05.10, 16:29
                      Stacja kolejowa nazywa sie Ricadi.Z centrum Capo Vaticano idzie sie
                      ok 15-20 minut.
                    • Gość: Markus Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: *.chello.pl 28.05.10, 20:08
                      Hotel Sciaron znajduje się w Capo Vaticano.Stacja kolejowa znajduje
                      się w Ricadi około 25 min spokojnego spaceru.Busem hotelowym można
                      pojechać na hotelową plażę - bezpłatnie.Można też do Tropei za 8
                      euro lub pociągiem za 1.5 e w jedną stronę.Rozkład jazdy znajduje
                      się na stacji.Można również otrzymać informacje w recepcji hotelu
                      konieczna znajomość niemieckiego lub angielskiego.Ja np dowiedziałem
                      się o połączeniach do Scilli / polecam/.Sam hotel jest nieduży,jest
                      czysto z pięknym widokiem , ale największą zaletą jest wyżywienie ,
                      bardzo smaczne z owocami morza, wspaniałymi świeżymi rybami
                      środziemnomorskimi.Szczególnie przypadł mi do gustu wieczór z
                      daniami kuchni kalabryjskiej.Kolacja w ostatnim dniu nastrojowo "
                      przy świecach".Mimo ,że od mojego powrotu minąl niespełna tydzień
                      doskonale pamiętam smak niektórych potraw/ i chyba długo będę
                      pamiętał/Ten hotel to naprawdę dobry wybór.Sama miejscowość Capo
                      Vaticano jest spokojną mieściną ,ale pięknie położoną.Jezeli chodzi
                      o rozrywki typu dyskoteki nie wiem byłem przed sezonem,część hoteli
                      była jeszcze zamknięta.Pozatym skoncentrowałem się na zwiedzaniu
                      okolicznych miasteczek /taki był mój zamiar/Zyczę przyjemnego pobytu.
                      • Gość: andi Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: 80.51.92.* 28.05.10, 22:09
                        Dziękuję wszystkim za info.Jak widzę,możliwości komunikacyjne są
                        całkiem spore;pytałam o to,bo chcemy zwiedzić jak najwięcej a
                        wynajęcie samochodu jest tam zdaje się dosyć drogie.Wiem,że niektore
                        miasteczka w Kalabrii w ogóle nie są "skomunikowane",sama w takim
                        mieszkałam,najbliższy dworzec kolejowy był w odległym o jakieś 8 km
                        Rosarno.Może będę mieć jeszcze jakieś pytania,na razie dziękuję i
                        pozdrawiam :-)
                      • Gość: Renia Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: 213.108.153.* 28.07.10, 18:58
                        Ciekawe informacje. Ja wybieram się do Ricadi(8km od Tropei) we
                        wrześniu. Zastanawiam się, jakie plaże są w pobliżu—czy są płatne,
                        czy łatwo się do nich dostać, która jest najfajniejsza albo ile
                        kosztuje wypożyczenie jakiegoś rowerku wodnego, żeby sobie trochę
                        popływać. Czy ktoś coś wie na ten temat? Będę wdzięczna za wszelkie
                        praktyczne info. Pozdrawiam wszystkich wielbicieli Kalabrii.
                        • linn_linn Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica 28.07.10, 20:33
                          Capo Vaticano jest czescia gminy Ricadì.
                        • Gość: MarekA Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: 212.160.172.* 29.07.10, 07:13
                          Nie spotkałem płatnej plaży, natomiast leżaczki są płatne jeśli
                          chcesz skorzystać.
                          Rower wodny 10 E za godzinkę.
                • Gość: a_maciej Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: *.e-wro.net.pl 28.06.10, 22:05
                  Obiecałam podzielić sie wrażeniami po powrocie z Kalabrii,więc to czynię,
                  miejscowość Capo Vaticano to po prostu bajka, a zdjęcia z punktu widokowego
                  Belweder są tak śliczne że nadają się na tapetę aby długo nacieszyć oko.
                  Oczywiście też dużo podróżowaliśmy pociągami , jakoś nie zauważyłam aby były
                  niepunktualne, jeżdziły zgodnie z planem, wycieczka na Sycylię i Wyspy
                  Liparyjskie również się powiodła, ale tego nie da się opisać ,to trzeba po
                  prostu zobaczyć. my mieszkaliśmy w kompleksie hotelowym Residence Baia D'Ercole
                  , ten obiekt to oaza spokoju i wyciszenia , położony niemalże w ogrodzie
                  botanicznym ,przy samiutkiej plaży, restaurację od morza dzielił tylko piasek.
                  po ścieżkach biegały sobie sympatyczne jaszczurki , a co rano budził śpiew
                  ptaków,to idealne miejsce dla ludzi pracujących w ciągłym stresie, gospodarze
                  niezwykle troskliwi ,a wyżywienie w formie szweckiego stołu do dziś jeszcze
                  pamietam, tak urozmaicone i smaczne.To miejsce opanowane było głównie przez
                  Niemców i Holendrów z biur TUI i Nackermanna, a wiadomo, że oni ,do byle czego
                  nie pojadą. Gorąco polecam !!!!!
    • Gość: Damian Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: 195.117.22.* 01.06.10, 08:56
      Wszystkim bardzo dziękuję że mogę sie cos dowiedzieć o Hotelu Sciaron, czy macie może jakieś zdjecia, czy plaża jest płatna w capo Vaticano. w sobote lece na wycieczke do tego hotelu i chciałbym coś więcej wiedzieć, podobno napoje do wyżywienia są płatne, czy są jakieś dyskoteki. jaka jest obsługa, aż tak daleko jest do plazy w folderach piszą 400 m ale to pewnie w lini prostej :)

Proszę o jakiegokolwiek maila damian.chaciak@centrum.med.pl
    • Gość: oli Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.10, 21:56
      Przy wykupionym wyżywieniu HB o której godzinie zaczyna się kolacja?
      • Gość: J23 Re: Kalabria - Residence Sciaron w Capo di Vatica IP: *.chello.pl 20.11.10, 20:42
        19.45

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka