Dodaj do ulubionych

Ferie zimowe - wenecja i okolice, czy coś innego?

IP: *.tktelekom.pl 07.01.11, 10:06
Witam wszystkich miłośników Włoch. Chciałabym wybrać się z rodziną na na tydzień do Włoch, podzczas feri zimowych tj. 20 lutego. Ponieważ bedzie to jeszcze karanawał, mysleliśmy więc o Wenecji i okolicach. Lot mamy do Boloni, tam wypożyczamy auto no i narodziło sie pytanie- a może jedak zwiedzić Toskanie z naciskiem na główne miasta np Florencje , a może jezioro Garda?Jeśli Garda, to mam obawy co do aury (nie lubię śniegu).Pogoda może być różna, na to jestesmy przygotowani, w podobnym czasie zwiedzaliśmy Rzym i było fantastyczcznie (nie lubimy zwiedzać miast w upale). Mamy duży dylemat i liczę na Wasze sugestie.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Ferie zimowe - wenecja i okolice, czy coś inn 07.01.11, 11:36
      Garda jest w zimowe aurze
      Wenecja - też w lutym potrafi być nieprzyjemna
      Toskania - najpiękniejsza jest wiosną
      Wybrałbym Rzym...
      Pozdrawiam
      jeep
      • elde23 Re: Ferie zimowe - wenecja i okolice, czy coś inn 07.01.11, 18:35
        A dlaczego nie Bolonia. To bardzo piękne miasto, z niezrozumiałych dla mnie powodów kompletnie ignorowane przez PL-turystów. Najlepsza kuchnia w całej Italii. Czyli 2-3 dni w Bolonii, potem koniecznie pociągiem do Florencji, i dopiero tam /jak starczy czasu/ wypożyczyć samochód, i zrobić objazd 2-3 miast typu san Gimigliano, Volterra, i kilka miasteczek w dolinie Chianti. Miłych wrażeń.
        • Gość: anna Re: Ferie zimowe - wenecja i okolice, czy coś inn IP: *.tktelekom.pl 07.01.11, 20:25
          Dziekuję za rade. Bolonie oczyywiście też planujemy, nie wspomniałam o niej, bo akurat tego miejsca jesteśmy pewni, przecież tam lądujemy i nie wyobrażam sobie przy tej okazji nie poznać tego miasta. Samochód chcemy wynająć, bo przy 4-o osobowej rodzinie, to zwyczajnie taniej, niż podróż koleją.
          Wiem, że Toskania jest najpkniejsza wiosna, lecz niestety dzieci wtedy mają szkołe i taki wyjazd w tym terminie odpada. Nie nastawiam sie na doznania estetyczno -przyrodnicze- krajobrazowo w pełnej krasie, dlatego bardziej ukierunkuwujemy sie na zwiedzanie miast i miasteczek, i przy okazji na to, co po drodze uda sie zobaczyc. A że z Boloni do Florencji i Wenecji odległość podobna, no to jest dylemat.
          • malgotosca Re: Ferie zimowe - wenecja i okolice, czy coś inn 08.01.11, 12:00
            Ja to bym się nie zastanawiała, Wenecja! Wszak karnawał tam to coś niebywałego. Moje niespełnione marzenie.
          • levack.levack Re: Ferie zimowe - wenecja i okolice, czy coś inn 09.01.11, 08:50
            Gość portalu: anna napisał(a):

> Dziekuję za rade. Bolonie oczyywiście też planujemy, nie wspomniałam o niej, bo
            > akurat tego miejsca jesteśmy pewni, przecież tam lądujemy i nie wyobrażam sobi
            > e przy tej okazji nie poznać tego miasta. Samochód chcemy wynająć, bo przy 4-o
            > osobowej rodzinie, to zwyczajnie taniej, niż podróż koleją.

Lecicie do Bolonii BLQ czy Forli FRL?
            Tak, czy inaczej - koniecznie - Ravenna. A potem na którąś plażę koło Ravenny. Pusta riwiera adriatycka - bezcenne, tzn. kąpać się raczej nie da (aczkolwiek woda nie powinna być dużo chłodniejsza niż latem Bałtyk).
            Jak stare masz te dzieci? Bo moje (9/11) to nie wytrzymują zwiedzania w takiej ilości jakbym sobie życzył, więc zawsze robimy takie "odskocznie" typu plaża czy jakiś las.
    • Gość: Adammo Re: Ferie zimowe - wenecja i okolice, czy coś inn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.13, 14:06
      Wenecja to z pewnością świetne miejsce na wakacje. Jeśli o mnie chodzi to rozważam Bałtyk, a konkretnie Rewal. Znalazłem wirtualny spacer po Rewalu na stronie http://www.rewal.net.pl/#panoramy, polecam każdemu do obejrzenia zanim ostatecznie wybierze jakieś miejsce za granicą :)
    • vojager29 Re: Ferie zimowe - wenecja i okolice, czy coś inn 16.01.14, 11:19
      Do autorki watku, czy musisz zobaczyc "jak najwiecej", czy to twoja ostatnia wycieczka do Wloch ?
      Lecisz do Boloni na tydzien. To nie wiele czasu. Skup sie na Bolonii i miastach w poblizu Bolonii. Kazde miasto-miasteczko to dwa w dzien a jest ich tam sporo i sa ciekawe. Parma, Ferrara. Modena. Mantowa, Ravenna, San Marino. Pewnie malo bedziesz miala okazji, zeby kiedykolwiek je zobaczyc. Flerencje, Wenecje i ich okolice zostaw na inne okazje. Na kazde z nich trzeba minimum tydzien. Chyba, ze chcesz sie pochwalic tym gdzie bylas w zimowe wakacje. W koncu te wymienione miasta sa w Polsce prawie nieznane, w kazdym razie slyszeli o nich nieliczni.
      • sempre_dritto Re: Ferie zimowe - wenecja i okolice, czy coś inn 16.01.14, 11:24
        w zasadzie rady niezłe, ale spóźnione o jakieś 3 lata
        poza tym w porządku
      • vojager29 Re: przeoczenie 16.01.14, 11:24
        Nie zwrocilem uwagi na date watku, jest mi glupio ale moja propozycja przyda sie moze innym. Ostatecznie tu wiekszsc jest zaliczaczy, mniej chetnych zwiedzania.
        • sempre_dritto Re: przeoczenie 16.01.14, 11:30
          vojager29 napisała:

. Ostatecznie tu wiekszsc jest zaliczaczy, mniej chetnych zwiedzani
          > a.
          w takich odgrzewanych tematach to najczęściej sporo spamerów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka